Dormitor rustic – Sfaturi și idei utile pentru amenajare + elemente care NU trebuie să lipsească din dormitorul rustic

Amenajarea dormitorului poate fi o misiune destul de grea, mai ales atunci când îți dorești să obții un rezultat special. În această încăpere te bucuri de cele mai intime și relaxante momente, de aceea decorul trebuie să ți se potrivească și să fie unul liniștitor. Așadar, primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când vine vorba de amenajarea acestui spațiu este să optezi pentru stilul de amenajare. Din fericire, ai o gamă variată din care poți alege, fie că optezi pentru un dormitor feng shui sau pentru unul în stil scandinav. Dar dacă iubești natura, îți place stilul tradițional și ai o conexiune cu elementele arhaice românești, trebuie să citești acest articol în care îți vom prezenta cum să-ți decorezi dormitorul în stilul rustic.

Care sunt caracteristicile unui dormitor amenajat în stil rustic?

Stilul rustic se inspiră din natură și creează ideea de timp petrecut în aer liber, de aceea majoritatea elementelor reprezentative ale acestui stil sunt naturale. Materialele sunt nefinisate, având un aspect brut, cu grinzile de lemn expuse, piese de mobilier sunt masive și cât mai confortabile, iar materialele textile aduc simplitatea tradiționalismului mai aproape de tine. Stilul rustic este extrem de elegant, așadar poți obține un dormitor rustic modern în doar câțiva pași simpli, ținând cont de elementele reprezentative: 

  • Materiale naturale

Așa cum am menționat anterior, atunci când vorbim de dormitorul rustic, materialele naturale sunt nelipsite. Principalele elemente reprezentative sunt: piatra de râu, lemn masiv, țesături din lână, bumbac sau in. Acestea creează o conexiune puternică între om și cadrul natural, iar în plus, aduc o stare de liniște și relaxare. Astfel, într-un dormitor rustic modern este important să ai un pat cu cadru din lemn, rafturi montate pe perete, șifonier sau comodă cu structură de lemn masiv. Suprafața lemnoasă a acestora se poate vopsi cu un lac special, pentru a le oferi un aer tradițional. 

În ceea ce privește piesele de mobilier, îți recomandăm să vizitezi câteva vintage shop-uri din orașul tău. Vei fi uimit câte elemente decorative unice, ieftine și într-o calitate foarte bună poți găsi. Decorațiunile vintage se potrivesc perfect în dormitorul rustic, deși pot avea un aspect uzat, „folosit” și culori estompate. Gândește-te că toate aceste obiecte pot fi recondiționate și integrate într-un design modern, iar rezultatul final va fi unul superb.

Dormitoarele rustice din lemn au nevoie și de câteva materiale complementare, ce se îmbină perfect cu masivitatea lemnului, printre care se numără piatra nefinisată, fierul forjat, piele uzată, țesături cu motive florale. 

  • Culori inspirate din natură 

Culorile dormitorului trebuie să fie cât mai calde și relaxante. În ceea ce privește amenajarea dormitorul rustic din lemn, nuanțele pentru care poți opta sunt: maro, bej, verde crud, cărămiziu, maroniu. Specialiștii recomandă integrarea nuanțelor inspirate din texturi ale elementelor naturale, cum ar fi: lemn, piatră, pământ, materii vegetale. Paleta de culori aleasă pentru dormitor este foarte importantă, deoarece de aceasta depinde, în primul rând, calitatea și profunzimea somnului, cât și starea ta emoțională.   

Iată câteva idei de amenajare a dormitorului rustic care te vor inspira: 

Decorațiuni și alte elemente care se potrivesc într-un dormitor rustic

Elementele decorative sunt cele care fac diferența. Orice spațiu poate fi personalizat prin intermediul câtorva decorațiuni ce vor completa spațiul. Iată care sunt cele mai potrivite piese decorative pentru dormitorul rustic: 

  • Elemente decorative naturale

Când vine vorba de elemente decorative potrivite în dormitorul rustic, acestea trebuie să fie confecționate din materiale naturale sau să te ducă cu gândul la un colț din natură. Alege decorațiuni confecționate din piatră, pături și cuverturi din blană, figurine din lemn, lumânări parfumate din ceară de soia. În plus, poți confecționa chiar tu câteva decorațiuni cu ajutorul câtorva elemente naturale așezate într-un bol. 

  • Elemente decorative textile 

Elementele decorative textile sunt esențiale pentru amenajarea unui dormitor rustic din lemn, completând perfect spațiul. Cele mai potrivite materiale sunt inul, bumbacul, lâna, iuta, pânza, așa că poți opta pentru perdele albe din in și o pătură sau un covor din lână. Pernele decorative sunt și ele importante, alege fețe de pernă cu print tradițional sau floral pentru a se integra cât mai bine în decorul dormitorului tău. Ține minte că cele mai nepotrivite materiale textile sunt mătasea și dantela. 

  • Tablouri canvas 

Decorațiunile pentru peretele dormitorului sunt esențiale indiferent de stilul de design al acestei încăperi. Pentru a obține un dormitor rustic modern, tablourile canvas sunt esențiale. Cele mai potrivite sunt tablourile cu peisaje, acestea aduc mai aproape de tine cele mai liniștite și superbe imagini din natură și te vor ajuta să te relaxezi. Tablourile pentru dormitor trebuie să se integreze perfect, să nu încarce spațiul, să se potrivească cromatic și să te trimită cu gândul la cele mai calme locuri. Iată câteva tablouri pe care le poți expune în camera în care dormi: 

tablou peisaj
tablou peisaj
tablou peisaj
tablou peisaj
tablou worldmap
tablou padure

Nu uita, stilul rustic este caracterizat de simplitate și căldură. Dacă acest stil este din ce în ce mai rar întâlnit în locuințele contemporane, asta nu înseamnă că nu trebuie să apelezi la el pentru a-ți decora dormitorul. Cu ajutorul decorațiunilor potrivite poți crea un cadru modern și actual în care te vei simți minunat. 

Sursa foto: Freepik.com; Pepanza.ro; Pinterest.com