Culori dormitor – cele mai potrivite combinații de culori pentru o stare relaxantă și un somn odihnitor

Dormitorul este spațiul în care te retragi în fiecare seară pentru a te odihni după o zi plină și agitată. De aceea, această încăpere trebuie să fie decorată cât mai simplu, cu elemente necesare, ce nu încarcă inutil spațiul, pentru a-ți petrece cele mai bune momente de liniște. Dar pe lângă decorațiuni, paleta de culori aleasă pentru dormitor este foarte importantă, deoarece de aceasta depinde, în primul rând, calitatea și profunzimea somnului, cât și calitatea ta emoțională. 

Fie că dormitorul tău îndeplinește doar rolul său fundamental, respectiv de cameră pentru odihnă și relaxare, fie că acesta are, din motive de spațiu, mai multe funcții, este important să alegi cu grijă culorile – sau, mai exact, combinațiile de culori pe care le folosești. În rândurile următoare îți vom prezenta cum să alegi culorile pentru pereții din dormitor în funcție de dimensiunile acestuia, cât și care sunt cele mai potrivite decorațiuni pentru această încăpere: 

Culori pereti dormitor – Ce culori poti alege în funcție de dimensiunea acestuia?

Cele mai importante două criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi culorile pentru dormitor sunt stilul de amenajare și dimensiunea acestuia. Astfel, indiferent dacă optezi pentru un dormitor în stil scandinav, stil industrial sau îți dorești un decor feng shui, paleta de culori este foarte importantă pentru a le integra în această încăpere. Însă, așa cum am menționat anterior, nuanțele folosite pentru pereții dormitorului trebuie să fie în conformitate cu dimensiunea acestuia. Iată cum poți face asta: 

 • Culori pentru dormitoare mici 

Dacă dormitorul tău este de mici dimensiuni, culorile trebuie alese astfel încât să creeze iluzia de spațiu mai mare. Cele mai potrivite sunt nuanțele deschise, pastelate, care, cu ajutorul luminii, vor mări vizual spațiul. Optează pentru culori relaxante pentru pereții dormitorului, cum ar fi cele neutre. Într-un dormitor mic, se potrivesc culorile liniștitoare, cum ar fi alb fildeș, crem, perlă sau gri deschis. De asemenea, se potrivesc și nuanțele deschise, precum albastrul azuriu și verdele salvie. Evită albul într-un dormitor mic, deoarece acesta conferă un aer rece încăperii.

 • Culori pentru dormitoare mari 

Misiunea de a alege culorile pentru un dormitor de mari dimensiuni nu mai este atât de complicată. Datorită spațiului larg, poți combina mai multe nuanțe care să creeze un spațiu unic și calm. Culori precum albastrul deschis, verdele sau griul se potrivesc perfect în dormitoarele în care pătrunde lumină naturală pe parcursul zilei. Nuanțe precum galbenul, roz pastel sau piersică oferă o atmosferă primitoare și caldă. Acestea sunt culori moderne pentru dormitor ce vor scoate din anonimat camera ta.

Idei de culori pentru dormitor și decorațiuni potrivite pentru un spațiu minuna

Așa cum am menționat în rândurile anterioare, alegerea culorilor pentru dormitor depinde de stilul de amenajare interioară și de dimensiunea încăperii. Însă, ia în calcul faptul că paleta de culori pentru care optezi pentru pereți să fie potrivită pentru un somn calm, profund și liniștitor. Iată câteva exemple de culori odihnitoare pentru dormitor, recomandate de specialiștii de amenajare interioară: 

 • albastru
 • galben 
 • verde
 • argintiu portocaliu

Însă, nu trebuie să te limitezi la o singură culoare pentru pereții dormitorului. Culorile pastelate sunt odihnitoare și extrem de versatile, astfel că poți să combini mai multe nuanțe ale aceleiași culori, cum ar fi: 

 • crem și coral
 • galben și verde mentă
 • galben și mov lavandă
 • turcoaz și crem
 • bleu și oranj
 • galben și bleu
 • alb și crem
Idei de culori pentru dormitor
Idei de culori pentru dormitor
Idei de culori pentru dormitor
Idei de culori pentru dormitor
Idei de culori pentru dormitor
Idei de culori pentru dormitor

Cele mai potrivite decorațiuni pentru dormitor sunt corpurile de iluminat, plantele în ghiveci, vazele de flori, oglinzile, cutiile și coșurile pentru depozitare. În ceea ce privește decorațiunile pentru peretele dormitorului, câteva tablouri agățate pe pereți nu vor da niciodată greș. Nu îți ocupă spațiu mult și sunt și o variantă excelentă cu ajutorul căreia îți poți pune amprenta asupra locului respectiv. Tablourile pentru dormitor vor crea un spațiu minunat, în care te vei bucura de momente pline de liniște. În plus, folosește-te de tablouri pentru a aduce o pată de culoare inedită dormitorului tău, iar cele mai potrivite sunt tablourile abstracte. Iată câteva modele de tablouri ce vor arăta minunat în dormitorul tău: 

decoratiuni dormitor - tablou dormitor
decoratiuni dormitor - tablou dormitor
decoratiuni dormitor - tablou dormitor
decoratiuni dormitor - tablou dormitor
decoratiuni dormitor - tablou dormitor
decoratiuni dormitor - tablou abstract
decoratiuni dormitor - tablou abstract
decoratiuni dormitor - tablou abstract

Majoritatea culorilor potrivite pentru pereții dormitorului sunt cele asociate cu starea de bine. Dacă vei ține cont de ideile de culori pentru dormitor prezentate anterior vei descoperi cum starea de relaxare, cât și calitatea somnului, vor fi din ce în ce mai bune. 

Sursa foto: freepik.com; pepanza.ro, pinterest.com