Transformarea fostelor spații industriale, cum ar fi fabricile, în locuințe rezidențiale, ar fi putut fi o provocare, dar stilul industrial a ușurat această situație. Acest tip de design interior nu încearcă să ascundă materialele de construcție pe care mulți încearcă să le mascheze, fapt ce conferă un aspect brut, neterminat. Utilizat în apartamente, case moderne și spații comerciale din întreaga lume, stilul industrial prezintă tonuri neutre, obiecte utilitare și suprafețe din lemn și metal.
Fie că vrei să decorezi un apartament sau o casă în stil industrial, este important să ții cont de câteva reguli de bază pentru a-ți transforma locuința într-un loc cald, plăcut și cool, unde să-ți inviți familia și prietenii.
Cum să integrezi piese de mobilier industrial în bucătărie
Elementele brute (care sunt de obicei ascunse) devin o componentă arhitecturală atunci când sunt lăsate la vedere în bucătăria industrială. Printre aceste elemente se numără:
- placa OSB
- podele din beton
- conducte
- cărămizi
Bucătăria în stil industrial e caracterizată de dulapurile deschise sau cu uși din geam, de rafturile cu țevi de metal fixate pe perete și suporturile suspendate pentru tigăi.
Masa din lemn și scaunele cu picioare concave, sau a căror structură include lemn și metal, sunt cele mai potrivite.
Nu vei da greș nici dacă incluzi în decor scaune de bar, o tablă de scris pentru perete sau obiecte în care se regăsesc combinații de texturi diferite, precum lemn și tapițerie din piele. Joacă-te cu nuanțele neutre și asigură-te că lumina naturală este din plin.
Unul dintre cele mai răspândite materiale care apare în bucătăriile industriale este oțelul inoxidabil, care este un metal ușor de încorporat, deoarece multe aparate și instrumente sunt fabricate din acesta. Chiar și atunci când este asociat cu alte materiale, oțelul inoxidabil iese în evidență.
Dacă totuși simți nevoia să aduci un plus de originalitate bucătăriei în stil industrial, poți decora cu un tablou canvas care să respecte cromatica. Un tablou în bucătărie va aduce un plus de creativitate și te va ajuta să personalizezi spațiul.
Piese de decor industriale în dormitor
Cele mai întâlnite materiale din care sunt compuse piesele de mobilier ale unui dormitor industrial sunt:
- oțel
- metal
- lemn
- piese ce pot fi recuperate sau vintage.
Designerii de interior recomandă folosirea paleților din lemn pentru a confecționa un pat peste care se poate așeza o saltea. Lemnul neterminat, recuperat, conferă camerei o atmosferă de mansardă, în timp ce podelele văruite și pereții de beton redau aspectul industrial.
Integrează un pat din fier forjat sau cu elemente metalice, ori unul pe o structură din lemn cu aspect nefinisat. Evită paturile tapițate în culori puternice, ci optează mai degrabă pentru paturi în nuanțe neutre, închise.
Ca spațiu de depozitare în dormitor, poți folosi dulapuri metalice sau din lemn, precum și un cufăr mare din lemn, în locul unei comode clasice. Pentru noptiere, optează pentru două măsuțe din fier, două dulapuri metalice sau noptiere din lemn pe roți.
Veioza de pe noptiera poate fi una tipică designului industrial, cu braț ajustabil, iar covorul potrivit este unul monocrom, fără imprimeu, într-o nuanță contrastantă cu cea a podelei.
Pentru un plus de originalitate, poți alege să decorezi pereții cu un tablou canvas abstract în culori reci, care să completeze perfect atmosfera specifică stilului industrial.
Cele mai utilizate piese de decor pentru a amenaja baia în stil industrial
O baie în stil industrial este modernă, urbană și nonconformistă. Este ideal să poți integra piese vechi, poate chiar uzate, pentru a le oferi o nouă utilitate modernă. Poti descoperi mai multe informatii despre amenajarea in stil urban aici. Spre exemplu, o chiuvetă de baie cu o bază utilitară poate fi o idee excelentă de încorporare a unei piese vechi într-un design industrial, dar totuși actual, de baie. În plus, o oglindă rotundă din metal argintiu adaugă farmecul industrial al camerei.
Printre materialele şi finisajele folosite se numără:
- nichelul
- cromul negru
- carbonul lucios
- alama periată nefinisată
Prin urmare, mobilierul din baie poate fi realizat din lemn în combinație cu fier, lavoarul poate fi din inox, pereții pot fi din cărămidă, pardoseala poate fi din beton sau din gresie care imită betonul.
Fiind vorba de un stil de amenajare ceva mai rece și de o cameră nu foarte ofertantă din punct de vedere al accesoriilor, nu uita de sursele de iluminat, cât și de accesorii – oglinzi, covoare, etajere pentru prosoape, chiar și o plantă artificială pentru un strop de culoare.
Dacă vrei să renovezi locuința, trebuie să iei în calcul stilul industrial deoarece este nonconformist, modern, urban și unic. Așa cum am văzut, spațiile amenajate în stilul industrial mizează pe îmbinarea elementelor vechi cu cele minimaliste moderne, care conferă o notă de prospețime. În esență, stilul industrial poate fi văzut ca o punte de legătură între stilul vechi, vintage și cel contemporan.
Surse foto: Pinterest, pepanza.ro