Stilul vintage: descoperă cele mai importante caracteristici și cum îl poți integra în locuința ta!

Stilul vintage: descoperă cum îl poți integra în locuința ta!

Dacă ești o persoană care apreciază lucrurile vechi, bine prelucrate și cu o istorie interesantă, atunci stilul vintage ți se va potrivi de minune. Acesta se deosebește, în special, prin piesele de mobilier folosite, însă poate fi ușor de confundat cu stilul retro. Pentru a face diferența între cele două, este important să știi că stilul retro aparține de prima jumătate a secolului XX, pe când stilul vintage este caracteristic anilor 1960 – 1990. Află care sunt cele mai importante caracteristici ale stilului vintage în designul de interior și descoperă cum poți să îți amenajezi casa astfel încât să integrezi perfect acest stil în locuința ta!

Cum să alegi mobilierul potrivit pentru stilul vintage

Cel mai cunoscut mobilier specific stilului vintage este cel din lemn masiv, cu inserții de fier, fiind un tip de mobilier ce denotă eleganță și totodată solemnitate. Cu toate acestea, există mai multe stiluri vintage, iar pentru fiecare în parte există anumite piese de mobilier specifice:

  • Stilul vintage tradițional este dominat de imperfecțiunea pieselor și forma atipică a acestora.
  • Stilul vintage de influență britanică se diferențiază prin canapele cu aspect uzat, accesorii din piele și elemente decorative de dimensiuni mari.
  • Stilul vintage de influență franceză este recunoscut prin broderii și motive florale, accente argintii sau aurii și mobilier alb.

Mobilier in stil vintage

Mobilier vintage

Amenajare in stil vintage

Decoratiuni in stil vintage

Fiecare stil în parte este deosebit, așadar te sfătuim să îl alegi pe cel care simți că ți se potrivește cel mai bine.

Decorațiuni vintage perfecte pentru casa ta

Pentru amenajarea în stil vintage, decorațiunile trebuie să fie la fel de importante ca mobilierul, pentru a se completa armonios reciproc și pentru a oferi un aspect echilibrat locuinței tale. Poți alege dintr-o gamă largă de decorațiuni ce vor oferi rafinament spațiului decorat, pornind de la tablouri canvas, ceasuri, statuete, până la cărți, oglinzi, decorațiuni handmade vintage, perne decorative vintage, vaze sau corpuri de iluminat deosebite, precum un candelabru sau o lustră veche. 

Tablou canvas Turnul Eiffel Paris

Tablouri in stil vintage
Decor vintage

Culorile potrivite pentru stilul vintage

Cele mai potrivite culori pentru amenajarea unei locuințe în stil vintage sunt cele neutre, calme și pastelate. Acestea pun în evidență decorațiunile interioare vintage, precum și piesele de mobilier, și creează un aspect armonios. Pe lângă cele menționate anterior, poți opta și pentru culori mai puternice precum vișiniu, verde sau albastru pentru un aspect inedit și un impact vizual mai puternic.

Culori in stil vintage

Amenajare in stil vintage

Decor vintage alb

Așadar, dacă ai în plan să îți amenajezi casa în stil vintage, sperăm că acest articol te-a ajutat să îți îmbunătățești cunoștințele și ți-a oferit inspirația de care aveai nevoie.

Sursă foto: Pinterest.com, pepanza.ro