Decorul casei – idei și decorațiuni pentru un interior modern, așa cum ai visat

Decorul casei – idei și decorațiuni pentru un interior modern, așa cum ai visat

Unele persoane au o înclinație naturală spre design și reușesc să combine într-un mod armonios culorile sau chiar să își creeze singure decoruri pentru casă. Totuși, majoritatea oamenilor apelează la specialiști în decorațiuni interioare pentru spațiile lor sau se inspiră din reviste de specialitate atunci când vor să ofere un suflu nou locuinței. 

Dacă te afli mai mult în ce-a de-a doua categorie, în continuare vei descoperi idei inedite pentru decorarea casei și a grădinii, pentru a-ți crea un ambient modern, simplu și de impact.

Decorul interior al unei case moderne

Stilul modern impune o anumită senzație de libertate, lăsând spațiile aerisite, bine luminate și cu mobilier de strictă necesitate, fără a încărca inutil zona de locuit.

Stilul modern este, de fapt, unul minimalist, caracteristic secolului XXI, ce combină arta cu funcționalitatea, fie că este vorba despre o piesă de mobilier, fie de obiecte de decor.  Materialele folosite sunt în principal cele naturale: lemn, piatră, metal, sticlă, iar culorile sunt tari: galben, verde, roșu, portocaliu, violet.

Pentru că baza stilului modern a fost pusă după cel de-al doilea Război Mondial, nevoile erau diferite: pe primul loc se afla utilitatea și apoi frumusețea. Astfel, producătorii au fost nevoiți să folosească mai puține materiale și să fabrice mai repede mobilierul și decorațiunile, ca să salveze timp și bani.

Atât decorațiunile de casă, cât și mobilierul au primit o nouă înfățișare. Liniile au devenit mai fine, geometrice, proporțiile mai scăzute, elementele de decor mai ușoare și mai simple. În această manieră, produsele au devenit accesibile pentru public și au fost adoptate în cât mai multe case.

Principiile decorului interior

Principiile proiectării sunt regulile pe care orice designer trebuie să le urmeze pentru a crea o compoziție eficientă și atractivă. În continuare vei descoperi ce standarde aplică profesioniștii în decorarea casei, pentru a crea spații echilibrate, armonioase și cu un impact vizual incredibil.

7 principii de design

1.       Elementul central – orice spațiu, indiferent că este dormitor, bucătărie sau living, are o piesă de mobilier sau un accesoriu decorativ în jurul căruia se construiește apoi întreg design-ul. Poate să fie un fotoliu, un tablou abstract, o canapea, un tapet extraordinar sau draperiile frumos aranjate de la ferestre. Indiferent de alegere, scopul celorlalte decorațiuni va fi de a pune în valoare mai bine elementul central.

2.       Echilibru și aliniere – pentru a crea o compoziție unitară, este important să distribui elementele în tot spațiul pe care îl ai de amenajat. Nu vei aglomera doar într-un colț al camerei toate obiectele, ci le vei așeza în funcție de proporționalitate. 

Designul simetric creează echilibru prin elemente egal ponderate, aliniate de ambele părți ale camerei. Pe de altă parte, designul asimetric folosește greutăți opuse (cum ar fi contrastarea unui lucru mare cu mai multe obiecte mai mici), pentru a crea o compoziție care nu este egală, dar totuși este echilibrată.

Modelele simetrice sunt întotdeauna plăcute vizual, dar pot deveni cu ușurință plictisitoare. Decorările interioare asimetrice sunt mai îndrăznețe și pot aduce un interes vizual crescut.

3.       Contrast – fie că se realizează din culori, fie din forme, contrastul este cel mai puternic element de design. De obicei, se obține din nuanțe deschise alese pentru pereți, alături de unele mai închise ale obiectelor decorative și se potrivește perfect în decorarea caselor moderne.

4.       Repetiția – de obicei, se spune că repetarea unifică și întărește un design. Dacă alegi o anumită culoare pentru un fotoliu, o poți folosi și pentru un alt obiect decorativ, precum o lampă sau o draperie.

5.       Proporțiile – atât dimensiunea vizuală și greutatea elementelor dintr-o compoziție, cât și modul în care acestea se raportează între ele definesc proporția. Dimensionarea unui covor lângă un cadru de pat sau a unei oglinzi pe un perete sunt exemple de proporționalitate. 

Odată ce stăpânești alinierea, echilibrul și contrastul, proporția ar trebui să apară organic.

6.       Mișcarea – toate componentele așezate într-un design trebuie să aibă o continuitate. Dacă privești camera în ansamblu și simți că ochiul tău se „blochează” pe un lucru, înseamnă că acesta este prea mare, prea îndrăzneț, ușor descentrat, nu are o culoare complementară sau pur și simplu nu se potrivește în povestea încăperii tale. Va trebui să revii la acel articol și să îl încadrezi altfel sau să îi creezi elemente de trecere către un alt obiect, astfel încât să se creeze senzația de armonie.

7.       Spațiul alb – este numit și spațiul negativ și reprezintă zona aparent goală a design-ului, ce va rămâne așa pentru a sprijini contrastul. Dacă această arie este prea mică, decorul va fi aglomerat și greu de perceput. 

Dacă este prea mare pata de alb, spațiul va părea neamenajat. Un echilibru confortabil al zonei creează ierarhie și organizare.  

În concluzie, decorarea casei trebuie să țină cont de aceste principii simple. În plus, design-ul diferă de artă prin faptul că trebuie să aibă un scop. Vizual, compoziția creată de obiectele de mobilier și decorațiuni sprijină ideea principală a acestuia, și anume îmbunătățirea funcționalității spațiului de locuit.

Decorul pereților interiori

Indiferent dacă ești colecționar de artă, pasionat de natură sau iubitor de carte, design-ul pereților din living poate fi personalizat astfel încât să poți fi înconjurat de lucrurile pe care le iubești. O pictură sau o fotografie supradimensionată va atrage atenția și va da tonul într-un spațiu mic. Încearcă un tablou canvas cu o poză alb-negru într-un spațiu minimalist sau adăugă culoare cu o piesă abstractă vibrantă. 

Sfat profesional: extinde peretele galeriei până la tavan, pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare.

Pentru decorarea pereților din camera în care dormi, poți încerca să creezi ceva special. Poți folosi un model contrastant de tapet, o tapiserie, un tablou pentru dormitor sau o vopsea diferită doar pe un anumit perete. Această tehnică poate avea un impact și mai mare într-un perimetru mic. În plus, tapiseriile, de exemplu, sunt mult mai ușor de mutat atunci când dorești să redecorezi sau să schimbi locuința.

Oglinzile reflectă lumina, ajutând un spațiu mic să se simtă mai mare și mai luminos. Pentru un design reușit al pereților interiori, încearcă să folosești una supradimensionată sau să afișezi mai multe piese mici în stil salon.

O altă idee de decorare a pereților interiori este să folosești plante. Florile nu trebuie să stea doar pe pervaz. Încearcă jardiniere suspendate sau montate pe polițe pentru a adăuga un pic de natură spațiului și a da viață locuinței tale.

Decor ferestre

Ferestrele sunt elementele versatile din casa ta, oferind multe modele de design.  Ele ocupă un loc principal în decorarea locuinței, iar amenajarea din jurul acestora ar trebui să fie făcută cu multă atenție. 

Dacă esți în căutarea unei opțiuni unice de înfrumusețare a ferestrelor, poți alege un sticker decorativ. Există multe opțiuni de culori și texturi, pe diferite niveluri de transparență. Poți obține aspectul vitraliilor clasice sau, dacă dorești mai multă intimitate, poți alege un model mat.

În plus, există folie specială de aplicat pe ferestre, care îmbunătățește nu doar aspectul casei, dar și confortul termic, pentru că blochează razele solare – are filtru UV, protejând astfel și mobilierul.  

Dacă ești adeptul draperiilor și al perdelelor la geamuri, atunci este bine să știi că trendul actual în decorul caselor pune accent pe fibre naturale de in sau bumbac, țesături ușoare cu aspect metalic, iar culorile care domină sunt gri, turcoaz, galben, verde smarald și albastru marin.

Piese de mobilier

Stilul modern este dominat de combinația între forme fluide și geometrice, obiecte de mobilier de strictă necesitate și spații largi simple.

Pentru living, poți alege o canapea mare și extrem de confortabilă alături de un tablou canvas din 4 piese,  o comodă la nivelul podelei și o plantă mare, care să domine încăperea. Dacă ai multe cărți, poți adăuga și o mică bibliotecă, alături de o lampă de citit seara.

Pentru dormitor, dulapurile încastrate și ascunse în pereți sunt de mare ajutor în design. Elementul central rămâne patul matrimonial, cu lenjerie de calitate. Poți adăuga un tablou abstract, un covor cu forme geometrice în culori asortate cu draperiile și nu uita de plante. Ele dau viață spațiului, oxigenează aerul și conferă senzația de proaspăt și curat.

Pentru bucătărie, mobilierul ce ascunde electrocasnicele și include o insulă de gătit este extrem de apreciat, mai ales dacă ai o încăpere deschisă cu living-ul. 

Folosind spoturi pe tavan sau lustre simple, poți pune în valoare doar anumite zone, cum ar fi barul sau un anumit tablou de bucătărie. În acest fel, aceasta va deveni zona în care familia și prietenii pot petrece ore minunate împreună gătind și povestind.

Pentru baie, blaturile din marmură sau lemn sunt foarte apreciate din perspectiva durabilității. Mobilierul rămâne simplu, cu linii drepte  și multe spații de depozitare ascunse. Culorile predominante sunt albastru cu accente de auriu sau argintiu, gri, alb sau verde. 

Elementul esențial de design al băii rămâne oglinda, care în stilul modern se transformă dintr-un obiect de decor, într-un întreg perete. Modelele mari, luminate cu neon integrat sunt extrem de apreciate și utile. Pe lângă rolul practic, ele oferă spațiului eleganță și personalitate.

Idei de decorațiuni interioare

Indiferent de buget, există multiple opțiuni pe care le poți încerca pentru un decor reușit al casei tale. Dacă ai mai multe idei pentru decorare, este bine să te consulți cu un expert în amenajări interioare, care te poate îndruma astfel încât să pui în valoare exact piesele la care ții cel mai mult. Dacă totuși nu ai la îndemână această posibilitate, poți consulta mai jos mai multe idei din care te poți inspira:

Idei de decorațiuni pentru o casă rustică

Decorări interioare cu lemn

Idei decorative pentru casa de vacanță

Decorul exterior al casei

Spațiul privat în aer liber este un vis al majorității oamenilor care locuiesc în apartamente din oraș. Chiar dacă este doar un mic balcon, acesta are un potențial de proiectare suficient pentru a deveni o oază de relaxare pentru întreaga familie, iar în continuare vei descoperi metode inedite de amenajare.

Idei pentru decorarea terasei

Tot ce ai nevoie pentru a savura cafeaua de dimineață pe balcon este o masă și un scaun. Alege mobilier care se pliază ușor, astfel încât să-l poți stoca în interior, dacă este necesar.

 Amenajează balconul cu jardiniere pline cu plante luxuriante pentru a crea senzația acelei curți pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. Adaugă ierburi aromatice în ghivece, pe care le poți folosi și la prepararea alimentelor, dar și pentru a ține insectele la distanță.

Nu este nevoie să investești în mobilier de exterior – mai ales dacă apartamentul este închiriat. Folosește niște perne mari, colorate și confortabile, pe care le poți așeza pe podea. Le poți depozita ușor într-o ladă de lemn și le poți scoate doar atunci când le folosești.

Folosește pereții pentru a-i decora cu tablouri personalizate sau plante, astfel încât terasa să devină o extensie a apartamentului tău.

Chiar dacă locuiești în oraș, te poți simți ca în vacanță! Adaugă un scaun suspendat sau un hamac pentru a crea o atmosferă relaxantă!

Soluții pentru decorarea grădinii

Dacă ești fericitul posesor al unei grădini private, atunci merită din plin să investești în amenajarea acestui spațiu, care poate deveni foarte rapid locul preferat al invitaților sau familiei tale. 

Chiar dacă nu apelezi la un peisagist care să îți decoreze grădina, poți găsi câteva idei simple de aplicat ce vor transforma, cu siguranță, curtea ta într-un spațiu de poveste.

Folosește piatră naturală pentru a crea alei de promenadă pe gazonul deja plantat. Este suficient să o așezi peste iarbă și să creezi modele deosebite, în funcție de spațiul de care dispui.

Creează o platformă simplă de lemn, pe care să o înconjori cu plante. Poate fi zona de relaxare de dimineață, unde îți poți savura cafeaua în ciripit de păsărele.

Folosește ghirlande luminoase pe care le poți atârna în copaci pentru seri prelungite în grădină. Pe lângă rolul practic, lumina caldă va înfrumuseța foarte mult spațiul și va crea atmosfera primitoare de care te vei despărți cu greu.

Montează un balansoar pe care îl poți folosi pentru a citi sau a te relaxa sub razele soarelui. Acesta nu va ocupa foarte mult spațiu și, cu siguranță, va fi și pe placul copiilor.

Creează un loc pentru foc în aer liber. Te va încălzi seara și vei putea petrece mai multe ore afară, alături de un pahar de vin, dar îl poți folosi și pentru a prepara mâncare alături de prieteni. Celebrele bezele americane pot fi gătite cu ușurință și sunt un mod amuzant de a petrece timp împreună cu cei dragi.  

În concluzie, ideile decorative pentru casă și grădină pot fi extrem de multe, mai ales dacă ai puțină creativitate și înclinație în acest domeniu. Însă, nu uita că există o parte de știință implicată în design-ul interior, ce include spațiul, linia, forma, lumina, culoarea, textura și modelul, iar menținerea lor echilibrată este cheia creării unui interior plăcut din punct de vedere estetic.

Pe lângă îmbunătățirea aspectului unei camere, punerea în armonie a acestor elemente aduce o funcționalitate sporită. Decorează-ți casa ținând cont de aceste principii, deoarece te vor ajuta să maschezi sau să îmbunătățești diferitele caracteristici și defecte ale spaţiului pe care îl deții.

Sursa foto: shutterstock.com; unsplash.com

Un comentariu la „Decorul casei – idei și decorațiuni pentru un interior modern, așa cum ai visat”

  1. Pingback: Decor pentru peretele dormitorului: ce decorațiuni poți pune pe un perete? Sfaturi și idei pentru un design original! - BLOG | Pepanza.ro

Comentariile sunt închise.