Dormitor în stil scandinav – ce decorațiuni vor completa superb o astfel de amenajare?

Dormitor in stil scandinav principala-min

Stilul scandinav este o adevărată filozofie de viață, care îndeamnă oamenii să își îmbogățească experiențele cu cât mai multe lucruri frumoase. Dormitoarele specifice Peninsulei Scandinave sunt ușor de recunoscut după stilul minimalist, culorile luminoase, textilele călduroase și, bineînțeles, după lemnul în culori deschise. Decorațiunile sunt un punct cheie care întregesc stilul abordat în casele din Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca și Islanda.

Care sunt caracteristicile unui dormitor amenajat în stil scandinav?

Stilul scandinav a devenit tot mai utilizat în dormitoarele din întreaga lume. Principalele motive pentru care oamenii optează pentru un dormitor în stilul țărilor nordice sunt senzația de spațiu aerisit și bine organizat și atmosfera plăcută, luminoasă și relaxantă. Este de menționat și faptul că acest stil de design interior poate fi realizat cu ușurință de oricine, nefiind nevoie obligatoriu de sfaturile unui designer.

paragraf 1. -Dormitor in stil scandinav (38)-minAmenajările interioare în stil scandinav încep de la culoarea pereților. Albul este predominant, fiind uneori înlocuit sau combinat cu diverse nuanțe de gri scandinav. Aceste culori sunt asociate cu lemnul, care trebuie să fie și el în nuanțe deschise, lăsat natural sau vopsit. În stilul scandinav se merge pe culori mate, dar extrem de luminoase.

Albul și griul scandinav se combină cu roz, albastru, galben și uneori chiar verde. Aceste pete de culoare sunt în nuanțe deschise și mate, dând senzația de suprafață prăfuită, dar în același timp luminoasă.

Pe lângă culori, o altă caracteristică definitorie a stilului de amenajare interioară din țările nordice este utilizarea elementelor de mobilier din lemn masiv. Indiferent că este vorba despre un simplu scaun sau despre pat, totul trebuie să arate solid, greu. Îmbinarea albului cu diverse nuanțe de lemn este esențială.

Amenajările interioare în stil scandinav încep de la culoarea pereților. Albul este predominant, fiind uneori înlocuit sau combinat cu diverse nuanțe de gri scandinav. Aceste culori sunt asociate cu lemnul, care trebuie să fie și el în nuanțe deschise, lăsat natural sau vopsit. În stilul scandinav se merge pe culori mate, dar extrem de luminoase.

Albul și griul scandinav se combină cu roz, albastru, galben și uneori chiar verde. Aceste pete de culoare sunt în nuanțe deschise și mate, dând senzația de suprafață prăfuită, dar în același timp luminoasă.

Pe lângă culori, o altă caracteristică definitorie a stilului de amenajare interioară din țările nordice este utilizarea elementelor de mobilier din lemn masiv. Indiferent că este vorba despre un simplu scaun sau despre pat, totul trebuie să arate solid, greu. Îmbinarea albului cu diverse nuanțe de lemn este esențială.

Lumina este, de asemenea, un lucru foarte important atunci când îți dorești o amenajare în stil scandinav. Pereții, mobilierul, perdelele, așternuturile și decorațiunile trebuie să permită luminii să pătrundă armonios în încăpere, indiferent dacă aceasta este naturală sau artificială. Totul trebuie să fie într-un echilibru a luminilor plăcute și relaxante.

paragraf 1 final -Dormitor in stil scandinav (22)-min
paragraf- 1 final (2) Dormitor in stil scandinav (36)-min
Paragraf 1 finak (3)Dormitor in stil scandinav (19)-min

Decorațiuni și alte elemente care se potrivesc într-un dormitor în stil scandinav

Dacă până în acest punct ai aflat cum arată un stil scandinav în linii mari, urmează să înțelegi și ce tip de decorațiuni trebuie să folosești. Amenajarea dormitorului în stil scandinav nu poate fi completă fără detalii subtile, dat fiind faptul că este un tip de design interior minimalist. De cele mai multe ori, se optează pentru elemente de decor care să aducă puțină culoare, însă să nu deranjeze aspectul echilibrat. Pentru textile, tablouri și alte elemente de decor se mizează pe: roz, maro, crem, verde, mov, albastru, turcoaz, bej, crem, coniac, ciocolatiu, gri rece, muștar și galben.

paragraf 2 (1)Dormitor in stil scandinav (46)-min

Elemente textile de decor în design-ul scandinav

Pentru a însufleți culorile reci din stilul scandinav, se apelează la textile rafinate, catifea, piele, blană naturală, lână și, bineînțeles, mohair. Modelele sunt simple, optându-se pentru puține elemente distinctive cum ar fi linii, romburi, hexagoane și pătrate sau ușoare elemente florale.

De cele mai multe ori, textilele în stil scandinav se diferențiază prin texturi și prin elementele ieșite ușor în relief. Un alt element distinctiv ar fi păturile care se termină cu fire lăsate să atârne, oferind un aspect de material neterminat.

Păturile, așternuturile, fețele de pernă ș.a.m.d, trebuie să fie plăcute la atingere și mai ales călduroase. Dat fiind faptul că în Peninsula Scandinavă temperaturile sunt scăzute pe tot parcursul anului, patul din dormitor este îmbogățit cu textile care să țină cât mai bine de cald.

paragraf 2.1 -Dormitor in stil scandinav (47)-min
paragraf 2-1 (2)Dormitor in stil scandinav (15)-min

Tablouri pentru un dormitor în stil scandinav

Un dormitor în stil scandinav nu poate fi complet fără tablouri care să se încadreze în stilul minimalist. Tablourile din dormitor variază, putând opta pentru a pune pe pânză peisaje, animale, plante, flori sau mesaje motivaționale.

Tablou canvas Turnul Eiffel Paris

Spre exemplu, dacă optezi pentru tablouri cu peisaje, alege ceva luminos și în culori care să fie cât mai apropiate de cele din cameră sau care să contrasteze total. Poți alege un peisaj cu marea, sau unul cu Turnul Eiffel din Paris, sau poate chiar pentru un peisaj montan specific zonelor scandinave.

Dacă vrei totuși să ai o pată de culoare și să te apropii mai mult de natură, alege tablouri cu plante sau flori. Tabloul poate fi pata de culoare și de originalitate din dormitorul tău în stil scandinav. Dacă nu vrei să te abați prea mult de la temă, alege plante și flori în culori pastelate, ușor șterse și cu un aspect prăfuit.

Nu evita să folosești tablourile cu mesaje motivaționale. Poate ai ceva care te inspiră sau te face să ai mai mult curaj, ambiție. Îți poți comanda un tablou personalizat pe care să scrie exact ceea ce ai tu nevoie. Dacă alegi această variantă, poți opta pentru un fundal alb cu scris negru, care să se încadreze perfect pe pereții albi ai dormitorului tău.

Tablou animale Pinguini
Tablou canvas Peisaj Mare

Alte decorațiuni pe care designerii le recomandă în stilul scandinav

Amenajează-ți dormitorul în stil scandinav cu decorațiuni minimaliste. Trebuie să optezi pentru obiecte simple, de preferat într-o singură culoare și respectând cromatica aleasă. Elementele aurii sau argintii merg de minune încadrate într-un dormitor care să te facă să te simți relaxat tot timpul.

paragraf 2-3 (3) Dormitor in stil scandinav (30)-min

Dacă ești una dintre acele persoane care optează pentru o oglindă în dormitor, atunci poți alege una cu rame subțiri, albe sau aurii. Bineînțeles că oglinzile pot fi inserate în mobilierul din lemn masiv. Evită neapărat tot ceea ce duce cu gândul la opulență. Trebuie să fie ceva simplu și care să nu capteze toată atenția, ci să se integreze perfect echilibrat.

Este recomandat ca lustra, veioza sau alte corpuri de iluminat să fie albe, aurii, gri, crem, maro sau chiar din lemn. Dacă alegi totuși să dai o pată de culoare prin intermediul acestui element, caută o culoare pastelată și mată.

paragraf 2.3 -Dormitor in stil scandinav (6)-min

Așadar, dacă plănuiești să-ți amenajezi dormitorul în stil scandinav, trebuie să știi că poți face asta singur, deoarece este foarte ușor de înțeles cum trebuie să combini elemente, culori, materiale și texturi între ele. Mergi pe mult alb, gri norvegian și lemn masiv. Sigur nu vei da greș dacă te inspiri cu atenție din amenajările specialiștilor. Dacă vrei ca totul să fie perfect, nu uita de detalii. Caută elemente decorative, tablouri și textile care să întregească stilul locului în care trebuie să te relaxezi și să ai un somn odihnitor.

Surse foto: Stocksnap.io, Pepanza.ro, Vecteezy.com, Flickr.com, Rawpixel.com, live.Staticflickr.com, Pexels.com.