Amenajarea mansardei – sfaturi și idei de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi acest spațiu

Amenajarea mansardei - sfaturi și idei de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi acest spațiu

Mansarda sau podul casei sunt spații în care, în mod normal, obișnuiești să depozitezi numeroase obiecte vechi sau care nu mai au o utilitate, dar, totuși, de care nu ești încă pregătit să te desparți. Cutii peste cutii, praf, saci și alte obiecte acoperă inutil un spațiu care ar putea fi valorificat mult mai bine. Acest loc sufocat de atâtea elemente s-ar putea transforma într-o încăpere superbă în care îți poți petrece timpul liniștit. Amenajarea mansardei într-un pod existent este extrem de importantă, mai ales dacă este vorba de o mansardă la casă. Trebuie să profiți la maximum de acest spațiu, iar rezultatul final va fi unul îmbucurător. Spre exemplu, îl poți transforma într-un loc de relaxare, în cameră de oaspeți, birou sau chiar într-o sală mică de cinema. În acest articol îți vom da câteva idei despre cum să-ți amenajezi mansarda cât mai practic și cu stil:

Idei amenajare mansardă în funcție de dimensiuni

Nu irosi spațiul pe care imobilul în care locuiești ți-l pune la dispoziție și profită de podul deja existent, pentru a-ti realiza o mansarda de vis. Amenajarea mansardei trebuie raportată la dimensiunea acesteiea. Astfel, piesele de mobilier, decorațiunile, culorile și orice alte elemente pe care vrei să le integrezi trebuie să fie potrivite pentru spațiul pe care îl deții. Iată cum să amenajezi mansarda în funcție de dimensiunile acesteia: 

  • Mansardă de mici dimensiuni

De cele mai multe ori, mansarda unei case este destul de spațioasă, pentru că se întinde pe toată lungimea și lățimea locuinței. Însă, nu de fiecare dată se întâmplă așa. De aceea, cel mai important sfat de amenajare pentru o mansardă mică este să nu exagerezi. Designerii de interior recomandă stilul minimalist atunci când vine vorba de amenajarea mansardelor mici, datorită simplității specifice acestui stil. Având în vedere spațiul restrâns ai grijă să nu îl încarci prea mult cu elemente care nu sunt folositoare. Un element extrem de important este lumina, așa că optează pentru ferestre mari care să lase razele soarelui să pătrundă pe toată durata zilei. În plus, pe timpul serii va fi o plăcere să stai în mansardă și să privești stelele. 

Atunci când vrei să-ți amenajezi locuința este posibil să faci anumite greșeli, indiferent de încăperea pe care vrei să o reamenajezi. Poți vedea cele mai întâlnite greșeli pe care trebuie să le eviți atunci când îți decorezi locuința aici. În ceea ce privește amenajarea mansardelor mici este important să apelezi la mobilier cât mai simplu, cum ar fi două fotolii, o masă din lemn, eventual și câteva rafturi suspendate. Pentru amenajarea mansardei joase este necesar să apelezi la mici trucuri, de exemplu, e necesar să integrezi elemente verticale ce vor conduce privirea spre tavan astfel încât încăperea să pară mai înaltă decât este. În plus, amenajarea unei mansarde mici și joase poate fi dedicată spațiului de joacă pentru copii, ei vor avea destulă lumină și spațiu să-și petreacă timpul acolo printre jucării. 

  • Mansardă de mari dimensiuni

Amenajarea mansardei de mari dimensiuni este un proces mult mai ușor având în vedere că spațiul îți permite să integrezi mult mai multe elemente și să dai o nouă viața unui spațiu pe care îl iroseai. Totuși, primul pas este să te gândești la stilul de decor pe care dorești să-l integrezi atunci când te ocupi de amenajarea mansardei. De preferat este ca acesta să fie în concordanță  și cu restul decorului din locuința ta. Cele mai potrivite stiluri de amenajare a mansardei tale sunt stilul vintage, dar mai ales stilul industrial, datorită grinzilor lăsate la vedere ce se încadrează perfect.  

Când vine vorba de amenajarea unei mansarde spațioase, creativitatea este elementul cheie. Ai numeroase opțiuni, spre exemplu poți segmenta spațiul pentru a-i crea o utilitate diferită, poți opta pentru un dormitor cu o zonă de relaxare, un mic living sau chiar o baie. În rândurile următoare îți vom prezenta cum poți amenaja mansarda în funcție de utilitatea acesteia. 

Amenajarea mansardei în funcție de utilitatea acesteia

Așa cum am menționat anterior, dacă dispui de o mansardă spațioasă este mult mai ușor să o transformi într-un loc inedit. Iată care sunt cele mai populare întrebuințări ale mansardei și câteva dintre sfaturile de bază pentru transformarea acesteia într-un spațiu inedit:  

  • Amenajare dormitor în mansardă

Mansarda este locul ideal pentru a amenaja un dormitor, deoarece este un spațiu intim, romantic, călduros și luminos, datorită ferestrelor mari. Cele mai potrivite culori pentru acest spațiu sunt cele deschise, de preferat albul și cremul, dar și nuanțele cât mai calde. În ceea ce privește pereții, poți opta pentru lemn, sub formă de lambriu, dar montat pe verticală pentru a mări vizual spațiul, tapet în dungi ori motive florale sau pur și simplu lavabilă. Totuși, este important să nu omiți decorațiunile, mai ales tablourile care trebuie integrate corespunzător în această încăpere. Dacă nu ești sigur cum să alegi tablourile pentru amenajarea dormitorului în mansardă poți găsi aici mai multe informații. Totuși, cele mai potrivite sunt tablourile canvas pentru dormitor, care nu trebuie să lipsească din amenajarea mansardei. Iată câteva exemple de tablouri potrivite pentru dormitorul din mansardă:

Pentru amenajarea dormitorului în mansardă alege pardoseală din lemn sau parchet stratificat și optează pentru un covor moale în jurul patului. În ceea ce privește lumina artificială, aplicele și lămpile suspendate cu un design mai spectaculos sunt cele mai potrivite. Nu uita că trebuie să fie de dimensiuni mai mici, deoarece obiectele mari într-o mansardă aglomerează spațiul. Amenajarea mansardei din lemn permite transformarea acestui spațiu într-un dormitor datorită grinzilor care conferă un aspect inedit încăperii. Iată câteva idei de amenajare a dormitorului în mansardă:

Amenajare mansarda dormitor
Amenajare mansarda dormitor
Amenajare mansarda dormitor
Amenajare mansarda dormitor
  • Amenajare baie în mansardă

Amenajarea unei băi în mansardă poate fi un proces mai complicat din cauza dimensiunilor și unghiurilor dificile. Chiar dacă majoritatea persoanelor evită să amenajeze o baie în acest spațiu, nu înseamnă că este imposibil să ajungi la un rezultat foarte plăcut. Primul factor de care trebuie să ții cont atunci când te decizi să integrezi o baie în mansardă este spațiul pe care îl ai la dispoziție. Astfel, dacă spațiul este unul limitat, este de preferat să te limitezi doar la elementele strict necesare, cum ar fi o chiuvetă mică, un vas de toaletă și o cabină de duș. Ca să creezi impresia că spațiul este mai mare, există un truc care constă în transformarea tavanului în punctul de interes al întregii încăperi. Poți obține un astfel de efect amplasând corpurile de iluminat pentru ca lumina să cadă pe tavan. Dacă mansarda ta este de mari dimensiuni, amenajarea unei băi va fi mult mai ușoară, poți alege o cadă pe care să o amplasezi în mijlocul încăperii și vei crea o atmosferă romantică, perfectă pentru un cuplu. Iată câteva idei de amenajare a unei băi în mansardă ideale pentru locuința ta:

Amenajare mansarda baie
Amenajare mansarda baie
Amenajare mansarda baie
Amenajare mansarda baie
  • Amenajare dressing în mansardă

Mansarda este locul perfect în care poți depozita haine, dar și alte obiecte pe care nu le folosești în mod constant. De aceea amenajarea unui dressing în mansardă este o idee excelentă, indiferent de dimensiunea acesteia. Dacă spațiul este generos, poți să-l compartimentezi cu ajutorul mobilierului, astfel va fi mult mai ușor să-ți organizezi lucrurile. Mobilierul pentru dressingul din mansardă ar trebui făcut pe comandă, special pentru dimensiunile mansardei tale. Astfel poți avea un dressing extrem de funcțional cu eforturi mici, valorificând fiecare centimetru din încăpere. Câteva elemente importante care nu ar trebui să lipsească din amenajarea dressingului la mansardă sunt un scaun sau o un fotoliu pe care să te așezi atunci când probezi încălțămintea, sertare separate pentru bijuterii, accesorii și încălțăminte, cât și oglinzi pentru a crea senzația de un spațiu cât mai luminos și spațios. În plus, câteva elemente de decor nu strică niciodată, așa că tablourile canvas minimaliste se vor potrivi perfect cu decorul tău. Îți prezentăm câteva idei de amenajarea dressingului în mansardă ce te vor inspira și câteva tablouri pe care să le integrezi în dressingul din mansarda ta: 

Amenajare mansarda dressing
Amenajare mansarda dressing
Amenajare mansarda dressing
Amenajare mansarda dressing
Amenajare mansarda dressing

În concluzie, amenajarea mansardei poate avea numeroase avantaje, iar cel mai important este faptul că este un câștig în ceea ce privește spațiul. Tot acel loc care în mod normal era folosit doar pentru depozitarea obiectelor nefolositoare, se poate transforma într-o încăpere inedită, fie că este vorba de un dormitor, un dressing sau o baie. 

Sursa foto: freepik.com, pepanza.ro, pinterest.com