Tablouri deasupra canapelei și alte trucuri de design interior: cum alegi tablourile pentru locuința ta

cover_cum_alegi_un_tablou_pentru_casa

Tablourile canvas sunt printre cele mai cunoscute decorațiuni folosite pentru a aduce un strop de culoare și personalitate spațiului în care locuiești. Ele schimbă designul și starea unei încăperi, așa că este bine să le alegi ținând cont de câteva criterii importante, astfel încât să te asiguri că se vor potrivi și cu restul obiectelor prezente deja în casă. 

Cu ajutorul tablourilor ai posibilitatea de a-ți exprima sentimentele și personalitatea într-un mod creativ, doar prin elemente vizuale. Nu este așa ușor să alegi tablourile potrivite, însă, în funcție de nevoile și preferințele tale, combinate cu stilul amenajării casei, dar și cu activitățile din camera pe care îți dorești să o decorezi, îți va fi mult mai ușor să le achiziționezi. 

Tablouri pentru dormitor, living și alte încăperi: cum alegi un tablou pentru casă?

Alegerea unui tablou decorativ pentru o casă este un proces destul de complex și trebuie să fie luate în calcul mai multe detalii importante, printre care și spațiul disponibil pentru înfrumusețare, culoarea pereților, dar și ce fel de activități se desfășoară zilnic în acea încăpere. Atunci când alegi tablourile care vrei să ofere viață locului, este bine să ții cont de acești trei factori și să îi îmbini cu personalitatea ta și preferințele pe care le ai în materie de artă. 

Alegerea tablourilor în funcție de spațiul disponibil

Înainte de a pune în coșul de cumpărături mai multe tablouri care ți-au făcut cu ochiul, este indicat să măsori pereții încăperii. Astfel, vei evita posibile nereguli decorative și vei ști exact după ce dimensiuni de tablouri trebuie să te uiți.

Un tablou mic, așezat pe un perete cu dimensiuni mari, cu siguranță nu va arăta bine. Însă, un tablou cu dimensiuni reduse, alături de un grupaj de tablouri cu diverse dimensiuni și formate, pot crea un colț închegat și instagramabil. Este bine să știi că proporția dintre perete și ilustrații este foarte importantă atunci când te apuci de acest pas decorativ. Șansele sunt foarte mari ca modul în care arată spațiul la final să nu mai fie același din cauza unor măsurători făcute greșit încă de la început.

Această regulă se aplică și în cazul tablourilor foarte mari. Trebuie să cunoști îndeaproape locul în care locuiești și să știi punctele tari și slabe ale spațiului. Cel mai probabil un tablou canvas de dimensiuni mari nu va arăta foarte bine pe un perete mic dintr-o cameră cu puțini metri pătrați. 

1_poza_3_cum_alegi_un_tablou_pentru_casa_in_functie_de_spatiul_disponibil

Alegerea tabloului în funcție de culoarea pereților 

De asemenea, culoarea peretelui este la fel de importantă ca mărimea lui. În funcție de nuanța cu care a fost vopsit, este posibil ca încăperea să pară mai mică sau mai mare. În plus, trebuie să alegi niște tablouri complementare, care să iasă în evidență și să nu se piardă pe perete. 

Așadar, dacă pereții casei tale sunt închiși la culoare, vopsiți cu verde, albastru, chiar și negru, alege imagini în nuanțe deschise, chiar și aprinse, care să ofere o pată de culoare locului. 

Același lucru se aplică și pentru pereții vopsiți în nuanțe de bej, gri deschis, culori pastelate sau chiar alb – alege tablouri în nuanțe calde sau chiar în culori puternice, pentru a oferi un ușor efect dramatic încăperii.

Tablouri deasupra canapelei și alte direcții de amenajare: cum alegi un tablou pentru casă în funcție de stilul amenajării?

Atunci când vrei să alegi un tablou, este bine să te uiți doar după obiecte ce consideri că s-ar potrivi cu stilul pe care casa ta îl are. Fiecare tip de amenajare vine cu câteva caracteristici importante, precum culorile folosite, tipul de mobilier sau obiectele decorative.

Scopul unui tablou decorativ este de a crea o legătură între proprietar, cel ce locuiește în casă și personalitatea, plăcerile și nevoile pe care le are. Această legătură va fi integrată mult mai natural în spațiu, fiind astfel și în strânsă legătură cu amenajarea spațiului.

În rândurile următoare, vei descoperi care sunt caracteristicile principale ale amenajărilor în stil minimalist, modern și vintage, precum și care sunt criteriile după care trebuie să te ghidezi în alegerea celor mai potrivite tablouri canvas. 

Amenajare în stil minimalist

Stilul minimalist nu este doar un stil de amenajare, ci poate fi vorbit despre el și ca un stil de viață. Acesta se axează mult pe naturalețe, simplitate și echilibru, deoarece este cam singurul stil care pune accent pe păstrarea și punerea în evidență doar a lucrurilor care contează. 

Culorile și formele sunt principalele două caracteristici care diferențiază o amenajare în stil minimalist față de alte stiluri. Preponderent este folosită combinația dintre alb și negru, culori pământii și, uneori, culorile pastelate care nu aglomerează încăperea, ci o fac aerisită și oferă o stare de liniște. Mobilierul este, de regulă, în linii cât mai simple, multifuncțional și rezistent.

Atunci când vine vorba despre decorațiunile potrivite acestui stil, te poți ghida după o selecție de tablouri minimaliste sau tablouri abstracte, deoarece ele trebuie să fie mai simpliste, să nu încarce spațiul și să nu îl obosească din punct de vedere vizual. Este bine să te ghidezi după ideea conform căreia decorațiunile completează spațiul, nu îl aglomerează. 

Amenajare în stil modern

Atunci când gândești amenajarea casei tale, cu siguranță iei în considerare ce stări și emoții vrei să transmită locul la final. Este bine să îți folosești creativitatea nu doar când vine vorba despre finisaje și mobilier, ci și atunci când este timpul să cumperi decorațiunile.

Stilul modern se aseamănă puțin cu cel minimalist, asta pentru că liniile sunt la fel de simple, iar culorile fac parte dintr-o paletă caldă de nuanțe, chiar și dintr-una neutră. Poți adăuga un strop de personalitate alegând tablouri care să ofere originalitate spațiului.

În funcție de camera pe care vrei să o decorezi, dar și de starea pe care vrei să o transmită, poți opta pentru o selecție de tablouri canvas cu flori, peisaje sau tablouri multicanvas din două, trei și până la cinci piese, care să întregească locul așa cum îți dorești. 

Amenajare în stil vintage

Stilul vintage este potrivit pentru cei care iubesc lucrurile vechi și au dorința de a le recondiționa și, ulterior, de a le găsi un loc potrivit în casa lor. El se caracterizează, în primul rând, prin mobilierul din lemn masiv, accesorii și mobilier cu aspect uzat sau realizate din piele, dar și prin accentele aurii sau broderiile cu diverse motive.

Chiar dacă, la prima vedere, poate crea o ușoară stare de haos, stilul vintage are o mare personalitate și trebuie să fie pus în aplicare de persoane a căror caracter se aseamănă. Nici decorațiunile nu sunt mai prejos într-o asemenea amenajare, deoarece și ele fac parte din povestea creată cu ajutorul mobilierului și a celorlalte finisaje. 

În ceea ce privește tablourile canvas, nu trebuie aleasă doar o anumită categorie, ci poți jongla între tablouri cu orașe, tablouri cu mașini, flori sau peisaje. Ține cont de faptul că, de regulă, o amenajare în stil vintage vine la pachet cu o paletă de culori închisă, în nuanțe de verde, vișiniu, chiar și albastru pentru a oferi locului un aspect vizual puternic și unic. 

Bineînțeles, poți opta și pentru o paletă de culori mai deschisă, doar că trebuie să faci acest lucru încă de la început, astfel încât decorațiunile să completeze spațiul și să lumineze pereții.

Cum alegi un tablou în funcție de cameră?

Alegerea decorațiunilor diferă în funcție de camerele pe care dorești să le achiziționezi. În privința tablourilor, acestea chiar sunt împărțite pe categorii deoarece, de cele mai multe ori, ce se potrivește într-un living nu se potrivește în dormitor sau bucătărie, dar și invers. Așa că, înainte de a face o listă cu modele, este bine să iei în calcul ce spațiu dorești să decorezi și, nu în ultimul rând, ce stare vrei să îți transmită. 

Tablouri pentru dormitor

Dormitorul este spațiul destinat odihnei. Acesta trebuie să se bucure de un design cât mai simplu și de o amenajare aerisită, fără a fi folosite culori puternice sau prea mult mobilier. Acest lucru se aplică și în privința decorațiunilor. Tablourile canvas folosite în această cameră trebuie să aibă o ilustrație cât mai simplă, în culori deschise, care să nu încarce spațiul și să nu creeze o stare de agitație înainte de somn. 

Tablourile canvas cu natură și flori sunt poate cele mai potrivite, atât din punct de vedere coloristic, cât și ca stare transmisă. Poți opta pentru un singur tablou de dimensiuni mai mari, pe care să-l așezi deasupra patului, ori te poți ghida după mai multe tablouri mici, care să creeze un gallery wall.

Este bine să știi că tablourile personalizate sunt și ele o opțiune potrivită, mai ales dacă vrei să decorezi camera cu fotografii dragi ție. Pepanza.ro îți oferă serviciul de personalizare a tablourilor canvas și, astfel, îți poți crea un aranjament potrivit de fotografii care să înfrumusețeze dormitorul, exact așa cum îți dorești tu. 

Tablouri pentru living

Livingul este, de regulă, camera cea mai plină de viață și cea mai ofertantă din punct de vedere decorativ. Atunci când alegi tablourile canvas pentru a decora încăperea, trebuie să ții cont de câteva caracteristici, astfel încât obiectele să se integreze mult mai ușor în stilul abordat. 

Ai grijă la culori – ele trebuie să fie din aceeași paletă cromatică cu obiectele de mobilier, chiar și cu draperiile sau pernele decorative – alege o categorie de tablouri care să reprezinte livingul sau una care să schimbe definitiv vibe-ul camerei, acordă atenție și la dimensiunea peretelui, dar și la spațiile pe care le ai libere pe lângă obiectele de mobilier.De exemplu, deasupra canapelei poți pune câteva tablouri pentru living, formate din mai multe piese, care să îți accesorizeze frumos încăperea. Dacă sunt alese conform criteriilor de mai sus, acestea vor personaliza frumos spațiul.

Tablouri pentru bucătărie

Când vine vorba despre înfrumusețarea bucătăriei, multă lume este reticentă, deoarece regula spune că bucătăria este acel spațiu în care doar se gătește și se face constant murdărie. 

Însă, cum poate chiar „inima casei” să fie neglijată la capitolul decorațiuni? Tablourile canvas pentru bucătărie sunt potrivite pentru a da viață spațiului, iar posibilitățile sunt nelimitate. În funcție de preferințe, dar și de spațiul avut disponibil, te poți îndrepta către tablourile ce au imagini cu fructe, condimente, dulciuri, chiar și cu mic dejunuri copioase.

Este important să ții cont de culorile predominante în încăpere, de câtă lumină naturală există, dar și de starea pe care vrei să ți-o transmită tablourile alese.

În concluzie, înainte de a face o selecție de tablouri decorative pentru casă, ia în calcul câteva criterii care să te ajute în a face alegerea potrivită. Ține cont de spațiul pe care vrei să-l decorezi, de mărimea încăperii, a pereților, dar și de culorile folosite anterior în amenajare. Chiar dacă ideea de a monta cât mai multe tablouri pe un perete te entuziasmează, asigură-te înainte că nu mai există și alte decorațiuni în acel loc.

De asemenea, stilul în care este amenajată casa în care locuiești este la fel de important în alegerea tablourilor canvas, deoarece acestea trebuie să completeze casa, nu să o încarce din punct de vedere vizual și să fie ieșite din context. Așadar, atunci când decizi să cumperi tablourile, ține cont de mobilierul folosit, paleta de culori, personalitatea ta, dar și de dorințele pe care le ai în ceea ce privește spațiul.

Sursă foto: Unsplash.com; pepanza.ro.