Amenajare casă – cele mai întâlnite GREȘELI pe care NU trebuie să le faci atunci când decorezi locuința

Atunci când vrei să-ți amenajezi locuința, trebuie să te înarmezi cu răbdare, pentru că este un proces de durată și costisitor. Iar dacă nu ai un designer de interior care să te ghideze și să-ți dea cele mai bune sfaturi despre cum ar trebui să decorezi casa, este foarte posibil să faci și greșeli. Fie că varul nu se potrivește cu piesele de mobilier, fie că ai ales o canapea prea mare pentru un living mic sau că simți că ai încărcat prea tare spațiul, aceste greșeli vor afecta aspectul final al locuinței tale. 

Nu te teme, nu ești singurul care face aceste greșeli și, din fericire, chiar le poți evita. Un prim pas este să-ți faci un plan de la bun început. Gândește-te ce stil de amenajare vrei să adopți, ce elemente de decor și ce culori s-ar potrivi pentru acesta. Bugetul trebuie și el bine calculat și organizat înainte să începi procesul de amenajare pentru a ști exact ce elemente de decor poți achiziționa. De asemenea, un sfat foarte important este să nu te străduiești prea mult și să nu cauți perfecțiunea. Dacă vei insista ca totul să fie pus la linie, locuința va căpăta un aspect impersonal, forțat. 

Iată care sunt cele mai întâlnite greșeli de amenajare interioară pe care le poți face în locuința ta:

Amenajare dormitor – cele mai frecvente greșeli de amenajare interioară

Amenajarea dormitorului necesită un timp de gândire mai îndelungat deoarece este camera în care te odihnești și te relaxezi. Trebuie să acorzi o notă personală încăperii și totuși să fie șic și în cele mai noi trenduri. Cu toate astea, este foarte ușor să produci câteva greșeli printre care se numără: 

  • Perdele și draperii prea scurte

Perdelele și draperiile sunt elemente de decor verticale ce pot crea diferite iluzii optice în funcție de dimensiunea acestora. Țesăturile care atârnă până la podea conferă un aer elegant încăperilor și creează iluzia de spațiu mai înalt, dar dacă sunt prea scurte fac ca o cameră să pară mică și inestetică. 

  • Cromatica încăperii

Cea mai frecventă greșeală regăsită în amenajarea dormitorului este alegerea nepotrivită a culorilor de pe pereți. Nuanțele închise, cum ar fi roșu, mov, maro închis sunt obositoare vizual și te pot agita. Cele mai potrivite culori pentru camera unde dormi sunt albastrul, verdele și nuanțele pastelate. Nu uita că albul niciodată nu va da greș, este o nonculoare ce reflectă lumina și te va ajuta să te relaxezi. 

Culorile dormitorului trebuie alese corect și în funcție de dimensiunea și stilul de amenajare al acestuia. Un sfat bun pentru amenajarea dormitoarelor mici este să alegi culori care sa dea impresia unui spațiu cât mai mare. Astfel, poți opta pentru nuanțe deschise, pastelate, care să ofere senzația unei camere aerisite, de dimensiuni cel puțin medii. 

Dacă optezi pentru amenajarea dormitorului modern, culorile primare (galben, roșu, albastru) pot fi adăugate pentru a rupe uniformitatea culorilor neutre. Culorile vii adaugă energie spațiului și creează puncte de focalizare. Important este să nu exagerezi, poți include aceste nuanțe în mici decorațiuni cum ar fi pernele sau tablourile canvas pentru dormitor. Iată câteva imagini sugestive cu tablourile potrivite pentru amenajarea dormitorului modern: 

Amenajare casa- tablouri dormitor
Amenajare casa- tablouri dormitor
Amenajare casa- tablouri dormitor
Amenajare casa- tablouri dormitor
  • Pereți prea încărcați

O greșeală des întâlnită când vine vorba de amenajarea dormitorului este tendința de a aglomera spațiul inutil. Prea multe decorațiuni, prea multe culori, prea multe plante, toate acestea duc la un rezultat sufocant. Ai nevoie de o cameră aerisită, în care să se regăsească doar lucrurile esențiale. Dacă te confrunți cu amenajarea unui dormitor mic, cel mai util truc la care poți apela sunt oglinzile, acestea vor crea ideea de spațiu mai mare. Iar când vine vorba de decorul pereților, simplitatea trebuie să fie cuvântul cheie. Fără postere lipite, fără prea multe fotografii și fără lumini decorative în exces, poți opta doar pentru maximum două tablouri canvas care să completeze decorul, nu să-l încarce. 

  • Poziționarea greșită a patului

În orice dormitor, vedeta este patul, de aceea trebuie așezat corespunzător. Este de evitat poziționarea patului în dreapta sau în stânga ușii, în dreptul geamului sau în colțul camerei. Nu uita că tot decorul trebuie structurat în funcție de poziția patului, așa că decide-te unde ai vrea să-l poziționezi și abia după gândește-te și la restul decorului. Dacă vrei să ai o abordare mai îndrăzneață, poți așeza patul în mijlocul camerei și astfel vei obține un dormitor amenajat modern.Dacă, însă, camera în care dormi nu este atât de spațioasă, poți lua în calcul chiar și o canapea extensibilă.  

  • Dimensiunea greșită a noptierei

Dacă decorezi un dormitor de mici dimensiuni este posibil să nu mai iei în calcul și noptierele, pentru a mai salva din spațiu. Iar dacă totuși te decizi să le incluzi, dimensiunea lor prea mică nu va fi de mare ajutor, deoarece abia îți vor încăpea obiectele esențiale. Ia în calcul utilitatea acestora, va trebui să așezi o veioză, cât și paharul cu apă, tocul de ochelari și o carte, poate chiar medicamentele, iar dacă ai nevoie de și mai mult spațiu apelează la noptierele cu sertar. Evită greșeala de a alege noptiere prea înalte sau prea joase, prea mari sau prea mici, echilibrul fiind cuvântul care trebuie să-ți ghideze deciziile. 

Acestea sunt principalele greșeli care apar în amenajarea dormitorului. Din fericire, pot fi ușor evitate dacă ții cont de câteva sfaturi de bază. Pentru amenajarea dormitoarelor mici iată care sunt cele mai întâlnite indicații pe care trebuie să le iei în calcul:

  • culori și nuanțe neutre
  • draperii și perdele lungi, în culori cât mai deschise
  • mobilier practic și compact
  • oglinzi ce vor da impresia de spațiu larg
  • elemente de decor supradimensionale

Iată și câteva idei de amenajare a un dormitor mic: 

Amenajare casa - dormitor mic
Amenajare casa - dormitor mic
Amenajare casa - dormitor mic
Amenajare casa - dormitor mic
Amenajare casa - dormitor mic
Amenajare casa - dormitor mic

Amenajare living – greșeli de amenajare pe care trebuie să le eviți 

Livingul este una dintre cele mai importante încăperi din locuința ta pentru că este locul unde îți petreci timpul cu prietenii și familia. De aceea, când vine vorba de amenajarea livingului trebuie să eviți cele mai frecvente greșeli printre care se numără: 

  • Poziționarea greșită a tablourilor

O încăpere care să atragă privirile invitaților trebuie să fie decorată cu tablouri. Însă cea mai frecventă greșeală regăsită în amenajarea sufrageriei este poziționarea greșită a acestora. Ele trebuie așezate la nivelul privirii, așa că asigură-te că nu sunt nici prea sus, nici prea jos, astfel va fi greu să le admiri. Nu doar poziția poate fi un impediment, dar și numărul prea mare de astfel de decorațiuni pentru perete poate crea probleme, deoarece riști să încarci spațiul. Alege două sau trei tablouri pentru living, poate chiar un multicanvas minimalist, iar pentru un impact și mai mare, poți apela la ramele exterioare. Mai multe detalii despre cum să integrezi ramele exterioare pentru tablouri în locuința ta găsești aici

Iată câteva idei tablouri potrivite pentru sufrageria ta: 

Amenajare casa - tablou living
Amenajare casa - tablou living
Amenajare casa - tablou living
Amenajare casa - tablou living
Amenajare casa - tablou living
Amenajare casa - tablou living
  • Spațiu prea încărcat

Așa cum am menționat anterior, prea multe tablouri duc la aglomerarea spațiului. Acest efect de decor sufocant poate fi creat și de excesul pieselor de mobilier, dar și al culorilor. Cel mai potrivit este să te limitezi doar la obiecte cu o funcționalitate clară, iar pentru asta ai nevoie de o listă de la care să nu te abați. S-ar putea să intri în febra cumpărăturilor și să achiziționezi prea multe elemente care nu vor face decât să obosească vizual. Mai ales dacă vrei să amenajezi un living mic, obiectele în exces nu sunt deloc recomandate. Cel mai potrivit este să alegi mobilă cât mai compartimentată, care să îndeplinească funcții multiple de susținere și depozitare, pentru a putea profita la maximum de spațiul existent.

  • Mobila lipită de perete

Poate cea mai întâlnită greșeală legată de amenajarea sufrageriei este mobila lipită de perete. Există o preconcepție conform căreia piesele de mobilier așezate fix lângă perete ajută la crearea unui spațiu mai mare. De fapt, se generează doar un spațiu inutil și inestetic în mijlocul camerei. Cei mai mulți designeri de interior propun să fie lăsat un spațiu între perete și mobilă, pentru un impact plăcut și aerisit. Chiar dacă amenajezi un living de mici dimensiuni, două fotolii așezate unul lângă altul, cu o măsuță de cafea între ele vor crea o atmosferă mult mai plăcută ce te invită la socializare. 

Însă nu doar poziționarea mobilei poate fi o greșeală, ci și alegerea pieselor de mobilier nepotrivite pot crea un aspect inestetic și kitschos. Alege obiectele de decor în funcție de stilul de amenajare a sufrageriei. Dacă vrei să amenajezi livingul modern, mobilierul trebuie să fie format din piese orizontale cu linii drepte și simple, ce denotă eleganța specifică acestui stil. Ca material, poți alege palul melaminat simplu sau lucios, în funcție de preferințe. Iar pentru amenajarea sufrageriei în stil clasic, mobilierul este rafinat, fiind adesea realizat din lemn masiv. Acesta este rezistent, conține ornamente speciale și finisaje impecabile.  

  • O singură sursă de iluminat

O altă greșeală des întâlnită constă în sursele de iluminat insuficiente, ce vor duce la un aspect sumbru și rece al sufrageriei tale. Pe lângă lumina naturală care trebuie să intre prin perdele subțiri, ai nevoie de corpuri de iluminat pentru momentul nopții. O singură lustră care atârnă din tavan nu este suficientă. Chiar dacă preferi lustrele sau candelabrele impresionante pe centrul camerei, încearcă să adaugi și alte surse secundare cum sunt lămpile de podea, spoturile ori lampadarele. 

  • Dimensiunea greșită a covorului 

Covorul este un element de decor important, chiar dacă în ultimul timp majoritatea au început să renunțe la el. Totuși, pentru amenajarea livingului modern sau clasic, covorul nu trebuie să lipsească. Alegerea nepotrivită a dimensiunii covorului este o greșeală des întâlnită. Dimensiunea prea mare a acestuia va acapara toată camera, iar dimensiunea prea mică va crea un dezechilibru. Covorul trebuie să aibă o dimensiune medie, să ajungă până la picioarele canapelei și a fotoliilor, iar cromatic poate fi chiar un punct central al sufrageriei.

Amenajarea livingului este un proces ce trebuie bine planificat pentru a nu ajunge să te confrunți cu cele mai întâlnite greșeli. Ține cont de faptul că decorarea acestui spațiu diferă în funcție de dimensiunea, stilul pe care vrei să-l adopți și de tipul de locuință în care locuiești. Amenajarea livingului pentru casă ar trebui să respecte câteva reguli prezentate de specialiștii din acest domeniu:

  • cea mai importantă piesă de mobilier va fi masa, elementul central pentru orice zonă de dining
  • canapea mare și confortabilă
  • corpuri de iluminat potrivite
  • șemineu
  • decorațiuni potrivite

Pentru a pune în practică toate aceste idei, iată câteva fotografii care te vor inspira:

Amenajare living
Amenajare living
Amenajare living
Amenajare living
Amenajare living

Amenajare bucătărie – greșeli de amenajare pe care ar trebui să le eviți

Amenajarea bucătăriei trebuie să plece în primul rând de la funcționalitate. Este locul în care gătești, iei masa și stai cu musafirii, așa că ai nevoie de spațiu pentru a te putea desfășura. Cu toate astea, este foarte ușor sa faci cele mai frecvente greșeli, printre care se numără:

  • Prea puțină lumină

Corpurile de iluminat din bucătărie sunt vitale deoarece folosești obiecte ascuțite și vase care ajung la temperaturi ridicate. Astfel, prea puțină lumină în bucătărie te va împiedica să-ți desfășori activitățile în siguranță. În amenajarea bucătăriei poți integra chiar mai multe candelabre din același set, dar poți apela și la spoturi sau leduri. De evitat este lumina albă, deoarece oferă un aer rece camerei, cât și cea colorată, apelează la becuri cu lumină galbenă, ce transmit căldură. 

O greșeală des întâlnită la amenajarea bucătăriilor mici este folosirea haotică a multor corpuri de iluminat. Pentru a mări vizual spațiul, specialiștii în amenajări interioare recomandă folosirea spoturilor, pentru a contura cât mai bine fiecare zonă în parte.

  • Dimensiunea pieselor de mobilier greșită

Când decorezi bucătăria, spațiul de desfășurare este vital. Una dintre erorile de amenajare a acestei camere este alegerea pieselor de mobilier prea mari sau prea mici, ce vor crea un dezechilibru. Așadar, dacă vrei să amenajezi o bucătărie de mici dimensiuni, insula trebuie exclusă și înlocuită cu mobilier bine compartimentat pentru a salva cât mai mult din spațiu. Iar dacă bucătăria ta este de mari dimensiuni, iar piesele de mobilier sunt prea mici și nepotrivite, va da impresia de spațiu incomplet, neterminat. 

  • Pui accent doar pe estetic, nu și pe funcționalitate

O altă greșeală frecventă este că te străduiești prea mult să arate totul perfect, ca-n reviste, fără să iei în calcul și funcționalitatea obiectelor alese. Dacă vrei să amenajezi o bucătărie modernă și alegi ornamente în trend, inutile, nu faci decât să încarci spațiul. Așadar, este important să pui accent pe funcționalitate și să lași deoparte tendința de a cumpăra decorațiuni în exces. În plus, gândește-te că ai nevoie de o pardoseală rezistentă pe care să nu aluneci, iar tapetul în amenajarea bucătăriei ar trebui să fie exclus pentru că din cauza aburului, cel mai probabil vei începe renovarea în câteva luni. 

  • Detaliile finale sunt omise 

Dacă ai bifat toate obiectele esențiale de pe lista de cumpărături, nu-ți fie teamă să mai adaugi și câteva elemente decorative pentru pereți. O bucătărie lipsită de decorațiuni care să personalizeze puțin spațiul va avea un aspect tern. Cel mai simplu este să alegi tablourile canvas pentru bucătărie, potrivite pentru orice stil de decor, mai ales pentru amenajarea bucătăriei moderne. Iată câteva idei de tablouri pe care le poți integra în bucătărie:

Amenajare casa - tablou bucatarie
Amenajare casa - tablou bucatarie
Amenajare casa - tablou bucatarie
Amenajare casa - tablou bucatarie

Poate că bucătăria are nevoie de cea mai multă atenție din partea ta, deoarece are o funcționalitate importantă. Nu neglija această cameră pentru că vei ajunge să te confrunți cu cele mai uzuale greșeli menționate anterior. Dacă ai o cameră spațioasă, misiunea va fi mai ușoară, dar pentru cei care se află la polul opus, nu va fi totul atât de simplu. Iată câteva reguli și idei de amenajare a bucătăriilor mici și înguste: 

  • asigură-te că ai mobilă mică și compartimentată
  • alege un stil util și minimalist
  • optează pentru culori neutre și modele simple
Amenajare casa - bucatarii mici si inguste
Amenajare casa - bucatarii mici si inguste
Amenajare casa - bucatarii mici si inguste
Amenajare casa - bucatarii mici si inguste

Atunci când decorezi, micile greșeli de amenajare interioară pot apărea inevitabil. Partea bună este că dacă ai un plan bine pus la punct și un buget calculat, șansa de a te confrunta cu acestea sunt mai mici. Din fericire, le poți repara rapid și simplu, tot ce trebuie să faci este să fii atent la detalii. 

Sursă foto: pinterest.com

pepanza.ro