Amenajarea camerei unei adolescente – La ce trucuri să apelezi + 45 de imagini utile

camera adolescenta

Adolescența este o perioadă destul de intensă în viața unei persoane, iar să ai un copil care devine adolescent nu este deloc ușor. Lucrurile nu stau mai diferit nici în cazul amenajării dormitorului lor, deoarece aceștia pot avea destul de multe pretenții și gusturi extrem de variate, așadar, trebuie să fii destul de inventiv, practic și deschis la compromisuri pentru a obține un rezultat satisfăcător pentru ambele părți. 

Dacă și tu trebuie să-i amenajezi camera fiicei tale și ai nevoie de puțină inspirație, atunci articolul de față te va putea ajuta în acest sens, oferindu-ți idei pe care le poți pune în aplicare. Citește-l până la sfârșit pentru a afla mai multe detalii!

Tipuri de designuri interioare pentru cameră adolescentă

 În primul rând, criteriul principal de care este indicat să ții cont atunci când amenajezi un dormitor este stilul de design interior pe care ți-ai dori să-l abordezi, astfel încât să menții o linie constantă. În ceea ce privește decorarea dormitorului pentru o adolescentă, cele mai des întâlnite stiluri de design interior sunt cel minimalist, boho chic, industrial sau tradițional modern, iar mai jos vei putea regăsi caracteristicile fiecăruia.

camera adolescenta
amenajare camera adolescenta

Stilul minimalist 

Tot mai multe adolescente preferă să aibă un dormitor în stil minimalist, dat fiind aspectul simplu, elegant și aerisit al acestuia. Aici vor fi prezente doar acele elemente esențiale, pentru a avea parte de cât mai mult spațiu și a crea un ambient cald și liniștitor. Din peisaj vor face parte doar câteva piese de mobilier, patul și obiecte de decorat mici și simple, dar de efect. Culorile predominante în cadrul acestui stil de amenajare sunt alb, bej și crem, care susțin cu succes ideea de simplitate și liniște.

stil minimalist camera adolescenta
decorațiuni în stil minimalist pentru camera adolescenta
dormitor adolescenta
amenajare stil minimalist dormitor

Stilul boho-chic 

Următorul stil de amenajare interioară este cel boho-chic, aflat în topul preferințelor adolescentelor și nu e deloc de mirare, având în vedere aspectul cald, jucăuș și complex pe care îl are. Aici sunt prezente tot felul de materiale, țesături și decorațiuni, însă toate fac parte din aceeași sferă și au aceeași tematică. De asemenea, culorile predominante aici sunt alb și bej închis și deschis și crem. Tablourile, plantele artificiale de culori neutre, oglinzile mici cu diverse modele și lustre inedite sunt prezente în decor, așadar, ai grijă cum le integrezi, astfel încât să obții un estetic plăcut!

camera boho chic adolescenta
dormitor boho chic adolescenta
amenajare camera boho chic

Stilul industrial

În continuare, stilul industrial, care combină eleganța, simplitatea și funcționalitatea, nu va dezamăgi niciodată și, cel mai probabil, fiica ta îl va adora! Ideea de la care a pornit acest design a fost nevoia oamenilor pentru spațiu și elemente practice, fiind asemănătoare cu fabrică sau depozit. Având un decor ceva mai întunecat, stilul industrial reușește, totuși, să dea senzația de spațiu intim, primitor și liniștit. Pe lângă paleta cromatică închisă, corpurile lungi și suspendate, pereții de piatră și decorațiunile puține, dar de dimensiuni mari sunt caracteristicile sale principale.

Stilul tradițional modern

 Spre deosebire de stilul tradițional de design interior, unde se poate observa cu ochiul liber prezența exclusivă a culorilor și materialelor mai închise, care fac apel la natură, stilul tradițional modern include o paletă cromatică mai deschisă, mai caldă și un cu totul alt aspect al pieselor de mobilier și al decorațiunilor. Cu toate acestea, principiul pe care se bazează a rămas același, și anume, un decor simplu, elegant și plăcut, unde lemnul este omniprezent.

stil traditional modern adolescenta

Elementele principale în amenajarea camerei unei adolescente

De asemenea, și la capitolul elementelor de decor din camera unei adolescente lucrurile stau diferit, deoarece acestea vor fi complet diferite față de cele din camera unui copil sau a unui dormitor matrimonial. Mai jos vei găsi detalii relevante cu privire la piesele de mobilier, a elementelor decorative, corpurilor de iluminat, dar și a culorilor pe care le poți alege pentru dormitorul fiicei tale.

amenajare camera unei adolescente

Alegerea mobilierului 

În ceea ce privește alegerea pieselor de mobilier din camera unei adolescente, acestea sunt, de obicei, alcătuite din pat, dressing, noptiere, etajere și diverse modele de comode. Acestea au un stil cât mai simplu și în ton cu restul încăperii, după cum urmează mai jos.

mobila camera adolescenta
mobilier camera adolescenta
idei mobilier camera adolescenta

Ce corpuri de iluminat sunt potrivite 

Cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru camera unei adolescente sunt veiozele mici cu modele minimaliste, amplasate pe piesele de mobilier, în special pe noptierele de lângă pat, alături de lustrele cu tot felul de modele, ce au o lumină caldă.

corpuri iluminat camera adolescenta
iluminat camera adolescenta
idei corpuri iluminat camera adolescenta

Elemente decorative pentru camera unei adolescente

Printre elementele decorative prezente în camera unei adolescente se numără, în special, vazele cu flori ce au tot felul de forme, modele și culori care vin în completarea decorului încăperii, lumânările parfumate, tablourile pentru dormitor mici, în număr cât mai mare și, nu în ultimul rând, chiar plantele în ghiveci de dimensiuni mai mari.

decor camera adolescenta
element decor camera adolescenta
decoratiuni camera adolescenta
idei decor camera adolescenta
tablou camera adolescenta
tablou decor camera adolescenta
amenajare si decor camera adolescenta

Ce culori putem alege

În privința paletei cromatice predominante din camera unei adolescente, variantele sunt destul de diverse, în funcție de preferințe, însă cele mai populare alegeri sunt culorile precum alb, bej, crem, gri, verde închis, vișiniu, roz pal sau chiar maro, așadar, nu ezita să o utilizezi pe oricare dintre acestea.

culori camera adolescenta
idei culori camera adolescenta
inspiratie culori camera adolescenta

Cele mai importante zone în decorarea camerei unei adolescente 

Fiind împărțită în mai multe spații, fiecare destinat unei activități specifice, atunci când amenajezi camera fiicei tale este indicat să ții cont de acest aspect. Așadar, dormitorul ei trebuie împărțit în mai multe zone, și anume zona de relaxare și dormit, zona de depozitare și zona de studiat. Fiecare dintre aceste spații trebuie să conțină elementele sale specifice, după cum urmează mai jos.

decorare camera adolescenta

Zona de relaxare și de dormit 

Primul spațiu și cel mai important din orice încăpere este zona de relaxare și de dormit. Aici este inclus patul, care trebuie să fie cât se poate de confortabil, iar pernele și așternuturile pe măsură. De asemenea, este bine să poți include, în funcție de spațiu, măcar o noptieră, pe care aceasta își poate ține o veioză, carte, telefonul sau laptopul. Te poți sfătui cu ea și, împreună, să luați cea mai bună alegere în acest sens.

detalii camera adolescenta
detalii decor camera adolescenta
idei camera adolescenta

Zona de depozitare 

În perimetrul zonei de depozitare se pot regăsi dressingul, comode de diferite mărimi, culori și modele sau chiar suporturi de haine, ideale pentru camerele de dimensiuni mai reduse, unde nu ar încăpea un dulap mai mare. Aceste suporturi oferă încăperii un estetic deosebit și un aspect aerisit.

depozitare camera adolescenta
idei depozitare camera adolescenta
spatiu camera adolescenta
idei de depozitare camera adolescenta

Zona de studiu 

Nu în ultimul rând, zona de studiu reprezintă o parte importantă a dormitorului unui adolescent, deoarece acesta are nevoie de condiții cât mai bune și de intimitatea necesară pentru a-și putea desfășura corespunzător activitățile din cadrul școlii sau chiar hobby-urile. Așadar, un birou alături de un scaun suficient de mari cât să-i încapă laptopul și cărțile sunt ideale, iar modelul acestora depinde foarte mult de restul decorului din camera respectivă, prin urmare, încearcă să ții cont de asta.

birou camera adolescenta
zona studiu camera adolescenta
zona birou camera adolescenta
birou studiu camera adolescenta

Ce să NU introduci în decorul camerei unei adolescente! 

Pentru că până acum ai citit totul despre ce trebuie să introduci în decorul camerei unei adolescente, a venit timpul să vezi și ce NU ar trebui să incluzi. În primul rând, în camera unei adolescente nu este necesar un TV, deoarece adolescenții folosesc doar laptopul atunci când vor  să vadă un film sau un serial, iar dacă vrea să urmărească un film, o poate face alături de voi în living. 

Astfel, vei economisi bani și spațiu în cameră și nu va sta izolată în camera ei pentru a se uita la TV. De asemenea, nu include genul de decorațiuni pe care le-ai pune în camera ta, deoarece, cu siguranță, nu va fi foarte mulțumită. Camera unei adolescente trebuie să reflecte personalitatea ei, iar gusturile voastre pot fi extrem de diferite, așadar, cel mai bine este să o lași pe ea să decidă ce decorațiuni să pună în camera ei, astfel încât să se simtă confortabil.

Nu în ultimul rând, nici plantele care au nevoie de îngrijire atentă nu sunt foarte recomandate în cazul adolescenților, având în vedere faptul că nu sunt dispuși să acorde o atenție foarte sporită plantelor și, cel mai probabil, aceasta se va ofili în câteva săptămâni.

decor de evitat camera adolescenta
decor inutil camera adolescenta

În concluzie, atunci când amenajezi camera pentru fiica ta adolescentă, este extrem de important să ții cont de preferințele sale și să faceți alegerile împreună, iar dacă vă ghidați după sugestiile pe care le-ai citit în acest articol, rezultatul va fi unul mai presus de așteptări!

Sursă foto Pexels.com, Pinterest.com