Stilul boho chic – principalele caracteristici și cum îl poți identifica

boho chic

Dacă te afli în plin proces de amenajare și nu ai idee ce stil ar fi cel mai potrivit pentru locuința ta, s-ar putea ca stilul potrivit pentru tine să fie chiar designul boho chic. Acest stil este unul complex, permisiv, ideal pentru nonconformiști. În acest articol vei afla mai multe despre începuturile și apariția designului boho chic. Dacă te-am făcut curios și vrei să descoperi ce este designul boho chic, care sunt caracteristicile cheie prin care poți identifica o locuință decorată astfel, citește rândurile următoare!

Stilul boho chic – de unde a pornit totul?

Designul interior în stil boem a început în secolul al XIX-lea la Paris, Franța. A fost inspirat de artiști, scriitori, interpreți și nomazi care susțineau că banii nu sunt atât de valoroși precum creativitatea. Stilul de viață boem, apariția mixului de culturi și idealuri, urmate de refuzul de a se conforma regulilor, a dus la stabilirea unei noi tendințe în designul interior: stilul boho chic. 

Stilul boem a intenționat să răstoarne standardele de frumusețe prin anularea regulilor și prin acceptarea neconventionalului. Ce înseamnă mai exact boho chic? Înțelegerea originii stilului bohemian te va ajuta să-ți dai seama dacă acest look autentic este potrivit pentru casa ta. 

Prescurtarea „boho” provine de la cuvântul „bohemian” și este reprezentativ influențelor estetice ale generațiilor din trecut, ale spiritelor libere. În zilele noastre, termenul boho este utilizat pentru a defini lucrurile care nu se supun regulilor, lucrurilor artistice și creative. 

Pentru un plus de context, vom defini începuturile stilului boho chic. Cuvântul „bohème” provine din limba franceză, însă care este totuși legătura dintre proveniența cuvântului și amenajările interioare?

Începând cu secolul XIX, în Franța au început primele migratii ale romilor, popor renumit pentru regulile și cultura proprii. Aceștia au fost asociați cu artiști, cu actori și pictori, fiind persoane ce duceau un stil de viață nomad. Prin urmare, în concepția europeană, denumirea de boem a devenit sinonimă cu libertatea, cu un stil de viață cumpătat, dar în același timp abundent de creativitate și conectat constant cu natura.

Artiștii erau nemulțumiți de limitele impuse de societatea burgheză care se concentra în mare parte pe corectitudine și conformare. Astfel, stilul de viață lipsit de griji al romilor a captivat imaginația artiștilor acelor vremuri, mulți dintre ei au romantizat conceptul de sărăcie și de suferință pentru artă, pentru creație. 

Răzvrătindu-se împotriva normelor sociale și culturale, artiștii au găsit libertatea de a trăi vieți excentrice, extravagante și uneori promiscue. Noul accent era ațintit asupra creativității și libertății de expresie, nu numai în operele lor, ci și în felul în care se îmbrăcau, felul în care trăiau – adesea demodat și uzat, dar strălucitor. 

Pe de altă parte, în Statele Unite ale Americii, denumirea de „bohemian” a fost asociată cu jurnaliștii din timpul Războiului Civil, deoarece o mulțime dintre aceștia se autointitulau astfel. Cu această conotație, cuvântul boem a fost adoptat și în moda vestimentară a anilor 60-70, un stil hipiot.

Mai târziu, prin anii 2000, stilul boho-chic s-a remarcat și ca stil de amenajare interioară. Prin urmare, denumirea de boem a fost însușită de către cei care alegeau libertatea, sinceritatea, creativitatea, în defavoarea unui stil de viață liniștit și confortabil. Similar atribuțiilor expuse anterior, acesta este unul dintre cele mai permisive stiluri de design interior, perfect pentru persoanele nonconformiste care preferă culorile vibrante și optează pentru combinații îndrăznețe. 

Unul dintre motivele pentru care oamenii se îndrăgostesc de acest stil este datorat confortului și posibilității de a alege, de a nu se încadra în tipare. Uite câteva caracteristici de bază în amenajarea boho chic pentru a recunoaște mai ușor o casă amenajată astfel: 

Trei caracteristici de bază ale stilului boho chic și cum să-l identifici

Deoarece nu există o serie de instrucțiuni exacte pentru acest stil, am găsit o serie de practici comune care pot fi un început bun când ai nevoie de inspirație. Acestea sunt cele trei aspecte în funcție de care poți identifica stilul boho chic într-o locuință:

Design

În general, designul este centrat în jurul artei, muzicii și literaturii. Mobila este aleasă pentru confort și are un scop bine definit. Obiectele de decor utilizate au valoare sentimentală, reprezintă o amintire sau sunt legate de credințe personale. Nimic nu este ales la întâmplare, doar pentru a impresiona oamenii, fiecare obiect reflectă viața și valorile persoanei. Diversificat sau simplu, boho chic este acel stil care nu se încadrează într-un tipar, unde nimic nu este „prea mult”, unde poate fi simțită o atmosferă reconfortantă și o energie pozitivă.

Paleta de culori

Vei recunoaște o locuință boho chic și prin prisma culorilor predominante. Nuanțele vedetă ale acestui stil sunt culorile strălucitoare, eclectice, precum auriu metalic, verde smarald, albastru royal, roz și roșu. Luând în considerare absența regulilor, nu există culori standard, iar uneori, pentru un design mai curat sunt alese culori neutre de bază, precum alb sau nuanțe de maro, iar culorile intense sunt integrate cu ajutorul textilelor și decorului. Cu toate acestea, cei mai curajoși optează pentru culori ce îți taie respirația, precum: fucsia, mov ametist, portocaliu, turcoaz.  

Decorul boho chic

În majoritatea locuințelor boho vei putea regăsi perne stilizate, fotolii joase și covoare texturate. Vei întâlni des și mixul mai multor materiale și texturi, spre exemplu mixul dintre pânză groasă și mătase. Deoarece are o istorie inspirată de artiști, stilul boho chic se remarcă prin piese de decor precum picturi, cuverturi matlasate, covoare, macrameuri, sculpturi și decorațiuni din ceramică. De regulă, predomină și diferite surse de iluminat pentru a crea atmosfera de confort, alături de plante verzi, suculente, pentru o pată de culoare. 

Stilul boho chic este potrivit persoanelor care își doresc o casă plină de viață, care doresc să trăiască înconjurați de cultură și de o mulțime de obiecte interesante. Prin intermediul esteticii boho este abordată o manieră creativă de decorare, lipsită de griji și străină conventionalului. Particularitatea specifică acestui stil se bazează pe caracteristicile similare, dar se diferențiază prin premisa conform căreia nicio cameră nu va arăta complet la fel, iar de aici provine și unicitatea stilului. 

Dacă și tu ești o persoană care duce o viață neconvențională, adori să călătorești și ești o fire artistică, s-ar putea ca stilul boho-chic că fie exact ceea ce căutai. Acest stil este încă popular printre artiști, deoarece interioarele decorate în stil boho permit în mare măsură exprimarea liberă și creativitatea.  

Acum că știi cum a luat naștere stilul boho chic și principalele modalități prin care îl poți identifica, în următorul articol vei afla cum să combini obiectele, culorile și imprimeurile, iar astfel vei reuși să reproduci o oglindire cât mai veridică a vieții de boem. 

Sursa foto: Freepik.com; Pinterest