Stilul tradițional: Apariție, context actual, idei de amenajare și 80 de poze sugestive

stilul traditional design

Ce este și cum a luat naștere stilul tradițional

Stilul tradițional a luat naștere încă din secolele XVIII-XIX, însă a căpătat amploare în secolul XX, cu precădere în Anglia și Franța, răspândindu-se rapid în toată lumea, fiind extrem de prezent în casele oamenilor chiar și în ziua de azi.

bucatarie în stil tradițional
bucatarie tradițională

Ce presupune stilul tradițional în amenajarea interioară

Stilul tradițional în designul interior pune preț pe confort și eleganță, fără a tinde spre „lux”, având un aspect primitor și fiind potrivit pentru orice casă. Are un decor bine organizat, uniform, care evită orice fel de exces, începând de la piesele de mobilier, până la orice obiect de decor. Acest tip de amenajare interioară se potrivește celor perfecționiști, care apreciază liniștea, confortul și simetria și frumusețea din lucrurile simple.

scaun în bucatarie traditionala
living traditional
bucatarie open space traditionala

Caracteristicile stilului tradițional românesc

Fiind un stil de amenajare interioară ce poate fi definit ca „armonios”, stilul tradițional este nemuritor, neținând cont de tendințele în vogă, ci păstrându-se neschimbat la trecerea timpului. Mai jos vei regăsi aspecte specifice ale stilului tradițional românesc, alături de numeroase imagini, care te vor ajuta să-ți faci o idee despre cum ar trebui să arate o casă decorată în stil tradițional, din punct de vedere vizual. 

living traditional românesc

Living în stil tradițional românesc

Livingul românesc amenajat în stil tradițional este unul primitor, care conține atât piese de mobilier practice precum etajere, dulapuri și măsuță de cafea din lemn masiv, cât și diferite decorațiuni, cum ar fi tablouri, veioze, vaze cu flori, perdele cu motive, numeroase pernuțe brodate, covoare cu model sau culori neutre la care se adaugă fotoliile și canapeaua suficient de încăpătoare pentru toți oaspeții.  Acestea creează un ambient confortabil, unde atât cei care trăiesc în locuința respectivă, cât și musafirii au parte de liniște și relaxare. Peisajul este unul răsfirat, astfel încât să existe loc de desfășurare și să nu dea senzația de înghesuit, totul fiind aranjat cu precizie.

canapea albastra în living tradițional românesc
covor tradițional în living traditional românesc
living traditional românesc cu bucătărie open space
living traditional românesc cu draperie verde
masă de sticlă în living tradițional
living traditional cu canapea albă

Dormitor în stil tradițional românesc

Dormitorul în stil tradițional românesc poate avea două forme: cea clasică și cea modernă, ambele având propriile sale particularități. În prima situație, dormitorul este decorat cu diverse țesături cu modele care mai de care mai complexe, prezente atât în covoare, cât și în carpetele așezate minuțios pe pereți. Pe lângă acestea, lemnul este nelipsit dintr-o astfel de încăpere, iar oglinzile, tablourile și veiozele sunt și aici la loc de cinste. Pe de altă parte, în stilul tradițional modern, simplitatea își face simțită prezenta. Aici, pereții sunt decorați exclusiv cu tablouri, lipsind cu desăvârșire carpetele și covoarele țesute. Predomină culorile neutre, iar pereții sunt albi și simpli. Nici în acest caz nu lipsește lemnul și piesele de mobilier liniare și rigide. Ambele sunt foarte populare pe teritoriul țării și au o frumusețe aparte, diferită.

dormitor traditional romanesc cu covoare
dormitor traditional romanesc cu carpetă
dormitor traditional romanesc cu pat alb și pereți albi
dormitor traditional romanesc cu covor și perne albe
dormitor traditional romanesc cu așternuturi albe
dormitor decorat în stil traditional romanesc

Bucătărie în stil tradițional românesc

În ceea ce privește bucătăria în stil tradițional românesc, și aceasta întrunește cele două dimensiuni, adică modernă și clasică. Deși aspectul mobilierului și al decorațiunilor diferă în cele două cazuri, principiul pe care se bazează este același: uniformitatea, organizarea cât mai practică și lipsa conceptului de lux. În funcție de propriile gusturi, îl poți alege pe cel care simți că te caracterizează cel mai bine sau le poți chiar îmbina. Diversele spații de depozitare, precum rafturi, coșulețe, numeroase dulapuri și sertare sunt nelipsite dintr-o bucătărie în stil tradițional, unde orice lucru are propriul loc, nimic lăsat la voia întâmplării. De asemenea, nici în bucătărie nu lipsesc tablourile atent așezate, care îmbracă armonios peretele încăperii.

bucatarie amenajată în stil traditional romanesc
bucatarie cu mobilă verde în bucătărie tradițională românească
bucatarie traditionala romaneasca cu canapea turcoaz
bucatarie traditionala romaneasca cu carpete cu tradiționale
bucatarie decorată în stil traditional romanesc cu mobilă albă
bucatarie traditionala romaneasca cu covor tradițional și mobilă verde
bucatarie traditionala romaneasca
bucatarie traditionala romaneasca

Baie în stil tradițional românesc

Nici în cazul băii amenajate în stil tradițional clasic sau românesc, lucrurile nu stau diferit. Decorul este unul organizat, cu o paleta cromatică bine aleasă, piesele de mobilier nu se află mai prejos. O baie în stil tradițional transmite o stare de relaxare încă din primele secunde în care pășești în ea, având un aer plăcut și confortabil, fără prea mult lux sau obiecte în plus. Lumina este una caldă, iar obiectele discrete de decor se află la loc de cinste, ceea ce transformă această încăpere într-o oază de liniște și confort, ceea ce, probabil, îți dorești și tu. Pentru mai multă inspirație, pozele de mai jos sunt exemplul perfect de cum ar trebui să arate o baie în stil tradițional. 

baie traditionala modernă
baie traditionala românească modernă
baie traditionala românească alb cu verde
baie traditionala cu gresie bleu
baie modernă cu  chiuvetă traditionala
baie traditionala românească modernă cu 2 oglinzi
baie traditionala românească modernă gri
baie traditionala românească cu gresie
baie cu sobă traditionala românească

Cum să adaptezi stilul tradițional în designul casei tale 

Dacă te-ai hotărât să optezi pentru amenajarea casei tale în stil tradițional, tot ce trebuie să faci este să începi prin a organiza cât mai bine spațiul de care dispui, astfel încât să ai cât mai mult rămas liber. Asigură-te că mobila face parte din același set și se potrivește perfect cu restul decorului. Nu exagera, introducând prea multe obiecte și încearcă să „spui mult cu puțin”. În continuare, vei descoperi care sunt cele mai potrivite alegeri pe care le poți face în ceea ce privește culorile, materialele, obiectele de decor și piesele de mobilier pentru a obține un decor tradițional în locuința ta.

cameră stil traditional românesc
hol în stil traditional românesc

Culori

Culorile predominante într-un astfel decor sunt, preponderent, cele neutre, calde, menite să relaxeze privirea, nu să iasă în evidență. Astfel, culorile pe care este indicat să le folosești pentru a avea parte de un decor de tip tradițional sunt bej, gri, alb și culorile specifice lemnului, în general. Stilul tradițional nu este menit să exprime opulență, ci simplitate, conexiune cu natura, fericire care provine din lucrurile mici.

Materiale

Dacă nu ți-ai dat seama până acum, materialele care își fac cel mai mult simțită prezența într-un decor tradițional sunt lemnul – mahon sau cireș – fierul, broderiile, porțelanul, dar și tapițeriile fine sau țesăturile elegante, mătasea și catifeaua. Dacă reușești să le bifezi pe majoritatea dintre acestea, poți știi, cu siguranță, că ai obținut un decor în stil tradițional în locuința ta de care te poți bucura alături de cei dragi.

Obiecte de decor 

Deși stilul tradițional nu presupune un decor foarte încărcat, asta nu înseamnă că obiectele decorative trebuie să lipsească cu desăvârșire. Spre exemplu, ai putea amplasa covoare mici și simple sau chiar covoare mari cu diverse modele, perdele simple ori cu motive florale, tablouri de diferite mărimi, vazele cu flori, coșulețe de lemn și veiozele cât se poate de minimaliste, pentru a nu părea prea încărcat decorul.

Mobilier 

Când vine vorba de capitolul „mobilă” pentru amenajarea casei în stil tradițional românesc, trebuie să știi faptul că aceasta este făcută din lemn masiv și cât se poate de simplă. Aceasta are margini fine, un aspect uniform, sugerează atenție la detalii și este amplasată strategic de-a lungul camerei, astfel încât spațiul să fie cât de mult optimizat cu putință. Dulapurile mari, noptierele, măsuțele de cafea, etajere și diverse rafturi nu trebuie să lipsească sub nicio formă, deoarece astfel de spații de depozitare sunt un must atunci când vrei să decorezi în stil tradițional propria locuință.

În concluzie, dacă ești o persoană organizată, care apreciază ordinea, simplitatea și frumusețea ce stă în lucrurile mici și vrei să ai parte de un design care nu o să se demodeze niciodată, atunci stilul tradițional este ceea ce căutai. Ghidează-te după indicațiile regăsite pe parcursul acestui articol, iar rezultatul va fi conform așteptărilor tale!

Sursă foto: Pinterest.com