Stilul art deco – Caracteristici și elemente de design specifice pe care TREBUIE să le integrezi în locuința ta

Stilul Art Deco a luat amploare în perioada cuprinsă între anii 1920 – 1930 și a fost o adevărată revelație în ceea ce privește designul interior, și nu numai, datorită îmbinării armonioase a culorilor, formelor, texturilor și detaliilor ornamentale inspirate din cubism, neoclasicism și modernism. Apărut la declinul stilului extravagant Art Nouveau, stilul Art Deco a inspirat prin formele geometrice și minimaliste ce denotă un aer glamour, opulent și elegant. Deși epoca Art Deco pare apusă, nu este deloc așa. Acest stil de design interior este recomandat de specialiști și în 2022 datorită detaliilor speciale ce transformă orice locuință într-un spațiu unic. 

În rândurile următoare îți prezentăm mai multe detalii despre stilul și arhitectura Art Deco și mai ales cum ai putea să-l incluzi în locuința ta:

Stilul Art Deco – caracteristici 

Pentru a putea defini curentul Art Deco, trebuie să înțelegem cum a apărut acesta. Așadar, denumirea reprezintă abrevierea unei expoziții de arte decorative ieșite din comun pentru anul 1925, în Paris, intitulată „Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”, unde au fost expuse piese și obiecte decorative stilizate, originale, din materiale ce debordau de lux și calitate: 

 • lemn exotic
 • piele de șarpe
 • crocodil sau rechin
 • fildeș
 • pietre și metale prețioase 

Iată care sunt principalele elemente de design ale stilului Art Deco: 

 • Forme triunghiulare, trapezoidale și în trepte
 • Culori îndrăznețe, puternice cum ar fi turcoaz, galben aprins, vișiniu, mov strident, verde smarald, culorile metalice (auriu, aramiu, argintiu), albastru, gri, roșu și negru.
 • Detalii metalice, aurii și argintii
 • Materiale prețioase precum marmură, lemn, pielea animalelor exotice și pietre prețioase
 • Oglinzi mari 

Elemente decorative în stilul Art Deco

Dacă stilul Art Deco te fascinează și ai dori să-l integrezi și tu în locuința ta, ai nevoie de elemente decorative specifice. Fie că te confrunți cu amenajarea unui spațiu mic sau că locuiești într-o vilă pe care vrei să o decorezi în stilul Art Deco, află că obiectele decorative sunt cele care fac diferența. Iată ce elemente nu trebuie să-ți lipsească pentru un design interior Art Deco:

 • Tablouri Art Deco 

Elementele de artă sunt esențiale atunci când vine de impresionantul stil Art Deco. Principalele piese decorative care ce pot fi integrate în locuința ta sunt tablourile abstracte deoarece acestea conțin culorile specifice stilului. Iar dacă vrei să afli mai multe despre cum poți prinde tablourile pe perete găsești mai multe informații aici.

tablouri abstracte
tablouri abstracte
tablouri abstracte
tablouri abstracte
tablouri abstracte
 • Piese de mobilier 

În mod clar, pentru a obține aerul somptuos pe care-l conferă acest stil ai nevoie de piese de mobilier masive, cu detalii extravagante. Acestea trebuie să conțină curbe exagerate, dar margini foarte drepte. Culorile adecvate mobilei trebuie să fie cât mai neutre, într-o mare parte asemănătoare cu cele folosite pentru decorarea pereților. Iar pentru un efect inedit, integrează în living o canapea și fotolii potrivite acestui stil, tapițate cu catifea, pe care să așezi perne din blană artificială. Ține cont de faptul că dacă nu vrei să investești foarte mulți bani în amenajarea locuinței, ai putea găsi piese de mobilier și decorațiuni vintage  ieftine și unice în magazine second hand. 

art deco piese mobilier
art deco piese mobilier
art deco piese mobilier
art deco piese mobilier
 • Podea îndrăzneață

Pentru ca locuința ta să arate inedit și să se încadreze perfect în designul Art Deco, este foarte important să acorzi atenție sporită podelei. Aceasta este, de obicei, acoperită cu lemn masiv, lăcuit, pe care trebuie să fie așezat un covor mare, de preferat cu animal print sau cu diferite forme geometrice. 

art deco podea
art deco podea
art deco podea
art deco podea

Așadar, cuvintele cheie ce definesc stilul Art Deco sunt opulență, lux și extravaganță, toate îmbinate într-o formă minimalistă și cu bun gust. Pentru a integra acest stil de design în locuința ta, ține cont de sfaturile prezentate mai sus și vei obține un rezultat inedit, în trend. 

Sursa foto: freepik.com; pepanza.ro; pinterest.com