Prinderea tablourilor în perete: ce trebuie să știi pentru a-ți decora casa așa cum îți dorești

Tablourile pot să fie elemente centrale pentru orice locuință. Fie că alegi un tablou canvas și vrei să ai pe perete fotografia preferată alături de cei dragi ție, fie că ai ales să mergi pe un tablou clasic cu natura, portret sau orice alt tip, un tablou are capacitatea de a schimba cu totul atmosfera în orice fel de cameră. Ține de tine și de preferințele tale cum îți vei decora pereții și ce tablouri vei alege. Însă, când vine vorba de prinderea tablourilor în perete, ar fi bine să fii informat înainte de a lua orice fel de decizie. 

Poate că vrei să stai departe de metoda clasică a tabloului prins în cui și preferi un sistem de prindere a tablourilor în perete mai simplu. Poate că ai ales un tablou clasic sau un tablou canvas. În orice caz, prinderea tablourilor nu trebuie să fie ceva dificil, dar acest lucru este valabil dacă vei avea la dispoziție informațiile necesare pentru ca întreg procesul să fie cât mai ușor și eficient posibil.

Astfel, citește mai jos pentru a afla informațiile de care ai nevoie: fie că este vorba despre montarea unui tablou canvas pe perete, un tablou clasic, fie că vrei să știi mai multe, în general, despre un sistem de prindere a tablourilor fără cuie.

Sistemul de agățare a tablourilor fără cuie – de ce este util și în ce circumstanțe?

După cum este precizat mai sus, un tablou poate să schimbe cu totul atmosfera în orice cameră. Dacă vrei să îți redecorezi casa, însă nu beneficiezi în acest moment de un buget considerabil sau de timp pentru a face lucrări importante, poți alege să dai un “refresh” prin plasarea câtorva tablouri în diferite camere.

Cu toate acestea, chiar dacă metoda prinderii tablourilor folosindu-te de cuie este cea clasică, există anumite situații în care acest lucru fie nu este posibil, fie nu este recomandat.

Spre exemplu, dacă stai în chirie sau ești student și te afli la cămin, nu vei avea posibilitatea să găurești pereții pentru a putea să îți pui tabloul preferat pe perete. Pereții trebuie să fie menținuți în condiții impecabile și puțini proprietari sunt cei care îi lasă pe chiriași să facă schimbări semnificative la apartament.

Chiar și în situația în care chiar tu ești proprietarul apartamentului, este posibil să nu dorești să îți găurești pereții din mai multe motive. De asemenea, vei avea nevoie de o mașină de găurit și diblu sau măcar de ciocan și cuie. Deși procesul nu este neapărat cel mai complicat, multe persoane doresc să îl evite, din diferite motive. Poate că nu dorești să investești în sculele necesare sau nu ai timpul necesar pentru a depune un astfel de efort. În toate aceste situații, vei fi salvat de un sistem de prindere al tablourilor în care nu vei avea nevoie de cuie. 

Montarea unui tablou canvas pe perete: de ce să alegi un astfel un tablou?

Tablourile canvas reprezintă una dintre cele mai bune variante dacă tot ceea ce îți dorești este să îți redecorezi pereții rapid și eficient. Poate că cel mare avantaj adus de un tablou canvas față de un tablou normal este versatilitatea sa. Atunci când alegi un tablou canvas, posibilitățile pentru tine sunt nelimitate. Poți merge pe un tablou cu natura, flori, minimalist, mașini, filme etc. Orice fotografie îți place de pe internet poate să fie transformată într-un tablou canvas de mare calitate, iar tu îți poți decora pereții cu fotografii cu persoanele care te inspiră, fără un efort considerabil.

De asemenea, atunci când alegi un tablou canvas, ai întotdeauna posibilitatea de a pune pe perete o fotografie care îți va aduce aminte de clipe memorabile petrecute alături de rude, prieteni sau partener. Această flexibilitate extraordinară face ca tablourile canvas să fie extrem de populare în toată lumea. Tocmai de aceea, fiindcă popularitatea acestor piese este într-o continuă creștere, există destule metode prin care tu îți poți prinde un astfel de tablou fără a fi nevoit să apelezi la clasicele ustensile (ciocan, cuie etc) sau să dai o gaură în peretele tău. Citește mai jos cum poți face acest lucru cu tablourile canvas.

Prinderea tablourilor în perete: cum poți să eviți cuiele?

Dacă ai ales varianta fără cuie, trebuie să știi că există mai multe modalități prin care poți ajunge la un rezultat care să fie pe gustul tău. Depinde de ce îți dorești.

O primă variantă ar fi să alegi să sprijini pur și simplu tabloul pe perete. Până la urmă, frumusețea tabloului nu depinde de locul în care este plasat sau de sistemul de prindere. Dacă îi vei face un loc plăcut ochiului și vei amenaja inovativ în jurul său, un tablou lipit de perete poate să completeze excelent orice cameră. Ai nevoie doar de o consolă sau o comodă, iar acolo vei putea crea un grupaj decorativ care să atragă mereu privirile musafirilor. Poți să folosești mai mult elemente cu dimensiuni care să varieze, cum ar fi o vază mare de flori, poți să pui mai multe tablouri, dar și niște decorațiuni de casă de mici dimensiuni. Un tablou mic se poate potrivi de minune direct pe etajerele bibliotecii.

O altă variantă excelentă este folosirea ventuzelor cu pompă de vacuum. Acestea au capacitatea de a suporta greutăți considerabile, de până la 8 kilograme – deci pot susține chiar și polițe sau etajere, însă ele sunt utile și în situația în care vrei să prinzi în perete câteva tablouri pe faianță.

De asemenea, poți să fixezi pe ventuze o bară pentru perdea sau una de bucătărie pentru ca apoi să o folosești ca suport pentru agățarea unor tablouri sau chiar a unor fotografii înrămate. În camerele în care ai pereți tencuiți nu vei putea utiliza ventuzele, însă există o altă posibilitate: utilizează sistemul de prindere al țevilor ca să agăți cu o sfoară sau lanțuri decorative tabloul.

O altă posibilitate pentru prinderea tablourilor în perete fără folosirea cuielor este reprezentată de vopseaua magnetică. În camera în care dorești să plasezi tabloul, poți să aplici pe o porțiune a peretelui această vopsea magnetică. După aceea, vei prinde tablourile de perete folosindu-te de magneți – plasează magnetul chiar în zona în care ai folosit vopseaua. De menționat că, de obicei, vopseaua magnetică vine într-o nuanță de gri închis, dar ulterior vei putea să dai cu vopsea obișnuită peste ea. Stai fără griji, pentru că proprietățile sale magnetice nu vor dispărea. Pentru a fi sigur de asta, poți aplica inițial mai multe straturi de vopsea magnetică.

Prinderea tablourilor în perete: sfaturi utile pentru o estetică excelentă

Cum să așezi tablourile de mici dimensiuni? 

Dacă ai mai multe tablouri de mici dimensiuni și vrei să le prinzi în perete într-un mod plăcut, grupează-le într-un singur aranjament. Nu este relevant că sunt stiluri diferite sau cu teme diferite – dacă le așezi cum trebuie, totul va avea sens. Caută totuși o temă comună, cât ar fi ea de mică: un element anume, o culoare, același tip de ramă, orice.

Nu uita că tablourile de mici dimensiuni au cel mai plăcut aspect atunci când sunt expuse la distanțe mici unul față de celălalt, de obicei de câțiva centimetri, pentru a putea umple o parte a peretelui. Dacă le vei plasa pe peretele din spatele unei canapele, cel mai bine ar fi să acopere pe orizontală în jur de două treimi din lungimea acesteia. 

Cum trebuie să așezi tablourile de dimensiuni diferite?

Poziția tablourilor tale de pe perete trebuie să fie echilibrată, pentru a da senzația de armonie. Nu trebuie să reproduci în oglindă un ansamblu și nici să menții aceeași dimensiune la fiecare element – nu asta înseamnă un echilibru bun. Trebuie, însă, să aliniezi tablourile.

Dacă vrei să grupezi câteva tablouri de dimensiuni diferite într-un singur ansamblu decorativ, atunci va trebui să stabilești clar o linie, iar de-a lungul ei să le așezi. Astfel, chiar dacă unele sunt mai mici decât celelalte, vei avea un aranjament care, per total, va fi coeziv.

Cum vei așeza pe perete un tablou supradimensionat 

Un tablou care va avea dimensiuni mari va fi întotdeauna în centrul atenției și va atrage imediat privirea celor care intră în încăpere. Tocmai de aceea, trebuie să fii sigur că locul în care ai ales să îl plasezi îți va permite să îl apreciezi așa cum merită – cu alte cuvinte, de la distanță. Un astfel de tablou s-ar potrivi de minune într-un living de tip open space unde ai putea să îl așezi pe peretele din spatele canapelei sau chiar pe cel opus, dacă nu ai deja acolo un televizor de mari dimensiuni. Dacă alegi să plasezi tabloul deasupra unei comode sau deasupra canapelei, asigură-te că iei în calcul dimensiunile mobilierului, pentru ca acesta să se potrivească cu tabloul.

Un aspect foarte important când vine vorba despre tablourile supradimensionate de care ar trebui să ții cont: el trebuie să aibă tot peretele pentru el, nu trebuie să îl împartă cu alte tablouri sau diverse decorațiuni. Dacă acest lucru nu este, totuși, posibil, asigură-te că celelalte elemente nu vor distrage atenția de la tablou. Dimensiunile unui tablou supradimensionat vor depăși 60 cm în lățime și 90 de cm în lungime. Formatul său trebuie să corespundă cu forma peretelui: dacă ai un tablou care este într-un format landscape, atunci asigură-te că îl plasezi pe o suprafață cu lungimea mai mare decât lățimea. În cazul unui tablou de tip portret, acesta va merge pe un perete care este înalt și îngust.

Prindera tablourilor în perete: unde ar trebui plasate?

În cele mai multe cazuri, avem tendința de a așeza tablourile la nivelul privirii, ceea ce, de obicei, este o alegere foarte bună (nu și în situația în care persoana respectivă are o înălțime deosebită). Nu uita că musafirii tăi sau chiar colocatarii nu ar trebui să stea într-o poziție inconfortabilă pentru a putea admira tabloul tău.

Astfel, încearcă să ții cont de câteva criterii cheie:

  • distanța între podea și jumătatea tabloului ar trebui să fie undeva la 150 cm. Chiar dacă ți se pare că tabloul va avea o poziție nefirească sau că ar fi prea jos, încearcă să îl lași la această înălțime. Câtă vreme nu va deranja pe nimeni și nu va fi acoperit parțial de alte obiecte de mobilier, totul va fi în regulă. Tablourile, ilustrațiile sau posterele trebuie să fie privite cu ușurință și să iasă în evidență. Cu cât vor fi mai aproape de podea, cu atât ambianța va fi mai coezivă. De asemenea, formele și culorile portretizate în operele de artă expuse vor dialoga mai bine cu culorile și formele restului de mobilier din încăpere;
  • atunci când vei plasa tablouri deasupra unei canapele sau a unei comode, ai grijă să păstrezi o distanță de cel puțin 10-20 de centimetri între suprafața piesei de mobilier și marginea de jos a ramei tabloului;
  • în camerele unde oamenii au obiceiul de a sta cel mai mult jos (adică sufragerie sau dormitor, de obicei), trebuie să plasezi tablourile cât mai jos cu putință, pentru ca privirile oamenilor să intre ușor în contact cu ele

Așadar, atunci când vine vorba de prinderea tablourilor în perete în propria ta casă, nu uita că nu trebuie să fie un proces dificil. Poți să faci totul și fără să depinzi de ciocan sau cuie – există metode inovative și care îți vor asigura o estetică cel puțin la fel de plăcută. Mult mai important este ca pereții să fie pe gustul tău, iar tablourile alese să fie cele care se potrivesc cel mai bine cu restul încăperii. Încearcă să ții cont de sfaturile de mai sus în ceea ce privește modul de așezare a tablourilor pentru a avea o armonie desăvârșită, însă altfel profită de libertatea creativă pe care ți-o oferă decorarea propriei case.

Sursă foto: unsplash.com.