În ultima vreme, conceptul de lux în designul interior s-a modificat considerabil și a îmbrăcat diverse forme. Extravaganța a fost înlocuită ușor-ușor cu simplitatea, fapt vizibil mai ales în stilurile de amenajare interioară din ce în ce mai populare. Designerii ne îndeamnă să îmbrățișăm minimalismul, să punem accentul mai mult pe funcționalitatea obiectelor, să integrăm linii drepte, fine, curbate și să eliminăm piesele de mobilier masive, cu motive clasice, exagerate. De aceea, au luat naștere noi noi stiluri de amenajare ce se pliază pe aceste caracteristici, printre care se numără și stilul Japandi.
Japandi creează o fuziune armonioasă între stilul scandinav și influențele japoneze, ce au la bază apropierea de natură și de elementele naturale, simplitatea formelor, funcționalitate. Deși cele două stiluri vin din părți diferite ale globului, caracteristicile Wabi-Sabi se împletesc cu cele Hygge și dau naștere stilului Japandi. Dacă te-am făcut curios și vrei să afli mai multe detalii și caracteristici legate de acest design, citește rândurile următoare.
Stilul Japandi – cele mai importante caracteristici
Caracteristicile Japandi sunt clare și deloc complicate, de aceea poate fi la îndemâna oricui să-l integreze în locuință. Iată de ce ar trebui să ții cont pentru a te bucura de acest stil:
- Simplitatea
Amenajarea Japandi este definiția perfectă pentru simplitate în spațiul în care locuiești. Fiind foarte asemănător cu stilul minimalist, Japandi încurajează oamenii să elimine tot ce este în plus în viața lor și să păstreze doar lucruri necesare, cu valoare reală, promovând conceptul de „less is more”. Astfel, asigură-te că ai un decor cât mai aerisit și echilibrat.
- Apropierea de natură
Cele două stiluri, scandinav și japonez, promovează folosirea materialelor naturale și apropierea de mediul înconjurător. Așadar, pentru amenajarea Japandi trebuie să integrezi în locuința ta cât mai multe plante de interior pentru a realiza un design biofilic. Măsuțele din lemn natural specifice stilului japonez se completează perfect cu metalul și materialele textile folosite în stilul scandinav. Tablourile cu flori și tablourile cu peisaje pot completa perfect designul Japandi și te vor ajuta să creezi un adevărat sanctuar de relaxare în casa ta.
- Culori calde și relaxante
În amenajarea Japandi, culorile joacă un rol foarte important. Acestea creează o atmosferă calmă și armonioasă prin nuanțe exclusiv naturale și plăcute vizual. Sunt preferate culorile relaxante, calde, dar în același timp neutre, luminoase, cum ar fi nuanțe de crem sau bej, apropiate de culoarea lemnului. Fiindcă natura e principalul punct de inspirație pentru un design interior Japandi, poți strecura și câteva accente de verde mentă dacă preferi, dar în mod foarte subtil.
Decorațiuni și alte elemente specifice designului Japandi
Japandi nu este un simplu design de interior, ci un stil de viață plin de energie pozitivă, creată prin comuniunea omului cu natura. De aceea îți propunem să ții cont de următoarele caracteristici Japandi pentru a le integra în locuința ta:
Stilul scandinav și cel japonez îmbrățișează și promovează toate conceptele ce stau la baza minimalismului. De aceea, elementele caracteristice acestui stil pot fi intercalate în decorul Japandi, cum ar fi tablouri minimaliste, oglinzi și decorațiuni inspirate din natură.
- Obiecte vintage
O altă modalitate de a proteja natura și de a o aduce mai aproape de tine este să utilizezi decorațiuni vintage. Avantajul acestor piese vintage este că sunt ieftine, unice, nu se demodează niciodată și sunt încărcate de emoție. În plus, au devenit atât de populare încât poți găsi numeroase magazine chiar în orașul tău.
- Lucruri artizanale
Stilul Japandi este reprezentat de obiecte artizanale, create manual din materiale calitative și naturale. Asigură-te că piesele de mobilier și decorațiunile te apropie cât mai mult de mediul înconjurător. Bambusul, ratanul, hârtia, lemnul deschis și ceramica sunt alegeri de materiale excelente.
- Țesături naturale
În ceea ce privește materialele pentru amenajarea Japandi, cel mai bine ar fi să optezi pentru in, bumbac sau lână. Așadar, pentru perdele, draperii, perne decorative sau pături folosește aceste materiale naturale.
Așadar, Japandi ne invită să reflectăm mai mult la noi și la mediul înconjurător și să preluăm energia pe care natura o transmite. Estetica acestui stil se bazează, așa cum am menționat anterior, pe minimalism, simplitate și culori calde și, după cum ai observat, poate fi integrat cu ușurință în locuința ta.
Sursa foto: Freepik.com; Pepanza.ro