Design biofilic – 10 trucuri utile pentru un decor unic cu ajutorul plantelor de interior

Dacă ai citit cel puțin un articol scris de specialiștii de design interior, ai observat probabil că indiferent de stilul de amenajare interioară, de tipul de locuință sau de mărimea acesteia, plantele decorative nu trebuie să lipsească. Acestea aduc un aport important în ceea ce privește aspectul și cromatica interiorului, dar au și numeroase avantaje pentru tine. De aceea, specialiștii au creat un nou concept de design interior, respectiv designul biofilic. 

Fie că ești mare iubitor de plante și ai o colecție numeroasă pe care le îngrijești de mult timp sau ești la început de drum și ai vrea să te apropii cât mai mult de natură, știi cât de important este să te înconjori cu cât mai multe plante și, mai ales, că au numeroase nevoi. Așa că, indiferent de relația pe care o ai cu plantele, află că cele mai noi trenduri de design interior te îndeamnă să adopți designul biofilic în locuința ta. Dacă te întrebi prin ce se caracterizează acest stil, care sunt avantajele, dar, mai ales, cum ai putea să-l integrezi în casa ta, citește următorul articol. 

Design biofilic – ce înseamnă și prin ce se caracterizează 

design biofilic

Poate că termenul „biofilic” nu îți este foarte familiar, însă acesta este un concept prezent în arhitectură și în designul de interior ce are la bază conexiunea puternică cu natura, elementele naturale și beneficiile sale. Termenul de la care a fost dezvoltat acest concept este „biophilia” ce înseamnă dragostea față de natură și de tot ceea ce este în viață. 

Designul biofilic este un concept foarte actual, dezvoltat pe nevoia oamenilor de a se apropia cât mai mult de natură. Principiile ce stau la baza acestui concept sunt deschiderea către lumina naturală, conexiunea cu temperatura și umiditatea și apropierea de apă, plante și animale. 

Modalitățile prin care poți integra designul biofilic în locuința ta sunt numeroase, iar printre acestea se numără, bineînțeles, decorațiunile, cum ar fi: cât mai multe plante decorative, elemente naturale, tablouri cu peisaje. În plus, paleta de culori din locuința ta trebuie să fie una cât mai caldă, relaxantă, inspirată din elemente naturale precum apă, plante, pământ. 

Specialiștii au analizat care sunt beneficiile elementelor naturale și, în special, beneficiile plantelor de interior încorporate în locuința ta:  

 • Ajută la purificarea aerului 
 • Cresc nivelul de fericire
 • Îmbunătățesc sănătatea mintală
 • Contribuie la starea de relaxare 
 • Îmbunătățesc capacitatea de concentrare

10 trucuri prin care poți integra plante de interior în locuința ta

plante de interior in casa

Acum că am stabilit exact prin ce se caracterizează designul biofilic, este momentul să descoperi cum îl poți integra în casa ta simplu și, mai ales, cum poți decora cât mai practic și estetic orice încăpere cu ajutorul plantelor ornamentale de interior: 

 1. Joacă-te cu ghivecele plantelor decorative 

Avantajul plantelor decorative este că te poți juca cu designul și culorile ghivecelor acestora. Poți alege dintr-o gamă largă de modele care să se potrivească perfect în locuința ta și care să completeze aspectul oricărei încăperi.

ghivece colorate
 1. Adaugă plante ornamentale în baie

Ți se poate părea ciudat sau nepotrivit, însă cele mai noi trenduri de design interior îndeamnă decorarea băii cu plante de interior. Cele mai potrivite sunt plantele ce iubesc umiditatea cum ar fi Calathea și ferigile. 

 1. Decorează colțurile întunecate cu plante de interior

Avantajul plantelor în ghiveci este că pot fi folosite în colțurile în care nu știi ce decorațiuni s-ar potrivi. Optează pentru plante ce nu au nevoie de foarte multă lumină, spre exemplu begonia, bromelia, peperomia și pothos. 

 1. Creează contrast 

Joacă-te cu plante de diferite dimensiuni pentru a crea un contrast cât mai estetic. Când vine vorba de plante, este important să nu existe simetrie, fii creativ și vei obține un decor natural. 

Îți recomandăm să urmezi „regula celor trei” a designului interior, care afirmă că grupurile de articole în numere impare creează un aspect plăcut.

decor cu trei plante
 1. Adu un plus de culoare cu ajutorul florilor colorate 

Când ne gândim la plantele de interior, ne vin în minte doar nuanțe de verde. 

Dar, există o serie de opțiuni de plante colorate, înflorite care fac decorarea locuinței mult mai plăcută și ușoară, printre care violetele africane, bromeliadele, kalanchoe și begoniile.

 1. Decorează cu ajutorul plantelor cățărătoare 

Din fericire, există o mulțime de specii de flori de interior pe care le poți integra în decorul casei tale, pentru a realiza un design biofilic. Așadar, nu omite plantele cățărătoare cu ajutorul cărora poți înfrumuseța obiectele decorative, cum ar fi pe marginea unui tablou. Cele mai potrivite și cunoscute plante cățărătoare sunt Hoya, Pothos și Iedera. 

 1. Plantele decorative sunt esențiale în balcon 

Când vine vorba de amenajarea balconului, fie el deschis sau închis, plantele sunt esențiale. Alege flori ce iubesc soarele și nu uita să le îngrijești constant și corespunzător. Dar dacă te temi să apelezi la prea multe plante pentru a decora balconul pentru că te temi că pe timpul iernii nu vei avea loc să le ții în casă, poți alege plante decorative ce rezistă frigului și vremii neprietenoase. Printre acestea se numără bergenia, calendula și spanzul. 

plante pe balcon
 1. Umple spațiile libere dintre cărți cu ajutorul plantelor 

Ți se pare că ai nevoie de elemente noi și fresh pentru amenajarea bibliotecii? Și în acest caz poți apela la plantele ornamentale de interior, însă, nu uita să rotești din când în când ghiveciul, ca planta să aibă parte de lumină pe toate părțile. O plantă de interior amplasată în acest loc va aduce o pată de culoare vie, iar biblioteca ta va ieși din tipare.  

plante in biblioteca
 1. Integrează plante ornamentale suspendate

Plante suspendate? Trebuie să le încerci! Sunt ideale pentru casele acolo unde animalele de companie le pot dărâma. Acestea oferă un aer romantic încăperii în care sunt amplasate, dar un dezavantaj, poate fi dificil să le uzi, mai ales că nu poți vedea cantitatea de apă care a curs în ghiveci. 

 1. Uită de regulile stricte de amenajare

Poate cel mai important truc când vine vorba de amenajarea spațiului cu plante este să nu te gândești prea mult. Ține minte, acestea sunt prietenele tale, au numeroase beneficii pentru tine, așa că uită de regulile stricte de amenajare. Dacă-ți place și îți dorești o anumită specie, nu sta prea mult pe gânduri. 

camera cu plante de interior

Suntem dependenți de conexiunea cu natura, deoarece ne aduce numeroase beneficii. În acest context, designul biofilic este din ce în ce mai popular deoarece îmbină mediul stresant, cotidian cu calmul și pacea naturii. Folosind psihologia mediului ca punct de lansare, arhitecții și designerii adoptă designul biofilic pentru a crește această conexiune, în special în zonele urbane unde accesul la natură este mai limitat. 

Sursa foto: Freepik.com; Pepanza.ro