Balconul este adesea un spațiu neglijat, în care preferi să depozitezi diferite obiecte voluminoase, produse de curățenie, electrocasnice și altele. Însă, dacă te hotărăști să faci câteva schimbări, vei vedea cum balconul tău va arăta minunat și vei obține un spațiu în care te poți relaxa, în care te poți bucura de razele soarelui și în care îți poți savura cafeaua de dimineață. Mai ales în această perioadă, în care majoritatea oamenilor lucrează de acasă, balconul poate fi folosit ca un loc de refugiu, unde poți inspira o gură de aer proaspăt. Dacă-ți dorești și tu să faci o schimbare în locuința ta și să profiți la maximum de tot acel spațiu care este irosit, e timpul să ții cont de următoarele sfaturi și idei practice pentru amenajarea balconului tău.
Amenajarea balconului în funcție de tipul acestuia
Atunci când începi amenajarea balconului și alegi decorațiunile necesare, este important să ții cont de tipul acestuia. Iată cum ar trebui să arate un balcon amenajat în funcție de tipul acestuia:
- Balcon închis
Amenajarea unui balcon închis nu ar trebui să-ți dea prea mari bătăi de cap. Având în vedere că spațiul este unul limitat trebuie să integrezi doar decorațiuni și obiecte strict necesare, fără să încarci. Pentru a nu aglomera podeaua, încearcă să te axezi pe decorul pereților, iar cele mai potrivite sunt atât tablourile canvas, cât și rafturile suspendate cu flori. Cele mai potrivite tablouri pentru amenajarea balconului închis sunt cele pline de culoare, vii, explozive, cum ar fi tablourile canvas cu flori ce vor arăta minunat în lumina soarelui. Iată câteva modele de astfel de tablouri care nu ar trebui să-ți lipsească și câteva idei de amenajare a balconului închis:
- Balcon deschis
Dacă locuința ta deține un balcon deschis, află că ești un norocos și că mulți și-ar dori un astfel de spațiu la ei acasă. Vremea caldă și frumoasă îți permite să amenajezi un spațiu de relaxare, unde o masă și câteva scaune sunt perfecte, poate chiar o canapea, plantele nu trebuie să lipsească, iar pentru un plus de creativitate, poți apela la gazon fals sau pietre decorative. Tot acest cadru este ideal pentru diminețile călduroase de vară în care îți poți savura cafeaua liniștit. Un balcon deschis amenajat trebuie să conțină și corpuri de iluminat, pentru a crea o atmosferă romantică cu ajutorul unei lumini difuze. Nici pardoseala nu trebuie neglijată, cele mai comune idei de pardoseală pentru balconul deschis fiind lemnul, betonul și dalele, dar poți apela cu ușurință la un covor. Însă, dezavantajul cel mai mare al unui balcon deschis apare în anotimpurile mai reci, deoarece ploaia și zăpada îți vor distruge toate decorațiunile. De aceea, pentru amenajarea unui balcon deschis trebuie să ții cont de câteva reguli:
- Evită piesele de mobilier din lemn
- Folosește mobilier și decorațiuni rezistente la intemperii
- Apelează la corpuri decorative, respectiv masă și scaune, din metal
- Pe timpul iernii adăpostește plantele în interior
Iată câteva idei de amenajări pentru un balcon deschis care te vor inspira:
Balcon amenajat în funcție de dimensiuni
Un alt criteriu foarte important de care trebuie să ții cont atunci când începi amenajarea balconului este dimensiunea. Dacă te bucuri de un spațiu mai mare, misiunea de a decora spațiul va fi mult mai simplă, însă un balcon mic reprezintă o provocare din cauza spațiului limitat ce va fi greu de amenajat fără să dai senzația de prea încărcat. Iată cum ar trebuie să amenajezi balconul în funcție de dimensiunea sa:
- Balcon mic
Așa cum am menționat anterior, amenajarea balconului mic poate fi o provocare deoarece este destul de complicat să decorezi spațiul fără să-l încarci. Cel mai important element este mobilierul compact, chiar multifuncțional. În plus, apelează la scaune și o masă pliabile, pentru a-ți fi mai ușor să păstrezi spațiul liber și aerisit. Alege culori în nuanțe naturale, deschise care dau impresia de spațiu mai mare, aerisit. Atunci când amenajezi un balcon mic închis, culorile sunt foarte importante, evită să combini prea multe culori, pentru că asta încarcă vizual spațiul. Mai multe detalii despre cum poți amenaja spațiile mici găsești chiar aici.
Iată câteva idei de amenajare a unui balcon mic:
- Balcon îngust
Misiunea se îngreunează și mai tare dacă ai de amenajat un balcon, care pe lângă faptul că este de mici dimensiuni, mai este și îngust. Însă, nici de această dată nu este imposibil să obții un rezultat incredibil, important este să gândești amplasarea fiecărei decorațiuni. Spre exemplu, poziționarea mobilierului și a obiectelor decorative trebuie făcută strategic, pentru a beneficia de mai mult spațiu. Iată cum poți face asta:
- Alege un colț în care să pui o bancă sau un fotoliu
- Nu exagera cu printurile
- Apelează la piese de mobilier făcute la comandă
- Pune mai mult accent pe decorarea pereților cu plante, rafturi de cărți și tablouri canvas minimaliste de dimensiuni mici sau medii.
Aceleași reguli se aplică și atunci când te confrunți cu amenajarea unui balcon îngust deschis, doar că de această dată piesele de mobilier trebuie să fie rezistente la intemperii. Regula de bază după care trebuie să te ghidezi atunci când amenajezi balcoane mici și înguste, fie ele deschise sau închise, este echilibrul. Nu aglomera, astfel te vei simți cât mai relaxat atunci când îți savurezi cafeaua pe balcon
Iată câteva idei de amenajare a unui balcon lung și îngust:
- Balcon mare
Amenajarea unui balcon mare nu ar trebui să-ți dea prea mari dureri de cap, deoarece spațiul larg te va ajuta să pui în aplicare orice idee ai. Însă, decorarea balconului de mari dimensiuni ar trebui să se încadreze într-un stil de amenajare, de preferat să fie în conformitate chiar cu stilul de amenajare al locuinței pentru a completa perfect designul locuinței tale. Dacă optezi pentru stilul minimalist, acesta va crea senzația de spațiu aerisit, simplu și funcțional, însă stilul urban și chiar stilul vintage pot fi o decizie îndrăzneață și unică pentru amenajarea balconului mare. Important este să creezi un spațiu relaxant, unde să-ți petreci serile de vară cu prietenii, adaugă plante, pături colorate, o masă cu scaune sau câteva fotolii tip puf și astfel vei avea un spațiu ideal în care te poți refugia cu plăcere.
Iată mai multe imagini care te vor inspira cu amenajarea unui balcon mare:
Decorare balcon în funcție de tipul de locuință
- Balconul apartamentului
Având în vedere lipsa unei oaze de liniște în marile orașe aglomerate și gălăgioase, amenajarea balconului apartamentului trebuie să se focuseze exact pe crearea unui spațiu liniștit, în care să-ți încarci bateriile și să iei o pauză după o zi lungă de muncă sau dimineața, înainte să înceapă stresul de zi cu zi. Așadar, elementele pe care le poți încadra sunt o masă mică din metal sau lemn rezistent cu scaune, unde să-ți poți servi micul dejun, o ladă cu perne și pături pentru zilele mai răcoroase, multe plante și poate chiar un șemineu pentru exterior.
În continuare îți vom prezenta câteva idei originale de amenajare a balconului de bloc:
- Balconul casei
Amenajarea balconului casei tale ar trebui să fie în conformitate atât cu designul locuinței, cât și cu cel al curții, pentru a fi un spațiu ce se integrează și le completează perfect pe celelalte. Amenajarea balconului cu flori este cea mai bună decizie când vorbim de balconul unei case, în plus alte elemente ce pot fi ușor integrate și vor avea un aspect foarte plăcut sunt:
- hamac
- balansoar
- lumini, cum ar fi felinare sau lămpi cu alimentare solară
- mobilier pentru cafea
Am pregătit pentru tine și câteva idei de amenajare a balconului casei:
Așadar, acestea sunt aspectele de care ar trebui să ții cont atunci când dorești să amenajezi balconul casei sau apartamentului tău. Ține cont de dimensiunea balconului, și de tipul acestuia pentru a crea un spațiu de vis.
Sursa foto: freepik.com, pepanza.ro, pinterest.com