Conceptul de bucătărie open space nu este deloc unul nou sau neobișnuit, mai ales în cazul caselor decorate în stil modern. Printre avantajele amenajării unei astfel de încăperi deschise este că ajută la crearea unui spațiu cât mai fluid și simplifică cât mai mult structura și decorul locuinței, fără a sacrifica funcționalitatea acesteia. De aceea, excluderea pereților dintre bucătărie și living este o mișcare practică. Totuși, dacă vrei să ai și tu un astfel de spațiu în casa ta, trebuie să iei în calcul atât avantajele cât și dezavantajele, pe care ți le vom prezenta în rândurile următoare.
Avantajele bucătăriei open space
O locuință cu bucătărie open space poate avea numeroase avantaje, printre care se numără:
- Mărește vizual spațiul
Poate cel mai mare avantaj atunci când optezi pentru bucătărie și living open space este efectul vizual plăcut pe care îl creează. Lipsa unui perete despărțitor va uniformiza spațiul, iar un apartament de mici dimensiuni va părea mult mai spațios și aerisit. Ar fi mult mai complicat să gătești într-o bucătărie mică și înghesuită, în timp ce o bucătărie open space te va ajuta să te miști mult mai ușor.
- Spațiul din casă este fluidizat
Cât de mult te-ai săturat să închizi și să deschizi uși, mai ales atunci când ai mâinile pline de farfurii pline cu mâncare fierbinte? Dacă vrei să scapi de această problemă, un living open space cu bucătărie este soluția. Un astfel de spațiu deschis te va ajuta să te miști mult mai ușor, mai ales atunci când ai musafiri pe care trebuie să-i servești.
În plus, dacă ai copii mici, bucătăria open space te va ajuta să îi supraveghezi în timp ce îți faci treaba. Nu uita că un spațiu deschis dă senzația unui mediu mai puțin agitat, așa că dacă vrei să faci câteva schimbări majore, un spațiu deschis poate fi o opțiune bună.
- Ușurează interacțiunea
Bucătăriile mici sunt un impediment atunci când vrei să gătești, și să petreci timp cu cei dragi, în același timp, din cauza spațiului îngust și sufocant. Un living open space cu bucătăria va rezolva această problemă, deoarece tu îți poți face treaba liniștită, în timp ce discuți cu cei dragi ție, chiar dacă ei se află în sufragerie.
- Te vei bucura de un spațiu foarte luminos
Lumina este esențială în orice încăpere, mai ales în bucătărie acolo unde gătești și folosești ustensile fierbinți și ascuțite. O sufragerie open space va ajuta din plin lumina să pătrundă în locuința ta. Te vei putea bucura de razele soarelui care vor pătrunde prin toate ferestrele, iar acest lucru te va ajuta și să economisești curent electric.
Dezavantajele bucătăriei open space cu living
- Mirosul de mâncare se răspândește ușor
Cel mai mare dezavantaj al unei bucătării open space este mirosul de mâncare care va persista în toată locuința. Absența ușilor și pereților va împrăștia mirosurile apetisante dacă nu ai o hotă puternică și multe geamuri deschise. Însă, dacă gătitul nu este cea mai mare pasiune a ta și preferi să comanzi sau să mănânci la restaurant, mirosul nu ar trebui să-ți dea mari bătăi de cap.
- Trebuie să faci mai des curățenie
Tuturor ni s-a întâmplat să lăsăm chiuveta plină cu vase din lipsa de timp sau chef. Însă bucătăriile cu living open space te vor face să te gândești de două ori înainte să lași vasele nespălate sau să nu faci curat imediat după ce ai gătit, deoarece totul este la vedere. Musafirilor le va fi foarte ușor să observe dezordinea, așa că va trebui să devii mai disciplinat. Dacă vrei o alternativă mai ușoară de a scăpa de vasele murdare, apelează la o mașină de spălat vasele.
- Nu mai ai intimitate
Bucătăriile open space mici, într-o garsonieră în care livingul îți este și dormitor, sunt dezavantajoase din cauza lipsei intimității. Atunci când ai rude sau prieteni care vin în vizită sau chiar rămân peste noapte, nu mai există niciun spațiu personal, de refugiu. În plus, va trebui să fii foarte silențios dimineața dacă nu ai răbdare să îi aștepți pe toți să se trezească.
- Este un proces de reamenajare complicat
Unele dificultăți de a integra livingul cu bucătărie open space reies din provocarea arhitecturală de a îndepărta pereții, adăugarea de instalații sanitare și cabluri noi, dacă acestea nu sunt furnizate din construcția arhitecturală originală a locuinței tale.
În plus, dacă-ți dorești un astfel de spațiu într-un apartament, procesul poate fi destul de greu, deoarece ai nevoie de aprobare de la primărie și de la asociația de locatari pentru a dărâma pereții.
- Lipsa spațiilor de depozitare
O bucătărie open space vine și cu dezavantajul unui spațiu mai limitat pentru depozitarea veselei și a celorlalte ustensile. Lipsa pereților nu îți va permite să amplasezi atât de multe rafturi, așa că ai nevoie de alternative. Alege piese de mobilier foarte bine compartimentate, iar dacă acestea nu-ți sunt suficiente, cât și cutii în care să așezi diferitele obiecte.
- Va trebui să fii atent la decorațiunile alese
O bucătărie cu living open space necesită o atenție mai sporită în ceea ce privește alegerea decorațiunilor. Elementele de decor trebuie să fie potrivite pentru ambele încăperi și să se completeze. Cele mai potrivite decorațiuni pentru un spațiu open space sunt tablourile canvas pentru bucătărie care vor completa perfect încăperea. Iată câteva tablouri care se potrivesc perfect într-o astfel de încăpere:
Idei de amenajare a bucătăriilor open space cu living + fotografii care te vor inspira
Dacă ai cântărit bine atât avantajele cât și dezavantajele de a opta pentru un spațiu deschis, poți trece la următorii pași, amenajarea. Cuvântul care trebuie să ghideze decorarea bucătăriei open space este armonie. Având în vedere că livingul și bucătăria vor fi spații comune, ai nevoie de elemente de decor care să se completeze, să nu încarce spațiul și cel mai important, să se potrivească cu stilul de design interior ales, fie ca optezi pentru stilul industrial, stilul vintage sau chiar stilul minimalist. Piesele de mobilier, culorile și decorațunile trebuie alese potrivit, astfel încât să ai parte de un spațiu armonios, care să nu obosească vizual. Dar poate cea mai importantă misiune atunci când amenajezi un astfel de spațiu open space este delimitarea spațiilor.
Specialiștii recomandă delimitarea bucătăriei de living printr-o insulă sau peninsulă, doar în cazul în care spațiul este unul generos. Pentru bucătăriile open space mici, ai nevoie de ceva mai multă creativitate si imaginație. Poți opta, spre exemplu, pentru covoare de culori diferite, dar care, totuși, să se completeze, rafturi nu foarte înalte sau un blat de lucru.
Iată câteva idei de amenajare a unui living open space:
Atunci când două dintre cele mai importante spații din casă se întrepătrund, din start sunt mai multe aspecte la care trebuie să fii atent: coerența designului, armonia cromatică, optimizarea spațiului, dotarea inteligentă a bucătăriei, pentru o experiență plăcută, precum și plasarea corectă a elementelor decorative. Dar, cel mai important, este să creezi un spațiu personalizat și cald, în care să te simți ca acasă.
Sursă foto: Pinterest.com
pepanza.ro