Amenajare garsonieră – cele mai bune idei de amenajare a garsonierei într-un mod cât mai simplu și util

amenajare garsoiera

Cele mai multe persoane din zilele noastre aleg să locuiască în garsonieră, iar motivele pot fi numeroase. Poate că prețul chiriilor este destul de ridicat sau poate că ești student și ai nevoie de un spațiu intim în care să trăiești sau nu ești deloc fanul locuințelor prea mari și preferi o garsonieră confortabilă și complet utilată. 

Un lucru este cert, amenajarea garsonierei poate fi un proces destul de dificil și trebuie făcut cu mare atenție. Dificultatea apare din cauza spațiului limitat care servește mai multe scopuri concomitent, respectiv dormitor, bucătărie, living. Pentru a evita cele mai întâlnite greșeli de amenajare interioară, te vom ajuta cu câteva sfaturi și idei pe care să le pui în aplicare în amenajarea garsonierei tale.  

Amenajare garsonieră în funcție de dimensiuni 

Dacă te întrebi cum să amenajezi o garsonieră, trebuie să iei în calcul în primă fază dimensiunea acesteia. Regulile de amenajare a unei garsoniere mici nu se aplică pentru una de dimensiuni mai mari, în mod cert dimensiunea joacă un rol important după care trebuie să te ghidezi în alegerea mobilierului, decorațiunilor, culorilor. Acum că am stabilit acest lucru, iată cele mai bune idei de amenajare a garsonierei în funcție de mărimea acesteia: 

Amenajare garsonieră mică –  trucuri și idei utile

Dacă te confrunți cu amenajarea unei garsoniere mici este important să te înarmezi cu multă răbdare. Poate părea foarte ușor să decorezi un spațiu atât de mic, însă poți cădea foarte ușor în capcana de a sufoca garsoniera cu prea multe obiecte care ți se par esențiale. Așa că, cel mai important sfat pentru amenajarea spațiilor mici din garsonieră este să scapi de obiectele inutile și să păstrezi numai strictul necesar. Îți propunem să apelezi la stilul minimalist și la caracteristicile acestuia deoarece te va învăța cum să păstrezi doar obiectele esențiale în casă.

Cum mobilezi o garsonieră mică? Alege piese de mobilier compacte, cu multe compartimente și spații de depozitare, astfel vei avea suficient spațiu pentru toate obiectele, fără să le lași la vedere. Ai nevoie doar de esențial, așa că o canapea extensibilă, un șifonier și un birou, dacă lucrezi de acasă, trebuie să se regăsească amenajarea interioară a garsonierei. În acest caz, uită de fotolii voluminoase, măsuța de toaletă sau vitrine, acestea nu fac decât să încarce spațiul inutil.

Trebuie să ții cont și de cromatică când vine vorba de designul garsonierei mici deoarece aceasta joacă un rol foarte important. Pentru a da impresia de un spațiu mai mare și aerisit, alege piese de mobilier în aceeași culoare, cele mai potrivite fiind cele deschise, neutre care să completeze perfect nuanța pereților și a podelei. Și pentru că tot am menționat de culori, ține cont de faptul că acestea pot influența foarte ușor starea de spirit, iar într-un spațiu mic, ce servește atât drept dormitor cât și living, cu atât mai mult aceasta poate avea un efect mai puternic. Află care sunt cele mai potrivite culori pentru o stare de calm și un somn odihnitor aici

Un alt sfat util este să te folosești cât mai mult de pereți, așa că rafturile suspendate se pot regăsi într-o garsonieră mică. Înlocuiește biblioteca cu câteva rafturi pe care să expui câteva cărți sau plante decorative. Un truc pentru care poți opta pentru a crea senzația de spațiu mai mare sunt oglinzile, ele reflectă lumină și produc această iluzie optică, așa că include-le în amenajarea garsonierei. Și nu uita de tablouri, nu pot lipsi din amenajarea garsonierei mici deoarece aduc un plus de culoare și de creativitate spațiului. Cele mai potrivite sunt tablourile minimaliste pentru că au imagini simple, ce nu vor încărca vizual și mai tare încăperea. 

tablouri minimaliste
tablouri minimaliste
tablouri minimaliste

Iată cele mai bune idei de amenajare o garsonieră mică și fotografii sugestive ce te vor inspira:

amenajare garsoniera mica
amenajare garsoniera mica
amenajare garsoniera mica
amenajare garsoniera mica

Amenajare garsonieră mare – cele mai bune idei de amenajare

Dacă ești fericitul deținător al unei garsoniere de mari dimensiuni, poți răsufla ușurat deoarece este mult mai ușor să decorezi un astfel de spațiu. Poți alege chiar un stil de amenajare după care să se ghideze toate deciziile și opțiunile în materie de piese de mobilier și decorațiuni. Spre exemplu, dacă ești pasionat de amenajările unor garsoniere moderne și ai vrea să te bucuri și tu de un astfel de design, tot ce ai de făcut este să ții cont de câteva sfaturi. Montează pe podea parchet laminat din lemn, cu plăci de format mare. Ferestrele trebuie să fie foarte mari și ele pentru a permite luminii naturale să pătrundă, decorate cu perdele delicate din materiale fluide. Ornamentele de efect lipsesc din amenajarea garsonierei moderne, astfel accentul este pus pe funcționalitatea pieselor de decor. Și pentru că detaliile fac diferența, tablourile abstracte trebuie integrate pentru un plus de culoare. 

tablou abstract
tablou abstract
tablou abstract

Dă-ți voie să fii cât mai creativ când vine vorba de amenajarea garsonierei de mari dimensiuni. În ceea ce privește piesele de mobilier, evită seturile standard, încearcă să combini cât mai multe variante în funcție de necesitățile tale. Optează pentru mobilier multifuncțional, acesta te va ajuta să economisești mult spațiu. Poți alege un pat rabatabil și o canapea extensibilă cât mai comodă, avantajul acestora este că se pot strange atunci când musafirii îți calcă pragul. Fotoliile de tip puf sunt recomandate, fiind comode și interesante. 

Într-un spațiu mai mare, nu doar livingul sau dormitorul trebuie să fie în focus. Amenajarea bucătăriei în garsonieră este și ea importantă pentru că și în acest caz sunt câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont. De cele mai multe ori, bucătăria dintr-o garsonieră este foarte mică, de aceea este important ca fiecare colțișor să fie folosit într-un mod cât mai practic. Este recomandat să apelezi la mobila făcută la comandă, sub îndrumarea unor specialiști ce te vor învăța cum să profiți la maximum de spațiul tău. Bucătăria din garsonieră poate fi o încăpere separată sau poate fi încorporată în cameră. Este indicat ca cea din urmă să aibă aceleași culori ca restul locuinței și să se potrivească cu stilul de amenajare general. 

Descoperă câteva modele de garsoniere amenajate într-un mod cât mai creativ: 

amenajare garsoniera mare
amenajare garsoniera mare
amenajare garsoniera mare
amenajare garsoniera mare

Amenajări garsoniere open space – decorațiuni pentru un spațiu unic

Când vine vorba de amenajarea garsonierei open space, echilibrul este cuvântul cheie. Un spațiu larg, în care încă de la intrare totul este la vedere poate fi destul de greu de amenajat. Un truc pe care trebuie să-l faci este să setezi câteva puncte de interes prin care să delimitezi locuința. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul culorilor. 

Spre exemplu, culorile pentru living trebuie să fie cât mai calde și prietenoase, care să animeze spațiul, potrivite pentru momentele relaxante lângă prieteni. Nu uita că te poți folosi și de materiale textile, cum ar fi perne decorative colorate sau un covor moale și pufos. Și decorațiunile pentru pereți sunt necesare, iar tablourile pentru living vor fi mereu cea mai bună soluție pentru a marca acest spațiu. 

tablou living
tablou living
tablou living

Iată câteva poze cu garsoniere amenajate open space: 

amenajare garsoniera open space
amenajare garsoniera open space
amenajare garsoniera open space
amenajare garsoniera open space
amenajare garsoniera open space

Idei amenajare garsonieră și fotografii ce te vor inspira

Pentru că ne dorim să fii cât mai inspirat când vine vorba de amenajarea garsonierei tale, am făcut o selecție de câteva fotografii ce te vor ajuta să obții și tu un spațiu intim, cât mai personal, relaxant și deloc sufocant sau obositor.

idei amenajare garsoniera
idei amenajare garsoniera
idei amenajare garsoniera
idei amenajare garsoniera
idei amenajare garsoniera
idei amenajare garsoniera

În concluzie, amenajarea garsonierei poate fi un proces destul de dificil, deoarece poți provoca cu ușurință mici greșeli ce vor influența într-un mod negativ aspectul general al locuinței tale. Ține minte, echilibrul este cuvântul cheie, mergi pe o notă minimalistă, simplă și astfel vei avea cea mai minunată și confortabilă garsonieră. 

Sursa foto: Freepik.com; Pepanza.ro; Pinterest.com