Stilul eclectic – Principalele caracteristici de care trebuie să ții cont pentru un decor ieșit din comun

Te afli în plin proces de amenajare și nu știi ce stil s-ar potrivi cel mai bine în locuința ta? Noi îți propunem să iei în calcul stilul eclectic, mai ales dacă ești o persoană neconvențională care vrea să aibă un decor special și ieșit din comun. Acest stil este definit de o scenografie foarte bine pusă la punct, în care elemente reprezentative din artă și design sunt puse la un loc pentru a exprima un concept. Nu există reguli stricte când vine vorba de designul eclectic, fiind foarte permisiv și în același timp foarte greu de definit deoarece, în esență, este un cumul de mai multe stiluri. Pe scurt, acesta este un haos creativ, organizat cu bun gust. Dacă te-am făcut curios și vrei să afli care sunt cele mai importante caracteristici și cum ai putea și tu să-ți transformi haosul într-un stil de amenajare, citește rândurile următoare.    

Prin ce se caracterizează stilul eclectic?

La bază, eclectismul este un sistem de gândire neunitar ce alege mai multe sisteme de gândire și stiluri artistice pe care le îmbină. Termenul este folosit pentru a descrie combinația de elemente într-o singură lucrare din diverse stiluri istorice, mai ales în arhitectură și implicit, în artele plastice și decorative. Astfel, stilul eclectic în arhitectură este reprezentat de un cumul de diverse elemente preluate și adaptate într-unul singur. 

Stilul eclectic și-a pus amprenta semnificativ și pe designul interior, iar amenajările specifice acestuia pot fi combinații de minimalism, clasicism și altele. Stilul eclectic oferă libertate totală, poți trece granița dintre unitar și haotic, dintre ordine și dezordine și-ți dă libertate totală de exprimare. Avantajul unei locuințe amenajate astfel este că nu te va plictisi niciodată. Oriunde privești, vei găsi elemente ieșite din comun, deosebite, iar culorile și combinația de texturi și materiale vor aduce un plus de personalitate. Menționăm că stilul eclectic nu i se potrivește oricui, ci este dedicat persoanelor care nu se pot hotărî asupra unui singur tip de design și celor cu un caracter boem, creativ și îndrăzneț. 

5 modalități de a integra stilul eclectic în locuința ta

Dacă te încadrezi în tipologia persoanelor cărora li s-ar potrivi stilul eclectic, cu siguranță vrei să afli cum ai putea să-l integrezi în casa ta. Un prim sfat de care trebuie să ții cont este să nu exagerezi pentru că este foarte ușor să comiți una din cele mai întâlnite greșeli de amenajare interioară, respectiv aglomerarea spațiului. Pentru un decor reușit, ține cont de următoarele modalități de integra stilul eclectic în orice încăpere:  

  1. Alege corect paleta de culori

Culorile joacă un rol foarte important în decorul eclectic, iar acestea trebuie să se îmbine cât mai armonios. Pentru a crea un contrast spectaculos și pentru a pune în valoare decorațiunile diverse și unice, este indicat să folosești o gamă mai restrânsă de culori, cu nuanțe neutre precum alb, crem, gri, negru, maro, pentru pardoseală, pereți și tavan. Acestea vor crea un fundal perfect pentru toate celelalte decorațiuni, acolo unde paleta de culori poate fi cât mai îndrăzneață. Nu te feri să asociezi nuanțele îndrăznețe, puternice, cu pasteluri, pentru că totul este permis.

2. Joacă-te cu diverse texturi 

Libertatea stilului eclectic îți permite să te joci cu cât mai multe texturi cu caracteristici diferite, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al materialului. Mătasea, catifeaua, bumbacul, inul, pielea, lâna, dar și lemnul, sticla sau ceramica se pot îmbina într-un design spectaculos. Nu te feri de contrast, acesta este elementul cheie și reprezentativ pentru acest stil de amenajare. 

3. Alege decorațiuni îndrăznețe

Decorațiunile îndrăznețe sunt cele care definesc și reprezintă un stil eclectic autentic. De aceea, la acest capitol ai libertate totală, așa că dă-ți frâu liber imaginației și expune tablouri abstracte, integrează decorațiuni vintage, handmade, rame foto cât mai ieșite din comun, cărți, suveniruri, afișe, lumânări parfumate. Tot ce crezi că te reprezintă, te inspiră și te încântă vizual trebuie să se regăsească în decorul eclectic.

tablou abstract
tablou abstract
tablou abstract

4. Ține cont de simetrie

Totuși, pentru a uniformiza aspectul general al camerei și pentru a nu crea un efect obositor este esențial să ții cont de proporții și simetrie în ceea ce privește liniile, formele.  De exemplu, dacă masa urmează o linie curbată, trebuie sa existe cel puțin încă un element asemănător, indiferent dacă vorbim de un corp de iluminat sau o altă piesă de mobilier. Nu este greșit ca într-o cameră să se regăsească piese cu forme sau linii distincte, atat timp cât fiecare model se va regăsi și pe alte obiecte din jur.

5. Simte-te liber

Un ultim sfat pentru un stil eclectic reușit este să te simți liber și să-ți dai voie să fii cât mai creativ. Vrei un tablou cu flori lângă un tablou gold and black? Acum este momentul să le expui unul lângă altul, respectând simetria. De fapt, cu cât mai divers, cu atât mai bine! Acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru cei care au gusturi diferite și apreciază obiecte ce se află în contrast unul față de celălalt. 

În concluzie, dacă ești o fire care-și dorește să iasă din tipare ce vrea să locuiască într-un spațiu cât mai creativ, stilul eclectic este alegerea perfectă pentru tine. Simte-te liber, creativ și vei obține un decor de vis. 

Sursa foto: Freepik.com, Pepanza.ro; Pinterest.com