Iluminat interior – cele mai bune trucuri pentru a te bucura de o locuință luminoasă și primitoare

Știai că lumina naturală are foarte multe beneficii? Specialiștii au demonstrat că aceasta ne ajută să fim mai optimiști, productivi, fericiți și calmi, iar lipsa ei, mai ales pe timpul iernii, poate provoca o stare neplăcută, de letargie și oboseală. De aceea, este important să acorzi o atenție sporită iluminatului interior pentru a resimți o stare pozitivă. Nu este nevoie să faci schimbări majore pentru mai multă lumină, cum ar fi să înlocuiești ferestrele cu unele mai mari, ci doar să apelezi la câteva mici trucuri.  

4 trucuri prin care poți avea o locuință luminoasă 

locuinta luminoasa

Există numeroase modalități prin care poți face mai luminoasă chiar și cea mai întunecată cameră din locuința ta. Pune-le și tu în aplicare și bucură-te de un rezultat cu adevărat uimitor:

  1. Renunță la draperiile și perdelele groase 

Principalele surse de lumină naturală sunt ferestrele prin care pătrund razele soarelui. Așa că, renunță la draperiile și perdelele groase și optează pentru unele semitransparente, din materiale cât mai fluide, ușor satinare, ce lasă lumina să treacă cu ușurință în cameră. Dar dacă nu vrei să renunți la somnul până târziu, draperiile din două bucăți ce pot fi prinse pe timpul zilei cu un cordon sunt soluția perfectă. 

  1. Folosește lavabilă în nuanțe cât mai deschise 

Alte trucuri pentru a te bucura de un apartament luminos sunt culorile și nuanțele cât mai deschise. Principala regulă când vine vorba de văruitul casei este că paleta de culori deschisă reflectă lumina, iar cele închise o absorb. Alege lavabilă albă pentru tavan, iar pentru pereți alege nuanțe cât mai calde, cum ar fi ivoire, bej sau crem.  Este important să alegi corespunzător culorile pentru dormitor, cât și nuanțele pentru sufragerie pentru a te simți cât mai confortabil și relaxat. Nu uita că și decorațiunile pentru pereți joacă un rol esențial, așa că un tablou minimalist, cu modele simple și culori deschise va contribui la obținerea unui apartament luminos.

  1. Apelează la iluziile optice 

Pentru o casă luminoasă, apelează la iluzii optice. Oglinzile sunt esențiale dacă-ți dorești să creezi impresia de mai multă lumină, pentru că absorb și reflectă undele de lumină. Astfel, o oglindă în living, amplasată în partea opusă ferestrelor te va ajuta să te bucuri de o locuință luminoasă. În bucătărie poți folosi suprafețe metalice care au același efect, un frigider, un aragaz și un cuptor cu microunde de culoarea gri metalizat sunt secretul pentru un spațiu cald și primitor. 

  1. Joacă-te cu diverse corpuri de iluminat

Corpurile de iluminat, precum veioze, lămpi și lustre, au un rol esențial și pot face minuni și când vine vorba de un spațiu în care ferestrele lipsesc. Alege becuri ce imită lumina naturală, care nu sunt prea obositoare pentru ochi. Câteva veioze plasate în spatele patului sau al canapelei vor crea iluzia de mai mult spațiu și mai multă lumină în orice locuință. 

 Corpuri de iluminat interior potrivite pentru fiecare încăpere din casa ta

 

iluminat interior

Iluminatul interior poate fi destul de dificil dacă nu ții cont de câteva reguli de bază. Dacă nu știi ce corpuri ar trebui să folosești în cele mai importante camere din locuința ta, te ajutăm noi cu câteva sfaturi utile pe care să le pui în aplicare. 

  • Bucătărie 

Cele mai populare corpuri pentru iluminatul interior în bucătărie sunt lampa suspendată, spoturile sau sistemul de pendule pentru iluminatul de lucru instalate deasupra blatului, precum și lampa de tavan sau pendulele pentru lumină ambientală.

  • Living 

Iluminatul pentru living este foarte divers. Aici poți instala o lampă de plafon sau una suspendată pentru lumină ambientală, spoturi de accent, lămpi de perete și de podea. Iar dacă ai un birou sau o zonă de lucru, alege lămpi de perete sau de podea pentru a lumina această zonă. 

  • Dormitor 

În dormitor, corpurile de iluminat trebuie să creeze o atmosferă liniștită și să inducă o stare de relaxare. Pentru iluminatul dormitorului se folosesc în general: un corp de iluminat central, care poate fi lustră sau plafonieră, în funcție și de înălțimea plafonului și aplice sau veioze, ce se așază de-o parte și de alta a patului.

O casă inundată de lumină înseamnă o stare de bine și de relaxare. Lasă razele soarelui să pătrundă în locuința ta și vei simți o schimbare în bine. Atât tu, cât și prietenii tăi ce te vizitează vă veți simți mult mai bine și confortabil într-o casă în care lumina este din plin. 

Sursa foto: Freepik.com; Pepanza.ro