Cum poți avea un dormitor Art Deco – sfaturi, idei și 45+ fotografii relevante

Te-ai hotărât să începi demersurile pentru renovarea dormitorului tău? Simți că ai nevoie de o schimbare, deoarece actualul decor nu te mai mulțumește și crezi că nu mai rezonezi cu el? Ai ceva bani puși deoparte și ești dispus/ă să faci tot ce e nevoie, astfel încât rezultatul final să fie unul mulțumitor? Dacă ești în căutarea inspirației în acest sens, atunci articolul de față și-a propus să-ți ofere câteva sfaturi utile pentru a te ajuta să realizezi ceea ce ți-ai propus, fără să irosești prea mult timp! Citește-l până la final și, cu siguranță, vei găsi toate răspunsurile de care ai nevoie!

Idei utile pentru un dormitor în stil Art Deco

Pentru a-ți amenaja dormitorul, apelând la stilul de design interior Art Deco, trebuie să ai în vedere faptul că într-un decor de acest tip predomină detaliile, culorile îndrăznețe, formele geometrice și texturile versatile. Acesta exprimă concomitent ordine, simplitate și eleganță, fiind un stil simetric și funcțional. Dacă ești o persoană creativă, îndrăzneață, care apreciază frumosul, atunci, fără doar și poate, acest stil ți se adresează și trebuie, neapărat, să îl abordezi. În rândurile de mai jos.  

dormitor Art Deco
pat Art Deco

Mobilă în stil Art Deco

Pentru că este vorba de dormitor, teoretic cea mai importantă încăpere din casă, cu mici excepții, e nevoie de o atenție sporită la detalii, pentru că dacă nu respecți anumite convenții în privința decorului, acesta îți poate influența destul de mult starea în mod negativ. Elementul central este patul, așadar, acordă-i o atenție sporită și ține cont de faptul că, de obicei, paturile dintr-un astfel de decor sunt extrem de încăpătoare și au un aspect ieșit din comun. 

Elementele de mobilier sunt, în general, lucioase și confecționate din lemn exotic și masiv, având, adesea, diverse detalii metalice argintii sau aurii, din tapiserie sau chiar piatră și nuanțe diversificate, de la albastru închis, până la alb și maro. Mobilierul este partea cea mai costisitoare dintr-un decor în stil Art Deco, având în vedere că materialele acestuia trebuie să fie la o calitate înaltă. Printre acestea se numără pielea naturală, mahonul sau diferite elemente metalice. Culorile mobilierului se pot asemăna, în unele cazuri, cu cele ale pereților și au forme precum linii paralele, semicercuri sau tot felul de curbe.

decor Art Deco
decor în stil Art Deco
dormitor în stil Art Deco
oglindă Art Deco

Decorațiuni Art Deco

La capitolul decorațiuni, stilul Art Deco este considerat cel mai elegant și complex, având în vedere diversitatea modelelor, culorilor și materialelor acestora. Într-un astfel de stil de design interior vei regăsi covoare cu modele abstracte, lămpi sau abajururi din alamă sau crom, aurii sau argintii, tablouri artistice de diferite mărimi, oglinzi cu modele, noptierele curbate de lemn masiv ce au culori precum gri sau albastru închis, alb sau culori neutre. De asemenea, vazele și ghivecele cu flori, de dimensiuni mai mari  sunt la loc de cinste, așadar, încearcă să introduci una sau două și antichități ori obiecte de artă. 

dormitor decorat Art Deco
decorațiuni Art Deco
decorațiuni în stil Art Deco
elemente decorative Art Deco
elemente decorative în stil Art Deco
corpuri de iluminat Art Deco
tablou Art Deco
măsuță Art Deco

Culori Art Deco

Într-un decor inspirat din stilul Art Deco, singura regulă ce ține de culori este caracterul lor îndrăzneț și vibrant, având libertate deplină în privința alegerii lor. Poți avea culori precum galben, roz, albastru, turcoaz, mov, vișiniu, negru, roșu, verde smarald, ori albastru sau gri închis, precum și diferite nuanțe neutre. Amenajează-ți propriul dormitor în funcție de propriile gusturi, realizând un contrast armonios între culori și ține cont de faptul că fundalurile sunt, în cea mai mare parte, neutre. Pe de altă parte, restul obiectelor din încăpere vor avea culori electrizante, bogate, metalice. 

pat Art Deco
fotoliu Art Deco
culori Art Deco
cameră Art Deco
cameră în stil Art Deco
dormitor amenajat Art Deco
dormitor decorat în stilul Art Deco
pat roz și turcoaz Art Deco
paleta cromatică Art Deco
pereți Art Deco
așternuturi pat Art Deco
pat și lustră Art Deco

Materiale Art Deco

Materialele specifice deosebitului stil Art Deco se caracterizează prin lux. Prin urmare, e indicat să introduci în decor orice material face apel la opulență și eleganță. Câteva exemple des întâlnite sunt lemnul fin, masiv, marmura, aur, platina, argint, ori pietre prețioase, cum ar fi safirul, diamantele, smaraldul sau pielea de animale exotice. De asemenea, catifeaua, satinul, mătasea și brocartul sunt recomandate. Dacă, totuși, nu îți permiți acest tip de materiale, poți improviza, introducând sticla, cromul, stofa sau plasticul pe care la poți stiliza, astfel încât să capete un aspect deosebit. 

obiecte decorative Art Deco
obiecte decorative în stil Art Deco
dormitor amenajat în stilul de design Art Deco
șemineu Art Deco
oglindă și fotoliu în stil Art Deco
pat și tablouri Art Deco

Pereți, podele și tavan Art Deco

La capitolul podea, o alegere excelentă este lemnul întunecat, ce se aseamănă cu marmura lustruită sau chiar linoleumul extravagant ori plăcile ceramice. Tavanul trebuie atent lucrat, de aceea ar trebui să apelezi la serviciile unui profesionist. Spre exemplu, plafoanele cu forme ieșite din comun, cu iluminare din stuc sau cu modelare, ori decorate cu gips-carton sunt destul de prezente într-un astfel stil de amenajare interioară. În ceea ce privește pereții ce fac parte dintr-un decor Art Deco, aceștia au nuanțe monocromatice sau au tapet de diverse modele precum formele geometrice, dungile, diamantele, ori benzi decorative. 

fotolii, tablouri și lumânări dormitor Art Deco
vază cu flori Art Deco
vază cu flori și fotoliu Art Deco

Corpuri de iluminat Art Deco

În categoria corpurilor de iluminat se regăsesc lămpile sau abajururile excentrice și glamour, confecționate din alamă sau crom lustruit bine, având culorile auriu sau argintiu. Lustrele pot avea diverse modele, însă toate au ca material de bază metalul, lucru specific stilului Art Deco, iar culorile sunt fie auriu, fie argintiu. De reținut este că aceste elemente decorative au un rol important, deoarece oferă încăperii lumina necesară, având în vedere nuanțele închise utilizate pentru pereți sau tavan și mobilier, așadar, introdu cât de multe poți.

cameră de dormit Art Deco
corp de iluminat și pat în stil Art Deco

Sfaturi de așa DA, așa NU în amenajarea Art Deco

Acum că ai văzut suficiente exemple legate de decorațiuni, mobilier, materiale și culori specifice stilului Art Deco, în continuare ai sfaturi concrete în legătură cu ce este indicat să introduci și ce nu într-un asemenea decor. Asigură-te că le notezi și ții cont de ele când începi procesul de amenajare.

Acum că ai văzut suficiente exemple legate de decorațiuni, mobilier, materiale și culori specifice stilului Art Deco, în continuare ai sfaturi concrete în legătură cu ce este indicat să introduci și ce nu într-un asemenea decor. Asigură-te că le notezi și ții cont de ele când începi procesul de amenajare.

pat în stil art Art Deco și corpuri de iluminat
plante în stil Art Deco
pat și așternuturi Art Deco
scaun și tablou Art Deco

Cum să amenajezi un dormitor în stil Art Deco

Cele mai bune sfaturi de care poți să ții cont în privința amenajării unui dormitor în stil Art Deco sunt introducerea culorilor vibrante, prezența mobilierului diversificat și calitativ, utilizarea materialelor de lux ca bronzul, piele naturală și lemnul masiv. Pe lângă asta, trebuie să se resimtă diversitatea elementelor textile, cum ar fi draperiile cu câteva straturi sau pernele decorative, formele geometrice și a tablourilor artistice. Nu în ultimul rând, nu uita să introduci și oglinzi cu modele estetice. Covoarele cu modele îndrăznețe și dimensiuni mari, cu animal print și forme geometrice.  

pereți în stil Art Deco
dormitor decorat Art Deco
Dormitor cu covor Art Deco

Ce să NU introduci într-un dormitor în stil Art Deco

În continuare, e nevoie să ai în vedere și lucrurile ce ar trebui să le introduci într-un decor în stil Art Deco. Astfel, încearcă să nu introduci culori neutre în mod predominant, să nu ai piese de mobilier comune, să nu te limitezi doar la câteva elemente decorative, să nu ai materiale de slabă calitate și, cel mai important, niciun element din încăperea respectivă să nu aibă un model simplu.

așternuturi pat Art Deco
draperii Art Deco

În concluzie, dacă te-ai hotărât să apelezi la stilul ArtDeco în amenajarea dormitorului tău, asigură-te că ții cont de toate sfaturile pe care le-ai regăsit pe parcursul acestui articol. Ține minte, ai nevoie de culori îndrăznețe, forme curbate, materiale speciale, piese de mobilier de calitate și decorațiuni cât mai elegante și complexe!

Sursă foto Pinterest.com, Pexels.com, Freepik.com