A venit mult așteptatul moment în care îți reamenajezi livingul și vrei să-i oferi un cu totul alt aspect? Iubești extravaganța și lucrurile cu bun gust, fiind mereu atentă la detalii? În cazul acesta, stilul de design interior care ți se potrivește cel mai bine este Art Deco. Ai și o sumă de bani considerabilă la dispoziție și vrei să-i investești pe toți în sufrageria ta?
Atunci, tot ce ți-a mai rămas de făcut este să-ți găsești inspirația necesară în acest sens, iar articolul de față te poate ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține cu succes un living în stil Art Deco, așa că urmărește-l până la final.
Ce înseamnă stilul art deco de design interior
Fiind prezent în casele oamenilor ce au un simț artistic puternic dezvoltat, stilul nonconformist Art Deco, îmbină conceptul de opulență, eleganță și confort cu brio, fiind caracterizat prin suprafețe lucioase, forme geometrice, linii paralele și culori vibrante. Mai jos vei putea descoperi mai multe detalii legate de piesele de mobilier și diferite tipuri de decorațiuni.
Cum a apărut stilul de amenajare Art deco
Stilul Art Deco a apărut la Paris, în prima parte a secolului XX, mai exact între anii ‘20-’30, ca răspuns la stilul de design Art Nouveau și al conceptului de modernism. Mulțumită lui Eliel Saarinen, un arhitect de origine finlandeză, acest stil a reușit să capete amploare, extinzându-se și în SUA și făcându-și simțită prezența chiar și în domeniul fashion.
Cum să ai un living în stil Art deco
Dacă ce ai citit până acum ți-a trezit și mai mult interesul pentru stilul de design interior Art Deco, atunci trebuie neapărat să descoperi mai multe despre corpurile de iluminat, plante, tablouri și tapetul în stil Art Deco, dar și despre cum să alegi corect piesele de mobilier ce se încadrează în acest stil. În general, ca să-ți faci o idee mai clară asupra peisajului de ansamblu al unei încăperi amenajate în stil Art Deco, acesta conține metale, țesături luxoase, pereți vopsiți în culori închise și podele excentrice.
Decorațiuni în stil Art deco
Când vine vorba de decorațiuni în stil Art deco, acestea se deosebesc extrem de ușor față de elementele decorative ce fac parte din alt stil de design interior prin simplul fapt că au un aspect total diferit, atât prin materialul din care sunt confecționate, cât și prin culori, modele și texturi. Oglinzile și covoarele mari cu estetice neobișnuite, alături de tablourile de artă, lustrele din alamă, statuile și, în general, decorațiunile prezente aici îți dau senzația că te afli într-un muzeu atunci când pășești în interiorul unei camere amenajate în stil Art deco.
Tablouri în stil Art deco
În primul rând, dintr-un cadru cu aer Art deco nu trebuie să lipsească tablourile cu imagini și rame rafinate de pe pereți, exact precum cele expuse într-un muzeu. De la cele mai mici, până la cele de dimensiuni extrem de mari, tablourile în stil operă de artă completează cu succes ambientul încăperii în care sunt situate, conferindu-i un aer aparte, lucru specific stilului Art deco. Poți chiar să-ți personalizezi un tablou cu tine în stil regesc, iar astfel, cu un portret personalizat, te vei simți ca la palat în propria locuință.
Plante în stil Art deco
Nici plantele prezente într-un decor Art deco nu sunt mai prejos, având, la rândul lor, un aer aparte, atât prin măreția lor, cât și datorită ghivecelor în care sunt depozitate, ce au un material ieșit din comun, și anume alama. Poți găsi cu ușurință astfel de ghivece la un preț accesibil în magazine, iar cu puțin research poți crea un decor absolut impresionat cu un buget accesibil oricui. Plantele pot fi naturale sau chiar artificiale și se pot regăsi sub diverse forme, deoarece atenția trebuie să fie îndreptată către ghiveciul acestora, care reprezintă piesa de rezistență.
Corpuri de iluminat în stil Art deco
În cazul corpurilor de iluminat dintr-un decor Art deco, adică a lustrelor, deoarece veiozele nu sunt foarte comune în acest tip de amenajare, acestea au ca materiale principale alama, cromul sau oțelul inoxidabil, ceea ce le oferă un aspect deosebit și le face să se diferențieze de cele care fac parte din stilul de design interior rustic, modern, tradițional sau retro. Acestea au, în mare parte, culoarea auriu sau argintiu, așadar, ține cont și de acest lucru.
Tapet în stil Art deco
Tapetul în stil Art deco nu este un element esențial, însă dacă vrei să-l introduci în peisaj, o poți face fără probleme. Ai grijă ca atunci când îl alegi, să se asorteze, în primul rând cu covorul, podeaua și canapeaua pe care plănuiești să le amplasezi. Modelele îndrăznețe ce au culori vibrante pot fi alegerea ideală în acest caz, prin urmare nu te sfii la acest capitol și dă-ți frâu liber imaginației. Fotografia de mai jos ilustrează perfect felul în care ar trebui să arate tapetul, în cazul în care dorești unul pentru livingul tău.
Piese de mobilier în stil Art deco
Când vine vorba de piesele de mobilier ce fac parte din stilul de design interior Art deco, acestea au un estetic cu totul ieșit din comun, având tot felul de detalii atent lucrate, fapt ce îi conferă acest aspect pe care îl poți recunoaște dintr-o mie. În continuare, îți poți face o idee mai clară legată de mobilierul prezent într-un living Art deco, începând de la canapea, fotolii și masă, până la dulapuri.
Canapea și fotolii în stil Art deco
Atât fotoliile, cât și canapeaua dintr-un decor Art deco au diverse culori, modele și texturi care mai de care mai deosebite. Catifeaua este materialul omniprezent sau chiar materialele lucioase. Cât despre culori, acestea pornesc de la galben, până la maro închis, așadar ai libertate deplină în acest sens, atât timp cât reușești să îmbini armonios paleta cromatică. Formele sunt extrem de jucăușe, curbate și cât se poate de geometrice, lucru ce întărește aspectul excentric al acestui tip de amenajare interioară.
Masă în stil Art deco
Mesele dintr-o sufragerie decorată în stil Art deco sunt, la rândul lor, distincte față de cele specifice altor stiluri de design interior. Aici materialele lor pot fi lemnul masiv, catifeaua sau chiar alama/oțelul inoxidabil și pot avea diverse forme, fără să existe o regulă anume. Optează pentru ceea ce crezi că se potrivește cel mai bine pentru decorul sufrageriei tale și pentru spațiul de care dispui. Pentru a obține contrastul potrivit, optează pentru o masă mai extravagantă și vibrantă, dacă ai o canapea mai basic, iar dacă ai o canapea mai electrizantă, calmează decorul cu ajutorul unei mese cât mai simple, dar de efect.
Dulap în stil Art deco
Nu în ultimul rând, la capitolul dulap în stil Art deco, acesta este destul de puțin prezent, deoarece într-un astfel de living nu există un TV. Dacă apare un dulap, acesta este conectat cu peretele, dimensiunile sale sunt mici, modelul cât mai minimalist, iar materialul este lemnul. De asemenea, în unele cazuri, în loc de clasicul dulăpior pot apărea noptiere înalte din lemn, cu rol de decor, pe care sunt dispuse alte elemente decorative, cum ar fi vaze, statui, plante, lumânări parfumate etc.
Ce să NU incluzi într-un living Art deco
Dacă vrei să obții un living Art deco în toată regula, nu introduce culori deschise pentru pereți, sub nicio formă! În schimb, pentru elementele decorative sau canapea și fotolii, ai libertatea completă de a face asta, astfel încât să balansezi corespunzător paleta cromatică existentă. De asemenea, materiale precum plasticul trebuie să lipsească cu desăvârșire, pentru că astfel i-ai strica total aspectul construit pe baza celorlalte obiecte de decor. Totodată, covoarele mici sau bibelourile, nu au ce căuta într-un astfel de stil. Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că orice obiect care nu inspiră ideea de „artistic”, nu își are locul într-un asemenea decor.
În concluzie, dacă vrei să ai parte de un design Art deco făcut ca la carte în livingul tău, ține cont de indicațiile regăsite de-a lungul acestui articol, studiază atent imaginile prezente aici, iar dacă simți că ai nevoie de mai multe idei, dă un search pe Google și e imposibil să nu reușești să faci ceea ce ți-ai propus!
Sursă foto: Pinterest.com