Tehnici utile pentru pictura pe lemn – Sfaturi, idei și tactici cu care poți începe

Să găsești o activitate care îți place și la care te pricepi pentru a o putea transforma într-un hobby poate fi destul de dificil adesea, însă dacă vei căuta cu atenție, cu siguranță vei putea descoperi ceva pe gustul tău. Spre exemplu, pictatul pe lemn poate fi o activitate relaxantă, ce te poate ajuta să-ți ocupi timpul, devenind productiv și dezvoltându-ți creativitatea. De-a lungul articolului de față, vei putea afla ce presupune pictatul pe lemn și care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i parcurgi, având parte și de câteva sfaturi utile, așa că urmărește-l în continuare!

Cum se realizează pictura pe lemn 

Spre deosebire de celelalte tipuri de picturi, cum ar fi cea pe sticlă, pictura pe lemn se diferențiază prin textura acestui tip de material, ce are un caracter poros ce tinde să absoarbă vopseaua. De aceea, dacă ești la început de drum, va dura ceva până te vei familiariza cu procesul, astfel încât să folosești cantitățile necesare de materiale, dar și să urmezi corect pașii, obținând un rezultat plăcut. Așteaptă-te la mișcări îngreunate ale pensulei și absorbția culorii și înarmează-te cu răbdare! În continuare, ai mai multe detalii legate de pregătirea materialelor, tipurile de culori de care ai nevoie, câteva idei de picturi pe care le poți realiza, dar și câteva sfaturi pe care să le iei în calcul atunci când te afli în acest proces.

realizarea picturii pe lemn
cum se realizeaza pictura pe lemn
sfaturi pentru pictura pe lemn
cum se picteaza corect pe lemn
cum sa pictezi corect pe lemn
sfaturi pentru pictura corecta pe lemn
pictura pe lemn realizata corect

Pregătirea lemnului pentru pictură 

Desigur, pentru a începe procesul de pictură propriu-zis, este necesar să pregătești corespunzător lemnul, pentru un rezultat optim. Primul pas ce nu trebuie neglijat este șlefuirea lemnului, care îți va permite să lucrezi pe o suprafață uniformă și netedă, iar pentru asta ai două variante, cum ar fi un șlefuitor electric sau hârtia abrazivă cu granulație mare și mică, în funcție de caz. Ulterior, va trebui să elimini particulele de material rămase cu ajutorul unui burete umed sau al unei cârpe uscate. De reținut este faptul că dacă apelezi la prima variantă, lemnul are nevoie de câteva ore de a se usca înainte să pictezi pe el.

cum se pregateste lemnul pentru pictura
pregatirea lemnului pentru pictura
pregatirea corecta a lemnului pentru pictat
cum sa pregătești lemnul pentru pictura

De asemenea, după ce vei fi parcurs acești pași, urmează aplicarea unui strat de gesso, ce reprezintă un strat intermediar, util pentru a sigila porii lemnului și menținerea culorii aplicate saturată. În general, se utilizează gesso de culoare albă, pentru sporirea luminozității culorilor și nu uita că poți aplica câte straturi e nevoie, ca să ai parte de o suprafață prielnică pentru vopsit. Pentru asta, atât trafaletul pentru pictură, cât și pensula sunt ideale, astfel încât să obții acea suprafață netedă de care ai nevoie și permite-i fiecărui strat să se usuce până la aplicarea următorului.

cum sa pregatesti corect lemnul pentru pictura
pregatirea pentru pictura a lemnului
pregatirea necesara a lemnului pentru pictat

Tipuri de culori pentru pictura pe lemn 

În continuare, la capitolul culori speciale pentru pictura pe lemn, cele mai potrivite sunt, fără doar și poate, acrilicele, însă ai grijă să optezi pentru culori acrilice decorative, speciale pentru multisuprafețe, nu cele clasice, acoperind mult mai bine. În felul acesta, straturile de culori nu vor avea urme de tușe, fiind cât se poate de uniforme. Culorile acrilice multisuprafețe au 3 tipuri de finisaje, mai exact cel perlat, mat sau lucios și sunt suficient de opace cât să poată fi folosite pe lemn, ipsos, MDF, piatră, metal sau chiar teracotă. Se diluează cu apă, în funcție de nevoi, iar puterea lor de acoperire este ridicată.

tipuri de culori pentru pictura
culori pentru pictura pe lemn
culori necesare picturii pe lemn
ce culori se folosesc la pictura pe lemn
culori utilizate pentru pictura pe lemn
culorile utilizate pentru pictura pe lemn

Idei de picturi pe lemn 

Dacă te-ai asigurat că ai respectat toți acești pași, înseamnă că ai ajuns în punctul în care trebuie să te apuci de pictatul în sine, care, adesea, poate fi cea mai dificilă parte, dacă te simți lipsit/ă de imaginație. În cazul în care ești în căutarea unor ponturi pentru pictarea obiectelor de lemn din casa ta, ce plănuiești să le folosești în scopuri decorative, ține cont de faptul că modelele minimaliste sunt cele mai de efect, oferind o atmosferă calmă și relaxantă încăperii. Astfel, vei ști sigur că rezultatul va fi unul satisfăcător, iar dacă vrei câteva sugestii de obiecte pe care le poți picta și folosi ca elemente decorative, ia în calcul cutiile din lemn, suporturile pentru pahare, vaze, cuburi, rame foto, figurine, pușculițe, piese de mobilier sau orice ai prin casă și ai vrea să-l recondiționezi și să-i dai un aspect mai fresh.

sugestii de picturi pe lemn
idee de picturi pe lemn
ce poti picta pe lemn
ce poti sa pictezi pe lemn
idei practice pentru pictura pe lemn
sugestii utile pentru pictura pe lemn
idei practice pentru pictatul pe lemn
idei ușoare pentru pictura pe lemn
idei de picturi frumoase pe lemn

Sfaturi pentru pictura pe lemn 

Pictura pe lemn este o activitate aparte, ce te poate ajuta să obții cele mai frumoase lucrări pe care le poți amplasa în propria locuință, oferi cadou sau chiar vinde contra cost, în momentul în care atingi o anumită experiență. Un prim sfat pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare ar fi să oferi o atenție sporită paletei de culori pentru care optezi, încercând să formezi o legătură între cromatica obiectului pictat și camera unde dorești să-l pui. De asemenea, stilul de design al încăperii poate dicta felul în care ar trebui să arate capodopera ta, așadar, alege un model care să se integreze perfect în decor! Nu în ultimul rând, încearcă să ții cont cât de mult poți de sfaturile pe care le-ai regăsit mai sus în ceea ce privește pregătirea materialului și culorile folosite.

sfaturi pentru pictatul pe lemn
sfaturi pentru pictura pe lemn
sfaturi utile pictura pe lemn
sfaturi utile pictat pe lemn
sfaturi de ajutor pentru a picta pe lemn
sfaturi practice pentru pictat pe lemn

În concluzie, dacă simți că ai vrea să încerci pictura pe lemn, acesta este semnul tău să începi cât mai curând! Adu-ți aminte să iei în calcul sugestiile de mai sus, iar rezultatele nu vor întârzia să apară, cu puțină practică și răbdare!

Sursă foto: Pinterest.com