Pictura pe sticla: idei și sfaturi + 35 fotografii utile ce sa te ajute

Ești pasionat din ce în ce mai mult de pictură și ai vrea să înveți mai multe despre acest domeniu, dar și să capeți skill-uri în această direcție? Te pasionează, în special, pictura pe sticlă, deoarece ți se pare o activitate interesantă și productivă, care te poate ajuta să faci cele mai frumoase cadouri, să obții cele mai speciale elemente decorative pentru propria locuință, dar și diverse opere de artă cu care te poți mândri? Atunci ai nimerit la fix, pentru că în cadrul acestui articol vei afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a realiza ce ți-ai propus, și anume, să înveți care sunt pașii concreți pentru o pictură pe sticlă reușită. Citește-l până la capăt și află despre ce e vorba!

Ce presupune pictura pe sticlă

Pictura pe sticlă este o activitate extrem de relaxantă la care apelează foarte multe persoane, de la mic la mare, deoarece le pune la încercare abilitățile creative și le stimulează interesul, fiind extrem de plăcută. Dacă vrei să obții cele mai frumoase obiecte decorative pentru casa ta, atunci cele din sticlă, pictate chiar de tine, pot fi soluția perfectă. Pe lângă asta, le poți dărui și persoanelor dragi în dar sau îți poți chiar deschide propria afacere, cu ajutorul căreia ai șansa să obții venituri semnificative, făcând ceea ce îți place. Mai jos ai mai multe detalii legate de materialele necesare, pregătirea acestora și câteva tehnici la care ai putea apela și tu, chiar dacă te regăsești la nivel de începător!

pictura pe sticla
pictura sticla
 sticla pictura
sfaturi pictura sticla
sfaturi pictura pe sticla
sfaturi de poctat pe sticla

Tehnici pentru pictura pe sticlă

Există câteva tehnici pentru pictura pe sticlă pe care merită să le încerci, iar după ce vei stabili care e preferatul tău, să rămâi cu acela și să exersezi tehnica respectivă, până când vei ajunge la un nivel avansat. Așadar, o primă tehnică, specifică picturii pe sticlă, este tehnica “culorilor inverse”. Aceasta implică aplicarea culorilor într-o ordine inversă față de ceea ce se obișnuiește în mod tradițional, ceea ce presupune aplicarea culorilor cele mai întunecate în primul rând, apoi culorile mai deschise peste ele.

tehnici pictura sticla

Următoarea este Tehnica “vopsirii în strat subțire”. Această constă în utilizarea culorilor în straturi subțiri succesive, permițându-le să se usuce între fiecare strat, creând o imagine detaliată și complexă.

În continuare, există Tehnica “efectului de gradient”, care înseamnă crearea unei treceri treptate de culoare între două sau mai multe nuanțe, fiind ideală pentru crearea unui efect de cer luminos sau de apă.

tehnici pictura pe sticla

Nu în ultimul rând, o altă tehnică specifică picturii pe sticlă este cea a “picturii cu șabloane”, unde crearea unei imagini pe sticlă necesită utilizarea șabloanelor, ce pot fi tăiate manual sau pot fi achiziționate din magazine specializate. După ce s-a aplicat șablonul pe suprafața sticlei, se poate umple spațiul cu culori și picta după bunul plac.

tehnici folosite in pictura pe sticla
tehnici necesare in pictura pe sticla
tehnici potrivire picturii pe sticla
tehnici potrivite pentru pictatul pe sticla

Materiale necesare pentru pictura pe sticlă

Pentru a realiza cu ușurință cele mai frumoase picturi pe sticlă vei avea nevoie, neapărat, de ceva materiale. Pe lângă sticla, cu sau fără ramă, va trebui să ai pregătite și un creion, alături de o foaie, care vor ajuta să creezi schița, un șablon, în cazul în care ești la început de drum, acuarele, o paletă de culori, dar și pensule de calitate, din păr natural. De asemenea, un recipient pentru apă și un tuș negru îți vor fi de mare folos, așadar, asigură-te că ai la îndemână atunci când începi creația. 

materiale necesare pictura sticla
materiale necesare pentru pictura pe sticla
materiale necesare picturii pe sticla
materiale potrivite pictura sticla
materiale potrivite pentru pictura pe sticla
materiale potrivite picturii pe sticla
materiale specifice picturii pe sticla
materiale specifice pentru pictatul pe sticla

Pregătirea materialelor pentru pictura pe sticlă

Atunci când pregătești materialele pentru pictura pe sticlă, trebuie să începi prin a transpune imaginea pe care o intenționezi să o creezi pe hârtie, pentru a fi sigur că are o încadrare exactă pe sticlă. Pasul următor este să așezi sticla peste schița realizată anterior, pentru a contura corespunzător, profitând de transparența sticlei, cu ajutorul peniței îmbibate în tuș. 

cum se pregatesc materialele pentru pictura pe sticla

În momentul în care desenul este gata, va trebui lăsat să se usuce bine, urmând să continui prin a aplica vopseaua. În cazul picturii pe sticlă se aplică, mai întâi, detaliile vor fi pictate primele, urmând ca, ulterior, să fie aplicat stratul de culoare peste, după ce vor fi uscate. 

Transparența sticlei îți va permite să ai vizibilitate asupra lor și să revii cu un strat extra, pentru a le defini perfect.

 pregatire materiale pictura pe sticla

Pasul următor este să te ocupi de fundalul rămas și să-l pictezi în funcție de propria viziune. După ce lucrarea este uscată în întregime, o așezi în ramă, astfel încât fața sticlei cu culorile să fie închisă în interiorul ramei, cu scopul de a proteja lucrarea și pentru a păstra detaliile inițiale.

pregatirea corecta a materialelor pentru pictura pe sticla
sfaturi pentru pregatirea materialelor in pictura pe sticla
pregatire materiale pictura sticla
pregatire eficienta a materialelor pentru pictura pe sticla

Sfaturi necesare pentru pictura pe sticlă

Câteva dintre cele mai importante sfaturi atunci când vine vorba de pictura pe sticlă sunt faptul că aceasta trebuie degresată corespunzător înainte de a începe să pictezi pe ea, cu apă, vată și soluție de spălat geamurile. De asemenea, este important să porți mănuși din latex în momentul atingerii sticlei, astfel încât să nu lași urme pe sticlă. În continuare, ține cont de faptul că este recomandat să nu diluezi culorile cu apă, ci cu ajutorul unui medium special, iar vesela confecționată din sticlă se pictează doar la suprafață, în zonele unde nu intră în contact cu alimentele și gura. Ultimii doi cm din marginile cănilor și a paharelor trebuie acoperiți cu o hârtie, pentru a nu permite vopselei să ajungă în locul unde vei pune buzele.

sfaturi pictura pe sticla
sfaturi potrivite pentru pictatul pe sticla
sfaturi necesare pentru pictat pe sticla
sfaturi pentru pictura pe sticla
sfaturi pictura sticla

În concluzie, dacă vrei să stăpânești arta pictatului pe sticlă, ține cont de sfaturile pe care le-ai regăsit de-a lungul acestui articol și nu ai cum să dai greș! Fă rost de materialele necesare, urmează pașii în ordinea corectă și exersează cât de mult poți, dacă vrei să obții rezultatele mult așteptate, într-o bună zi.

Sursă foto Pixabay.com, Pinterest.com, Unsplash.com