Pictura pe textile: Sfaturi, sugestii și exemple care te vor ajuta să ai rezultate frumoase

Te-ai hotărât să începi să pictezi pe materiale textile, fie pentru că ți-ai dat seama că ești o fire creativă și simți că ai putea obține rezultate frumoase, fie pentru că ești în căutarea unui hobby, care să te ajute să-ți dezvolți noi abilități și, de ce nu, pe care să-l monetizezi. 

Cu toate acestea, nu ești încă foarte familiarizat cu pașii pe care trebuie să-i parcurgi, tehnicile la care poți apela sau materiale ce trebuie utilizate? Ei bine, atunci acest articol îți va fi de mare folos, deoarece îți va prezenta detalii utile, pentru a putea să realizezi ceea ce ți-ai propus, adică cele mai frumoase picturi pe diverse materiale textile. Citește-l până la capăt și află despre ce este vorba!

Ce este pictura pe textile

Pictura pe textile reprezintă tehnica de a picta pe încălțăminte și îmbrăcăminte, cum ar fi bluze, rochii, tricouri, teneși sau orice este confecționat din țesături naturale, din piele sau sintetice. Cu ajutorul vopselei pentru textile poți decora sacoșe, fețe de masă, perne, draperii sau orice elemente decorative cărora vrei să le dai un nou aspect.

sfaturi pictura textile
pictura pe textile idei
sfaturi utile pictura pe textile
cum sa pictezi pe textile

Ce reprezinta culorile textile

Culorile utilizate în pictura pe textile sunt vopseluri pe bază de apă, care rezistă la spălare, la o temperatură de maximum 40 grade Celsius, la un ciclu de spălare delicat. În funcție de materialul pe care plănuiești să pictezi, există tipuri diferite de vopsele, conform caracteristicilor fiecăreia. Spre exemplu, dacă vrei să pictezi pe mătase, trebuie să alegi niște culori care nu vor deteriora delicatețea și fluiditatea materialului, în timp ce pentru piele, se vor folosi culori acrilice, pe bază de apă, care nu se vor dezlipi de pe material și nu vor crăpa.

De asemenea, pentru materialele ce au o culoare mai deschisă, acestea vor fi unele mai vibrante, de regulă, fiind regăsite sub mai multe forme, cum ar fi culori de tip marker sau spray, la borcan sau sticluțe cu aplicator în vârf.

culori textile definitie
definitia culorilor textile
reprezentarea culorilor textile
materiale textile

Tipuri de textile pe care se poate picta

Se poate picta pe orice tip de material textil, cum ar fi pânză, cânepă, in, bumbac, mătase, piele sau orice material textil ai avea prin casă și dorești să-l personalizezi. Aceasta este un tip de pictură des întâlnită, iar mulți artiști își câștigă existența din asta, creând cele mai frumoase piese vestimentare sau elemente decorative pentru casă.

tipuri de textile
tipuri de materiale textile
genuri de textile
genuri de materiale textile

Materiale necesare pentru pictura pe textile

Materialele de care vei avea nevoie pentru pictura pe textile depind de preferințele tale, adică de tehnica la care vrei să apelezi și materialul pe care dorești să pictezi. Ce trebuie să ai neapărat, însă, sunt pensulele cu fir sintetic, iar indicat ar fi să achiziționezi un set de pensule de mărimi diferite. De asemenea, un burete este ideal, pentru acoperirea mai rapidă a suprafețelor mai întinse, ștampile, un șablon, dacă ești la început de drum și nu ai dexteritatea necesară și, nu în ultimul rând, un aerograf.

materiale pentru pictura textile
materiale folosite la pictura pe textile
materiale necesare pictura pe textile

Pașii necesari în realizarea unei picturi pe textile

Pentru a picta corect pe textile, trebuie să utilizezi pensule ce au firul moale sau chiar un burete, prin tamponare. Apoi, amesteci culorile între ele, cu scopul de a obține mai multe nuanțe pe care vrei să le aplici pe materialul respectiv. Cele pe bază de apă se fixează cu ajutorul unui fier de călcat și este recomandat să speli acel material doar cu detergent, fără să adaugi și balsam. 

Dacă pictezi pe piele, tehnica este, de asemenea, destul de simplă, fiind ușor de învățat, prin repetare. Aici, vopseaua se aplică cu un burete sau aerograf, pentru a conferi un rezultat omogen și pentru diminuarea cantității de vopsea utilizată. După ce se usucă, se formează o peliculă semi-lucioasă și elastică, ce rezistă la zăpadă, frecare sau umezeală. Pentru curățare, ai nevoie de un solvent special sau o soluție ce conține acetonă, fiind potrivite pentru pielea naturală și sintetică, însă nu și pentru cea întoarsă.

pasi pentru pictura pe textile
pasi necesari pentru pictura textile

Pregătirea materialului textil

După ce te-ai decis asupra tipului culorii, a aplicatorului și materialului textil pe care vrei să pictezi, urmează pregătirea materialului. Acesta este recomandat să fie spălat, fără înălbitori sau balsam. În continuare, trebuie să așezi un carton pe o parte și pe alta a materialului, pentru a ajuta culoarea să rămână doar pe partea pe care dorești. Pentru a-ți fi mai ușor, poți fixa materialul cu cleme de carton în timp ce pictezi, astfel încât să nu se miște.

pregatire material textil
cum se pregatesc materialele pentru pictura pe textile
pregatire corecta materiale pentru pictura pe textile

Tipuri de tehnici de lucru  

Prima dintre tehnicile de lucru la care poți apela este cea cu ștampile, care te va ajuta să creezi un model repetitiv, iar tot ce trebuie să faci pentru asta este să înmoi ștampila în culoare și să o aplici cu grijă pe material. 

Cea de-a doua tehnică utilizată în pictura pe textile este pictura cu degetele, cu ajutorul căreia puncte, linii sau orice motive dorești, și este folosită, mai ales în cazul copiilor, fiind un mod relaxant și distractiv de a-ți petrece timpul alături de ei.

tehnici de lucru pentru pictura pe textile

În continuare, pictura prin pulverizare este și ea una îndrăgită, fiind potrivită pentru un design deosebit pentru husele de perne, covoare, fețe de masă, perdele sau chiar haine. Tot ce ai de făcut este să pulverizezi culoarea respectivă pe material, folosindu-te de un șablon, pentru a avea parte de modele perfecte.

De asemenea, poți apela și la pictura cu sare, care constă în aplicarea sării pe pictură încă umedă, deoarece sarea va prelua umiditatea și generează o structură fibroasă cu ajutorul cristalelor. Rezultatul depinde de umiditatea materialului și nivelul de granulație al sării. Dacă vrei ceva discret, folosește sare fină, iar dacă vrei un model mai evident, utilizează sare de mare.

tehnici speciale pictura pe textile

Penultima tehnică pe care o poți utiliza în pictura pe textile este cea cu șabloane, ideală, mai ales, pentru începătorii care vor un rezultat perfect, clar și definit. Bordurile și clemele sunt ideale pentru a te ajuta atunci când pictezi cu această tehnică, dar trebuie să fii atent ca materialul să rămână drept și să nu aibă cute. Culoarea poate fi aplicată fie cu pensula, fie cu burete. 

Nu în ultimul rând, poți picta și la liber, creând tot felul de modele abstracte, începând prin a crea un contur, iar apoi colorând desenul. Poți îmbina culorile și obține diverse nuanțe.  

tehnici pictura textile
tehnici potrivite pictura textile
tehnici pentru pictura pe textile

Sfaturi esentiale pentru pictura pe textile

După ce ai terminat de pictat, trebuie să permiți culorilor să se usuce extrem de bine, iar apoi să calci materialul respectiv, ori să-l bagi la cuptor. În cazul în care ai optat pentru culori care nu au o fixare la cald, materialul se poate spăla și folosi imediat după ce culorile se usucă bine. 

De asemenea, dacă utilizezi o mașină de călcat, asigură-te că setezi temperatura în funcție de compoziția materialului pe care ai pictat, iar apoi trebuie să-l întorci pe dos sau să aplici o batistă și să calci timp de 2-5 minute, fără aburi.

sfaturi pictura textile
sfaturi pictura pe textile
sfaturi pentru pictura pe textile
sfaturi de urmat pentru pictura pe textile
sfaturi necesare in pictura textile
cum sa pictezi corect pe textile
sfaturi de ajutor pentru pictura pe textile

În concluzie, dacă vrei să ai parte de rezultate favorabile în pictura pe materiale textile, atunci ține cont de informațiile pe care le-ai regăsit mai sus și pune în aplicare sfaturile respective. Vei vedea că nu va fi atât de simplu primele dăți, însă, treptat, vei căpăta dexteritatea necesară!

Sursă foto Pinterest.com, Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com