Tehnici de gravură pentru începători – Sfaturi și imagini sugestive

Dacă ești hotărât să începi o nouă activitate productivă, care să-ți aducă satisfacție, iar gravura este prima variantă pe care vrei să o iei în calcul, atunci tocmai ai făcut o alegere excelentă! Pe lângă faptul că vei obține numeroase opere simpatice, pe care le poți înșirui în casă, dărui cadou sau vinde, îți vei crește și îndemânarea, răbdarea, dar și nivelul de disciplină. În articolul de față vei putea descoperi mai multe detalii legate de tehnicile de gravură, care te pot ajuta să înțelegi mai bine această activitate.

Tehnici de gravură pentru tipar înalt

Fiind cea mai veche tehnică de gravură, care constă în scobirea unei imagini în linoleum – în cazul linogravurii sau a unui blog de lemn – în ceea ce privește xilogravura, acest tip de gravură este unul cu totul deosebit, ce are un mecanism destul de simplu. În momentul în care imaginea a fost realizată prin scobire, tot ce îți rămâne de făcut este să aplici un strat uniform și subțire de cerneală cu o rolă specială, iar apoi să o imprimi pe hârtie. Mai jos ai câteva detalii legate de procesul specific linogravurii, dar și al xilogravurii, așadar, citește în continuare pentru mai multe informații utile.

tehnici gravura
tehnici de gravura
tehnici de gravura tipar inalt

Linogravura 

Astfel, linogravura constă în reproducerea și multiplicarea unui desen făcut pe o placă de linoleum pe hârtie, cu ajutorul unei dăltițe, fiind acoperită cu cerneală tipografică și trecută prin presa de gravură. Aceste culori ale cernelei pot fi pe bază de ulei de in, ce au o uscare mai lentă sau pe bază de apă, având o uscare mai rapidă și o curățare mai ușoară. Se aplică în mod uniform, sub forma unui strat fin cu ajutorul unei role din cauciuc.

linogravura
tehnici de linogravura

Xilogravura 

Pe de altă parte, xilogravura presupune gravarea desenelor pe o suprafață dreaptă din lemn, fiind o tehnică de imprimare unde lemnul este folosit exact ca o ștampilă. Și aici suprafața scobită este acoperită cu ajutorul unei role de cauciuc prin aplicarea unui strat de cerneală, următorul pas fiind imprimarea desenului pe hârtie. Dacă vrei o lucrare ce păstrează detaliile imprimate mai precise, atunci apelează la lemn, deoarece rezistă mai mult la presiune în comparație cu linoleumul. Poți obține, astfel, diverse decorațiuni din lemn, pe care le poți introduce în interiorul casei tale, fără probleme.

xilogravura
tehnici xilogravura
tehnici pentru xilogravura

Cunoscut și sub numele de intaglio, care înseamnă „incizie” în italiană, tiparul adânc constă în incizarea unei imagini pe o placă de metal, cum ar fi aluminiul, cupru sau zinc, pentru ca mai apoi cerneala să fie reținută în aceasta, pentru a obține negativul pe hârtie a acelei imagini. Aceasta se realizează în mod mecanic, cu dălțile de gravură sau chimic, prin intermediul unor soluții acide, în funcție de rezultatul dorit.

Tehnici de gravură pentru tipar adânc 

Cunoscut și sub numele de intaglio, care înseamnă „incizie” în italiană, tiparul adânc constă în incizarea unei imagini pe o placă de metal, cum ar fi aluminiul, cupru sau zinc, pentru ca mai apoi cerneala să fie reținută în aceasta, pentru a obține negativul pe hârtie a acelei imagini. Aceasta se realizează în mod mecanic, cu dălțile de gravură sau chimic, prin intermediul unor soluții acide, în funcție de rezultatul dorit.

gravura tipar inalt
tehnici de gravura pentru tipar inalt

Gravura tradițională 

Acest tip de gravură a apărut în Evul Mediu, fiind cea mai comună și veche tehnică de intaglio. O tehnică foarte cunoscută din cadrul gravurii tradiționale este cea a punctului uscat, unde imaginea este formată în urma unor zgârieturi făcute cu un ac de gravură pe o placă de metal, în special de cupru. 

gravura traditionala
tehnici ale gravurii traditionale
tehnici pentru gravura traditionala
gravura traditionala tehnici

Gravura cu acizi 

Pe de altă parte, în cazul gravurii cu acizi, ai parte de mai multă spontaneitate. Tehnica în această situație constă în acoperirea unei plăci de metal cu un strat subțire de asfalt, ce rezistă la acid, denumit grund de gravură, după care, cu ajutorul unui ac de gravură imaginea va fi realizată pe acea suprafață. La final, placa va fi introdusă într-o baie acidă care va „musca” liniile prezente, obținând linii mai întunecare și adânci. Aici, poți apela la una dintre cele două tehnici arhicunoscute, adică acvatinta sau mezzotinta.

gravura cu acizi
tehnici de gravura cu acizi

Tehnica acvatinta 

Cu ajutorul acestei tehnici poți să produci efecte tonale, mai mult decât linii, utilizând acidul, deoarece imită desenul în tuș, fiind folosită pentru redarea norilor.

tehnica acvatinta
tehnica de gravura acvantita

Tehnica Mezzotinta 

Fiind un proces de tip monocrom ce face parte din familia intaglio, mezzotinta a reprezentat primul proces de imprimare din care au rezultat semi-tonuri, fără a mai fi nevoie să fie utilizate acele tehnici care se bazează pe puncte sau linii, precum linia sau hașurarea.

tehnica mezzotinta
tehnica de gravura mezzotinta

Tehnici de gravură pentru tipar plan

În continuare, următorul tipar de gravură este cel plan, fiind cunoscut pentru tehnica numită „litografie”.

gravura tipar plan
tipat plan tehnici gravura

Litografia 

Fiind un mediu versatil de imprimare cu ajutorul căruia se pot obține diverse efecte, de la linii ascuțite, precum cele ale creionului, până la spălările subțiri, la fel ca în cazul acuarelei, litografia este o procedură de gravură prin care poți realiza un desen pe suprafața unei pietre, în general calcar, fiind reprodus în urma imprimării pe hârtie.

litografie

Materiale necesare pentru gravură 

Pentru gravură, vei avea nevoie, în primul rând, de hârtia de gravură, care diferă de cea obișnuită pentru desen sau pictură. Desigur, poți folosi și hârtia clasică, însă rezultatele nu vor fi la fel de bune. În continuare, uneltele pentru gravură, cum ar fi dălțile, burinul, ruleta, trafaletul din cauciuc sau chiar racleta sunt indispensabile. Culorile speciale pentru gravură joacă și ele un rol destul de important în rezultatul final obținut, așadar, ține cont de tehnica la care vrei să apelezi, pentru a alege corect aceste culori. Spre exemplu, în cazul tehnicii pentru tipar înalt, vei avea de ales între culori pe bază de ulei sau culori pe bază de apă. 

materiale necesare gravura
de ce ai nevoie pentru gravura
materiale necesare pentru gravura
materiale utile pentru gravura
materiale utile gravura
materiale necesare pentru a grava

Tipuri de suprafețe pentru gravură 

Ca o scurtă recapitulare, suprafețele din care ai de ales pentru gravură sunt linoleum – în cazul linogravurii, lemn – pentru xilogravură, plăci de metal din aluminiu, zinc sau cupru pentru gravura tradițională și, nu în ultimul rând, piatra – pentru litogravură. În funcție de rezultatul pe care vrei să-l obții alege în consecință și bucură-te de întreg procesul!

suprafete pentru gravura
suprafete potrivite pentru gravura
suprafață gravură
suprafețe de gravură

În concluzie, arta gravurii este una deosebită, care merită încercată, cel puțin o dată, dacă vrei să-ți lași amprenta asupra obiectelor din jurul tău, oferindu-le o notă personală. Pe măsură ce vei experimenta, vei putea observa cum lucrurile vor deveni din ce în ce mai ușoare, iar tu vei obține cele mai frumoase opere.

Sursă foto: Pinterest.com, Pixabay.com