Cum se amenajează corect un dormitor mic: 70+ de idei și imagini

idei amenajare dormitor mic

Atunci când ai un dormitor mic și vrei să-l amenajezi, lucrurile pot fi destul de complicate, însă tot ce ai nevoie este puțină inspirație. În cazul în care erai convins că ai, neapărat, nevoie de un designer de interior pe care să-l plătești bani grei pentru a te ajuta să ai parte de dormitorul visurilor tale, te-ai înșelat! Acest articol îți pune la dispoziție toate detaliile de care ai nevoie, astfel încât să decorezi corespunzător orice dormitor de dimensiuni restrânse pentru a arăta exact ca în revistă, așadar, citește-l până la final!

Reguli de amenajare a unui dormitor mic

În ceea ce privește „regulile” după care trebuie să te ghidezi atunci când amenajezi un dormitor mic, acestea sunt destul de simple și bine stabilite, iar dacă reușești să nu te abați de la ele, vei avea parte de rezultatul mult dorit. Mai jos, ai toate informațiile necesare pentru a putea decora orice fel de dormitor mic, de la cele pentru copii mici, până la cele matrimoniale, în funcție de diferite stiluri de design interior pentru care vrei să optezi și, nu în ultimul rând, câteva sfaturi de „așa NU” după care te poți ghida. Nu uita că aceste sfaturi sunt un punct de plecare, însă tu le poți adapta în funcție de nevoile, propriile preferințe și bugetul pe care îl ai la dispoziție. 

cum amenajezi dormitor mic
idei amenajare dormitor mic

Cum să amenajezi corect un dormitor mic

Dormitorul este, poate, cea mai importantă încăpere din întreaga locuință pentru cei mai mulți oameni, iar dacă și tu te regăsești în această categorie, însă ai un dormitor de dimensiuni reduse, nu te descuraja! Ai toate șansele să-l transformi în propriul spațiu de meditație și relaxare de care să te poți bucura oricând simți nevoia să-ți încarci bateriile pentru o nouă zi care te așteaptă. În rândurile ce urmează vei regăsi numeroase informații în ceea ce privește alegerea pieselor de mobilier, a corpurilor de iluminat, a materialelor textile, dar și a decorațiunilor și culorilor potrivite pentru un dormitor de mici dimensiuni, așadar, citește articolul de față până la final, astfel încât să fii sigură că ai luat cele mai bune decizii în vederea amenajării dormitorului tău mic.

detalii dormitor mic
decor dormitor mic
decoratiuni dormitor mic
amenajarea unui dormitor mic

Alegerea și amplasarea mobilei

Atunci când vine vorba de piesele de mobilier din cadrul unui dormitor mic, acestea nu vor fi multe, ci doar cele esențiale, iar prin așezarea lor strategică poți salva mult spațiu sau, cel puțin, să dai această iluzie. Alegerea mărimii patului și poziționarea sa în cameră contribuie într-un procent foarte mare la acest lucru, așadar, ai grijă pentru ce optezi. În continuare, dressingul este și el prezent chiar și în cele mai mici încăperi, având în vedere faptul că trebuie să fie întotdeauna la îndemână, pentru a avea acces ușor la haine, în special în zilele în care te grăbești să ajungi la birou. 

Nici o mică noptieră nu ar trebui să lipsească dintr-o cameră, deoarece acolo depozitezi tot felul de lucruri de care ai nevoie rapidă, cum ar fi o carte, ochelarii, pastilele, veioza sau un pahar cu apă. Nu în ultimul rând, dacă spațiul îți permite și peisajul nu pare prea încărcat, câteva etajere te vor ajuta să economisești destul de mult spațiu, amplasând, în același timp, câteva decorațiuni subtile.

mobila dormitor mic
mobilier dormitor mic
idei mobila dormitor mic
detalii mobila dormitor mic
mobila pentru dormitor mic

Elemente decorative pentru un dormitor mic

Când te gândești la decorațiunile pentru un dormitor mic, trebuie să fii cât se poate de practică, deoarece ai două sarcini, și anume, aceea de a crea un estetic deosebit, dar și de a lucra cu un spațiu restrâns, fără să fie evident acest lucru. Din acest motiv, nu încerca să introduci mai mult de câteva plante naturale sau artificiale de tot felul de dimensiuni, coșulețe, oglinzi și, neapărat, tablourile pentru dormitor de diferite mărimi și culori, deoarece acestea nu vor consuma mult spațiu și vor da pereților un aspect cu totul deosebit. Este extrem de important să știi cum să amplasezi elementele decorative, dar și pentru ce modele să optezi, astfel încât să creezi un tot unitar, iar fiecare obiect să se încadreze perfect în spațiul său.

decor dormitor mic
decoratiuni dormitor mic
tablou dormitor
tablou dormitor mic
oglinda dormitor mic
decor perete dormitor mic

Alegerea textilelor pentru un dormitor mic

În categoria textilelor se regăsesc covorul, așternuturile și perdelele, iar acestea trebuie să fie în ton cu restul culorilor, pieselor de mobilier alese și a elementelor de decorat pentru care ai optat în amenajarea încăperii respective, astfel încât să vină în completarea lor, menținând aceeași notă. Totuși, draperiile lungi, groase și puțin mai închise la culoare pot ajuta mult la crearea iluziei de spațiu și un cadru intim, relaxat, în special în zilele geroase de iarnă în care albul predomină afară, obosindu-ți privirea. În combinație cu un set de luminițe, această metodă poate face minuni, schimbând total peisajul dintr-un dormitor de dimensiuni reduse.

textile dormitor mic
detalii textile dormitor mic
dormitor mic

Ce culori sunt potrivite într-un dormitor mic

În ceea ce privește culorile dintr-un dormitor mic, există și aici o anumită convenție, aceea de a utiliza cât mai multe culori neutre, deoarece, în primul rând, acestea cresc nivelul luminozității camerei, iar în al doilea rând, dau senzația de spațiu mai întins și formează un estetic cald, primitor și plăcut ochiului. Culori precum alb, bej, crem și gri deschis sunt întotdeauna binevenite în încăperile de mici dimensiuni, favorizând pătrunderea razelor soarelui mai ușor și a obținerii unui cadru plăcut, răsfirat și deosebit din punct de vedere estetic.

culori dormitor mic
culori pentru dormitor mic
culori potrivite dormitor mic
nuante dormitor mic

Ce corpuri de iluminat sunt potrivite pentru un dormitor mic 

Cea mai bună variantă când vine vorba de corpurile de iluminat pentru un dormitor mic sunt aplicele sau lustrele lungi, deoarece aceste două variante te vor ajuta să salvezi mult spațiu. De asemenea, poți apela și la veioze mici, puse pe noptiera de lângă pat, atât timp cât nu e „prea mult”. Acestea contribuie la asigurarea unui peisaj extrem de plăcut, primitor, relaxant, armonios și asigură funcționalitatea dormitorului indiferent de activitatea pe care dorești să o întreprinzi, de la dormit, până la studiat sau depozitare. După ce stabilești pentru ce piese de mobilier și elemente decorative optezi și unde le amplasezi, următorul pas este alegerea acelor corpuri de iluminat care crezi că se potrivesc cel mai bine cu întreg peisajul.

corpuri iluminat dormitor
corpuri iluminat dormitor mic
 iluminat dormitor
iluminat dormitor mic

Amenajarea unui dormitor mic în funcție de stil

Atunci când amenajezi un dormitor mic, ia în calcul faptul că stilurile de design interior cele mai potrivite pentru care ai putea opta în acest caz sunt cel modern, contemporan, industrial sau clasic, deoarece se pretează atât pentru încăperile de dimensiuni mai mari, cât și pentru cele mai înguste. În continuare, vei regăsi câteva detalii pentru fiecare dintre aceste 4 stiluri în raport cu abordarea lor într-un dormitor mic și cu propriile tale gusturi. În cazul în care consideri că niciunul dintre aceste 4 stiluri nu ți se potrivesc, îți poți amenaja dormitorul exact așa cum simți că te-ar face să te simți în largul tău, atât timp cât te ghidezi după regulile de bază ale amenajării unui dormitor îngust. 

dormitor mic modern
dormitor mic clasic
dormitor mic contemporan

Dormitor mic în stil contemporan

Stilul contemporan a luat naștere la jumătatea secolului XX și, cu toate că poate părea destul de asemănător cu stilul modern pentru o privire neantrenată, stilul contemporan se deosebește de acesta prin prezența mai frecventă a țesăturilor, a tot felul de materiale și a formelor diverse. Cu toate acestea, și aici simplitatea și paleta cromatică alcătuită, în mod predominant, de culori neutre își fac simțite prezența, fiind ideal pentru un dormitor de mici dimensiuni. De asemenea, spre deosebire de stilul modern, cel contemporan să îmbine mai multe stiluri de amenajare interioară, cum ar fi cel de ArtDeco, minimalist, eclectic, fiind recunoscut după liniile drepte, aerul sofisticat, confort, prezența luminii, dar și maniera simplă pe care acestea o transmit.

dormitor mic contemporan
dormitor mic stil contemporan
dormitor mic in stil contemporan
detalii dormitor mic contemporan

Dormitor mic în stil modern

Dormitoarele mici în stil modern sunt caracterizate de decorațiuni minime și linii drepte, având o structură clar definită și o paletă de culori restrânsă, cum ar fi gri, bej, crem și alb. Minimalismul poate fi considerat cuvântul cheie în jurul căruia acest stil de amenajare se învârte, cu precădere în cazul încăperilor de mici dimensiuni. Aceasta a apărut ca o reinventare a design-urilor de specifice anilor ‘20, fiind observabilă ordinea și prospețimea decorului. Sunt prezente aici, de asemenea, suprafețele netede, fibrele naturale, regăsite, în special în covoarele din lână moale și pufoasă. Iată câteva idei din care te poți inspira! 

dormitor mic modern
dormitor mic stil modern
dormitor mic in stil modern
amenajare dormitor mic modern

Amenajarea dormitorului mic în stil clasic

Dacă ești o fire mai rigidă și apreciezi eleganța, în același timp, iar decorul dormitorului tău vrei să transmită același lucru, atunci stilul clasic este ceea ce căutai. Diferențiindu-se de celelalte două stiluri prin prezența predominantă a lemnului masiv în piesele de mobilier și a culorilor mai închise ale acestora, stilul clasic este potrivit chiar și pentru dormitoarele mici, atât timp cât amenajarea este făcută corect. Culorile predominante în acest caz sunt, din nou, alb, bej, crem, dar și rozul pal sau verdele, pe lângă maro sau gri închis. Atât piesele de mobilier din cadrul acestui stil de amenajare interioară, cât și elementele decorative au un estetic aparte, distinct față de cele prezente în stilul modern, contemporan sau cel industrial.

dormitor mic clasic
dormitor mic stil clasic
dormitor mic amenajat stil clasic

Amenajare dormitor mic în stil industrial

Nu în ultimul rând, stilul industrial este ideal pentru un dormitor mic, acesta fiind și principiul pe baza căruia a fost inventat, și anume, nevoia oamenilor de spațiu de la perioada respectivă, cea a anilor ‘60. Stilul industrial de design interior reușește cu succes să satisfacă această nevoie prin caracterul său compact, care îmbină eleganța, simplitatea și funcționalitatea. Prezența masivă a metalului atât în piesele de decor, cât și în corpurile de iluminat cu un estetic care mai de care mai special și a pereților de piatră, redau un decor specific unei hale, fabrici sau al unui depozit. 

dormitor mic industrial
dormitor mic stil industrial
dormitor mic in stil industrial

Idei de amenajare a dormitorului mic în funcție de utilizarea lui

Bineînțeles, pe lângă toate criteriile menționate anterior, amenajarea unui dormitor mic depinde foarte mult și de utilizarea acestuia. Deoarece un dormitor pentru copil va fi întotdeauna diferit față de unul pentru adolescenți sau matrimonial, fiecare având propriile sale caracteristici. Mai jos vei putea găsi inspirația de care ai nevoie pentru a amenaja oricare dintre aceste trei tipuri de dormitoare, alături de caracteristicile specifice pentru fiecare în parte, astfel încât să fii sigur/ă că ai făcut o treabă excelentă și că ai un punct de plecare clar stabilit și o oază de inspirație ce te va ajuta enorm.

pat dormitor mic

Dormitor mic pentru o persoana

Atunci când vine vorba de amenajarea unui dormitor mic pentru o persoană, lucrurile sunt destul de simple. În funcție de stilul pe care dorești să-l abordezi, poți introduce doar acele obiecte esențiale, care să formeze un ambient plăcut și, totodată, să ofere funcționalitate, fără să încarce prea mult încăperea. Un pat de o persoană, o noptieră sau două, un dressing și câteva decorațiuni sunt suficiente pentru a-ți crea propriul spațiul de relaxare în care te poți refugia liniștit după o zi obositoare la serviciu. În categoria acestor decorațiuni poți include absolut orice dorești și simți că te reprezintă, începând de la plante, postere sau tablouri, oglinzi, corpuri de iluminat, atâta vreme cât acestea se potrivesc cu decorul general al camerei.

dormitor mic de o persoana
dormitor pentru o persoana
detalii dormitor mic o persoana

Amenajare dormitor mic pentru copii

La capitolul amenajare dormitor mic pentru copii, treaba poate deveni puțin mai solicitantă, având în vedere faptul că aceștia își doresc să aibă o mulțime de jucării, iar pe lângă acestea sunt alte lucruri prioritate ce trebuie să fie incluse, cum ar fi un pătuț, dulap cu haine, covor și un mic spațiu de joacă, pentru a-și putea consuma energia pe parcursul zilei. Cea mai bună soluție este să introduci diverse spații de depozitare în care să stea jucăriile, iar în felul acesta, decorul va fi unul cât se poate de ordonat și aerisit. De asemenea, nu uita să introduci diverse desene sau abțibilduri pe pereți, pentru a crea un decor cât mai prietenos și jucăuș pentru acesta.

dormitor mic copii
dormitor mic copil
amenajare dormitor mic copii

Amenajare dormitor mic pentru adolescenți

Dat fiind faptul că în perioada adolescenței lucrurile se schimbă radical, iar aceștia au cu totul alte preocupări și interese față de copii, dormitorul unui adolescent va trebui să îndeplinească alte criterii. De exemplu, din camera unui adolescent nu trebuie să lipsească un birou unde își poate face temele sau diverse proiecte, diferite obiecte de decorat, în funcție de preferințe, tablouri motivaționale, plante sau orice lucru care are valoare sentimentală pentru el, un fotoliu confortabil amplasat în zona de relaxare și un dressing destinat zonei de depozitare, suficient de mare cât să cuprindă toate hainele sale, deloc puține în cazul fetelor. De asemenea, oglinzile sunt și ele la loc de cinste atât pentru băieți, dar în special pentru fete, care adoră să facă tot felul de poze în ele.

dormitor mic adolescenti
amenajare dormitor mic adolescenti

Amenajare dormitor mic cu pat matrimonial 

În cazul amenajării unui dormitor de mici dimensiuni cu pat matrimonial, decorul trebuie să fie unul minimalist, intim, cald și primitor. Așternuturile trebuie să fie cât se poate de confortabile, plantele nu trebuie să lipsească, iar dressingul spațios și de bun gust să fie la locul lui. Când vine vorba de elemente decorative, tablourile vor face diferența, iar corpurile de iluminat sunt esențiale pentru a crea un cadru funcțional, deosebit din punct de vedere al esteticii, care să inspire acel aer matur și relaxat. Nu în ultimul rând, introdu oglinzi, indiferent de mărimea lor, deoarece acestea sunt de mare ajutor și contribuie la acel estetic plăcut la care aspiri.

dormitor mic cuplu
amenajare dormitor mic cuplu

Ce să NU faci atunci când amenajezi un dormitor mic! 

De reținut este faptul că atunci când ai un dormitor mic, nu trebuie, sub nicio formă să încerci să introduci prea multe piese de mobilier sau decor, deoarece, în felul acesta, nu vei face decât să obții un decor încărcat și deranjant, care nu va transmite o stare de liniște și confort, ci un aspect înghesuit și deranjant, iar spațiul va lipsi cu desăvârșire. De asemenea, nu introduce foarte multe nuanțe, ci menține o paletă cromatică uniformă, de preferat alcătuită, în mare parte, din culori neutre. Creează o poveste care să aibă un fir al desfășurării uniform, pornind de la piesele de mobilier și elementele decorative, până la materialele și culorile alese. E important ca acestea să facă parte din aceeași poveste, nu să se anuleze una pe cealaltă, prin urmare, acordă o atenție sporită acestui aspect important.

greseli amenajare dormitor mic

În concluzie, atunci când ai un dormitor mic pe care trebuie să-l amenajezi, tot ce ai nevoie este puțină inspirație, astfel încât să faci cele mai practice alegeri în privința decorului, care să avantajeze spațiul de care dispui. Inspiră-te din mai multe surse, încearcă să ții cont de sfaturile pe care le-ai regăsit anterior sau cere sfatul persoanelor apropiate, iar rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.

Surse foto Pexels.com, Pinterest.com