Cum să amenajezi un dormitor în stil vintage – Cele mai bune idei de decor și 50 fotografii sugestive

Vrei să-ți amenajezi dormitorul, apelând la stilul vintage? Îți place să surprinzi chestii ce fac apel la trecut în viața de zi cu zi și ești atrasă de orice face parte din perioada respectivă? Cu toate acestea, simți că ai nevoie de mai multă inspirație în acest sens, astfel încât să ai dormitorul visat, în care să te poți retrage și odihni după o zi grea? Atunci, ai ajuns exact unde trebuia! Acest articol este menit să-ți ofere cele mai frumoase idei de amenajare pe care oricine dorește să aibă un dormitor vintage le poate pune foarte ușor în practică! 

Ce înseamnă termenul „vintage”?

Adesea confundat cu stilul de amenajare retro, stilul vintage cuprinde numeroase elemente de decor specifice anilor 1960-1990, pe când cel retro are în componența sa obiecte specifice primei părți a secolului XX. Un astfel de decor poate fi descris ca unul intim, romantic, confortabil, dar și boem, ce duce cu gândul epoca secolului precedent, iar fiecare element prezent pare că are o istorie extrem de bogată în spate. Dacă ești atras/ă de acest decor și vrei să-l pui în aplicare în propriul dormitor, atunci mai jos ai toate detaliile de care ai nevoie pentru a realiza asta!

dormitor vintage
dormitrul vintage
dormitor vintage
dormitor în stilul vintage
dormitor decorat în stilul vintage
dormitor amenajat în stilul vintage

Cum să amenajezi un dormitor vintage

Amenajarea unui dormitor vintage este destul de clar stabilită, iar dacă vrei să creezi un decor specific acestui stil, nu te abate de la reguli. Cel mai important ar fi să ții cont de faptul că materialele prezente aici au caracter natural, principalul fiind lemnul, tapetul pe pereți este extrem de des întâlnit, paleta cromatică este una restrânsă și alcătuită din culori neutre, în mare parte, iar mobilierul și elementele decorative au un aspect ușor uzat, învechit. Țesăturile precum dantela joacă un rol esențial ce sporesc confortul.  Dacă ești curios, mai multe detalii vei putea regăsi în rândurile următoare!

fata in pat vintage
dormitor decorat vintage
pat rosu vintage

Mobilier de tip vintage

Mobilierul vintage este unul tapițat, cu canapele ce au picioare arcuite, fiind extrem de pufoase și confortabile, alături de fotolii. Pe lângă acestea, mai sunt prezente și bibliotecile masive de lemn cu uși de sticlă, în care se regăsesc cărți sau numeroase vase de porțelan, precum cești, căni, sau chiar discuri cu muzică. Dacă în mod normal noptierele au aspectul clasic, pe care toată lumea îl cunoaște, ușor adaptat în funcție de stilul de amenajare, la cel vintage noptierele arată complet diferit în unele cazuri. Spre exemplu, acestea pot fi doar niște valize vechi pe care le poți utiliza în acest sens sau care arată ca unele și care oferă încăperii un aer cu totul deosebit. În cazurile în care noptiera este una clasică, de lemn, aceasta are, din nou, un aspect mai vechi, decolorat, scorojit, dar cu un estetic plăcut.

oglindă vintage

 Atunci când alegi patul, ține cont ca acesta să fie din lemn cu aspect cât mai natural și uzat, dacă e posibil, ușor decolorat și, de ce nu, cu un cadru de fier. Ține minte să folosești asternuturile corespunzătoare pentru a-i reda patului imaginea unuia dintr-un decor vintage. Motivele florale și țesăturile naturale sunt alegerile ideale în acest sens. În cazul femeilor, decorul dormitorului poate fi completat cu o oglindă pentru machiaj cu sertar, potrivită stilului vintage. Nu în ultimul rând, un scaun sau un fotoliu cu aspect vintage, pentru zona de relaxare este ideal și contribuie la realizarea decorului specific. 

camera vintage
birou vintage
dulap vintage
covor vintage
tapet vintage

Corpuri de iluminat vintage

În ceea ce privește corpurile de iluminat ce fac parte din decorul vintage, acestea au un aspect inconfundabil pentru orice persoană și au atât rol funcțional, cât și estetic. Spre exemplu, poți apela la lumânări prinse pe un suport metalic, abajururi confecționate din materiale textile, candelabre, sfeșnice, dar și veioze de diferite culori și modele. Acestea pot fi de mărimi mai mici, de pus pe noptieră sau dulap, sau chiar mai înalte, puse pe podea, însă se pot prinde chiar și de perete.   

lumanare vintage
mobilier vintage
decorațiuni vintage
camera decorata vintage
telefon vintage
veioza vintage

Elemente decorative vintage

Elementele decorative sunt la loc de cinste în cadrul decorului vintage, regăsindu-le sub diverse forme. Cele mai des întâlnite astfel de elemente sunt tablourile de diferite mărimi și cât îți permite spațiul gol de multe. De asemenea, oglinzile metalice agățate pe pereți, casetofoanele, telefoanele fixe, plantele naturale, lumânările în suport și cărțile sunt și ele nelipsite. Încearcă să le dispui uniform, astfel încât să nu lipsească nimic, dar nici să nu fie prea mult. În continuare, tot la partea de elemente decorative dintr-un decor vintage se află și ceasurile de perete sau puse pe noptieră cu design specific, felinarele, pernele decorative cu diferite modele sau vazele, dar și covoarele cu motive florale, precum tapetul pereților sau modelul draperiilor, în funcție de gusturi.

oglinzi vintage
elemente decorative vintage
casetofon vintage
casetofon in stil vintage
tablouri in stil vintage
camera in stil vintage
pat si tablouri vintage
ceas in stil vintage
lumanari si flori vintage
casetofoane vintage
album foto vintage
tapet in stilul vintage

Culori potrivite pentru un dormitor vintage

În cazul culorilor prezente la nivelul unui decor vintage, acestea sunt destul de ușor de identificat, utilizat și îmbinat, pentru că în cea mai mare măsură sunt culori neutre și deschise, precum alb, gri, bej, crem, lila, roz sau bleu. În cazul pereților, se regăsesc tapete cu motive florale, care înlocuiesc cu succes culoarea vopselei lavabile. Pot apărea chiar și nuanțe mai închise, însă nu „țipătoare”, ci cât mai subtile. Culorile din cadrul stilului vintage de design interior sunt destul de calde, din dorința de a crea acel decor liniștitor, intim și romantic.

pat și tapet vintage
cactus vintage
camera amenajata in stil vintage
fata in camera vintage

Cum arată un dormitor vintage modern

În cazul în care vrei să introduci stilul vintage în dormitorul tău, dar într-o manieră modernă, atunci tot ce trebuie să faci este să îmbini corespunzător elementele specifice celor două stiluri de amenajare, astfel încât să existe un echilibru. Astfel, vei avea un dormitor care va inspira nostalgie și întoarcere în timp, dar actualitate, totodată. Ce poți face este să introduci în scenă atât culori calde și neutre specifice stilului vintage, cât și unele mai aprinse și vii, potrivite stilului modern. De asemenea, mobilierului contemporan îi poți adăuga lucruri încărcate cu însemnătate, ce fac apel la trecut, cum ar fi fotografii vechi înrămate, ceas de perete și diverse suveniruri primite de la bunici. De asemenea, orice împletire între cele două stiluri crezi că ar arăta bine în dormitorul tău, este binevenită. 

dormitor vintage modern
decor vintage modern
pat vintage modern
pat in dormitor vintage modern

Ce să NU introduci într-un dormitor vintage

Dacă vrei să obții un decor vintage autentic în dormitorul tău, încearcă să nu introduci dispozitive electronice high tech sau piese de mobilier futuriste, cu design modern. Este esențial ca atât piesele de mobilier, cât și elementele decorative să aibă un aspect ușor uzat și cât mai simplu și calm. De asemenea, introducerea multor culori în decor, cu precădere a celor vibrante, nu este tocmai indicată, așadar, încearcă să te încadrezi în paleta cromatică specifică acestui stil. Nu în ultimul rând, ai grijă la ce materiale utilizezi, pentru că cele precum marmura, gresia sau alte metale prețioase și pretențioase nu sunt întâlnite aici, făcând loc celor naturale, precum lemn, fierul forjat piatră și lână sau bumbac.

pat in stil vintage modern
camera decorata vintage
noptiera vintage
decorațiuni in dormitor in stil vintage

În concluzie, dacă îți dorești să ai un dormitor vintage, exact așa cum ai visat, ține cont de sugestiile de mai sus și inspiră-te din fotografiile special alese pentru a te ajuta în acest proces!

Sursă foto: Freepik.com, Pixabay.com, Pexels.com