A sosit mult așteptatul moment în care îți reamenajezi locuința? Simți că decorul actual nu te mai mulțumește și îți inspiră o stare de agitație? Ești o fire calmă și vrei să trăiești într-un mediu liniștit, în care să te relaxezi după o zi grea la birou? Nu-ți plac decorurile încărcate și preferi un decor mai minimalist, unde ordinea domnește?
Atunci, stilul scandinav ți se potrivește, fără îndoială! Dacă ești interesată să abordezi acest stil în propria casă, atunci articolul de față ți-a pregătit câteva sfaturi utile, de care dacă vei ține cont, îți vor fi de mare folos!
Stilul scandinav presupune un spațiu intim, elegant și confortabil, pe care destul de mulți oameni îl abordează tot mai des, fiind la îndemână, funcțional, eficient și extrem de plăcut din punct de vedere vizual. Cu ajutorul unui asemenea design, îți poți lua rămas bun de la spațiul înghesuit din orice încăpere, designul încărcat și de la atmosfera tensionată și inconfortabilă, indiferent de dimensiunea camerei respective.
Apelând la acest stil, vei putea avea parte de relaxarea binemeritată la care visezi după o zi grea la serviciu. Ce mai trebuie să știi este că stilul scandinav se pretează oricărei încăperi din casa ta, bazându-se pe minimalism, apropiere de natură și o paletă cromatică liniștitoare, care animă întreaga atmosferă. Cu toate că, poate, acum crezi că e destul de complicat să realizezi un asemenea decor, similar nordicilor, vei vedea că, de fapt, lucrurile stau diferit, având în vedere că nu e un decor pretențios, ci se bazează pe simplitate.
Principala calitate a stilului scandinav de amenajare interioară este funcționalitatea sa. Dacă vei avea un astfel de decor în locuința ta, vei crea, automat, un spațiu primitor și luminos, potrivit pentru orice anotimp. Acest stil exclude decorurile încărcate, utilizând exclusiv elemente cu adevărat utile, fără niciun fel de exces, de aici și caracterul său eficient. Trăsăturile decorative ale stilului scandinav sunt destul de subtile, fiind inspirate din mișcările artistice specifice secolului XX. O altă calitate a acestuia este eleganța, adresându-se, în același timp, unor mase mari de oameni, pentru că se potrivește oricăror gusturi și necesită investiții minime. În continuare, decorarea casei în stil scandinav face apel la momentele petrecute alături de familie și prieteni și socializare.
Așadar, trebuie să ții mereu cont de faptul că atmosfera pe care o creezi în casa ta trebuie să fie una caldă, confortabilă și primitoare, iar din acest motiv, mobila va fi cât se poate de comodă. Fiind un stil specific nordicilor, care pun preț pe ecologie, mobilierul nu va fi unul opulent, ultimul răcnet, ci unul cât mai simplu, natural și, de preferat, reciclat. Acesta trebuie organizat bine, astfel încât să ai parte din plin de spațiu suficient, prin urmare, este exclusă supraîncărcarea încăperii cu obiecte inutile, ce ocupă mult spațiu. Se pune accentul și pe prezența spațiilor de depozitare eficiente, care să ajute la crearea unui decor răsfirat, minimalist și ordonat. Dacă vrei să vezi câteva exemple concrete de amenajare ale acestui stil, mai jos vei putea regăsii detalii utile legate de mobilier, corpuri de iluminat, decorațiuni, culori și materiale.
Mobilierul ce face parte dintr-o locuință amenajată în stil scandinav este alcătuit din scaune, masă, noptiere, măsuțe de cafea, rafturi și dulapuri, canapele și fotolii. Astfel, mobilierul este compact, modular și eficient, fiind ideal pentru orice gusturi. Acesta poate avea diverse nuanțe specifice lemnului, de la culoarea naturală, până la crem, bej, alb, gri închis sau deschis, atât timp cât contrastul specific este realizat.
Patul dintr-un dormitor decorat în stil scandinav va fi unul masiv, mare, cu un design simplu, dar elegant și extrem de confortabil, având o stare cât mai naturală, fără lăcuiri sau culori închise, contribuind la imaginea luminoasă a camerei. La fel cum poți observa și în fotografii, principala caracteristică a mobilierului dintr-un decor amenajat în stil scandinav este simplitatea, masivitatea, dar și eleganța și confortul, lucruri ce descriu cel mai bine acest stil, așadar, orientează-te către astfel de piese de mobilier dacă vrei să obții un design nordic autentic.
O altă trăsătură a mobilei în stil scandinav sunt liniile simple și fără ornamente. Dacă vrei să iei micul dejun, prânzul sau cina, în funcție de caz, cu plăcere, în bucătăria ta scandinavă, atunci orientează-te către materiale calitative, simple și naturale, ce nu fac apel la lux și opulență sau la designuri pretențioase. Îndreaptă-ți atenția către mese cu formă ușor curbată și linii drepte, care să asigure nevoia ta pentru multifuncționalitate. Mesele trebuie să fie extensibile pentru a se potrivi nevoilor specifice diferitor momente din timpul zilei fără a compromite aspectul aerisit al bucătăriei cu dimensiunile lor.
Scaunele ar trebui să se îmbine cu masa și cu designul general, iar structura lor trebuie să fie din tapițerie elegantă din piele, pentru a conferi un nivel ridicat de confort pentru mesele lungi cu cei dragi. Acestea pot fi, așadar, din lemn natural, stejar, pin sau nuc. Forma, este indicat, să fie destul de simplă pentru a fi cât se poate de practice.
În ceea ce privește livingul în stil scandinav, acesta este cât se poate de minimalist și spațios, presărat cu doar câteva elemente decorative, cum ar fi plantele artificiale cu vaze de flori de lut și ceramică, precum și diverse boluri, dar și corpuri de iluminat cu design-uri deosebite. De asemenea, lumânările parfumate și tablourile, predominant regăsite în dormitor cu scopul animării acestuia sunt de nelipsit! Pe lângă acestea canapeaua de mari dimensiuni, cu un design la fel de simplu, dar atrăgător și confortabil, este și ea prezentă, alături de fotolii și măsuța de cafea masivă, din piatră, marmură sau chiar lemn masiv.
Cele mai indicate culori pentru un spațiu în stil scandinav sunt cele discrete, ce nu ies în evidență la nivel vizual foarte mult. Astfel, se accentuează impresia de spațiu generos, mai ales atunci când ferestrele sunt mari. Cel mai important este să se creeze o atmosferă caldă, primitoare și din care să nu lipsească rafinamentul, accentuat cu ajutorul materialelor de calitate și al detaliilor deosebite. La nivel cromatic, este important și contrastul des utilizat care se formează între alb și negru sau orice alte culori complementare, astfel, accentuându-se liniile curate ale esteticului.
Pereții dintr-o încăpere amenajată în stil scandinav au, în cea mai mare parte, culoarea alb, însă dacă nu ești mare fan, poți alege, de asemenea, culoarea gri, bej sau crem. Ce trebuie să înțelegi foarte bine este că paleta cromatica din decorul scandinav se concentrează pe atragerea luminii naturale. De exemplu, o bucătărie în care culoarea lemnului natural predomină, poate fi presărată cu scaune în nuanțe de gri la care se alătură frigiderele argintii. Nordicii îmbină cu succes negrul cu alb, oferind încăperii o pată de culoare, așadar, dacă ești tentat/ă, poți și tu să apelezi la acest truc. Tot aici, sunt prezente și accesoriile sau elementele decorative ce au culori vibrante, cum ar fi pastel sau culorile metalice.
În ceea ce privește materialele predominante într-un decor scandinav sunt acelea reciclabile și naturale, precum textilele ori lemnul. Pe lângă lemn, într-o încăpere de tip nordic se regăsesc obiectele funcționale din aluminiu, fierul forjat, teracota, vopseaua lavabila alba, finisaje moderne ce imită lemnul natural, sticla, piatra decorativa, plasticul dur. În privința perdelelor, a materialelor textile ce captusesc scaunele, canapeaua sau alte piese de mobilier, se remarcă folosirea bumbacului, lânii și inului. Podeaua bucătăriei ar putea fi din lemn natural, parchet masiv sau laminat, în nuanțe cat mai deschise, iar o idee foarte bună fiind să se aleagă aceeași nuanță și la tâmplăria ușilor sau a geamurilor. Foarte des întalnită in amenajările în stil scandinav este și cărămida brută sau văruită în alb.
Și la capitolul decorațiuni în stil scandinav, lucrurile stau la fel. Este indicat să nu exagerezi cu elementele decorative, pentru a nu strica peisajul minimalist construit la nivel de mobilier, podele, tavan și pereți. Acest decor liniștitor va fi benefic, mai ales, în momentele pe care le petreci gătind, stai cu prietenii în propriul living, faci o baie lungă și fierbinte sau chiar te odihnești în propriul dormitor.
O primă idee ar fi să amplasezi decorațiuni pe rafturi suspendate cu sisteme de suport discrete, cum ar fi ghivecele cu plante aromatice ce fac apel la apropierea de natură a acestui stil sau poți apela la tablouri minimaliste, care să întrețină cu succes acea idee de simplitate și bun gust.
Vesela este și ea un aspect important, la rândul ei, în procesul de obținere al unui design armonios, albul fiind cea mai populară culoare a acesteia, datorită accentului pus pe simplitate. Vesela cu linii curate și forme geometrice îndrăznețe, care păstrează,în același timp, caracterul simplu al albului, este potrivită și pentru căni, care pot avea modele geometrice precise, dar elegante. Nuanțele subtile irizate oferă fiecărei mese o notă scandinavă specială, indiferent dacă este o ocazie specială sau nu. Vesela realizată din sticlă suflată și lemn este extrem de versatilă, așadar, orientează-te către ea.
Pentru o notă de căldură și intimitate în plus, este recomandat să fie utilizata oriunde cheresteaua (perete, tavan, podea, accesorii, mobilier). Poate fi montată chiar și o sobă, specifică locuințelor nordicilor, pentru că acest lucru amplifică cu succes ideea de decorare cât mai autentică. Obiectele vechi existente in această încăpere pot fi integrate, sporindu-i valoarea, indiferent dacă este vorba despre lemn, ceramică ori textile. Plantele trebuie presărate peste tot, în așa fel încât să se armonizeze plăcut cu decorul și să amintească permanent de pasiunea nordicilor pentru natura ce-i înconjoară pretutindeni. Nu în ultimul rând, câteva perne colorate, un mobilier care nu se învechește niciodată și o canapea confortabilă sunt doar cateva dintre elementele ce nu ar trebui să lipsească dintr-un decor în manieră scandinavă.
Cu toate că lumina naturală este un must într-o încăpere amenajată în stil scandinav, corpurile de iluminat nu lipsesc deloc. Având în vedere că în țările nordice, unde a luat naștere acest stil, oamenii nu au parte atât de mult timp de acea lumină naturală de-a lungul zilei, este introdusă lumina artificială, pentru a satisface acea nevoie, creând un decor plăcut ochiului. Așadar, veiozele, lampadarele, lustrele, aplicele și candelabrele sunt mai mult decât binevenite într-o încăpere amenajată în stilul scandinav. De asemenea, nu e indicat să introduci perdele și draperii opace, care ar bloca excesiv de mult accesul luminii în casă, ci, mai degrabă, cele subțiri, din țesături fine, care să permită pătrunderea razelor soarelui în casa ta.
Dat fiind faptul că până acum ai regăsit sfaturi de genul „așa da”, trebuie să vezi și ce NU ar fi indicat să introduci într-un decor specific stilului de design interior scandinav. În primul rând, încearcă să nu apelezi la piese de mobilier sau podele confecționate din lemn tratat excesiv, deoarece acesta trebuie să-și păstreze, pe cât posibil, caracterul natural, adică fisurile minore sau orice tip de imperfecțiuni. De asemenea, nu este tocmai indicat să introduci covoare într-o încăpere amenajată în această manieră, deoarece se va strica întreg aspectul. În continuare, încearcă să nu introduci foarte multe elemente decorative sau piese de mobilier, iar designul celor prezente să nu fie unul extrem de complex, pentru că principala caracteristică a acestui stil este minimalismul.
În concluzie, dacă dorești să-ți bei cafeaua liniștit/ă, bucurându-te de un decor simplu, dar plăcut și relaxant, apelează la stilul scandinav și, cu siguranță, îți vei recăpăta plăcerea de a petrece timp în propriul cămin. De asemenea, toți oamenii care vor călca pragul casei tale, vor aprecia întreg designul, plecând cu o energie bună, datorită atmosferei plină de calmitate pe care esteticul casei tale o va inspira. Ține cont de sfaturile pe care le-ai întâlnit de-a lungul acestui articol și, cu siguranță, vei avea parte de locuința la care ai visat!
Sursă foto: Pinterest.com, Pexels.com