Cele mai bune sfaturi pentru amenajarea unui living în stil scandinav: +40 de imagini sugestive

living scandinav

A venit mult așteptatul moment în care îți reamenajezi sufrageria, pentru a-i oferi un aspect fresh, cu totul diferit și care să inspire confort? După lungi căutări și ore de research ai decis că cel mai bine ți se potrivește stilul de design interior scandinav, dar încă nu ai reușit să aduni toate informațiile legate de ce presupune, mai exact, acest stil? Atunci, de-a lungul acestui articol vei putea descoperi toate caracteristicile sale, alături de multe imagini care să-ți ofere inspirația necesară pentru a-ți transforma sufrageria într-un spațiu cu totul deosebit!

living in stil scandinav

Ce presupune stilul scandinav de design interior

Fiind un stil de amenajare interioară din ce în ce mai prezent în locuințele oamenilor, stilul scandinav transpune exact modul de a trăi al nordicilor, caracterizat de lumină caldă, funcționalitate și o foarte bună organizare. De asemenea, simplitatea combinată cu versatilitate pot fi considerate punctul cheie al acestui stil de design interior, lucru prin care emană acel sentiment de „acasă”. Dacă simți că te regăsești în caracteristicile acestui stil de design interior și vrei să afli mai multe detalii legate de acesta, atunci e imposibil să nu obții toate informațiile de care ai nevoie până la finalul acestui articol!

stilul scandinav

Apariția și contextul actual al stilului scandinav

Luând naștere în țările nordice, țări precum Finlanda, Suedia sau Norvegia, stilul de amenajare interioară a luat amploare și în America după finalul celui de-al doilea război mondial datorită caracterului său practic și tuturor materialelor prezente, în special lemnul. Dat fiind faptul că perioada ce a urmat după finele războiului a fost destul de fragilă din punct de vedere economic, a apărut nevoia pentru materiale durabile și rezistente, care să ofere confort, la un preț accesibil. Astfel, au fost înlăturare din decor piesele mai puțin utile și relevante, lăsând loc pentru simplitate și minimalismul funcțional, despre care poți citi mai multe aici.

stil scandinav amenajare interior
detalii stil scandinav

Cum să amenajezi un living în stil scandinav

Dacă vrei să ai o sufragerie precum cea a nordicilor, mai jos vei putea afla toate detaliile legate de aceste aspecte, precum și numeroase fotografii, astfel încât să-ți poți face o imagine clară a ceea ce presupune un decor în stil scandinav adevărat. Așadar, citește în continuare pentru a putea afla ce fel de mobilă, culori, decorațiuni și corpuri de iluminat să introduci, precum și modul în care pereții, tavanul și podelele ar trebui să arate.

amenajare living scandinav
amenajare living stil scandinav

Mobilă în stil scandinav

Când vine vorba de mobilierul în stil scandinav, acesta îndeplinește anumite caracteristici bine stabilite, cum ar fi multifuncționalitatea, confort, simplitate, rezistență și linii drepte. De asemenea, acestea sunt compacte tocmai pentru a oferi cât mai mult spațiu în casă, așadar orientează-te către piese de mobilier discrete, ce nu încarcă peisajul și oferă flexibilitate și mobilitate. Tot la capitolul mobilier în stil scandinav, trebuie să știi faptul că acesta este foarte ușor de întreținut, tocmai pentru a-ți ușura munca, iar materialul preponderent prezent este lemnul nu foarte masiv și lipsit de orice fel de ornamente.

mobila living scandinav
mobila stil scandinav
detalii mobila stil scandinav

Culori

În continuare, culorile neutre, în special alb, gri deschis, crem și bej sunt nelipsite dintr-o încăpere amenajată în stil scandinav, din dorința de a obține un interior luminos și spațios și de a păstra o oarecare conexiune cu natura. În felul acesta, peisajul unui decor scandinav reușește întotdeauna să exprime liniște, confort și simplitate, dar și ordine și prospețime. Atât în cazul pereților și tavanului, albul predomină cu succes, iar la capitolul covoare, țesături și obiecte decorative, cele gri. Culoarea pieselor de mobilier, a canapelelor și fotoliului este, în principal, bej sau crem deschis sau închis.

culori living scandinav
culori living stil scandinav
detalii living scandinav

Decorațiuni în stil scandinav

În ceea ce privește decorațiunile în stil scandinav, acestea fac apel la minimalism, natură și eleganță într-o notă discretă. Principiul după care trebuie să te ghidezi aici este acela de a alege obiecte de decor simple, dar care exprimă multe și au un estetic bine conturat. În această categorie intră vazele cu flori, tablourile cu imagini minimaliste și tablourile abstracte sau plantele mici și diverse coșulețe din metal, fie lemn. Ai grijă să nu faci abuz, integrând foarte multe elemente de acest tip, deoarece ai încălca „regulile” după care stilul de design interior scandinav se ghidează.

decoratiuni living scandinav

decorațiuni pentru livingul scandinav
plantă în living scandinav
candelă în decor scandinav
element decorativ în living scandinav
decorații living scandinav
elemente decorative în living scandinav
tablou stil scandinav
tablou living scandinav

Pereți, tavan și podele

Nici la capitolul pereți, tavan și podele lucrurile nu stau foarte diferit. În ceea ce privește podelele din încăperile amenajate în stil scandinav, acestea sunt exclusiv din lemn natural, rezistent, simplu, care să susțină ideea de confort, aerisire și simplitate. De asemenea, acestea au întotdeauna nuanțe deschide, deoarece în felul acesta nu există un contrast puternic între podea și restul decorului. Covoarele nu sunt foarte prezente, iar în cazul în care se regăsește un covor, acesta are dimensiuni reduse, pentru a nu crea un peisaj încărcat și a da ocazia razelor solare să lumineze încăperea respectivă. Pereții și tavanul au, în general, culoarea albă sau chiar gri deschis, iar podele bej, alb sau gri foarte deschis.

pereti stil scandinav
pereti living scandinav
detalii living scandinav
living stil scandinav detalii decor
stil scandinav detalii pereti
sufragerie stil scandinav
sufragerie in stil scandinav

Corpuri de iluminat în stil scandinav

Prezența corpurilor de iluminat este esențială într-un decor scandinav, deoarece acestea este caracterizat de luminozitate, ceea ce, de obicei, crește nivelul de serotonină din corp. Încearcă, pe cât posibil, să obții cât mai multă lumină naturală, iar dacă acest lucru nu este posibil, apelează cu încredere la diferite corpuri de iluminat. De la lumânări parfumate, până la veioze de toate mărimile, amplasate fie pe mobilă, fie lângă în altă parte a camerei. De asemenea, încăperile decorate în stil scandinav au multă lumină naturală, așadar, amplasează piesele de mobilier în așa fel încât lumina să aibă acces. Totodată, draperiile lipsesc cu desăvârșire, tocmai din dorința de a oferi loc luminii să pătrundă în camera respectivă, prin urmare, poți ține cont și de acest aspect.

iluminat stil scandinav
corpuri iluminat stil scandinav

Ce să NU integrezi într-un living în stil scandinav

Când vine vorba de obiectele pe care nu este indicat să le introduci într-un decor în stil scandinav, treaba stă destul de simplu. În primul rând, încearcă să nu introduci culori stridente și să păstrezi acea paletă cromatică alcătuită din culori neutre. De asemenea, atât mobilierul, cât și obiectele de decorat trebuie să inspire simplitate în aceeași notă și să aibă un caracter uniform. Așadar, pentru a obține un decor specific scandinav, nu introduce foarte multe obiecte de decor de diferite culori și mărimi, ori draperii mate și nici nu vopsi pereții altă culoare în afară de alb. Nu în ultimul rând, covoarele mari, cu modele, nu trebuie să apară într-un decor scandinav, iar lemnul masiv sau metalul ca materiale sunt excluse.

idei stil scandinav
stil scandinav pentru living

 În concluzie, stilul scandinav este potrivit pentru oamenii care apreciază simplitatea, confortul, liniștea și ordinea. Dacă simți că aceste caracteristici te reprezintă, atunci, cu siguranță, stilul scandinav este ceea ce căutai. Urmează sfaturile pe care le-ai regăsit de-a lungul acestui articol și nu ai cum să dai greș!

Sursă foto Pexels.com, Pinterest