Camera de zi este spațiul în care petrece timp întreaga familie și în care îți primești musafirii. De aceea, componenta estetică este extrem de importantă. Pentru a crea aspectul dorit în această încăpere, trebuie să ții cont cum decorezi pereții. Adesea, zidul din spatele canapelei este cel care colectează cele mai multe ornamente, deoarece restul au și utilizări practice (trebuie să sprijine rafturi, dulapuri sau alte obiecte). Ca să ai un living room decorat cu succes, trebuie să ții cont de câteva reguli, însă nu uita să-ți folosești creativitatea și stilul personal.
În acest articol, vei descoperi în ce stil poți decora pereții livingului, ce ornamente să folosești și ce greșeli să eviți în acest proces.
Stiluri decorative
Elementele estetice dintr-o încăpere trebuie să urmeze stilul de amenajare adoptat în restul camerei. De aceea, ornamentele de pe perete vor fi în armonie cu mobila, textilele și nu numai. În continuare, vei găsi caracteristicile câtorva astfel de stiluri, pentru a înțelege mai bine cum să abordezi decorarea pereților.
Stilul rustic
Acest registru se adresează celor care adoră natura și se simt bine departe de aglomerația urbană. Mobila este realizată preponderent din lemn, cu un aspect nefinisat. Deși este opusul stilului glam, cu ajutorul acestuia se poate crea un spațiu luxos. Predomină culorile neutre: alb, bej, maro, verde pal sau verde închis și materiale precum ratan, textile groase, precum lâna și bumbacul. Uneori, o astfel de încăpere are un aer vintage. În ansamblu, stilul rustic are avantajul de a fi odihnitor și optimist, iar atmosfera este una cozy. Nu lipsesc plantele, însă ele nu abundă. Într-o cameră rustică, starul este lemnul. Așadar, dacă îți place acest stil, reține caracteristicile lui principale.
Stilul scandinav
Începând cu anii ‘70, interioarele scandinave au cunoscut o popularitate crescândă și au fost adoptate în multe regiuni ale globului. Datorită simplității sale, este iubit atât de persoanele tinere, cât și de cele în vârstă. O cameră cu aspect scandinav este o cameră aerisită, cu un număr redus de mobilier și obiecte. Firește, poate fi adaptat gusturilor fiecăruia și poate prelua din elementele altor stiluri, precum cel clasic sau cel industrial, însă câteva elemente rămân neschimbate. Utilizarea lemnului este unul dintre ele. Culorile deschise sunt preferate de cei care amenajează după tiparul scandinav, iar liniile utilizate sunt simple, clare, iar decorațiunile sunt în număr redus.
Stilul clasic
Este, probabil, cel mai des întâlnit tip de amenajare din casele din întreaga lume. Mobila este una comodă, cu tapițerie din catifea, piele sau textile plăcute la atingere. Geometria este una simplă, în general, însă adoptă și detalii ornamentale mai complicate. Obiectele nu sunt supradimensionate, ci se potrivesc armonios cu restul camerei. Spațiul este umplut cu diverse piese de mobilier sau decorative, însă fără a exagera. Avantajul acestui stil este că vei găsi mereu cu ușurință piese care se potrivesc într-un astfel de interior.
Stilul industrial
Acesta își are originea în fabricile care au crescut în număr la finalul secolului 19 și începutul secolului 20. De aceea, designerii utilizează materiale precum cărămida, betonul, fierul și oțelul. Deși are un aspect pe care mulți îl consideră dur, este iubit de o parte considerabilă a publicului, mai ales în rândul tinerilor. Este marcat de contraste, între materiale deschise și închise la culoare, între texturi nefinisate și țesături călduroase. Elementele decorative sunt ingenioase și adesea sunt realizate din obiecte ce aveau o întrebuințare diferită în trecut: butoaie, paleți, țevi și altele.
Stilul minimalist
Minimalismul este, de fapt, un stil de viață care se manifestă și la nivelul amenajării. El se aseamănă foarte mult cu cel scandinav. Filosofia din spatele unui astfel de decor se caracterizează prin simplitate și prin faptul că nu oamenii nu au nevoie de multe lucruri pentru a fi fericiți, Dimpotrivă, cu cât spațiul este mai aerisit și mai luminos, cu atât starea de spirit a celor care locuiesc într-o astfel de casă este mai bună. De aceea, cromatica apelează la nuanțe neutre și deschise, precum alb, bej, maro, albastru și roz pal. Lipsesc detaliile complicate și culorile închise, obositoare.
Stilul shabby chic
Acesta este opțiunea perfectă pentru persoanele optimiste, romantice și pline de viață. Și în cazul său, culorile sunt unele deschise, însă vei avea parte de nuanțe ceva mai vii, precum roz, albastru, verde, galben. Predomină patternurile și decorațiunile de inspirație florală, precum și elementele ornamentale complexe. De obicei, un astfel de spațiu cuprinde un număr mai mare de obiecte, de la mobilă, până la accesorii și decorațiuni. Se poate spune că acesta este o versiune a stilurilor clasice și romantice, caracterizat printr-o abordare mai light a amenajării, dar care păstrează confortul și apetența pentru detalii.
Idei pentru decorarea peretelui din living
Acum că ți-ai făcut o idee despre cele mai populare designuri utilizate în amenajări interioare, poți începe procesul de înfrumusețare a pereților din sufragerie. Ai la îndemână o listă lungă de decorațiuni pe care le poți utiliza. Iată-le pe o parte dintre acestea:
Tablouri/ilustrații/postere
Cel mai adesea, persoanele care au început să decoreze apelează la tablouri și postere pentru a înveseli camera de zi. Temele acestora pot fi variate: natură, botanică, animale, artă abstractă, peisaje urbane și altele. Dacă ai o sufragerie amenajată în stil minimalist, atunci o ilustrație sau un poster abstract în același registru sunt cele mai indicate opțiuni. Pentru un living clasic, imagini pictate în acuarelă, ulei sau acrilic se potrivesc de minune. Dacă te-ai hotărât să mergi pe varianta tablourilor, este recomandat să păstrezi acest trend. Nu le amesteca cu fotografii, deoarece rezultatul nu va fi unul reușit. Este indicat să optezi pentru unele de mărime medie, pentru că sunt ușor de integrat pe perete, alături de alte decorațiuni. Dacă îți dorești să creezi un spațiu special pentru cei dragi, poți apela la tablouri personalizate pentru a imortaliza o amintire frumoasă pe care o aveți împreună.
Fotografii
De obicei, acestea sunt mai greu de integrat în designul interior, însă dacă respecți câteva indicații, peretele va avea un aspect reușit. Fotografiile alb-negru oferă un efect puternic și sunt mai potrivite pentru a fi printate. Fie că este vorba de un portret, fie că este vorba de un cadru arhitectural, de o imagine din natură sau de un instantaneu care produce emoție, imaginile fără culoare își găsesc mai ușor locul pe perete. Cu toate acestea, dacă îți dorești să afișezi o fotografie color, atunci trebuie să alegi una în culori care se asortează cu cele din cameră; fie fac parte din aceeași gamă, fie sunt complementare. Dacă optezi pentru una de mari dimensiuni, asigură-te că nu are un conținut obositor pentru ochi, ci mai degrabă redă texturi și patternuri plăcute privirii.
Oglinzi/ceasuri
Există și alte variante în afară de tablouri sau fotografii. O oglindă sau un ceas poate acorda farmec unui perete din living, având, în același timp, și o dimensiune utilitară. Designerii apelează de obicei la modele rotunde, deoarece creează un efect armonios și unitar, însă tu poți alege orice formă îți este pe plac, atât timp cât se încadrează în decor. Alte variante reușite sunt cele cu mai multe laturi: hexagonale, octogonale și tot așa. În funcție de stilul în care ai amenajat, poți alege o oglindă sau un ceas cu ramă minimalistă sau unul cu o ramă care iese în evidență prin complexitate și motive decorative.
Decorațiuni textile
Deși în cultura vestică ornamentele realizate din țesături nu fac parte din tradiție, acestea câștigă teren și sunt adoptate de către tot mai multe persoane. Fiind caracteristice altor continente, acestea sunt din ce în ce mai iubite, deoarece mulți caută inspirație în zone exotice, relaxante și armonioase. Un astfel de ornament creează, de asemenea, senzația unei camere mai calde și mai primitoare. De aceea, vezi tot mai des diverse textile, cu imprimeuri sau fără, utilizate pentru decorarea pereților. Modelele sunt variate, așa că ai numeroase opțiuni dintre care să alegi. Poți alege o variantă unitară sau una alcătuită din franjuri, cu un aspect și o textură deosebite. Criteriile pe care ar trebui să le ai în vedere sunt dimensiunile, imprimeul, cromatica și modul de prindere. Designerii recomandă să alegi culori neutre, deoarece sunt mai puțin obositoare.
Tapet
O altă variantă populară printre cei preocupați de design interior este tapetul. Dacă în trecut acesta era folosit pentru acoperirea tuturor pereților, de-a lungul anilor lucrurile s-au schimbat, iar abordările au devenit mai variate și mai creative. Așadar, este des întâlnită situația în care unul dintre perete este tapetat, iar restul sunt monocromi. Miile de patternuri existente pe piață îți dau libertate de a alege opțiunea potrivită pentru tine. Fie că selectezi un model clasic, fie unul modern și jovial, acesta trebuie să fie în armonie cu restul camerei. Este recomandat ca, într-o încăpere cu multe piese de mobilier, să alegi un imprimeu mai simplu, pe când într-o cameră cu un număr redus de obiecte, este permis să alegi un tapet cu un pattern complex. În cel de-al doilea caz, evită să mai adaugi alte obiecte decorative, care pot aglomera peretele în mod exagerat.
Ghivece cu flori/tablouri cu mușchi
Dacă îți dorești un design ieșit din tipare, atunci poți renunța la decorațiunile clasice și te poți orienta către cele naturale. Ghivecele suspendate și tablourile cu licheni și mușchi vor atrage privirile tuturor și vor crea un efect spectaculos pe perete. Orice porțiune verde este binevenită, indiferent de stilul amenajării. În funcție de spațiul de care dispui și de restul elementelor decorative, poți alege un singur tablou/ghiveci sau poți compune un grup care să dea farmec sufrageriei tale. Efectul culorii plantelor este unul odihnitor și relaxant, așa că nu ezita să adaugi cât mai mult verde în camera de zi. Aceste decorațiuni se potrivesc cel mai bine pe un perete monocrom, în special, alb. Așadar, evită să le amplasezi pe un perete tapetat.
3. Ce greșeli să eviți atunci când decorezi pereții din living
Uneori, din prea mult entuziasm, persoanele care doresc să-și decoreze sufrageria fac câteva greșeli. Iată care sunt cele mai des întâlnite faux pas în materie de design interior pentru camera de zi:
- Nu aglomera ornamentele fără sens.
Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine, atunci când vine vorba de aspectul estetic. Dacă nu ești sigur cum să alegi și cum să le așezi pe perete, rezumă-te la 2, 3 sau cel mult 4 decorațiuni. Altfel, riști să creezi o imagine obositoare și dezagreabilă. Pentru a obține un efect special cu ajutorul mai multor elemente decorative, apelează la un designer.
- Nu amesteca stilurile.
Aceeași regulă se aplică și în ceea ce privește registrul în care împodobești pereții. Alege un singur stil și mergi cu ornamente doar de acel tip. Un mix de tablouri minimaliste și clasice nu va arăta bine niciodată. Așadar, păstrează uniformitatea pentru a avea un perete armonios.
- Nu poziționa decorațiunile la întâmplare.
Încearcă să acorzi atenție așezării tablourilor sau a celorlalte obiecte pe perete. Dacă sunt în număr mic (cel mult 4), este de preferat să le așezi central, în raport cu canapeaua sau cu alte obiecte care se află în fața peretelui. Dacă alegi să pui un număr mai mare de decorațiuni, atunci ar trebui să urmezi un pattern care să acopere cât mai mult din suprafața pe care vrei să o decorezi, însă, în acest caz, poți renunța la simetrie sau la centrarea lor și le poți aranja într-un mod care pare aleator.
În concluzie, variantele de a decora un perete sunt numeroase, însă modul în care faci acest lucru trebuie să urmeze câteva reguli. Dacă acorzi atenția necesară acestui proces, te vei bucura în fiecare zi de o sufragerie fermecătoare, iar musafirii tăi vor fi impresionați atunci când îți trec pragul.
Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com, unsplash.com, pinterest.com