Cadouri pentru aniversarea căsătoriei – daruri tradiționale pentru fiecare an, ce se potrivește oricând și ce nu e indicat să oferi

Cadoul de aniversare a căsătoriei e modalitatea perfectă prin care să-ți manifești dragostea și aprecierea pentru partenerul de viață. Pentru că e vorba de o persoană pe care o cunoști extrem de bine, poți să alegi idei inedite, amuzante sau emoționante, care să te ajute să exprimi mai ușor ceea ce simți pentru celălalt. 

Chiar dacă este aniversarea primului an sau a nenumărați ani de când ați decis să faceți pasul cel mare, ai la dispoziție o mulțime de variante din care să alegi. Poți să fii creativ și în ceea ce privește ideile de cadou pentru aniversarea căsătoriei părinților sau a altor persoane dragi. Cel mai important este să fie ceva care poate privit și peste ani cu plăcere și emoție.

Idei de cadou pentru aniversarea căsătoriei în funcție de perioadă

Poți să alegi orice cadou crezi că va bucura persoana căreia îi este destinat. Totuși, dacă vrei să sărbătorești o aniversare de nuntă în mod tradițional, există anumite obiecte din materiale care sunt un simbol al unui anumit an de căsnicie. 

Mai jos este vorba despre cadourile din cei mai importanți ani.

Care e cadoul tradițional pentru primul an? 

În mod tradițional, se oferea un obiect din hârtie. Acest material era prețios pentru că avea un cost ridicat și era realizat manual. Semnificația acestui tip de cadou constă în faptul că o căsnicie are la început aceeași fragilitate ca hârtia. 

De aceea, trebuie să ai grijă să te porți delicat și cu înțelegere în căsnicie. Astfel, ea va fi îndelungată, la fel cum hârtia care e mânuită cu grijă păstrează mai mult timp cuvintele scrise pe ea. 

De asemenea, o altă semnificație a metaforei constă în faptul că o căsnicie reprezintă o uniune la fel de strânsă ca aceea dintre fibrele unei coli de hârtie.

Obiectele de hârtie care pot fi dăruite pentru a rămâne în spiritul aniversării tradiționale sunt, printre altele:

 • cărțile;
 • schițe făcute de tine;
 • buchete de flori de hârtie;
 • bilete la teatru, concert etc.;
 • albumele foto;
 • figurine origami;
 • tablourile.

Variante moderne – garoafa, sideful și ceasurile


Alte obiecte mai moderne, care se pot dărui în mod obișnuit la prima aniversare, sunt bijuteriile cu sidef, garoafele și ceasurile. Fiecare dintre ele are o semnificație.

Garoafa

Garoafa este o floare care simbolizează iubirea proaspătă și intensă, mai ales dacă e de culoare roșu aprins. Poți opta pentru o combinație de roșu, alb și roz, pentru adăuga diferite accente în buchet. Garoafele sunt simbolice și pentru că nu se ofilesc la fel de repede ca alte flori, așa că sunt perfecte pentru a exprima puterea legăturii voastre.

Sideful

Bijuteriile pe care le dăruiești pot fi încrustate cu sidef. Aceasta semnifică protecția oferită de căsnicie, calmul și o iubire din ce în ce mai adâncă. 

Ceasul

Ceasurile sunt perfecte pentru a arăta prospețimea căsniciei și speranța unei vieți lungi împreună. Poate fi orice tip de ceas, de mână, de perete sau de birou, orice îi place mai mult partenerului.

Care e cadoul tradițional pentru al zecelea an?

Al zecelea an e unul important pentru căsnicie, pentru că deja s-a scurs un deceniu de când sunteți împreună. Materialul predilect este aluminiul, care nu se degradează sub acțiunea factorilor de mediu și care e folosit pentru a realiza recipiente de depozitare. 

Astfel, nici căsnicia voastră nu s-a schimbat după zece ani și va fi păstrată în continuare intactă. De asemenea, nici maleabilitatea lui reprezintă flexibilitatea și puterea relației voastre.

Poți să dăruiești o cutie din aluminiu cu aspect deosebit, unde să pui diferite obiecte care amintesc de momente speciale din viața voastră împreună. 

Varianta modernă – diamantul 

Pentru o variantă modernă, optează pentru bijuteriile cu diamante. Acestea semnifică faptul că, în ciuda dificultăților din viața de zi cu zi, ați reușit să treceți cu bine peste probleme, pentru a ajunge la acest moment special al celor zece ani împreună.

Ce să dăruiești pentru cea de-a 20-a aniversare?

Douăzeci de ani reprezintă un moment extrem de special. Dacă aveți copii ajunși la vârsta maturității, puteți deja să priviți înapoi nostalgici la momentele frumoase pe care le-ați petrecut în timp ce ei au crescut.

Ca să sărbătorești în mod tradițional aniversarea de 20 de ani, poți opta pentru obiectele din porțelan. Acestea arată că ați avut o căsnicie frumoasă, dar totodată fragilă. Deși ați avut momente mai grele, ați trecut cu bine peste toate. E și de acum înainte nevoie de grijă, pentru a ajunge și la cea de-a 30-a.

Seturile de ceai sunt alegerea cea mai obișnuită, pentru că există o mare varietate din care poți să alegi și acestea nu se învechesc niciodată.

Varianta modernă – platina

Varianta modernă a acestui cadou este platina, care reprezintă durabilitatea, iubirea adevărată și sentimentul reușitei. Cadourile de platină arată că ați reușit să fiți două decenii împreună prin iubirea puternică și perseverență.

Cadoul tradițional pentru a 30-a aniversare

Perlele sunt apreciate pentru frumusețea lor clasică, dar ele se remarcă și prin durata lungă care e necesară pentru ca o astfel de perlă să se formeze. Longevitatea a fost elementul esențial care v-a făcut să ajungeți la o cifră impresionantă. 

Pentru că e ascunsă în scoică, aceasta reprezintă frumusețea ascunsă pe care o dă la iveală căsnicia voastră după atâtea decenii. 

Varianta modernă – jadul

În multe țări din Asia, jadul e un simbol al longevității, norocului, prosperității și înțelepciunii. E semnificativă pentru relația voastră, pentru că reprezintă longevitatea acesteia, norocul unei vieți petrecute alături de persoana iubită, precum și înțelepciunea acumulată de-a lungul timpului împreună.

Patru decenii împreună sărbătorite prin rubine sau obiecte rubinii

Rubinul e un simbol pentru iubirea adâncă care vă leagă încă după o perioadă îndelungată. Poți să dăruiești bijuterii cu rubine sau alte obiecte în această culoare, cum ar fi  vinurile roșii deosebite.

50 de ani sărbătoriți cu obiecte de aur

Aurul nu își pierde niciodată valoarea și fascinația pe care o exercită asupra oamenilor. În ceea ce privește căsnicia voastră, acest metal prețios semnifică puterea și prosperitatea unei vieți petrecute împreună. 

Cadoul clasic e reprezentat de bijuteriile de aur sau de vacanțele în locuri cu nume specific, cum ar fi stațiunile la mare sau unele obiective istorice. O idee pentru ceva cu adevărat special sunt stațiunile turistice din Goden Bay, în Noua Zeelandă. 

Cadouri de aniversarea căsătoriei care pot fi dăruite partenerului de viață sau părinților, nașilor, finilor și altor persoane importante din viața ta

Pe lângă cadourile clasice de mai sus, pentru cei care vor să aniverseze căsătoria dăruind un obiect dintr-un material cu o semnificație specială, există și alte variante care se potrivesc oricărui an al relației soților. Acestea pot fi dăruite nu doar partenerului, ci și dar și părinților și altor persoane care își aniversează căsătoria.

În orice ipostază te-ai afla, poți să dăruiești ceva semnificativ, care să arate cât de speciale sunt persoanele sărbătorite în viața ta. Un cadou de aniversare a căsătoriei trebuie să fie ceva care poate fi păstrat de-a lungul timpului, ca să aducă aminte de momentele fericite. 

Mai jos sunt câteva dintre ideile de aniversare a căsătoriei pentru care poți opta.

 • Un tablou pe pânză personalizat

Dacă vrei să-i dăruiești soțului sau soției ceva semnificativ la aniversarea voastră sau dacă ești în căutare de pentru aniversarea căsătoriei părinților, poți comanda un tablou personalizat, care să înfățișeze o fotografie semnificativă. Pepanza.ro oferă posibilitatea de a avea un tablou canvas cu o calitate înaltă a imaginii și a materialelor din care este realizat.

Astfel, un moment frumos din trecut poate fi transpus într-o imagine de foarte bună calitate pe pânză, care poate fi pusă pe perete ca un tablou pictat. Un astfel de tablou se potrivește cu orice stil al casei și poate fi așezat în orice încăpere.

Pentru părinți, mai ales când aceștia sărbătoresc încă un deceniu împreună, poți da comandă de tablou colaj sau format din mai multe piese, care conține o poză din tinerețe și una din prezent. Împreună cu acest cadou poți dărui și o scrisoare cu urări și în care să exprimi ce înseamnă aceștia pentru tine. 

 • Albumele deosebite cu fotografii sau ramele foto tip colaj

În afară de tablouri, poți să alegi și albume cu design și din materiale deosebite, în care să pui pozele semnificative pentru relația voastră, adăugând și câteva cuvinte care să descrie ce au însemnat momentele acelea pentru tine.

Aceasta este o idee bună pentru părinți sau chiar pentru cadourile la aniversarea căsătoriei nașilor, finilor sau a prietenilor. Mai ales pentru părinți, poate fi emoționant să privească fotografiile de la nuntă sau din primii ani ai căsniciei într-o nouă lumină. 

Ramele foto tip colaj sunt în diferite forme, pentru mai multe sau mai puține poze, și se potrivesc în orice casă. O altă idee este să faci un colaj din poze aranjate sub forma numărului de ani cât ați fost împreună voi sau alte persoane dragi.

 • Un CD cu muzica importantă pentru soți

Muzica e adesea importantă pentru cupluri, pentru că uneori o anumită melodie devine imnul unui moment special din trecut. Poate fi cântecul de la petrecerea la care v-ați cunoscut, un artist despre care ați vorbit descoperind că aveți pasiuni comune sau piesa pe care ați dansat la nuntă. Indiferent de situație, poți dărui partenerului un CD cu muzica artistului vostru preferat.

 • Scrie o scrisoare emoționantă pentru fiecare aniversare

Poți să-i scrii partenerului de viață o scrisoare în care să exprimi sentimentele tale față de el și de timpul petrecut împreună. O altă idee e să ții un jurnal în care să însemnezi momentele fericite de peste an, pentru a le pune alături de scrisoare. Îmbină aceste lucruri cu imagini sub formă de tablou sau album și vei avea un cadou perfect.

 • Alte obiecte personalizate

Ca să aduci o notă personală unui cadou, poți să apelezi de exemplu la gravarea ceasurilor cu un text frumos. Orice ai alege, poți să adaugi cel puțin un mesaj scris pe hârtie, ca să arăți că te-ai gândit atent la ce dăruiești. Este o opțiune să dăruiești, de pildă, și lenjerii pentru pat sau alte obiecte din materiale textile care să fie personalizate printr-un mesaj special cusut.

 • Seturile scumpe de băuturi și delicii culinare 

Poți să îmbini celelalte idei cu băuturi și dulciuri rafinate, din ingrediente cât mai bune. Acestea pot fi folosite pentru a organiza o cină aniversară reușită sau pentru a fi adăugate la colecția de băuturi.

Ce cadouri la aniversarea căsătoriei nu sunt indicate?

 • Cardurile cadou sau banii

Cardurile cadou sau banii pot să fie interpretate ca fiind un semn al nepăsării. De aceea, nu e indicat să oferi așa ceva la aniversarea propriei căsătorii sau a altor persoane dragi. 

 • Nu oferi produse cumpărate de la supermarket

Pentru alte ocazii, poți opta pentru ciocolata sau cafeaua cumpărate de la supermarket, mai ales dacă te grăbești și nu mai ai timp să cumperi ceva deosebit. Totuși, ideile de cadouri pentru aniversarea căsătoriei ar fi bine să excludă astfel de variante.

Un cadou cumpărat din supermarket îți oferă opțiuni comune, limitate și poți cumpăra doar obiecte pe care celălalt le cunoaște deja. Dacă vrei să dăruiești băuturi, ciocolate sau cafea, poți opta mai degrabă pentru cele scumpe și mai rafinate, care nu se găsesc peste tot și pe care persoana dragă ție nu și le poate lua tot timpul.

 • Nu oferi obiecte care sunt doar utile

Indiferent dacă e vorba de partenerul de viață sau de părinți, nași, fini sau prieteni, când aceștia sărbătoresc aniversarea căsătoriei e mai bine să nu le oferi obiecte utile, cum ar fi electrocasnicele. Ceea ce dăruiești ar trebui să aibă o semnificație specială pentru momentul celebrat. De aceea, alege mai bine elemente de decor sau accesorii, cum ar fi:

 • tablourile cu peisaje;
 • ceasurile de mână sau pentru birou;
 • seturile pentru masă deosebite;
 • obiectele din porțelan;
 • bijuteriile;
 • hainele asortate pentru parteneri și cărțile. 

Există o mulțime de idei de cadouri pentru aniversarea căsătoriei. Poți să oferi ceva tradițional, cu o semnificație pentru anul căsniciei la care ați ajuns voi sau cei dragi vouă. 

Ai la dispoziție și idei care se potrivesc oricând, indiferent dacă e vorba de primul sau al 50-lea an împreună sau dacă e vorba despre propria căsnicie sau cauți un cadou pentru părinți la aniversarea căsătoriei. Important e să fie ceva care poate fi păstrat de-a lungul timpului și aduce în minte amintiri frumoase.

Surse foto: Unsplash.com, Pinterest.com, Pexels.com, Pepanza.ro.

Postat pe 20 ianuarie 2021 de