Cadouri cununie civilă – Cum să te prezinți exemplar în calitate de invitat

cadouri-cununie-civila-principala-min

Ai primit o invitație pentru o cununie civilă? Probabil că cea mai mare provocare pe care o vei întâmpina nu o să fie alegerea ținutei, ci alegerea cadoului pentru cununia civilă. Să nu cumva să-ți treacă prin cap să mergi cu mâna goală la acest eveniment. Dat fiind faptul că la o cununie civilă sunt invitați doar cei apropiați, asta înseamnă că viitorii miri te consideră o persoană specială pentru ei. Dacă ei s-au gândit la tine, tu n-ai cum să mergi doar să bei un pahar de șampanie și să mănânci câteva prăjituri.

Acum că este clar faptul că nu este ok să dai curs unei invitații la o cununie civilă fără un cadou, vine momentul să te gândești ce trebuie să alegi. În primul rând nu lăsa acest detaliu pe ultimul moment pentru că cel mai probabil o să dai greș. Iar după asta, iată tot ce trebuie să știi despre cadoul de la cununia civilă și care sunt cele mai bune variante pentru a te prezenta exemplar în calitate de invitat.

Cadouri pentru cununia civila?

cadouri-cununie-civila- prg 1-min

Cununia civilă reprezintă momentul în care doi oameni decid să-și unească destinele, în mod oficial, în fața societății. Este felul prin care unele cupluri simt că își duc relația la nivelul următor, că din acel punct se pot numi o familie și se pot prezenta în societate ca aparținând unul altuia. Sau pur și simplu gândesc pragmatic și și-au dat seama că același nume pe buletine îi scutește de unele probleme, neînțelegeri, sau dificultăți. Oricare ar fi motivul lor, dacă te afli pe lista scurtă a invitaților (adică cei care participă și la cununia civilă, nu doar la nuntă) trebuie să te prezinți la nivelul importanței pe care mirele și mireasa ți-au acordat-o.

De ce se oferă cadouri la cununia civilă

Cu toate că a fost o vreme în care s-a considerat că plicul cu bani te scapă din orice situație, lucrurile s-au mai schimbat. Influențați de trendurile americane, dar și tot mai departe de perioada comunistă prin care a trecut România, oamenii au început să pună preț pe povestea din spatele unui cadou. Cum un plic în care se află bani nu spune altceva decât „să vă fie de folos, nu am inspirație”, cadourile au devenit tot mai la modă atunci când vine vorba despre un eveniment special. Și ce poate fi mai special în viața de cuplu decât momentul în care se petrece „marele pas”. Mai mult, de cele mai multe starea civilă are loc înainte cu câteva zile de nuntă. Ceea ce înseamnă că la nuntă te duci cu plicul și la starea civilă te duci cu un cadou și un buchet de flori.

Ideea de cadou la starea civilă este una destul de veche și a pornit oarecum de la faptul că starea civilă reprezintă momentul în care doi tineri îndrăgostiți urmează să formeze o familie, să aibă o casă, deci au nevoie de un start bun. Cum adică un start bun? Adică obiecte care să le fie de folos în viitoarea familie, să le facă locuința mai frumoasă și banii pe care urmează să-i primească la nuntă să le ofere o perioadă de liniște și acomodare. Pentru că anii au trecut și lucrurile s-au mai schimbat, să oferi perne, pilote, draperii, scaune, paturi sau alte lucruri de „zestre” la cununia civilă nu prea mai este o idee bună. Nu te împiedică nimeni să le dai orice crezi că i-ar face fericiți, însă la „Casa Căsătoriilor” nu poți merge cu așa ceva după tine. Însă, cu obiecte pentru casă mai puțin voluminoase te poți prezenta fără griji, dacă mai spun și o poveste s-ar putea să fi dat chiar lovitura.

În ce moment și cum trebuie să oferi un cadou la cununia civilă

Înainte de orice trebuie să știi că un cadou se oferă împachetat pentru că este vorba despre o surpriză. Nu te poți prezenta în fața prietenilor tăi cu un tablou în mână și să eviți să se observe ce ilustrează, sau cu un electrocasnic în cutia sa. Cu toate că o pungă de cadou poate părea o variantă foarte bună, mai bine optezi pentru hârtie de împachetat. Este totuși un eveniment important și merită să acorzi atenție fiecărui detaliu. Un lucru foarte important este să nu uiți de bilețel. Așa cum la nuntă o să ai numele pe plic, ideal ar fi să le lași un bilețel în care să te semnezi și să le scrii, eventual, și câteva cuvinte.

Cadoul împreună cu buchetul de flori se oferă după ce s-a spus „Da!” și s-a încheiat ceremonia. Proaspeții căsătoriți se felicită, se ciocnește de cele mai multe ori un pahar de șampanie și le poți înmâna cadoul și buchetul de flori. Chiar dacă se obișnuiește să se facă un tunel de flori la ieșire după ce și-au unit destinele, trebuie să mergi la cei doi cu ceea ce le-ai dus în dar. Nu uita că trebuie să ai un cadou pentru amândoi, iar darul împreună cu florile se oferă doamnei. Încearcă să nu le oferi separat pentru a nu da impresia că ai adus cadoul pentru el și florile pentru ea.

Cum alegi cadoul pentru starea civilă

cadouri-cununie-civila- prg 2-min

Până aici s-a înțeles clar că nu trebuie să mergi cu mâna goală, dar nici cu un plic cu bani. De aici urmează să afli cum trebuie să gândești alegerea cadoului ideal pentru starea civilă. Începe prin a te gândi din ce postură participi: ești parte din familie, din partea ei sau din partea lui, sau ești prieten apropiat cu cei doi, etc. Cadourile diferă în funcție de legătura pe care o ai tu cu cei care urmează să-și unească destinele.

De ceva vreme a început să se practice și în România lista cu dorințe, adică ce consideră viitorii soți că o să aibă nevoie pe noul drum pe care o să pășească împreună. Este foarte bine să se respecte lista, iar invitații să se organizeze astfel încât să nu se dăruiască de mai multe ori același lucru.

 • Ești invitat la cununia civilă fiind parte din familie? Detaliu important 

În general, la cununia civilă participă familia începând de la părinți, bunici, frați și până la veri, cumnați și alte rude. Cu cât ești mai apropiat de cei doi viitori soți, sau măcar de unu dintre ei, cu atât trebuie să acorzi mai multă atenție cadoului pe care îl oferi.

În calitate de părinte, frate sau bunic poți apela la un cadou care să le amintească celor doi îndrăgostiți de familie sau să fie un obiect moștenit de mai multe generații. Mai ales în străinătate se obișnuiește să se ofere în dar un obiect de artă: tablou, bibelou, oglindă, cutie pentru bijuterii sau alt lucru valoros mai ales din punct de vedere sentiment. Indiferent ce o să alegi ai grijă să fie un cadou pentru amândoi. Dacă nu, atunci oferă două cadouri fără să pară că faci o diferență deoarece cununia civilă reprezintă primul pas oficial în doi.

Dacă mergi la cununia civilă în cuplu, atunci trebuie să fie un cadou din partea amândurora. Chiar dacă nu i-ai cunoscut niciodată pe cei la a căror cununie mergi, trebuie să te raportezi la relația pe care o are partenerul/a cu cei doi viitori soți. Atât gazdele, cât și partenerul/a o să aprecieze acest mic detaliu și sigur o să te încadrezi în categoria invitaților exemplari.

 • Invitat din partea mirelui sau a miresei? Cum alegi cadoul ideal pentru amândoi

Indiferent din partea cui ești invitat regula este aceeași: trebuie să oferi ceva care să fie pentru ambii viitori soți. Poate că nu-i cunoști pe amândoi, sau poate cu unul nu te înțelegi prea bine, indiferent de situație nu este momentul în care să scoți în evidență acest lucru. Bine… asta dacă nu te-ai prezentat acolo să strigi în gura mare „Mă opun!”, dar asta este o altă discuție.

Dat fiind faptul că probabil sunteți de vârste ceva mai apropiate și probabil aveți amintiri care nu pot fi povestite oricui, te poți lega de acest detaliu. Sau poate cunoști despre cei doi viitori soți detalii mai intime de care poți profita. Mesajele cu subînțeles (inside jokes) ar putea fi baza de la care concepi totul.

Dar dacă nu vrei să mergi foarte departe în relația de prietenie pe care o aveți, atunci poți opta pentru seturile clasice destinate proaspeților îndrăgostiți cum ar fi: set de pahare pentru el și ea, tricouri, brățări, fotografii cu cei doi când erau foarte tineri, cărți pentru proaspeții căsătoriți sau viitori părinți, ș.a.m.d.

Idei de cadouri pentru cununia civilă

cadouri-cununie-civila- prg 3-min

Indiferent ce o să alegi, dacă nu o să faci totul în ultimul moment sigur nu o să poți da greș. Acum că ți-ai făcut o idee despre ce direcție trebuie să abordezi în găsirea cadoului ideal, iată câteva sugestii. Este foarte important să nu iei o sugestie mot a mot. Fă-i pe viitorii soți să se simtă speciali pentru că acea zi este de neuitat pentru ei.

 • Nu uita de flori la cununia civilă

O viitoare mireasă prevăzătoare o să comande sigur flori pentru a se asigura că iese de la starea civilă așa cum spune tradiția. Cu toate acestea, este ideal să-i oferi doamnei un buchet de flori atunci când îi feliciți pentru marele pas. Iată care sunt florile potrivite pentru o cununie civilă:

 • trandafiri albi – clasici dar cu care nu o să dai greș niciodată.
 • bujori – sunt niște flori extrem de delicate și iubite de către femei, iar cei albi și roz sunt perfecți pentru a fi oferiți la starea civilă.
 • lalele – frumoase, elegante și maiestuoase, fiind chiar simbolul afecțiunii și al admirației.
 • frezii – poți alege un buchet care să surprindă folosind frezii albe în combinație cu câteva fire mov sau roz.
 • iriși – irisul este simbolul mariajului perfect și în același timp florile care simbolizează promisiunile respectate.
 • Surprinde-i la cununia civilă cu un tablou

Ce poți adăuga lângă buchetul de flori? Un tablou. Poate fi un obiect de decor ușor de potrivit într-o locuință și care să le amintească mereu viitorilor soți de prezența ta la fericitul eveniment. Fie că alegi un tablou pentru living, dormitor sau bucătărie, mergi pe o imagine care să le trezească amintiri. 

cadouri cununie civilă 3.2. - 7-min
cadouri cununie civilă 3.2. - 6-min

Sau, dacă ideea asta nu îți surâde, poți încerca să le lași un mesaj chiar pe pânză. Poate fi un citat motivațional, un îndemn în noua viața de familie, sau poate o glumă care vă leagă. Indiferent ce ar fi poți face un tablou personalizat care să-i bucure de fiecare dată când îl privesc.

cadouri cununie civilă 3.2. - 4-min

cadouri cununie civilă 3.2. - 5-min

Dacă nu știi ce dimensiune să alegi, poți opta pentru tablouri formate din mai multe piese. Poate fi o un tablou multicanvas, imagine împărțită pe două, poate chiar cinci pânze. Bineînțeles, asta dacă îți dorești să oferi un cadou puțin mai scump.

cadouri-cununie-civilă-3.2-2-min
cadouri cununie civilă 3.2. - 3-min

cadouri-cununie-civilă-3.2-1-min

Orice ai alege, asigură-te că imagina ta beneficiază de o procesare grafică și de un print de cea mai înaltă calitate. Pentru a oferi un plus de valoare cadoului tău, mergi pe mâna celor care știu să facă totul manual și cu mult drag. În felul ăsta sigur o să obții cadoul ideal, iar tu o să fii invitatul exemplar.

 • Oferă-le lucruri utile pentru casă

E cea mai veche variantă și poate cea mai utilizată, însă decât nimic mai bine un obiect care să le fie util în casă. Fie că vrei să le oferi ceva cu sigur nu au, sau ceva ce ar trebui să înlocuiască un obiect asemănător dar dintr-o generație mai veche, alege produse de calitate. Nimeni nu vrea să primească spre exemplu un fierbător care să se strice după primele ceaiuri.

Alege ceva ce nu este extrem de voluminos și care să fie de folos ambilor parteneri. Nu te prezenta la cununia civilă cu tigăi și oale pentru că este posibil ca viitoarea soție să interpreteze că îi dorește un viitor petrecut doar lângă aragaz. Într-adevăr, s-ar bucura și soțul de o mâncare bună dar mesajul nu o să fie interpretat prea ok. În schimb, le poți oferi un set de pahare pentru șampanie sau un set de shoturi. Astfel de obiecte se pot chiar personaliza și pot deveni cadouri destul de drăguțe în orice situație. Dacă nu, ai mai putea încerca următoarele variante:

 • halate de baie – ceva ce oricine are nevoie și nu este greu de ghicit mărimea. Dacă adaugi și numele lor sau wife-husband, aduce cadoul la un alt nivel și chiar arăți că te-ai preocupat.
 • diverse electrocasnice – poate sunt amatori de cafea, sau de gofre. Alege un obiect care să le fie de folos și de care o să se bucure împreună în noua viață de familie.
 • gadgeturi – trăim în era tehnologiei, astfel că un gadget poate fi un cadou potrivit pentru cununia civilă.
 • set de tacâmuri – este un cadou care se oferă încă din cele mai vechi timpuri la o cununie civilă și poate fi chiar unul valoros.
 • dozator de băuturi – serile romantice merg de minune cu o băutură rafinată băută în cel mai select mod cu putință.

Așadar, la o cununie civilă nu trebuie să mergi fără cadou și fără un buchet de flori. Nu pune bani în plic, banii se lasă pentru nuntă. Începe să te gândești din timp la un cadou în care să-i bucure pe cei doi viitori soți. Încearcă să le oferi ceva personalizat pentru a-și aminti tot timpul că le-ai fost alături atunci când au făcut marele pas. Indiferent că alegi un tablou, un obiect electrocasnic, sau alt cadou, asigură-te că o să fie pe placul lor. Dacă ții cont de câțiva pași simpli, sigur o să te prezinți exemplar în calitate de invitat.

Sursă foto: Pixabay.com