Tot ce trebuie să știi despre pictura pe ceramică: Tehnici, modele, ghid util pentru incepatori

Pictura pe ceramică te atrage și ai vrea să afli cât mai multe despre acest domeniu? Ai vrea să începi și tu să pictezi și să capeți skill-urile necesare pentru a realiza cele mai frumoase vase, căni, boluri și vaze pe care să le poți folosi în propria casă, să le faci cadouri sau chiar să le vinzi? Atunci în cadrul acestui articol, vei putea regăsi toate informațiile necesare, structurate special pentru a-ți fi cât mai ușor să le parcurgi și să le reții. Citește-l până la capăt pentru mai mult detalii utile!

Ce este ceramica

Ceramica este materialul obținut în urma modelării și arderii argilelor. A luat naștere acum 26.000 de ani, fiind o artă străveche ce s-a păstrat și a căpătat amploare de-a lungul timpului, care s-a extins, aflându-se la baza mai multor industrii din prezent. Chiar dacă la început aceasta avea strict rol decorativ, astăzi, această practică este exploatată la maximum, deoarece cu ajutorul ei sunt realizate faianța, vesela și obiectele sanitare, țigle, dar și obiecte tehnice rezistente la temperaturi înalte. Ceramica este, de asemenea, un material prielnic pentru pictură, existând diverse tehnici în acest domeniu. Mai jos ai toate detaliile legate despre pictura ceramică, de la tehnici, la materiale necesare și sfaturi pe care să le urmezi dacă vrei să practici și tu această activitate, fie în scopuri financiare, fie în scopuri recreative. 

pictura ceramica
pictura pe ceramica
om pictand pe ceramica

Tipuri de ceramică pe care se poate picta

Pentru a te asigura că faci o treabă bună, este necesar să ai în vedere faptul că există mai multe tipuri de ceramică și fiecare dintre acestea au nevoie de tipuri de culori diferite. Astfel, primul tip de ceramică este acela uscat la aer, care este foarte fragil, spărgându-se destul de ușor și nu sunt nici rezistente la apă. Prin urmare, dacă ai, spre exemplu, o cană sau o vază obținute prin această tehnică, evită să pui apă în ele, fiindcă vor deveni moi. Cu toate acestea, ele pot fi vopsite cu ajutorul culorilor acrilice. Dacă plănuiești să pui vasul ceramic în cuptor, ulterior, nu este indicat, pentru că poate lua foc din cauza acestor tipuri de culori. Ține cont de faptul că astfel de obiecte ceramice sunt considerate piese deosebite și fine, așadar, dacă vrei să le vinzi, poți scoate bani frumoși.

fata cu pictura ceramica

Al doilea tip de ceramică este cea biscuit, obținută în urma arderii lutului, fapt ce îi conferă un plus de durabilitate și produce schimbări fizice și chimice permanente, care favorizează aplicarea glazurilor. De reținut este faptul că nici în cazul acesta obiectele respective nu sunt indestructibile, deci trebuie să ai grijă cu ele. Acest mod de „preparare” al obiectelor ceramice este ideal pentru aderarea culorii, iar pentru ele se folosesc culori acrilice, dacă nu le mai arzi la cuptor după din dorința de a le face mai rezistente, și culori sau markere pentru ceramică.

fata care picteaza pe ceramica

Cel de-al treilea fel de ceramică este cea glazurată sau smălțuită, care se realizează cu ajutorul aplicării unei glazuri transparente sau colorate pe ceramica biscuit, care a fost arsă pentru prima oară, după care se introduce încă o dată în cuptor, setând o temperatură și mai mare. Acest tip de ceramică este extrem de rezistentă la apă, dar nu la fel de ușor de pictat precum primele două, pentru că nu mai este la fel de poroasă, iar vopseaua nu mai reușește să rămână imprimată deasupra ei. Pentru a avea parte de rezultate plăcute, înainte să pictezi, este necesar să o slefuiești și să aplici un grund. Mai jos ai câteva exemple de diferite vase și farfurii de lut pictate, pentru a-ți găsi inspirația necesară.

vas ceramic pictat

Vase de lut pictate

Iată câteva exemple de vase de lut pictate din care te poți inspira pentru propriul proces de creație. Acestea pot fi integrate extrem de ușor în decorul propriei locuințe, oferite cadou sau chiar vândute în mediul online, generând un venit suplimentar.

om care pictează pe ceramica
vopsea albastra pe ceramica

Farfurii de lut pictate

În ceea ce privește modul de a picta farfuriile, ai libertate deplină în a face orice îți trece prin minte, crezi că ar arăta bine și ar fi apreciat de viitorii potențiali clienți sau posesori ai lor. Câteva dintre ele le poți regăsi în fotografiile următoare:

pictura pe vas ceramic
vase ceramice pictate
farfurii pictate
obiecte ceramice pictate
pensule pentru pictat
farfurii colorate
farfurii pictate cu verde
castron pictat
farfurii si castroane pictate

Tipuri de culori pentru pictura pe ceramică

Culorile speciale pentru pictura pe ceramică au un caracter fluid și sunt aplicate cu o pensulă cu fir moale sintetic ori natural. În general, ele pot fi și diluate cu ajutorul unui mediu, în vederea creării unor nuanțe diferite, fără să se modifice consistența lor. După ce se usucă, ele devin rezistente la zgârieturi și și spălarea cu apă rece. Timpul acestora de uscare este diferit în funcție de producător, însă, în general, se usucă în minimum câteva ore aproape complet, iar la 24 sau 48 de ore mai târziu în totalitate. Totodată, ele au fixare atât la cald, cât și la rece. Cele cu fixare la cald necesită introducerea în cuptorul încins pentru uscare, pe când cele cu uscare la rece sunt lăsate pe masa de lucru timp de aproximativ 10 ore și vor fi uscate complet. 

vase ceramice colorate

De asemenea, se folosesc și diverse markere speciale pentru ceramică, fiind destul de ușor să lucrezi cu ele. Acestea se regăsesc sub numeroase culori și se folosesc, în special, pentru a decora farfurii, vaze sau căni, ori alte obiecte ceramice. Sunt extrem de utile pentru crearea mandalelor sau decorurilor cu puncte, care sunt foarte râvnite. 

De menținut este faptul că anumite culori pe care, probabil, le vei utiliza nu prezintă sigurantă în contact cu diferite alimente, fiind recomandate strict pentru obiectele ceramice cu rol de decor. Un alt avantaj al picturii ceramice, este faptul că nu ai nevoie, neapărat, de un cuptor profesionist pentru a obține rezultate plăcute, fiind la îndemâna oricui este pasionat. O serie de culori folosite pentru pictură ceramică sunt glazurile, care au ca proprietate arderea la temperaturi crescute. Având această rezistență la agenți mecanici și chimici, este ideală pentru pictarea veselei, chiar și în cazul celor folosite pentru alimente. Ca să ai parte de un produs finit reușit, este recomandată lăsarea glazurii să se usuce înainte de ardere pentru aproximativ o zi. Rezultatele variază în funcție de cât de gros este stratul de glazură, al argilei aplicate, formei vasului, dar și al temperaturii finale de ardere. Temperatura specifică arderii acestei glazuri ceramice se situează între 1220-1280°C, fiind nevoie de un cuptor special pentru ele. 

vas ceramic cu model

Poți folosi, totodată, engoba, în pictura ceramică și sunt potrivite pentru ceramica nearsă, dar și pentru cea arsă. Aceasta este o argilă lichidă care asigură finisajul obiectelor la o calitate înaltă, fiind utilizată pentru efecte sgraffito sau de marmorare. Este, de asemenea, foarte versatilă și oferă o culoare vie și profundă. Dacă lucrezi cu ea, ține cont de faptul că trebuie să o acoperi cu ajutorul unei pensule late, asigurându-te că elimini excesul. Dacă glazura este utilă pentru colorarea în masă, engoba ajută la pictat. 

vaze și farfurii pictate
vaze de ceramică colorate
pahare de ceramica pictate
cești pictate
castron cu model floral
farfurie cu sushi
scrumiere pictate
vase pictate cu model
vaze ceramice albastre
vaze albastre cu model
scrumiera colorata
cești albe cu model
scrumiere multicolore
căni albe cu model albastru

Cum se pregătesc piesele înainte de a picta

Primul lucru la care să fii atent atunci când te ocupi de pictura ceramică este ca toate obiectele să fie curate. Urmele de murdărie, grăsime sau praf nu vor permite vopselei să fie aplicată uniform. Cel mai bine este să ștergi vasul respectiv cu o cârpă umedă sau să o clătești cu detergent de apă și vase. Bineînțeles, acest lucru nu este posibl în cazul primelor două tipuri de ceramice, menționate anterior, adică cea biscuit și cea uscată la aer, nefiind  impermeabilă în totalitate. De asemenea, ca să-ți fie mai ușor, poți să trasezi conturul picturii cu ajutorul unui creion sau unui marker special, pe care trebuie să-l agiți corespunzător înainte. Este indicat să faci acest lucru pe o coală de hârtie, iar în momentul în care observi că vopseaua curge uniform, poți începe lucrarea, iar dacă greșești ceva, poți șterge urma cu ajutorul unei cârpe umede.

farfurii pictat galben
farfurie pictata cu model
cana alba cu albastru
farfurie portocaliu cu albastru
castroane ceramice multicolore
vaza alba cu model inflorat

Sfaturi utile pentru pictura în ceramică

Dacă nu ești îndemânatic sau faci asta pentru prima oară, te poți folosi de un șablon pentru pictarea unui anumit model. Utilizează un grund pentru ceramică biscuit sau uscată la aer, lucru ce te va ajuta să economisești vopsea, iar pentru a șlefui ceramica așa cum trebuie, ai nevoie de o hârtie abrazivă cu granulație. Dacă te folosești de culori ce au fixarea la cald, este bine să lași obiectul respectiv în cuptor până în momentul când se răcește, astfel încât culoarea să fie cât de bine fixată posibil. Totodată, în cazul utilizării unor astfel de culori, este indicat să citești instrucțiunile fiecărui producător cu privire la timpul de coacere și temperatura specială pentru acea vopsea ceramică. 

vaze mari colorate

În concluzie, dacă vrei să înveți de la 0 cum să pictezi corect pe ceramică, obținând cele mai frumoase rezultate de care tu și cei dragi vă puteți bucura, atunci pune în practică ce ai citit mai sus și nu vei regreta nicio secundă că te-ai apucat de asta!

Sursă foto: Freepik.com, Pixabay.com, Pexels.com