Vrei să-ți deprinzi noi hobby-uri sănătoase și productive pentru a-ți ocupa timpul și a te dezvolta? Ești pasionat de artă și tot ce înseamnă estetic? Ai vrea să ai mai mult timp pentru a învăța mai multe lucruri despre acest subiect? Te-ai hotărât să începi prin a te familiariza cu pictura în ulei și dorești să absorbi cât mai multe informații despre asta și să începi să și practici? Atunci acest articol îți va fi cu adevărat util, deoarece conține informații bine structurate, clare, care te vor face să înțelegi tot ce ai nevoie pentru a realiza ceea ce ți-ai propus, și anume să pictezi corect în ulei!
Ce este pictura în ulei?
Pictura în ulei reprezintă tehnica ce implică utilizarea unor pigmenți legați cu ajutorul liantului de ulei, de obicei de in, ce are proprietatea de a se usca foarte repede, fiind fiert într-o rășină de tămâie sau pin. Pe lângă acesta, se mai utilizează și uleiul de mac, șofrănel sau chiar nucă, ce oferă diverse proprietăți picturii respective, precum eliminarea șanselor de a se îngălbeni ori reducerea perioadei de uscare. Diferența vizibilă dintre aceste tipuri de uleiuri constă în luciul picturii. De asemenea, se pot integra mai multe tipuri de astfel de uleiuri într-o pictură, ținând cont de efectele sau pigmenții pe care artistul urmărește să-i obțină.
În ultima perioadă, culorile de ulei absorbabile în apă, au luat amploare, înlocuind parțial uleiurile clasice. Modul în care ele funcționează este diluarea în apă, cu ajutorul unui emulsor ce le ajută să se usuce mai repede, într-un interval cuprins între 1 și 3 zile, spre deosebire de tradiționalele uleiuri, al căror proces de uscare durează între 1 și 3 săptămâni.
Cum a apărut pictura în ulei?
Tehnica de pictură în ulei a luat naștere între secolele V și VIII, în rândul chinezilor, atunci când realizau renumitele picturi budiste și a căpătat notorietate abia în secolul al XV-lea. Ulterior, aceasta a devenit principala tehnică la care pictorii apelau în realizarea operelor de artă, începând din nordul Europei, în pictura olandeză, iar în perioada de glorie a renascentismului, aceasta a înlocuit în totalitate culorile tempera pe teritoriul Europei.
Tehnici de pictură în ulei
Atunci când vine vorba de tehnicile tradiționale, o pictură în ulei se începe prin schițarea cu cărbune orii vopsea diluată a subiectului pe pânza de lucru. În continuare, vopseaua în ulei este combinată cu alcooli minerali, ulei de in și diverși solvenți ce au rolul de a subția culorile, oferindu-i un timp de uscare mai lung sau scurt. De asemenea, acești solvenți pot fi utili și pentru curățarea pensulelor.
O regulă importantă în pictura în ulei este că atunci când dorești să aplici un strat de vopsea în plus, acesta trebuie să aibă în compoziție sa o cantitate mai mare de ulei decât cel precedent, pentru ca pictura finală să nu se cojească sau să crape. Aceasta este o tehnică numită „Gras peste slab”.
În mod normal, se folosesc pensule pentru aplicarea vopselei, însă există și alte tehnici, cum ar fi aplicarea acesteia cu o cârpă sau cuțitul de paletă. Acest tip de vopsea rămâne umedă destul de multă vreme, lucru datorită căruia poți modifică textura, culoarea ori chiar forma figurii. Totodată, atunci când realizezi o astfel de pictură, cât timp vopseaua este încă umedă, poți chiar să îndepărtezi un strat întreg de culoare și să introduci unul nou, doar cu o cârpă îmbibată în terebentină.
Aceste tipuri de vopsele nu se usucă prin evaporare, ci prin oxidare, ceea ce presupune un timp de uscare la suprafață de aproximativ două săptămâni. Astfel, poți vernisa varianta finală a picturii abia după o perioadă de 6 luni – un an. Unii oameni spun că o pictură de acest tip este uscată complet abia după zeci de ani.
Pe lângă tehnica gras peste slab, există și altele, cum ar fi cea „gros peste subțire”, care presupune aplicarea straturilor de culoare mai groase peste cele subțiri, pentru că în caz contrar, vopseaua poate să crape din cauza mișcărilor de contracție. Dacă apelezi la această tehnică, este indicat ca ultimul strat gros să îl aplici cu un cuțit special pentru pictură.
În continuare, poți apela la tehnica „lent peste rapid”, care înseamnă să aplici prima oară acele straturi de culori ce se usucă mai repede, iar deasupra cele care se usucă mai greu. De reținut este faptul că perioada de uscare a unei culori depinde de natura liantului și a pigmentului. Pigmenții precum siena naturală, galben cobalt și umbra arsă se usucă mai repede, față de negru ivoriu, roșu quinacridone sau alb de titan, care se usucă mai greu.
O altă tehnică specifică picturii în ulei este cea „ud peste ud”, care constă în aplicarea culorii pe suprafețe umede, peste straturile aplicate anterior, ce sunt încă umede. Beneficiile pe care o pictură realizată în această manieră poate fi gata doar dintr-o sesiune. Astfel, poți amesteca rapid straturile culorilor chiar pe pânza de lucru. Dacă, spre exemplu, vrei să pictezi un peisaj și să-l surprinzi într-un moment exact al zilei, această variantă este ideală, pentru că vei reuși să capturezi toate detaliile în timp optim.
Tehnica „amestecare” este printre cele mai ușoare moduri de aplicare a acestor tipuri de culori, fiind ideală pentru începători și constă în combinarea ușoară a culorilor umede și ajută la realizarea unor picturi realiste. Ai grijă, totuși, să nu abuzezi de ea, pentru că poți obține un rezultat nu foarte plăcut.
Penultima tehnică des întâlnită în rândul artiștilor ce pictează în ulei este cea de „subvopsire” și constă în realizarea unei schițe a picturii, pentru ca ulterior să adaugi un strat subțire de vopsea, trasând un contur, care te va ajuta să continui treaba mai ușor.
Ultima tehnică este cea cunoscută sub numele de „glasiu” și este, la rândul ei, destul de populară. Aceasta presupune introducerea unor straturi mai subțiri peste unele uscate și opace. Cu cât adaugi un nou strat de culoare, se schimbă nuanța celui dinainte, iar aspectul de la final va fi unul lucios. De asemenea, această tehnică favorizează obținerea unui aspect multidimensional, iar pentru a avea rezultate cât mai frumoase, este indicat să începi cu o bază opacă, monocromă și să construiești, treptat, straturi transparente peste. De menținut este și faptul că acest mod de a picta este unul destul de minuțios, deoarece este necesar să aștepți ca fiecare strat pe care îl aplici să fie complet uscat, înainte să-l aplici pe următorul.
Culori pentru pictura în ulei
Culorile specifice picturii în ulei au o uscare destul de lentă, față de cele obișnuite și se crede despre ele că sunt utilizate de mii de ani, cea mai veche pictură realizată în acest stil aflându-se în Afganistan, încă din anul 650 î.Hr. La început, acestea erau realizate din rășini naturale, extrase din diferite plante (nuci, maci) sau chiar din proteine animale, tehnică perfecționată abia după 1400, imediat rafinarea uleiului vegetal și solvenții volatili au fost disponibile.
În prezent, acestea sunt obținute din doi componenți, și anume liantul și pigmenții. Aceste particule de pigmenți sunt combinate cu diverse uleiuri vegetale, cel mai des întâlnit fiind cel de in, care își conservă nuanțele și conferă strălucire culorilor. Există, bineînțeles, pigmenții sintetici, care sunt disponibili sunt mai multe nuanțe și cei naturali, care provin din săruri minerale, cum ar fi zincul, plumbul și titanul.
Câteva exemple de nuanțe ce provin din pigmenți sintetici sunt Prussian Blue și Vermillion, fiind extrem de rezistente și luminoase. Pigmenții determină, totodată și nivelul de rezistență și opacitate al culorilor în prezența luminii, iar procesul de producere al unei culori poate dura chiar câțiva ani, având o structură complexă din punct de vedere chimic. Aproape toate culorile, au un singur pigment la bază, iar alte câteva exemple pertinente sunt Cerulean Blue, Indian Yellow și Burnt Sienna ori chiar Cadmium Orange.
Astfel, culorile pot fi împărțite în culori clasice/tradiționale, care sunt obținute în urma rețetei cunoscute de combinare a liantului și pigmentului, culori solubile în apă, ce sunt o alternativă mai modernă, fiind combinate cu apă, în loc de clasicii solvenți și sunt mai eco friendly. În continuare, sunt culorile de ulei alchidice, adică cele care se usucă repede, reducând timpul de uscare la jumătate. Ele conțin ulei procesat termic, sau rășină alchidică, care, spre deosebire de uleiul de in, oxidează mult mai rapid. Nu în ultimul rând, există culorile de ulei sub formă de baton, ce se regăsesc la tub și sunt indicate, în special, pentru tehnicile moderne de pictură, cum ar fi „a la prima”.
Pensule pentru pictură în ulei
Dacă vrei să te înarmezi și cu pensulele potrivite pentru pictura în ulei, află că trebuie să alegi cu atenție. Primele dintre acestea sunt pensulele sintetice cu mâner scurt, având părul fin și elastic, care formează tușe fără întreruperi. Dacă alegi o pensulă de calitate, rezultatele pot fi uimitoare! Orientează-te către cele care au în compoziție fibră de carbon. În continuare, există pensulele cu păr de porc și mâner scurt, ce au vârful în forma pămătufului, perfecte pentru pictura în ulei. Pensulele rotunde cu vârful subțire și lung pot fi și ele o opțiune bună, fiind confecționate din păr sintetic și fin, însă destul de elastic, astfel încât să poată facilita controlul superior al pensulei, fără să cauzeze despicarea vârfului.
De asemenea, pensulele rotunde cu vârf scurt și gros sunt utilizate pentru pictura în culori destul de vâscoase, exact ca cele de ulei. Un alt tip de pensule sunt cele late cu mâner lung și păr sintetic rigid, folosite mai ales pentru tehnica impasto, mai ales în cazul picturii în ulei. Nu în ultimul rând, pensulele de porc, late sunt ideale, deoarece nu își modifică forma și sunt rezistente la uzură. Bineînțeles că vei avea nevoie de pensule de mărimi diferite, în funcție de ceea ce vrei să realizezi cu ele pe pânză, însă le poți identifica ușor pe mânerul acestora.
Cum să introduci picturile în ulei în decor
Picturile în ulei pot fi ușor de introduse în decorul casei tale atunci când paleta cromatică este alcătuită în mare parte din culori neutre, iar astfel poți oferi o pată de culoare. Dacă pe măsură ce te apuci de pictat, obții rezultate plăcute, atunci îți poți agăța pe perete chiar propriile capodopere, pentru a te putea bucura de ele la tot pasul. În cazul în care nu te descurci, îți pierzi răbdarea sau, pur și simplu, nu ești satisfăcut de rezultate, atunci poți introduce un tablou abstract printat pe pânză, în loc de unul pictat. Astfel, nu vei observa nicio diferență și nici nu vei depune niciun efort!
Cum să pictezi corect în ulei
Dacă ești la început de drum cu pictura în ulei și vrei să te asiguri că nu dai greș, poți folosi prima dată doar culorile de bază, pentru a te familiariza cu întreg procesul, cu texturile și cum se așază acestea pe pânză cel mai bine. În același timp, pentru a te asigura că pictezi corect și nu irosești foarte multe materiale, fii atent la proporțiile pe care le introduci, astfel încât să obții un rezultat armonios, nu doar o amestecătură de culori.
De asemenea, este important să optezi pentru o pânză de calitate, deoarece aceasta influențează destul de mult rezultatul final. Chiar dacă, poate, e mai scumpă, o pânză bună va face diferența, iar dacă vrei să ai parte de rezultate favorabile într-un timp scurt, aceasta este soluția!
Un alt element care te va ajuta să pictezi corect sunt tipurile de pensule pe care le utilizezi, deoarece fiecare tehnica presupune aplicarea culorilor cu tipuri de pensule diferite, prin urmare, trebuie să achiziționezi mai multe modele și mărimi. La final, după ce termini de pictat, va fi nevoie să cureți corespunzător pensulele, ca să le poți folosi fără probleme data viitoare, iar pentru asta, ai nevoie de terebentină, care te va ajuta să cureți eficient, în cel mai scurt timp.
În concluzie, pictura în ulei presupune un proces minuțios, dedicat persoanelor creative, pasionate de artă și îndemânatice, care iubesc să exploreze tehnici noi și să iasă din cotidian. Dacă ai citit cu atenție informațiile regăsite de-a lungul acestui articol, vei putea să realizezi, cu succes, cele mai frumoase picturi cu care îți vei impresiona toți cunoscuții. Tot ce ți-a mai rămas de făcut este să începi căutarea celor mai bune materiale, iar apoi să treci la treabă!
Sursă foto: Pixabay.com, Pexels.com, Pinterest.com