Stilul shabby chic – caracteristici și modalități de a integra acest stil unic în locuința ta

Shabby chic este un termen frecvent auzit în lumea designerilor de interior. Dar ce anume alcătuiește acest stil atât de popular? Pe scurt, este un amestec de glamour baroc și elemente rustice alcătuite din mobilier de epocă, finisaje învechite și accente strălucitoare. 

Shabby chic este o mișcare boemă care a devenit populară și la modă în ultima perioadă. Numele stilului spune totul: shabby (ponosit) – și chic. Stilul este în trenduri deoarece nu are nevoie de un buget mare, doar de multă creativitate. Principalele caracteristici sunt imperfecțiunile și frumusețea naturală.

Pentru a aduce în casa ta această estetică versatilă, va trebui să combini elementele, piesele de mobilier și culorile potrivite. Află în următoarele rânduri cum să obții un design shabby chic autentic, de efect. 

Design interior shabby chic – principalele caracteristici

O locuință decorată în stilul shabby chic trebuie să inspire cât mai multă căldură, stare de bine și relaxare. Lumina naturală joacă un rol important, așa că asigură-te că nu-ți lipsesc ferestrele cât mai mari prin care să pătrundă razele soarelui. Pe lângă acestea, iată și alte elemente și caracteristici ale designului shabby chic pe care le poți introduce în locuința ta: 

 • Tonuri calde 

Paleta de culori specifice acestui stil este formată din nuanțe cât mai calde și plăcute. De obicei pereții sunt albi, peste care poți pune tapet și tablouri în tonuri cât mai calde precum gri, bej, lavandă, roz deschis turcoaz. În orice cameră poți decora cu un tablou cu flori ce va crea atmosfera boemă specifică stilului shabby chic. 

 • Mobilier vintage 

Amenajarea shabby chic înseamnă piese de mobilier și decorațiuni vintage, ce te duc cu gândul la o călătorie în timp, într-un cadru romantic, de poveste. Alege piese de mobilier din lemn, cu finisaj antichizat ce simulează vopseaua scorojită. Pentru că acest stil ne îndeamnă să fim cât mai apropiați de mediul natural, poți folosi chiar mobilierul pe care-l ai deja pentru a-l recondiționa. Ai nevoie de o piesă de mobilier cu multe linii curbate, ornamente și gravuri pe care să o vopsești într-o culoare care îți place și vei obține un element shabby chic. 

 • Printuri florale 

Materialele textile și tapetul cu printuri florale nu pot lipsi din decor. Pernele decorative brodate sau cele cu ciucuri cu un print colorat, draperiile florale sau perdelele vaporoase, florile uscate în vaze cu aspect vintage sau sub formă de petale, întregesc acest stil de poveste.

Idei de amenajări interioare shabby chic în locuința ta

Pentru a reuși să obții un decor de vis, îți prezentăm principalele modalități, cât și idei inspiraționale de a include stilul shabby chic în casa ta. 

Dormitor shabby chic

Decizia de a decora dormitorul în stilul shabby chic este una foarte potrivită, pentru că decorațiunile și culorile te vor ajuta să te simți cât mai liniștit și relaxat. Printre elementele ce nu ar trebui să-ți lipsească se numără: 

 • Pat cu tăblie vintage 
 • Noptiere din lemn 
 • Lenjerie de pat cu imprimeu floral 
 • Materiale textile naturale precum bumbac sau pânză
 • Tablou pentru dormitor în culori calde

Iată câteva imagini cu dormitor decorat shabby chic ce te vor inspira:

dormitor shabby chic
dormitor shabby chic
dormitor shabby chic

Bucătării shabby chic

Când vine vorba de amenajarea shabby chic a bucătăriei, nu sunt foarte multe reguli de care să ții cont. Cel mai important este creezi un mix între obiectele vechi cu cele noi, cum ar fi un candelabru deasupra unei mese cu aspect vintage. Iată alte elemente pe care le poți introduce în bucătăria shabby chic: 

Am făcut o selecție de câteva fotografii cu bucătării și mobilier shabby chic pentru care poți opta în locuința ta: 

bucatarie shabby chic
bucatarie shabby chic
bucatarie shabby chic

Living în stilul shabby chic

Livingul este camera vedetă din care decorațiunile cât mai extravagante nu au voie să lipsească. Fii cât mai creativ și alege elemente potrivite, cu un aer boem ce vor crea un living cosy. Descoperă principalele elemente ale stilul shabby chic ce trebuie incluse în living: 

 • Mobilier cu detalii aurii sau argintii
 • Canapea cu un print floral 
 • Oglinzi cu rame foarte ornamentate 
 • Măsuță de cafea 
 • Decorațiuni handmade din lemn 
 • Tablou pentru living

Mai multe imagini și idei inspiraționale chiar aici: 

living shabby chic
living shabby chic
living shabby chic

Așadar, dacă ești o fire romantică, boemă, ce iubește frumosul și decorațiunile delicate, shabby chic este alegerea potrivită pentru tine. Ușor de integrat și nu foarte costisitor, îți va transforma locuința într-un spațiu de poveste, plin de căldură.  

Sursa foto: Freepik.com; Pinterest.com; Pepanza.ro