Stilul baroc – începuturile unui design plin de rafinament

Barocul, stil arhitectural teatral, provine din Italia sfârșitului secolului al XVI-lea și este bine cunoscut pentru opulență, fler, iluminarea dramatică și culorile sale specifice. Stilul baroc este definit de piesele de mobilier impunătoare ce oferă impresia de grandoare, acompaniate de piese decorative ce se deosebesc printr-un dramatism aparte. Decorarea casei în stil baroc nu este o sarcină ușoară, deoarece dincolo de mobilierul excentric, s-ar putea să riști să exagerezi. Noi venim în ajutorul tău pentru a reuși să-ți transformi locuința într-o încăpere rafinată. 

Trebuie să ții minte că în designul interior baroc, accentul este pus asupra detaliilor, ceea ce conduce la crearea unui ambient regal şi primitor. În rândurile de mai jos Îți vom prezenta o scurtă istorie a unuia dintre cele mai admirabile stiluri de amenajare și câteva surse de inspirație.

Stilul Baroc – proveniența și caracteristici generale ale unuia dintre cele mai admirabile stiluri de amenajari interioare.

La bază, stilul baroc este un stil de amenajări interioare, cu un design specific perioadei barocului, reprezentativ secolului al XVII-lea. Stilul baroc a luat naștere în Italia spre finalul anilor 1500 și a cunoscut o ascensiune spectaculoasă între anii 1600-1800, când s-a răspândit în aproape întreaga Europa. Specific designului baroc este dramatismul dus la extrem, fiind un stil extravagant, indicat persoanelor ce își doresc un stil de viață luxos, deoarece totul este la superlativ.

În principiile fundamentale ale stilului baroc, accentul este pus asupra elementelor decorative de lux, care inspiră ideea de opulență. Încăperile trebuie să fie decorate pe măsură, trebuie să fie incluse elemente precum sculpturi din bronz, tapiserii complexe, oglinzi, lambriuri sculptate, tavane pictate într-un mod elaborat, o mulțime de tablouri, ornamente, candelabre de cristal și accente aurii.

Pentru a înțelege mai bine acest stil al arhitecturii clasice, trebuie să știi că barocul s-a răspândit cu rapiditate în Europa. La început, barocul era vizualizat drept emblemă a triumfului Bisericii Catolice asupra reformelor protestante, simbol al monarhiei absolutiste, fapt ce explică arhitectura impresionantă regăsită în palatele acelor vremuri.

Când vine vorba de caracteristicile locuințelor baroce, se pot remarca designuri complexe și luxuriante. De la bun început, stilul baroc se baza pe modelarea unui tot unitar, prin introducerea unor forme geometrice complexe, iar astfel au prins contur clădirile cu pereți curbați, ondulatiile arhitecturale devenind un motiv al designului baroc. Stilul baroc se remarcă, de asemenea, prin tavane și acoperișuri în formă de arc, prin abundența ornamentelor. Ornamentele se remarcă prin bogăția detaliilor, acesta fiind elementul cheie al stilului baroc, iar finisajele predominante sunt realizate din materiale prețioase: aur, argint, bronz și marmură.

Cum s-a remarcat stilul baroc de-a lungul timpului? Amenajările interioare în stilul baroc au reflectat, încă de la bun început opulența și atotputernicia caselor regale. Prin urmare, absolutismul monarhic a fost exprimat prin expresivitatea designului, prin detalii excentrice și finisaje incomparabile, fiind un stil ce numai înalta clasă socială îl putea deține. Decoratiunile specifice erau pregnante, de mari dimensiuni, aurul fiind nelipsit din decorul baroc.

Deoarece barocul a făcut înconjurul lumii, anumite caracteristici au fost adoptate diferit, în conformitate cu anumite aspecte ce țin de cultura popoarelor ce l-au asimilat. În ziua de azi, stilul baroc a evoluat atât de mult încât putem spune că a atins o perioadă de modernizare, păstrând elementele impresionante din trecut, ceea ce îl face și mai dificil de reprodus.

Un lucru este clar, designul baroc are potențialul de a pune amprenta luxuriantă asupra oricărei încăperi, prin caracteristicile sale exuberante. Acesta are potențialul de a impresiona prin eleganța finisajelor, materiale sofisticate și prin aspectului unitar, care atrage cu ușurință privirea și inducând ideea de splendoare. Ți-am pregătit o scurtă listă cu cinci clădiri specifice stilului arhitectural baroc, care cu siguranță te vor inspira.

Clădiri specifice în stil baroc unde îți poți găsi inspirația

Barocul, acest stil exuberant, teatral și extrem de decorativ a preluat elementele principale ale clădirilor renascentiste, făcându-le grandioase. Când vine vorba de arhitectura barocă, putem defini 3 faze distinctive prezente în Europa.

Cele 3 faze ale arhitecturii barocului sunt:

  • Baroc timpuriu (1584–1625) – A început la Roma, incluzând doar lucrările arhitecților italieni.
  • Baroc complet (1625–1675) – A devenit dominant în Roma și s-a extins și în Franța.
  • Baroc târziu (1675–1750) – Se răspândește mai întâi în toată Europa și, în cele din urmă, în întreaga lume.

Inspiră-te aruncând o privire atentă asupra următoarelor clădiri care definesc perioada extinsă a barocului în lumea arhitecturii:

Palatul Versailles

Aceste este exemplul suprem al exuberantului stil baroc francez. Uluitorul palat este unul dintre cele mai opulente palate din lume, simbolul arhitecturii baroc din Franța.

Catedrala Saint Paul din Londra

Aceasta este, de asemenea, una dintre cele mai faimoase clădiri din Londra și simbol al arhitecturii baroc din Anglia.

Karlskirche

Karlskirche, numită și „Biserica Charles” – o uluitioare clădire baroc care domină Viena.

stil baroc

Palatul Regal din Madrid

Acesta este unul dintre cele mai mari palate regale din Europa, se remarcă printr-o combinație remarcabilă de stiluri arhitecturale baroc și neoclasic.

Palatul Regal din Caserta

Aceasta este cea mai opulentă clădire din Sudul Italiei, o reprezentație spectaculoasă a artei barocului.

Dacă îți dorești să implementezi stilul baroc în confortul casei tale, în primul rând trebuie să iei în calcul spațiul de care dispui. Este important să ai un spațiu generos, care să-ți permită să jonglezi cu formele și trăsăturile impunătoare. De altfel, trebuie să iei în calcul posibilitatea unei investiții financiare în piese veritabile, de lux, deoarece acestea predomină.

Dacă ți-au plăcut inspirațiile de mai sus și dorești și tu un decor baroc luxuriant în locuința ta, în articolul următor vei putea afla mai multe despre cum să-ți transformi casa într-un loc regal!

Sursa foto: Freepik.com, Pinterest