Pictura acrilică: Sfaturi, tehnici, culori, ghid util pentru incepatori

Tocmai ți-ai descoperit o nouă pasiune, și anume pictura acrilică, așadar, vrei să afli totul despre ea? Pictezi în fiecare zi și îți exersezi tehnica, pentru a deveni din ce în ce mai bun/ă? Te informezi ori de câte ori ai ocazia și îți dai tot interesul, pentru că ești cu adevărat interesat/ă să avansezi? În cazul acesta, articolul de față îți va fi de mare folos, pentru că în cadrul său vei descoperi tehnici și materialele necesare în acest sens. Citește-l până la final și vezi despre ce e vorba!

Apariția picturii acrilice

Deși, timp de secole, culorile pe bază de ulei au fost în topul materialelor de care artiștii din întreaga lume au beneficiat, însă în urma industrializării ce a avut loc la mijlocul secolului XX, au început să se fabrice și culori sintetice, cum ar fi cele acrilice. La scurt timp după apariția lor pe piață, ele au devenit extrem de populare, datorită avantajelor pe care le au. Printre acestea se numără ușurința cu care se pot utiliza, uscarea lor rapidă și accesibilitatea, dată de faptul că pot fi aplicate pe aproape toate suprafețele și integrate în multe tehnici de pictură, ceea ce le oferă artiștilor o paletă largă de opțiuni la capitolul creație.

pictura acrilica
picturi acrilile
culoare acrilica
culori acrilice
vopsea acrilica
vopseluri acrilice

Tehnici specifice picturii acrilice

Un lucru demn de apreciat la pictura acrilică, pe lângă faptul că se lucrează foarte ușor cu ele, se usucă repede și sunt foarte rezistente, dar și sintetice, sunt numeroasele tehnici pe care le poți realiza cu ajutorul lor. Un prim exemplu ar fi lucrul cu culori fluide, precum în cazul acuarelelor, până la aplicarea straturilor mai groase de culori, la fel ca în cazul culorilor în ulei. Se poate apela la tehnicile cunoscute sub numele de „mixed-media”, care implică îmbinarea materialelor compatibile precum markere, spray-ul pe bază de vopsea acrilică, cerneala, geluri acrilice și paste ori încorporarea materialelor decorative, cum ar fi scoicile, nisipul sau sclipiciul. Astfel, cele mai cunoscute tehnici ale vopselei acrilice este aplicarea substratului, crearea texturii, blocarea, sgraffito, pictarea cu pensula uscată, pictarea cu medii sau chiar aplicarea unei glazuri.

pictura cu vopsea
pictura cu vopselele acrilice
pictura cu vopsea acrilica
pictura cu culoare acrilica
pictura cu culori acrilice

Culori pentru pictura acrilică

Culorile acrilice sunt niște pigmenți concentrați într-o rășină polimerică, ce este solubilă în apă. Având în vedere faptul că ele sunt pe bază de apă, nu e necesară folosirea anumitor

solvenți toxici pentru a le curăța. Este de ajuns dacă le speli cu săpun și apă și sunt potrivite și pentru cei mai experimentați, dar și pentru cei aflați aflați la început de drum în acest proces. Sunt mai vâscoase decât acuarela, guasa ori tempera, iar în funcție de consistența lor, pot fi soft body sau heavy body. 

culori acrilice roșii

De exemplu, primul tip de culori sunt mai puțin vâscoase, fiind mai fluide și având o consistență ce seamănă cu cea a mierii. De asemenea, ele nu rețin urmele de pensulă la fel de bine, lăsând în urmă un strat neted. Din acest motiv, se pot amesteca perfect cu alte medii de pictat, păstrându-și consistența ridicată, astfel încât să rămână la fel de ușor de aplicat. 

Cel de-al doilea tip de culori acrilice, heavy body, au densitatea cea mai mare, asemănându-se cu untul în ceea ce privește consistența lor și, totodată, cu culorile de ulei. Fiind ușor de aplicat, ele sunt potrivite chiar și pentru suprafețele mai abrazive și groase.

pictura cu rosu, galben si negru acrilice

În funcție de tehnica pe care vrei să o pui în aplicare, trebuie să alegi și tipul culorilor pe care le vei utiliza. Cele heavy body se pretează tehnicilor de volum, texturile tridimensionale și aplicarea în cuțit, iar cele soft-body se folosesc pentru a acoperi suprafețe mai mari. De asemenea, poate fi amestecată cu diverse medii pentru pictură, ceea ce îți oferă control în ceea ce privește strălucirea, fluiditatea și a timpului de uscare.

pictura abstractă cu acrilice
copil care pictează cu acrilice
culori acrilice albastre
pictura abstractă cu culori acrilice

Materiale necesare pentru pictura acrilică

Pe lângă pensulele clasice utilizate, aceste culori pot fi pot fi modelate cu ajutorul cuțitelor speciale pentru pictură ori cu spatule. Faptul că au o vâscozitate și consistență crescută, îți permite să creezi linii și forme tridimensionale, texturi atipice sau straturi groase, profitând la maximum de caracterul lor flexibil. În general, atunci când vine vine vorba de culorile acrilice, ele pot fi aplicate prin turnare, cu șablonul de tamponare, cu degetele, cu diferiți piepteni, prin turnare sau cu bureți ori aceste cuțite speciale, în funcție de preferințele artistului și de produsul finit pe care aspiră să-l obțină.

pictura acrilica cu flori
pictura in culori acrilice
pictura acrilica cu girafa
pictura acrilica cu ardei
pictura abstracta cu vopsele acrilice
pictura in culori acrilice abstracta

Ce pensule folosim

Pensulele utilizate în pictura cu vopsea acrilică sunt acelea făcute, atât din fir sintetic, cât și din fir natural, în funcție de tehnica folosită. Este necesar ca părul lor să fie cât se poate dur, dar și flexibil, însă lucrul acesta depinde de nivelul vâscozității pensulei. De asemenea, un alt aspect important, pe care orice persoană care vrea să picteze cu culori acrilice trebuie să-l cunoască, este că pentru un rezultat favorabil, pensulele se mențin umede pe parcursul utilizării și spălate imediat, având în vedere cât de repede se usucă vopseaua și cât de tare le poate deteriora acest lucru.

pensula pentru acrilice
fata cu pensule pentru acrilice
pensule pentru vopsea acrilica
pensule pentru vopsele acrilice

 Suprafețe potrivite pentru pictura acrilica

Fiind principalul lor atu, culorile acrilice pot fi aplicate pe aproape toate genurile de suprafețe, cum ar fi pânza, lemnul, hârtia, piatra, sticla, pielea, ceramica sau chiar plasticul. După ce se usucă, culorile acrilice capătă caracter permanent și impermeabil, adică rezistent la apă, în timp ce suprafața pe care s-a pictat devine flexibilă și durabilă. Spre deosebire de culorile pe bază de ulei, care durează zile sau săptămâni să se usuce, cele acrilice au un timp de uscare de doar câteva minute sau ore, cel mult, fiind la fel de rezistente pe orice suprafață ar fi aplicate.

pictura acrilica apus

În cazul în care suprafețele cu care lucrezi sunt unele absorbante, precum cartonul sau lemnul ori foarte lucioase, cum ar fi plasticul, trebuie să să o pregătești cu un grund, sau gesso acrilic, care are rolul de a sigila acea suprafață care absoarbe, formând o peliculă flexibilă și uniformă. În felul acesta, crește puterea culorilor de aderență și acoperire. Suprafața de lucru cel mai des întâlnită pentru culorile acrilice este pânza pe șasiu, fiind ideală pentru toate tehnicile de pictură, iar începătorilor le este recomandată hârtia pentru pictură, care este mai groasă decât cea de desen.

pictura acrilice cu apus
pictura abstracta cu vopsele acrilice
pictura vapor cu vopsea acrilica
fata in apa pictura acrilica
pictura acrilica nuferi
variante de culori acrilice
pictura abstracta cu caine
pictura acrilica oameni imbratisati
fata care picteaza in culori acrilice

Cum să introduci picturile acrilice în decor

Picturile acrilice au un aspect cu totul deosebit, iar dacă ai talent și dorință în acest sens, poți să realizezi singur numeroase opere pe care, mai apoi, le poți instala pe pereții din încăperile locuinței tale și nu numai, punându-ți amprenta și oferind vitalitate camerelor respective prin alăturarea unei pete de culoare. Ai mână liberă în ceea ce privește combinarea culorilor în vederea obținerii celui mai bun rezultat, iar la final trebuie doar să ai grijă unde și cum amplasezi produsul final. Pe lângă picturi sub formă de tablouri, mai poți picta și diverse obiecte decorative pe care le poți amplasa, de asemenea, oriunde în casă crezi că ar arăta bine. O idee extrem de bună ar fi ca în loc să arunci diverse piese de mobilier sau decorațiuni de care te-ai plictisit, să îți dai drumul la creativitate și să le oferi un aspect fresh, pictându-le cu ajutorul culorilor acrilice. 

pictura acrilica in decor
fata cu pictura acrilica
fata care picteaza cu vopsele acrilice
pictura acrilica in stil abstract
trandafir in culori acrilice
pictura abstracte cu vopsele acrilice colorate

În concluzie, dacă vrei să înveți cele mai populare tehnici în pictura acrilică și să fii sigur/ă că ai materialele potrivite la dispoziție, ține cont de informațiile regăsite de-a lungul articolului de față și nu ai cum să dai greș!

Sursă foto: Freepik.com, Pixabay.com, Pexels.com, Pinterest.com