Ghid de amenajare a zonei de dining din locuința ta: Cele mai bune idei și poze sugestive

Ai un spațiu căruia ai vrea să-i atribui o utilitate importantă și pe care să-l transformi într-un loc relaxant și plăcut din punct de vedere estetic, dar nu știi la ce să apelezi? Vrei să fie ceva de care să te poți bucura singur, cu familia sau chiar cu prietenii atunci când vă întâlniți, pentru a avea parte de cele mai frumoase momente împreună? 

Simți că nu ai inspirația necesară în acest sens și ai vrea să te documentezi puțin mai mult înainte de a începe demersurile? Atunci acest articol îți va fi de mare ajutor, deoarece, de-a lungul său, vei putea regăsi numeroase idei și sfaturi pe care le poți pune foarte ușor în aplicare, în funcție de nevoi, buget și gusturi! Citește-l până la capăt ca să te convingi!

Ce reprezintă zona de dining?

Zona de dining este o zona dintr-o locație (de exemplu, o casă, un restaurant, un hotel sau un spațiu de birouri) care este amenajată special pentru a permite oamenilor să ia masa într-un mediu confortabil și plăcut. Această zonă poate fi situată într-o încăpere separată sau poate fi o parte dintr-un spațiu mai mare, cum ar fi o bucătărie sau o sală de mese.

Fiind un spațiu important într-o locație, acesta reprezintă un loc în care oamenii se adună și își petrec timpul împreună în jurul mesei, socializând și interacționând într-un mod plăcut și relaxant.

ce reprezintă zona de dining
Ce este zona de dining
ce inseamna zona de dining

Cum se amenajează corect zona de dining?

În general, zona de dining include mobilier precum mese, scaune și uneori bufete sau dulapuri de depozitare pentru vase și tacâmuri. De asemenea, aceasta poate fi decorată într-un mod care să creeze o atmosferă plăcută și prietenoasă, folosind obiecte de artă, lumânări, flori sau alte elemente decorative. În funcție de spațiul de care dispui, dar și de propriile gusturi, poți include orice crezi că s-ar potrivi bine decorului, iar mai jos, ai câteva sugestii cu privire la acest lucru. 

Cum se amenajează corect zona de dining
 amenajare corecta zona de dining
amenajarea corecta a unei zone de dining

Amenajarea zonei de dining în funcție de dimensiune

Amenajarea zonei de dining trebuie să fie adaptată la dimensiunea spațiului disponibil pentru a fi eficientă și plăcută pentru utilizatorii săi. Dacă dispui de un spațiu mai restrâns, trebuie să oferi o atenție mai sporită și să fii ceva mai creativ/ă, însă dacă spațiul este mai mare, atunci ai o libertate mai mare în ceea ce privește dispunerea mobilierului și a decorațiunilor. 

Amenajare zona de dining în funcție de dimensiune
amenajarea unei zone de dining în funcție de dimensiune
amenajarea corecta a unei zone de dining în funcție de dimensiune

Amenajarea unei zone de dining mici

Dacă ai o zonă de dining mică, optează pentru o masă și scaune care să fie proporționale cu dimensiunea spațiului. Masa rotundă sau ovală poate fi o alegere bună într-un astfel de spațiu, deoarece ocupă mai puțin spațiu și oferă mai multă flexibilitate în privința numărului de locuri. Încearcă să folosești scaune care pot fi pliate sau glisate sub masă pentru a economisi spațiu. De asemenea, poți utiliza oglinzi și lumânări pentru a face ca spațiul să pară mai mare și mai luminos.

Amenajarea unei zone de dining mici
Amenajarea corecta a unei zone de dining mici
Amenajarea zonelor de dining mici

Amenajarea unei zone de dining medii și mari

Într-un spațiu de dining mediu, poți alege o masă dreptunghiulară sau pătrată cu un număr corespunzător de scaune, dar încearcă să plasezi masa în centrul spațiului și să lași suficient spațiu în jurul ei pentru a permite circulația. Poți utiliza o perdea sau o draperie pentru a separa zona de dining de restul încăperii și a crea o atmosferă intimă.

În continuare, amenajarea unei zone de dining mari poate fi o provocare, deoarece este important să se creeze un spațiu care să fie funcțional și confortabil, dar și estetic plăcut. Un prim sfat ar fi să alegi mobilierul potrivit, iar mesele și scaunele este indicat să fie proporționale cu dimensiunile încăperii, astfel încât să existe suficient spațiu pentru a se mișca și pentru a împinge scaunele înapoi. De asemenea, poți lua în considerare utilizarea unor bănci în loc de scaune pentru a economisi spațiu.

Amenajarea unei zone de dining medii și mari

Dacă ai o zonă de dining mare, o poți împărți în mai multe zone mai mici. De exemplu, poți crea o zonă de lounge sau o zonă de conversație cu fotolii și canapele confortabile. Această diviziune va transforma spațiul într-unul mai plăcut și mai prietenos.

Iluminatul joacă un rol important în crearea unei atmosfere plăcute, iar iluminatul ambiental poate construi o atmosferă extrem de confortabilă. Se poate apela chiar și la iluminatul suplimentar deasupra mesei, dacă este necesar, pentru un confort sporit. 

Amenajarea corecta a unei zone de dining medii și mari

Decoratiunile potrivite adaugă o notă de eleganță, așadar, poți să ai în vedere draperii sau rolete pentru ferestre, care vor adăuga un plus de confort și intimitate. Nu în ultimul rând, poți adăuga perne decorative sau tăvi cu flori ori lumânări pentru a completa decorul.

Amenajarea zonelor de dining medii și mari

Amenajarea zonei de dining conform stilului

Un alt criteriu demn de luat în calcul și care face diferența, atunci când vine vorba de amenajarea zonei de dining este stilul pe care vrei să-l abordezi. Mai jos ai câteva sugestii de amenajare a unei zone de dining, conform stilului modern, vintage, tradițional și industrial, iar în funcție de gusturile tale, îl poți alege pe cel care îți sună cel mai bine.

Amenajarea zonei de dining conform stilului

Amenajarea zonelor de dining conform stilului
Amenajarea corecta a unei zonei de dining conform stilului
Amenajarea corecta a zonelor de dining conform stilului

Zona de dining în stil modern

Pentru a amenaja o zonă de dining în stil modern, este important să folosești elemente de design minimalist și curat, iar mai jos ai câteva sfaturi care te pot ajuta să creezi o astfel de zonă de dining. În primul rând, într-un stil modern, se folosesc de obicei culori neutre, cum ar fi alb, gri și negru, alături de materialele simple, cum ar fi sticla, metalul și lemnul. De asemenea, mobilierul dintr-o zonă de dining modernă trebuie să fie simplu și minimalist. Mesele de dining din sticlă și scaunele din piele sau piele ecologică sunt exemple bune de mobilier modern.

Într-o zonă de dining modernă, iluminarea trebuie să fie bine planificată. Se pot folosi lampadare sau aplice elegante pentru a crea o atmosferă caldă și plăcută în timpul meselor. Accesoriile dintr-o zonă de dining modernă trebuie să fie simple și minimaliste. Poți alege vase de sticlă, tacâmuri simple și câteva decorațiuni elegante, cum ar fi o sculptură de sticlă sau o pictură abstractă.

Zona de dining în stil modern
Zona de dining în stilul modern
Zona de dining conform stilului modern

Zona de dining în stil vintage

Dacă plănuiești să-ți amenajezi un dining în stil vintage, atunci mobilierul este un aspect important. Spre exemplu, poți alege o masă și scaune din lemn masiv sau din metal vechi, cu o patină veche sau un aspect antichizat. De asemenea, folosește textile în culori și imprimeuri vintage, cum ar fi perdele, draperii, fețe de masă sau covoare în culori și imprimeuri vintage. Poți opta pentru modele florale, dungi sau carouri în nuanțe pastelate sau cu un aspect pătat.

Zona de dining în stil vintage

În continuare, poți adăuga elemente vintage în decor, cum ar fi farfurii și tacâmuri vechi, pahare din cristal, lămpi și candelabre cu un aspect uzat sau cu detalii din fier forjat și nu uita că nuanțele naturale de lemn, precum maro, bej sau gri, sunt perfecte pentru a crea un decor vintage în zona de dining. Totodată, poți adăuga un colț de lectură în apropierea zonei de dining, cu un fotoliu vechi și o masă mică, alături de o lampă de lectură cu un aspect vintage pentru a completa atmosfera.

Nu în ultimul rând, tablourile cu imagini vechi, plante în ghivece din lut sau obiecte de ceramică ori sticlă cu un aspect vechi, sunt de luat serios în considerare!

amenajare zona de dining în stil vintage

Zona de dining în stil tradițional

Dacă vrei să-ți decorezi zona de dining în stil tradițional, poți opta pentru o masă solidă din lemn masiv, scaune din lemn sau cu tapițerie, dulapuri sau bufete pentru depozitare.

De asemenea, perdelele, draperiile, fețele de masă sau covoarele în culori tradiționale, cum ar fi maro, bej, verde sau roșu sunt o alegere bună și poți introduce chiar și imprimeuri tradiționale, cum ar fi dungi sau carouri.

Totodată, poți să adaugi elemente tradiționale în decor, cum ar fi farfurii, tacâmuri și pahare din ceramică sau din sticlă, lămpi de tavan sau candelabre cu un aspect clasic și să folosești culori naturale și pastelate, precum maro, bej sau gri, perfecte pentru a crea un decor tradițional în zona de dining.

Zona de dining în stil tradițional

O altă idee bună este să adaugi un colț de servit ceai în apropierea zonei de dining, cu o masă mică, o canapea și un set de ceai, alături de o lampă de lectură sau o lampă de masă pentru a completa atmosfera. Adaugă și alte detalii tradiționale în decor, cum ar fi tablouri cu peisaje sau naturi statice, vase de ceramică sau din lut, lumânări și aranjamente florale.

Zona de dining amenajata în stil tradițional

Zona de dining în stil industrial

Pentru a amenaja o zona de dining în stil industrial, poți lua în considerare elementele și caracteristicile de mai jos. Spre exemplu, podeaua ar trebui să fie de preferință din beton, dar dacă acest lucru nu este posibil, podeaua din lemn cu aspect industrial poate fi o alegere bună. Pictarea pereților este indicat să fie în nuanțe neutre, cum ar fi gri, bej sau alb, poate crea o atmosferă industrială. De asemenea, se poate opta pentru cărămidă expusă sau perete cu textură de beton pentru un aspect autentic.

Zona de dining în stil industrial

Mobilierul din lemn și metal, cu un aspect robust și minimalist, poate fi alegerea potrivită pentru o zonă de dining în stil industrial. Mesele și scaunele cu picioare metalice și blaturi de masă din lemn brut, de exemplu, pot fi opțiuni bune. În continuare, luminile suspendate cu un aspect industrial, precum lămpile cu filament sau lămpile cu șuruburi expuse, pot fi un element cheie în decorul industrial, iar pentru a completa decorul industrial, se pot folosi diverse accesorii precum tapițerie din piele, cutii metalice de depozitare, oglinzi cu ramă de fier sau ceasuri mari cu aspect industrial.

amenajare zona de dining în stil industrial

Paletele de culori recomandate sunt, de obicei, nuanțe de gri, bej, negru sau maro, dar se pot adăuga accente de culoare precum roșu sau galben pentru a aduce un pic de dinamism.Nu în ultimul rând, în zona de dining se pot adăuga plante pentru a aduce un pic de viață și culoare în spațiul industrial, care pot fi amplasate în vase metalice sau containere de beton pentru a se potrivi cu tema decorului.

Amenajarea zonei de dining în funcție de zona

Un alt criteriu extrem de important, atunci când amenajezi un dressing, este zona în care acesta se află, cum ar fi living, bucătărie, balcon sau chiar grădină. Din fericire, mai jos ai câteva detalii utile legate de fiecare dintre acestea în parte! 

amenajare corecta zona de dining în stil industrial

Dining room in living

În primul rând, atunci când ai zona de dining în living, un prim lucru de care ar trebui să ții cont este separarea acesteia de restul livingului. Poți utiliza covoare, o masă de dining de dimensiuni mari sau o lumină suspendată peste masă, care va crea un decor foarte confortabil.

Totodată, mobilierul de dining trebuie să fie confortabil și ergonomic, dar în același timp să se potrivească cu stilul general al livingului. Scaunele pot fi cu spătar înalt pentru a oferi un suport bun pentru spate, iar masa poate fi extensibilă pentru a se potrivi cu numărul de persoane care iau masa. Iluminarea este și ea un aspect important în orice zonă de dining, iar în living, se poate alege o lumină suspendată sau chiar un candelabru pentru un efect mai dramatic.

amenajarea corecta a zonei de dining room in living

Dacă vrei ceva mai deosebit, iar spațiul îți permite, poți include accesorii pentru a completa decorul, cum ar fi perne decorative pentru scaune, vase cu flori sau ornamente. Când vine vorba de cromatică,  poți apela la o paletă de culori care să se îmbine cu nuanțele din cameră sau poți adăuga ceva extra, pentru a crea un contrast interesant.

O altă idee bună sunt plantele, care pot fi adăugate pentru a aduce un pic de natură în living și pot fi amplasate într-un colț din zona de dining sau pe o masă de cafea și nu uita că în zona de dining, este important să existe spațiu de depozitare pentru tacâmuri, veselă și alte obiecte de dining, iar pentru asta poți include o comodă, o vitrină sau un dulap care să se potrivească cu decorul. Nu în ultimul rând, o alternativă interesantă pentru delimitarea zonei de dining poate fi utilizarea unui tapet sau a unor panouri decorative pe peretele unde se află masa de dining, lucru ce poate ajuta la definirea zonei și poate adăuga un element vizual interesant în living.

amenajare zona de dining room in living

Dining room in bucatarie

Dacă e vorba despre o zonă de dining aflată în bucătărie, atunci lucrurile pot fi destul de simple, deoarece nu ai foarte multe lucruri de făcut, ori foarte complicate, fiind puțin mai greu să delimitezi cele două zone din încăpere și să creezi un decor conform și plăcut. Pentru a fi sigur/ă că faci o treabă bună, cel mai ușor ar fi să delimitezi cele două zone din bucătărie fie cu ajutorul unor draperii sau prelate, fie instalând niște uși glisante de sticlă, care să ofere un aspect deosebit. Și aici poți introduce orice culori crezi că s-ar potrivi cu restul decorului, dar și cu propriile gusturi, plante, dacă îți permite spațiul și, de ce nu, diverse corpuri de iluminat.

Dining room in bucatarie
zona de dining room in bucatarie

Dining room spre grădină

Atunci când amenajezi o zonă de dining în grădină, e bine să alegi un loc care să fie plat și care să aibă o priveliște plăcută și, în același timp, să te asiguri  că zona de dining este protejată de soare și de vânt.

Mobilierul de exterior trebuie să fie durabil și rezistent la intemperii, iar masa și scaunele pot fi din lemn sau dintr-un material rezistent la apă, cum ar fi ratanul. Ai grijă să alegi o masă de dimensiuni mari, cu suficiente locuri pentru toți cei care iau masa, astfel încât să nu rămână nimeni pe dinafară.

amenajare zona dining room spre grădină

Pentru a crea o atmosferă plăcută, se poate alege o iluminare adecvată, care poate fi sub formă de lumânări, lămpi suspendate sau lampadare de exterior. Este important ca iluminarea să fie suficientă pentru a putea lua masa confortabil în seara târziu și poți introduce tot felul de accesorii pentru a completa cu succes decorul, cum ar fi pernele decorative pentru scaune, măsuțele laterale sau lămpile solare.

Dining room spre grădina

Ca să poți proteja zona de dining de soare, alege o umbrelă de soare, în culori vibrante sau în tonuri neutre, în funcție de preferințe, iar pentru a aduce un pic de natură în zonă, amplasează plante și flori în jardiniere sau ghivece de flori. Este important să alegi plante care să reziste la intemperii și la soarele direct. Dacă grătarul face parte din planurile de amenajare a grădinii, acesta poate fi amplasat aproape de zona de dining pentru a crea o atmosferă deosebită și pentru a putea savura delicioase preparate la grătar în timpul meselor de familie sau petrecerilor cu prietenii. Nu în ultimul rând, ai în vedere faptul că pentru zilele mai reci sau serile târzii, va trebui să amplasezi și un încălzitor de exterior, ce poate fi sub formă de sobă sau arzător de gaz și amplasat strategic în zona de dining, pentru a oferi căldură și confort suplimentar.

Dining room spre balcon

Dacă zona de dining din casa ta se află spre balcon, atunci, cel mai probabil, spațiul este unul mai restrâns, însă nu trebuie să-ți faci griji în privința aceasta, deoarece, cu puțină creativitate și resursele potrivite, poți realiza un decor deosebit. Spre exemplu, poți să apelezi la o masă pliabilă, extensibilă, la ghivece suspendate cu flori, la tabureți mici, de diferite culori, care să anime atmosfera și, de ce nu, niște instalații electrice, care vor crea o atmosferă caldă și intimă odată cu lăsarea serii. 

Dining room spre balcon

Ce să nu introduci în zona de dining

Dacă tot ai auzit atâtea legate de ce ar trebui să introduci în zona de dining din casa ta, a venit momentul să auzi și câteva sfaturi legate de ce nu ar fi tocmai indicat să amplasezi aici. De exemplu, dacă ai un spațiu restrâns alocat acestei zone, încearcă să nu introduci piese de mobilier mari și impunătoare, deoarece ele trebuie să fie cât mai practice, flexibile și mobile. Pe de altă parte, dacă zona de dining este una mai mare, ai grijă să nu introduci, din greșeală, mai multe lucruri decât e nevoie, din simplul motiv că „ai suficient spațiu”, pentru că riști să nu obții un estetic prea plăcut din cauza aceasta.

ce sa nu introduci in zona de dining

În concluzie, dacă planul tău este să obții o zonă de dining deosebită, confortabilă și plăcută din punct de vedere estetic în casa ta, atunci sfaturile și ideile pe care le-ai regăsit de-a lungul acestui articol sunt extrem de utile în acest proces. Culege sfaturile care crezi că ți se potrivesc și fă lucrurile pas cu pas, testând cât de mult poți, până ce vei obține un rezultat favorabil!

Sursă foto Pixabay.com, Pexels.com, Pinterest.com, Freepik.com