Simți nevoia să dai un refresh dormitorului tău și nu știi cum? Încă ești indecis ce să alegi dintre tapet sau vopsea și încă strângi informații care să te ajute să iei o decizia în acest sens? Atunci ai ajuns unde trebuia, deoarece articolul prezent și-a propus să-ți ofere toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea face o comparație între tapet și vopsea și a lua cea mai bună decizie pentru tine! Hai să-l urmărești până la capăt și să descoperi despre ce e vorba!
De ce materiale e nevoie pentru aplicare tapet
Dacă ai plănuit să aplici tapet pe peretele din dormitorul tău, vei mai avea nevoie și de alte câteva lucruri în plus, pentru un rezultat optim. Astfel, ia în calcul câteva lavete, o ruletă, folie pentru marginile peretelui, adeziv, mănuși comode, rolă de cauciuc, dar și o foarfecă, care îți vor face viața mult mai ușoară pe parcursul lucrării. Ai grijă ce model de adeziv alegi, astfel încât să se potrivească cu tapetul pe care îl ai.
Cum pregatim peretele
După ce te-ai asigurat că ai la îndemână toate materialele necesare atunci când începi să lucrezi, următorul pas este pregătirea corectă a peretelui, lucru indispensabil pentru un rezultat optim și cât mai puține bătăi de cap. Așadar, acesta trebuie să fie uscat și curat, lipsit de găuri, cuie, orice decorațiuni sau întrerupătoare, iar înainte de aplicarea tapetului este necesar să ștergi bine peretele cu o cârpă uscată, pentru a îndepărta praful.
Cum se aplică în mod corect tapetul
Cu toate că tentația este aceea de a aplica tapetul de sus în jos, prin a-i da drumul „să curgă”, nu este cel mai lejer mod de a lucra, fiind destul de incomod. De asemenea, vei risca să-l lipești strâmb, ceea ce probabil nu îți dorești. Cea mai bună metodă, care îți va garanta succesul, este să tai fâșii tapetul, în urma măsurătorilor corecte. Pentra asta, adezivul se va lipi atât pe tapet, cât și pe perete și va fi lăsat aproximativ 5 minute la înmuiat, urmând să se întindă cu ajutorul rolei de cauciuc, pe care o poți folosi, ulterior, la corectarea bulelor de aer formate. Acestea trebuie îndreptate către marginea tapetului, astfel încât să dispară. Nu în ultimul rând, dacă există un exces de adeziv, se poate îndepărta cu o lavetă sau burete prin apăsări ușoare, fără să freci, deoarece tapetul riscă să se tocească sau rupă în locul respectiv.
Tipuri de tapet în funcție de material
În funcție de material, există mai multe tipuri de tapet pentru care poți opta. Acestea se pretează diferitor încăperi conform traficului de persoane, temperaturii și umidității din camera respectivă, astfel încât să aibă o durată de viață cât mai lungă. Mai jos, ai 3 tipuri de tapet, descrise în câteva rânduri, pentru a-ți putea face o idee cât mai clară.
Tapet din hartie
Fiind un tip de tapet mai accesibil din punct de vedere financiar, cel de hârtie oferă un estetic plăcut și nu este recomandat pentru încăperile cu un grad de umiditate mai crescut și un trafic mai intens, din simplul fapt că e destul de sensibil. Îl poți găsi sub varianta de un singur strat sau chiar mai mult, a doua variantă fiind mai sigură, însă nu este lavabil, ceea ce înseamnă că nu poate fi curățat și este destul de complicat de montat din cauza materialului, riscând să se decoloreze în timp.
Tapet din vinil
Al doilea tip de tapet este cel din vinil, care are un grad de rezistență mult mai crescut, spre deosebire de cel din hârtie. De asemenea, se montează destul de ușor, fără să se rupă, la fel cum poate fi și dezlipit pentru eventuale modificări, în cazul în care nu ți-a ieșit din prima. Totodată, se curăță rapid, doar cu ajutorul unei lavete umede, fiind regăsit sub diverse modele, precum lucios, mat sau chiar cu elemente ieșite în relief. Acesta rezistă la razele solare, nu reține praf, este lavabil și acoperă excelent diverse imperfecțiuni, iar dacă vrei să completezi decorul cu succes, poți introduce și un tablou minimalist, care va pune punctul pe i asupra esteticului încăperii.
Tapet din material textil
Ultimul tip de tapet, cel din material textil, este confecționat din fibre textile, cum ar fi bumbacul sau mătasea, iar avantajul acestuia este că favorizează aerisirea pereților, are o montare ușoară și nu este deloc toxic, ceea ce înseamnă că poate fi aplicat pe pereții din camera copiilor, dar nu pentru living, având un trafic mai mare, ceea ce poate duce la deteriorarea acestuia. Chiar dacă are un preț mai ridicat, acesta are un design modern, este ușor de montat și nu formează goluri de aer, dar este sensibil la umiditate, așadar, ai grijă unde îl amplasezi.
Diferența dintre tapet și vopsea
Cu siguranță ai stat ceva timp pe gânduri înainte să iei o hotărâre, dacă să apelezi la tapet sau să mergi pe stilul clasic, adică vopsea. Dacă, spre exemplu, ai un perete cu imperfecțiuni pe care ai vrea să le acoperi, tapetul e varianta mai ușoară, având în vedere faptul că în cazul vopselei acest proces este mai anevoios. Ambele te pot ajuta să obții rezultate deosebite, integrându-se armonios în decorul oricărei încăperi.
Avantaje tapet
Printre numeroasele avantaje ale tapetului, se numără versatilitatea acestuia, fiind ideal pentru diverse suprafețe și corectează cu succes micile imperfecțiuni ale pereților. De asemenea este ușor de întreținut și se regăsește la prețuri accesibile pentru toate buzunarele. Totodată, poate fi înlăturat ușor, în cazul în care nu mai ești satisfăcut de acesta și are o durată de viață extinsă. Nu în ultimul rând, poate fi aplicată chiar de tine, fără să plătești un specialist să facă treaba în locul tău și, cel mai important, oferă un aspect special încăperii respective.
Dezavantaje tapet
Pe lângă avantajele menționate anterior, tapetul poate avea și câteva dezavantaje, peste care poți trece, bineînțeles, dacă ți-ai propus să îl introduci în casa ta, dar pe care e bine să le cunoști din timp. Ce ar trebui să știi despre acesta, înainte să îl aplici este că tapetul se poate desprinde odată cu trecerea timpului sau decolora, se poate rupe sau umfla și, bineînțeles, dacă umiditatea își face simțită prezența în interiorul camerei, fără ca peretele să respire, există riscul de a se forma ciuperci.
Ce modele de tapet se pun în dormitor?
Există numeroase modele de tapet pentru dormitor, însă cele mai populare sunt acelea cu motive floare color sau neutre, deoarece scot în evidență cu succes perspectiva peretelui, fiind aplicat, în general, pe peretele cu patul. Acest lucru se datorează faptului că lumina veiozelor pe parcursul nopții creează un contrast deosebit în cameră și oferă tapetului un aspect senzațional.
De asemenea, un alt model râvnit de tapet este cel cu motive geometrice, care se regăsesc sub diverse modele, îndreptându-se către abstract, deci dacă ești în căutarea unui model mai neobișnuit.
Nu în ultimul rând, modelele de tapet cu efect 3D sunt la mare căutare în rândul oamenilor care doresc să introducă un detaliu mai puțin întâlnit în locuința lor, oferind impresia de spațiu mai extins. Ele pot ilustra texturi, obiecte sau chiar peisaje, care oferă o senzație foarte reală.
Prin urmare, aplicarea tapetului într-o încăpere poate fi un proces minuțios, însă dacă ești mai pretențios sau vrei să încerci ceva nou, poți face un experiment în propria casă. Astfel, decorul încăperii va fi unul deosebit, care va asigura o atmosferă caldă în cadrul locuinței tale.
Sursă foto: Pinterest.com, Pixbay.com