Bucătărie rustică – Sfaturi și idei utile pentru amenajare + poze cu bucătării rustice de vis

bucatarie rustica

Amenajarea bucătăriei îți poate da bătăi de cap, mai ales atunci când dorești un design special. Bucătăria este acea încăpere în care te bucuri de cele mai delicioase momente, de aceea decorul trebuie să fie potrivit așteptărilor tale.

Dacă îți dorești ca bucătăria ta să emane un sentiment de căldură și un farmec aparte, atunci o bucătărie decorată în stil rustic este exact ceea ce ai nevoie. Când vine vorba de a crea acest aspect confortabil în inima casei tale, posibilitățile sunt variate: de la grinzi din lemn și dulapuri vopsite, până la podele robuste din piatră.

În plus, dacă ai o conexiune cu natura și iubești elementele tradiționale, trebuie să descoperi ideile de mai jos, îți vom prezenta cum să-ți decorezi bucătăria în stil rustic.

Caracteristicile unei bucătării rustice + tipuri de design ale bucătăriilor rustice

Stilul rustic reprezintă acel element de lejeritate care induce senzația de bucătărie primitoare, locul din care nu ai mai vrea să pleci. Indiferent de dimensiunea bucătăriei, garantăm că acest design va arăta la fel de șic atât într-un spațiu mic, cât și într-unul extins. 

Prin urmare, am adunat o serie de caracteristici și imagini din care te poți inspira pentru a crea designul rustic mult visat, iar cu ajutorul unei combinatii potrivite de materiale poți obține un aspect funcțional, cu adevărat spectaculos. Descoperă doza de inspirație pentru următoare renovare care va reda frumusețea specifică mediului rural!

Bucătărie rustică în stil industrial

Atunci când stilul rustic întâlnește stilul industrial, magia apare! Aspectul rustic este creat cu ajutorul grinzilor expuse și pereților din piatră, în timp ce aspectul industrial este redat de accente industriale precum scaunele metalice, oțelul inoxidabil, chiar și blaturile de bucătărie negre sunt un plus!

Dacă îți vor plăcea următoarele fotografii, înseamnă că ai nevoie de o bucătărie rustică în stil industrial:

Bucătărie rustică din lemn

Această combinație este una clasică, atunci când spui „bucătărie rustică”, inevitabil te gândești la lemn. Lemnul creează un spațiu plin de viață, oferindu-i un caracter ce scoate în evidență contrastele cu adevărat rustice, cu ajutorul lambriurilor din lemn, grinzilor și dulapurilor. Privește câteva imagini care te pot inspira:

Bucătărie rustică albă

Albul clasic poate fi perfect pentru bucătăria ta rustică! Acesta te va ajuta să creezi o unitate, iar astfel vei putea coordona cu ușurință schema de culori a mobilierului. Nu uita, doar pentru că un spațiu este alb nu înseamnă că este simplu, poți revitaliza oricând aspectul bucătăriei rustice cu ajutorul mobilierului, pieselor de decor, sau printr-o pardoseală contrastantă.

Bucătărie rustică cu faianță colorată

Faianța colorată poate schimba complet aspectul bucătăriei tale rustice, transformând-o într-o încăpere veselă. Faianța rămâne, până la urmă, elementul atemporal ce oferă bucătăriei un aspect de proaspăt, de nou. Te poți inspira de aici:

Materialele esențiale care NU trebuie să lipsească dintr-o bucătărie rustică

Materialele pe care le alegi vor avea un impact semnificativ asupra esteticii generale a bucătăriei. Este esențial ca pentru un aspect rustic să eviți materialele sintetice și finisajele foarte lucioase. Spre exemplu, lemnul este un element ce nu poate lipsi dintr-o bucătărie rustică modernă. Uite ce alte materiale NU trebuie să lipsească din bucătărie:

Piatra. Aceasta este un alt element specific, potrivit unei bucătării rustice de vară. Te poți inspira de aici: 

Metale. De altfel, dacă ai o bucătărie rustică la țară, trebuie neapărat să incluzi metale cum ar fi cuprul, alama și oțelul. Acest element important îl poți aduce cu ajutorul decorațiunilor, robineților și instrumentelor de iluminat electric. Inspirația e aici:

Ceramica. Cum altfel poți amenaja o bucătărie rustică dacă nu cu ajutorul celor mai frumoase piese de ceramică? Privește cum poți să oferi autenticitate bucătăriei tale:

Țesături. Atunci când vine vorba de țesături, ne referim în mare parte la covoare. Dacă ai o bucătărie rustică mică, atunci trebuie neapărat să introduci în peisaj un covor colorat, care să ofere impresia unui spațiu cât mai primitor. Noi am ales următoarele idei:

Combină aceste texturi astfel încât să obții un efect de vis, conform stilului tău!

În plus, deoarece creativitatea este cheia pentru a crea bucătăria rustică perfectă și ești iubitor de artă, nu ezita să o aduci în spațiul tău preferat. La pepanza.ro găsești o gamă variată de tablouri canvas de bucătărie, de care te vei îndrăgosti cu siguranță. Acestea nu numai că aduc vitalitate încăperii, dar sunt și pata de culoare de care aveai nevoie:

Cele mai potrivite 4 culori pentru o bucătărie rustică

Paleta de culori este un alt aspect esențial când plănuiești amenajarea unei bucătării rustice. Tendința specifică pentru bucătăriile tradiționale se concentrează adesea asupra unei palete de culori neutre. Cu toate acestea, dacă preferi să creezi un design de bucătărie rustică modernă, poți lua în considerare următoarele culori:

  • Nuanțe neutre precum crem, alb, gri și bej – acestea sunt culorile comune în bucătăriile rustice:
  • Tonurile calde, cum ar fi ruginiu, maro, teracota, visiniul și portocaliu – perfecte pentru bucătăriile de vară de la țară!
  • Nuanțe pământii, cum ar fi gri, mahon, maro închis, verde fistic sau albastrul pastel – perfecte pentru persoanele care doresc o bucătărie rustică, dar șic!
  • Accente colorate precum verde închis, galben, albastru, roșu și alte culori îndrăznețe – cine a zis că în bucătăriile rustice nu te poți juca cu exploziile de culoare?

Indiferent dacă dorești să o paletă clasică de culori neutre sau să adaugi nuanțe extravagante, există o mulțime de moduri prin care poți experimenta! Pregătește-te să fii creativ și ia în considerare și stilul tău propriu atunci când alegi designul bucătăriei tale rustice.

Sursă foto: Pinterest, Freepik