10+ idei de culori potrivite pentru camera copilului tău și cum să alegi nuanța potrivită

culori camera copilului

Alegerea culorii pentru camera copilului tău poate fi o sarcină dificilă. Deoarece există o varietate de nuanțe de vopsea potrivite pentru camera unui copil, este fundamental să definești ce dorești să exprime încăperea. Dorești un spațiu vesel care să reflecte caracterul și personalitatea copilului? Sau dorești un spațiu care să inducă ideea de calm odihnitor?

culori camera copilului
culori camera copilului

Când vine vorba de idei pentru camera copilului tău, nu există limite. Poți fi cât de jucăuș dorești, iar asta înseamnă culori deschise, modele îndrăznețe și, de ce nu, chiar tablouri cu ilustrații minunate!

În acest articol îți vom prezenta cheia unei scheme de culori de succes și cum să alegi culoarea potrivită. Vei avea nevoie de o planificare atentă, așa că am selectat o serie de nuanțe potrivite pentru camera copilului tău, alături de efectele psihologice pe care culorile le pot avea asupra copiilor!

Importanța culorilor atunci când decorezi camera copilului

După cum am menționat anterior, când vine vorba de culori pentru dormitorul copilului, pot exista o mulțime de abordări diferite. Există două opțiuni pe care ai putea să le iei în considerare în decorarea pereților camerei copilului, va trebui să răspunzi la următoarele întrebări: Doresc ca dormitorul copilului meu să inspire calm și liniște? Doresc un spațiu creativ, expresiv, care să fie locul perfect pentru distracție?

Deși probabil tinzi spre prima opțiune, trebuie să iei în considerare și dorința copilului tău. Acesta ar aprecia, cu siguranță, un loc artistic în care să-și desfășoare activitățile zilnice. Poți opta chiar și pentru combinații de culori pentru camera copilului, implicându-l în mod direct în procesul alegerii nuanței potrivite.

Culoarea pereților este foarte importantă, însă nu trebuie să neglijezi nici celelalte decorațiuni sau piese de mobilier din încăpere. De la ideea unui simplu dulap vopsit într-o nuanță îndrăzneață, la decorațiuni în culori pale, totul depinde de încrederea și răbdarea pe care o ai în proces!

Tablourile canvas cu animale de la pepanza.ro pot fi o idee fabuloasă pentru camera copilului. Pe site poți găsi inspirația, explorând o colecție uimitoare de tablouri canvas. Descoperă unele dintre cele mai jucăușe tablouri cu animăluțe, perfecte pentru a aduce zâmbetul pe buze micuțului tău:

Totuși, dacă dorești ca pacea și liniștea să domine dormitorul copilului tău, tablourile fantasy sunt o opțiune la fel de potrivită. Descoperă o serie de tablouri care vor schimba aspectul încăperi și vor spori inspirația și creativitatea copilului, potrivite atât pentru fete, cât și pentru băieți:

Cele mai potrivite culori pentru camera copilului în funcție de impactul psihologic pe care îl au

Mediul în care trăim ne afectează starea de spirit, perspectiva, comportamentul și chiar bunăstarea. În acest sens, lumina, culorile și decorațiunile încăperii în care petrecem cel mai mult timp, joacă un rol crucial. 

Similar se întâmplă și când vine vorba de camera copiilor. În general, copiii răspund pozitiv la culorile vesele, deschise, în timp ce nuanțele închise tind să aibă un impact negativ. Știind acest lucru, este important să iei în considerare efectul pe care culorile îl au asupra copilului, asupra somnului și relaxării. 

Psihologii recomandă o paletă de culori cu efect calmant, pentru a preveni suprastimularea și anxietatea și a ajuta la crearea unui spațiu relaxant, ideal pentru descoperirea de noi pasiuni și învățării.

Deși îți trec prin minte culorile vibrante, strălucitoare, pentru camera copilului, trebuie să îți amintești că somnul este funcția principală a unui dormitor.

Astfel, culorile intense sunt mai potrivite pentru o cameră de joacă. Spre exemplu, galben sau roz sunt culori optimiste, însă pline de viață, ceea ce pot perturba somnul copilului. Prin urmare, pentru dormitorul copilului poți lua în considerare culorile de accent, pentru un efect luminos și aerisit, uite cele mai bune opțiuni: 

– Alb

Atunci când alegi o culoare de vopsea potrivită, precum albul, este important să găsești un echilibru în încăpere între nuanțele întunecate și cele deschise. Ține minte că tonurile închise împiedică atenția și afectează calitatea somnului.

Deoarece scopul este de a crea un spațiu confortabil, în care copilul tău să se simtă în siguranță, îți recomandăm să optezi pentru o schemă de culori simplă: albul. Dacă totuși nu dorești o nuanță atât de simplă, poți opta pentru alb murdar sau alb fildeș, ocru, privește exemplele de mai jos:

Căldura și deschiderea camerei pot fi induse prin introducerea unor accente colorate cu ajutorul decoratiunilor. Astfel vei crea o combinație liniștitoare, dar și profunzime dormitorului.

– Albastru

Este binecunoscut faptul că albastrul deschis poate avea un efect pozitiv asupra emoțiilor copiilor. Asigură-te că eviți nuanțele închise de albastru și alege culori pale, calde, pentru a crea un ambient linistit.

Cele mai bune opțiuni sunt tonurile de azuriu și albastru pal, deoarece acestea creează efectul de relaxare și de stare de bine.

– Verde deschis

Pe lângă faptul că verdele este o opțiune excelentă atât pentru camera unui băiat, cât și a unei fete, neutralitatea acestei nuanțe nu este singurul punct tare.

Verdele deschis induce ideea de sănătate și sporește concentrarea pentru învățare. Prin urmare, verdele este acea doză de fericire zilnică de care copilul tău are nevoie zi de zi. 

Psihologii recomandă verde-salvie, verde-mentă pal, verde-fistic. Chiar dacă sunt ușor decolorate, acestea au un efect incredibil de liniștitor:

– Lila

Să uităm puțin de rozul clasic, prezent în camera tuturor fetițelor! Nuanțele de mov precum lila, mov lavandă și violetul, oferă relaxarea mult dorită, iar acesta este aspectul pe care trebuie să îl iei în considerare când alegi culoarea camerei copilului tău. 

Tonurile pudrate oferă acea seninătate pe care un violet închis nu l-ar putea oferi.

– Bej și alte culori neutre

Este important să te ferești de culori intense, mult prea îndrăznețe, iar în acest sens, culorile neutre, pământii, calde precum bej, invită la somn și relaxare, inducând senzația de calm. 

În plus, aceste culori pot fi o alegere excelentă pentru un dormitor împărțit de doi frați.

– Gri deschis

Dacă îți place ideea unui gri neutru, ia în considerare să oferi un pic mai mult interes prin adăugarea unor elemente texturate, cu ajutorul decorațiunilor jucăușe:

6 cele mai potrivite culori pentru camera copiilor: fete și băieți

3 culori potrivite pentru camera băieților

Atunci când iei în considerare amenajarea camerei unui băiat, ia în considerare culorile și decorul potrivit. Trebuie să ai în vedere personalitatea acestuia și faptul că odată ce va crește, va dori ceva diferit.

Îți prezentăm 3 cele mai potrivite culori pentru camera unui băiat, care au potențialul de a transforma orice spațiu într-o cameră plină de viață, în care va dori să-și petreacă timpul va plăcea cât de ușor este să transformi orice spațiu într-o zonă vibrantă și plină de viață în care îi va plăcea să petreacă timpul.

Iată cele mai importante culori de vopsea pentru dormitorul unui tânăr:

Albastru. Această nuanță de albastru strălucitor poate fi fundalul perfect pentru o cameră în care copilul tău își poate face temele sau pur și simplu un loc în care să se joace. Această nuanță inspiră ideea de proaspăt, ceea ce va umple încăperea cu energie și inspirație. 

Cu vibrațiile sale curate și proaspete, acest lucru îl va umple de energie și inspirație. Uite câteva idei de dormitoare albastre de unde te poți inspira pentru camera băiatului tău:

Verde. Dacă vrei ca viitoarea cameră a tânărului tău să se simtă mult mai spațioasă decât este, vopsește-o  în verde! Luminozitatea acestei culori o va face să se simtă mai mare și va permite luminii naturale să pătrundă, chiar dacă fereastra are dimensiuni reduse.

Bej. Când vine vorba de culori neutre, nu poți da greș în decorarea camerei unui băiat. Aceasta este o alegere perfectă, deoarece este liniștitoare și face ca întreaga cameră să pară mai spațioasă.

În plus, bejul este una dintre acele culori care se integrează bine în asociere cu alte decorațiuni, indiferent de stilul pe care îl dorești,  iar pentru rezultatele uimitoare, inspira-te de aici: 

3 culori potrivite pentru camera fetelor

Verde-mentă. Cu ajutorul acestei culori, pereții dormitorului fetiței tale pot transforma incaperea într-un loc de-a dreptul eclectic. În plus verdele mentă oferă un efect revigorant cu ajutorul accentelor sale pastelate. Rece, liniștitoare și suficient de neutră, această nuanță împrospătează orice cameră instantaneu, funcționând perfect alături de podele deschise la culoare și cu mobilier alb.

Alb fildeș. Galbenul poate fi o culoare veselă pentru camera unei fetițe, dar notele discrete de alb fildeș se potrivesc mult mai bine! În loc să alegi un galben pastel, optează pentru aceasta, și asociază cu alte nuanțe de alb pentru a scoate în evidență modernitatea. Te asigurăm că vei crea un tărâm de vis! 

Culoarea piersicii. Această culoare poate transforma camera fetiței tale într-o încăpere fermecătoare, de vis. Aceasta este una dintre cele mai măgulitoare și versatile nuanțe, putând fi combinată cu ușurință cu nuanțe precum: alb, crem, lavandă și alte pasteluri

Emană căldură, confort, află cum o poți integra:

După cum poți vedea, există atât de multe acele culori de vopsea potrivite pentru camera copilului tău,în funcție de stilul și aspectul pe care dorești să-l obții.. Așadar, nu îți fie teamă să faceți greșeli, deoarece aceste culori se vor potrivi de minune.

Nu uita, dacă copiii sunt suficient de mari, le poți prezenta câteva opțiuni, astfel îi implici în proces și pot ajuta la alegerea culorilor. Tot ceea ce contează este că la final să ai parte de un loc relaxant, confortabil.

Surse foto: Freepik, Pinterest