Ești la capitolul „renovarea casei” și nu știi de unde să începi? Un punct bun de plecare ar fi iluminarea locuinței tale, care poate dicta într-o mare măsură aspectul general al acesteia, dar și felul în care te simți în propria casă! O întrebare foarte bună ar fi dacă să alegi lumina caldă sau cea rece, pentru că acestea diferă în funcție de fiecare cameră, iar dacă nu știi cum ar trebui să procedezi, acest articol ți-a pregătit câteva sugestii pe care le poți lua în calcul atunci când te afli în acest proces!
Diferența dintre lumina caldă și cea rece
Desigur că există anumite diferențe între lumina caldă și cea rece, ambele având proprietăți diferite și fiind amplasate în tipuri de încăperi diferite, în funcție de atmosfera de care vrei să ai parte, dar și de activitățile pe care le întreprinzi acolo. Diferența dintre cele două tipuri de lumini este dată de temperatura de culoare a acestora, și anume 2200-3000 grade Kelvin în cazul luminii calde și 5000-6500 pentru lumina rece. De asemenea, există și lumina neutră, a căror valori se situează între 3000-5000 grade Kelvin.
Lumina caldă vs. lumina rece în funcție de tipul încăperii
În funcție de tipul încăperii despre care e vorba, trebuie să te orientezi atent, astfel încât iluminarea să fie cea potrivită, asigurând un echilibru, pentru a-ți putea îndeplini cu succes activitățile specifice încăperii respective. În continuare, vei putea descoperi ce tip lumină s-ar potrivi cel mai bine în dormitorul tău, baie, living, bucătărie, dar și birou, pentru a-ți face o idee cât mai clară în această privință.
Lumina în birou
În primul rând, în cazul în care ai un birou unde vrei să amplasezi un corp de iluminat, cea mai bună opțiune este lumina albă, ce are o temperatură de culoare rece, fiind ideală pentru un astfel de spațiu, unde ai nevoie de o vizibilitate cât mai crescută. Ai grijă să fie și ok pentru vedere, mai ales în cazul unei expuneri mai mari la aceasta! Spre exemplu, dacă temperatura de culoare indică 5600 grade Kelvin, atunci ar fi alegerea ideală, deoarece corespunde cu cea a soarelui.
Lumina în dormitor
Spre deosebire de lumina specifică unui birou, lumina din dormitor trebuie să fie una cât mai caldă, care să-ți asigure atmosfera, calmă și intimă de care ai nevoie pentru un somn cât mai liniștit. În felul acesta, atunci când intri în dormitor după o zi plină la serviciu, vei fi întâmpinat/ă de ambianța primitoare și familiară, ceea ce înseamnă că te va fura somnul într-o clipită, iar bateriile tale vor fi încărcate pentru ziua următoare. Ca să fii sigur/ă că aspectul final al camerei tale este unul cât se poate de inedit, poți să îmbraci pereții cu un multicanvas cu un peisaj de munte, care va oferi calmitate.
Lumina în living
Dacă vrei să construiești o atmosferă cât mai caldă și în livingul tău, care să se resimtă în momentul în care întâmpini musafirii sau te aduni cu cei dragi, atunci va trebui să apelezi și în acest caz la o lumină cât mai caldă și primitoare, care să-i facă pe toți să se simtă bineveniți. Ai extrem de multe opțiuni de unde poți alege, așadar, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să dai frâu liber imaginației și să creezi decorul care ți se potrivește cel mai bine! Pozele de mai jos pot fi o sursă de inspirație excelentă, deci poți arunca o privire atentă asupra lor!
Lumina în bucătărie
În ceea ce privește bucătăria, și aici vei avea nevoie de lumină rece, care să te ajute să prepari cele mai delicioase rețete pentru familie, prieteni sau orice invitat care îți calcă pragul casei. Fiind un spațiu în care e nevoie de atenție și exactitate, ai nevoie de o lumină cât mai bună, care să-ți poată asigura o vizibilitate sporită. Astfel, ochii tăi nu vor obosi în încercarea de a focaliza cât mai bine alimentele în momentul în care le tai și nici atunci când va trebui să le așezi meticulos pe platou.
Lumina în baie
La fel ca în bucătărie, lumina din baie trebuie să fie cât mai puternică, deoarece e nevoie de concentrare supremă pentru bărbierit, epilat machiat, dar și pentru o curățenie cât mai eficientă. Pe lângă corpul de iluminat suspendat, poți integra chiar și o dulie în corpul mobilierului cu oglindă.
Ce lumină să alegi în funcție de dimensiunea camerei
Desigur, un alt factor de care poți să ții cont în momentul în care alegi corpul de iluminat potrivit unei anumite încăperi este și dimensiunea acesteia. De exemplu, dacă aceasta dispune de un spațiu mai restrâns, atunci lumina rece și puternică va fi ideală, pentru a crea senzația de dimensiune mai mare, pe când într-o încăpere mai mare, poți opta liniștită și pentru lumină caldă, dacă se potrivește mai mult nevoilor tale.
Idei de corpuri de iluminat pentru locuința ta
În continuare, câteva idei potrivite pentru corpurile de iluminat la care ai putea apela ar fi candelabrele, veiozele, lampadarele, instalațiile led cu diferite modele, care îți pot asigura atât lumină rece, cât și caldă, pendule, dar, bineînțeles, și clasicele lustre pe care le poți regăsi sub o gamă largă la prețuri accesibile oricărui buzunar. Pentru a completa perfect întreg cadrul, poți să introduci chiar și un tablou canvas abstract, care să ofere o esență de mister încăperii!
Prin urmare, dacă vrei să fii sigur/ă că alegi corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare încăpere din casa ta, atunci ia în calcul aceste sfaturi și te vei convinge singur/ă că ai făcut alegerea potrivită!
Sursă foto: Pixabay.com, Pexels.com