După lungi căutări pentru stilul potrivit în care să-ți amenajezi sufrageria, în sfârșit, ai ajuns la concluzia că stilul rustic se potrivește cel mai bine gusturilor tale? Cu toate acestea, nu ți-ai format, încă, o imagine concretă în minte a ceea ce presupune acest tip de design interior și ai nevoie de mai multe informații? Atunci acest articol poate fi exact ceea ce căutai, deoarece, la nivelul său, vei descoperi toate noțiunile de care ai nevoie pentru a-ți decora livingul în stil rustic până la cele mai mici detalii!
Definiția livingului rustic
Datând încă din secolul al XIX-lea, denumirea stilului rustic provine din franceză, însă își are originea în Statele Unite ale Americii, mai târziu, extinzându-se rapid în aproape toate părțile lumii, primind mici ajustări în funcție de fiecare țară în parte și cultura sa. Acesta se bazează pe simplitate, liniște și confort, luând naștere din dorința oamenilor de a avea parte de aceste 3 lucruri, departe de agitația urbană de la vremea respectivă. De asemenea, stilul rustic face trimitere la ideea de sat, a casei bunicilor, care exprimă întoarcerea în timp la perioada copilăriei, atunci când nu existau griji, dar și o strânsă legătură cu natura, datorită materialelor predominant prezente într-un astfel de stil de amenajare interioară.
Caracteristicile unui living în stil rustic
În ceea ce privește caracteristicile unui living în stil rustic, deși au suferit unele adaptări de-a lungul vremii, în esență, acestea au rămas neschimbate. În principiu, tot ce introduci într-o încăpere, abordând acest stil de design interior, trebuie să facă apel la naturalețe, stabilitate și rezistență la trecerea iute a timpului.
Conceptele din jurul stilului rustic
Conceptele prezente în sfera stilului rustic de amenajare sunt strânsa conexiune cu natura, conservarea valorilor tradiționale, frumusețea simplității, confortul de maximă intensitate al propriului cămin și chiar îmbinarea armonioasă a elementelor ce aparțin trecutului cu cele specifice prezentului. Dacă simți că rezonezi cu acestea, atunci stilul rustic este, fără doar și poate, ceea ce ți se potrivește cel mai bine.
Piese de mobilier în stil rustic
La capitolul piese de mobilier, stilul rustic are câteva principii bine fixate. De exemplu, în acest stil de design interior, vei regăsi numeroase etajere, mese și dulapuri din lemn, vopsite cu baiț, un colorant utilizat în industria textilă. Pe lângă acestea, se regăsesc și comodele, șifonierele sau rafturile prinse de pereți cu aspect învechit, ceea ce le asigură experiența și rezistența în timp. De asemenea, canapelele spațioase, unde culoarea maro predomină cu măiestrie, sunt nelipsite. Nu uita de șemineu și candelabrele jucăușe confecționate, în mare parte, din metal, care completează perfect întregul peisaj. La acestea se adaugă scaunele și fotoliile din abundență, așezate strategic, astfel încât să dea ideea de cămin primitor, confortabil atât pentru cei ce locuiesc acolo, cât și pentru oamenii care trec pragul locuinței respective.
Culorile stilului rustic
În continuare, paleta cromatică este un lucru esențial pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când îți decorezi locuința, mai ales dacă vrei să obții un rezultat bun. În cazul stilului rustic, culorile predominante sunt calde, subtile și neutre, iar, în cea mai mare parte, provin din câmpul semantic al naturii, cu precădere cele de pământ, piatră ori scoarță de copac. Într-un decor cu specific rustic nu vei regăsi niciodată culori vii, țipătoare, care să iasă în evidență. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să folosești doar maro, bej, gri sau crem. Poți introduce, de asemenea, în peisaj, nuanțe precum roșu, verde sau albastru, ce reprezintă tot culori cu specific natural. Fii atentă ca acele culori pentru care optezi să transmită aceeași stare și să formeze o imagine de ansamblu uniformă.
Materiale specifice stilului rustic
Materialele caracteristice stilului rustic sunt unele impunătoare, alcătuite preponderent din, piatră, lemn, cherestea și metal, la care contribuie blana, pielea, bumbacul organic, inul, pânza groasă sau iuta, astfel încât să transmită acea idee de siguranță și stabilitate pe care oamenii ce apelează la acest stil de amenajare interioară o caută.
Pereți, podele și tavan
Tiparul după care stilul rustic se ghidează, în general, este podeaua și tavanul de lemn, în timp ce pereții sunt acoperiți de piatră, dar aceasta nu este, neapărat, o regulă general valabilă. Există cazuri în care pereții sunt de culoare albă, iar tavanul nu este exclusiv acoperit din lemn. Există o anumită flexibilitate și aici în ceea ce privește alegerea și amplasarea elementelor definitorii ale stilului rustic în propria locuință, însă esența trebuie să rămână aceeași, fără să te abați prea mult de la ea.
Sfaturi de amenajare ale unui living în stil rustic
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești interesată să descoperi câteva sfaturi concrete legate de amenajarea livingului tău în stil rustic, iar în rândurile ce urmează vei avea parte exact de informațiile pe care le cauți.
Ce decorațiuni să folosești pentru un living în stil rustic
Dacă vrei să obții un living rustic ca la carte, atunci ține cont de aceste sfaturi practice cu care nu ai cum să dai greș. În primul rând, când vine vorba de decorațiuni caracteristice acestui stil de design interior, nu trebuie să omiți sub nicio formă covoarele. Covoarele fie țesute, fie din blană de oaie sau urs sunt alegerea ideală pentru o sufragerie rustică. Totodată, veiozele, lumânările, coșurile din lemn și obiectele de depozitare ocupă un loc de cinste în decorul unui living rustic. Lustrele, pernele și păturile, perdelele simple și vasele de lut sunt și ele nelipsite. Nu în ultimul rând, tablourile întunecat cu peisaje sau animale, ramele foto din lemn, fructele și coronițele uscate împreună cu ghirlandele cu crengi vor forma un peisaj de basm în sufrageria ta.
Ce decorațiuni să NU folosești pentru un living în stil rustic
Ei bine, dacă tot ai văzut ce decorațiuni ar fi indicat să introduci în livingul tău pentru a-i oferi un aer rustic, acum e momentul să vezi ce NU ar trebui sub nicio formă să apară în imaginea de ansamblu al acestuia. Pentru început, nu încerca niciodată să-i atribui încăperii în stil rustic culori țipătoare, care ies în evidență și nu fac trimitere la natură, cum ar fi mov, portocaliu, roșu aprins sau chiar galben. De asemenea, livingul rustic nu este tocmai locul potrivit pentru a amplasa electrocasnice de ultimă generație, fiind în antiteză cu restul imaginii. Nici covoarele, perdelele și tablourile colorate nu prea își au locul într-un living cu tematică rustică, așadar fii foarte atentă la aceste aspecte.
Stil rustic modern
Dacă vrei să ai un living rustic, însă care să nu facă trimitere atât de mult la trecut, poți să creezi unul modern, care să cuprindă elementele clasice în combinație cu cele cu influențe moderne. Astfel, în această situație, sufrageria ta va avea un decor mai luminos, unde albul și griul predomină, atât pe pereți, cât și în piesele de decor. Covoarele țesute și mobilierul predominant din lemn vor rămâne în centrul atenției, însă vor suferi mici modificări ce vor oferi încăperii un alt vibe.
Stil rustic românesc
Un alt derivat al stilului rustic este cel românesc, care, la rândul lui, a suferit mici modificări, căpătând o oarecare autonomie în ceea ce constă decorul. Covoarele special țesute, regăsite atât pe podea, cât și pe pereți, lădițele de lemn, dar și fețele de masă albe îți sună cunoscute? Ei bine, toate acestea formează un frumos tablou care ilustrează cultura românească, iar dacă ești tentată, poți adăuga în livingul tău și câteva obiecte specifice stilului rustic românesc!
În concluzie, dacă simți că vrei să-ți decorezi sufrageria în stil rustic, mai sus ai toate informațiile necesare pentru a începe demersurile necesare. Nu mai amâna și schimbă chiar acum vibe-ul încăperii în care îți petreci cel mai mult timp și în care îi întâmpini pe toți oaspeții ce calcă pragul casei tale!
Sursă foto: Pinterest.com