Dacă te afli în plin proces de amenajare și nu ai idee ce stil ar fi cel mai potrivit pentru livingul tău, s-ar putea ca soluția să fie designul boho chic. Acest stil este unul complex, permisiv, ideal pentru nonconformiști. De ce? Pentru că amenajarea boho-chic nu se încadrează în tipare, aceasta are drept caracteristici culorile vibrante, de impact, multitudinea de decorațiuni și de combinații îndrăznețe. Dacă te-am făcut curios și vrei să descoperi ce înseamnă boho chic, care sunt cele mai importante caracteristici și cum ai putea și tu să ai un living boho chic, citește rândurile următoare!
Caracteristici generale ale stilului boho chic
Cum a început totul? Totul a început în Franța secolului al XIX-lea, când boemii prețuiau creativitatea mai presus decât orice altceva, astfel au inspirat designul interior boem. În plus, refuzul unanim al acestora de a se conforma, urmat de dragostea pentru cultură și artă, au inspirat apariția acestui stil ce îmbrățișează neconvenționalul. Dacă dorești să aflii mai multe despre istoria stilului boho chic, aici poți găsi mai multe informații.
Stilul boho este acel spirit liber și rebel al stilurilor de design interior. Acesta te invită să încalci regulile, să-ți exprimi personalitatea, menținând o atmosferă relaxantă și personală, altfel spus: o atmosferă boemă. Majoritatea locuințelor decorate în stil boho chic sunt definite de o lipsă de structură și de prezența multitudinii de texturi, modele și culori.
Sufrageria boho chic trebuie să aibă un aspect cât mai personal! Chiar și un începător în materie de decorare poate reuși să obțină un decor de vis dacă se concentrează pe ceea ce este esențial. Fii original! Nu trebuie să recreezi o idee specifică de living boho, ci mai degrabă să integrezi elementele care îți plac cel mai mult. Combină diverse accente, surse de iluminat electric, culori, materiale și mobilierul potrivit, iar astfel încăperea ta va prinde contur. Mai departe, ți-am pregătit șase modalități de amenajare în stilul boho pentru livingul tău:
6 modalități de amenajare în stilul boho chic pentru livingul tău
Alege dintr-o paletă de culori vibrante!
Stilul boho-chic este despre culori strălucitoare și extravagante precum: roz, auriu, galben și portocaliu.Similar, sunt populare și tonurile reci, de la turcoaz, la albastru și verde. În consecință, trebuie să ai în vedere paleta de culori, să optezi pentru culori vibrante, atât când vine vorba de culoarea pereților, cât și atunci când trebuie să alegi decorațiunile sau mobilierul.
Dacă totuși dorești pereți în culori neutre și simți că stilul de amenajare boho-chic ți se potrivește, optează pentru piese de impact, colorate. Încearcă să te ferești de mobilier masiv, în nuanțe întunecate, selectează mobilă în culori deschise, plăcute ochiului.
Confort și creativitate – dualitatea reprezentativă a încăperilor amenajate în stilul boho-chic
Dacă dorești o atmosferă caldă, confortabilă, care să-ți inspire sentimentul de acasă, s-ar putea ca amenajarea boho-chic să fie soluția! Este important să predomine materialele texturate, iar când vine vorba de mobilă, aceasta trebuie să impresioneze printr-un caracter unic, să iasă din tipare. Așadar, poți opta pentru mobilă realizată la comandă, astfel fiecare mobilier va spune o poveste și nu se va asemăna cu un altul.
Plante, plante, plante. Nu poți obține un design boho-chic fără cel puțin câteva plante!
Plantele sunt uimitoare, acestea oferă o vibrație aparte. Fără efort, ele au potențialul de a crea o atmosferă revitalizantă, de care sufrageria ta boho are nevoie. Dacă ești la început și îngrijirea unei plante te pune în dificultate, poți opta pentru cele care nu necesită să fie udate des, nici lumină din plin. Un exemplu popular când vine vorba de plante sunt ferigile, cactusii, iar o idee ingenioasă pot fi și plantele agățătoare, cu ajutorul cărora poți potența acel colț gol al încăperii.
Alege un mix de diverse surse de iluminat
Candelabre, lumânări parfumate, ghirlande luminoase… le poți integra pe toate! În ciuda permisivității stilului, când vine vorba de amenajarea boho-chic, importanța luminii nu se abate de la regulă în acest caz. În funcție de ce te încântă, poți combina orice tip de sursă de iluminat, iar pentru un look boho chic, noi ți-am pregătit câteva exemple: lustrele din fibre naturală, din răchită, precum acestea:
Înconjoară-te de o mulțime de texturi diferite!
Poți oferi un design boho chic casei tale prin tehnica alternarii texturilor din spațiul tău. Cum funcționează? Tot ce trebuie să faci este să combini materiale diferite, iar în acest mod poți induce ideea de profunzime vizuală și accesibilitate încăperii. Partea bună e că te poți juca cu o multitudine de texturi, de la netede la aspre, groase sau rafinate, tari sau moi. Așadar, dacă vrei să oferi o calitate robustă spațiului tău, uite câteva idei pentru amenajarea livingului boho cu efect contrastant:
Include în decor antichitati, tablouri canvas și alte obiecte vintage!
Deoarece boho chic înseamnă crearea unui look autentic, poți recurge la integrarea unor piese de colecție sau a unor obiecte cu însemnătate emoțională pentru tine. Astfel vei induce acel element de care ai nevoie pentru ca livingul tău să fie unic, așa cum îți dorești.
Desigur, dacă te încântă ideea decorațiunilor, însă nu ești un fan al antichităților elementul de originalitate poate fi adus prin tablouri canvas minimaliste. Acestea sunt piese inspiraționale care au potențialul de a deveni elementul indispensabil sufrageriei tale: acel șarm specific care face orice încăpere să iasă din anonimat.
Te încântă această idee? Ofera-i casei tale imagine de care are nevoie, inspira-te din următoarele idei de tablouri:
Tips and tricks pentru un decor boho ca la carte
Camerele decorate în stil boho ar trebui să inspire confort și să ofere acea senzație de „acasă”, fără a te face să te simți copleșit de multitudinea decorațiunilor, așa că uite câteva sfaturi pe care nu ar trebui să le ignori:
- Dacă nu dorești o explozie de culoare în sufrageria ta, încearcă nuanțe neutre.
Dacă pentru tine designul boho chic nu înseamnă neapărat un mix de culori de extravagante, atunci cu siguranță nu dorești ca livingul să devină supraîncărcat! Optează pentru pereți în culori neutre și încorporează elementul colorat prin decorațiuni, plante și mobilă. Garantăm ca astfel vei obține un stil sofisticat pentru sufrageria ta!
- Mobilă & pardoseală: nu folosi prea mult nuanțele de negru
Un lucru este sigur, negrul nu oferă impresia de decor boho chic! Alege culori calde, precum lemnul alb, deoarece acesta oferă o atmosferă naturală și aerisită. Elementele întunecate pot fi utilizate într-un mod subtil, însă prea mult negru va da impresia unui stil de decor industrial.
- Găsește-ți inspirația în natură!
Poți renunța la anumite decorațiuni boho, însă prezența plantelor este esențială în amenajarea interioară a livingului tău boho chic. Atunci când vine vorba de boho-chic, cu cât mai multe plante, cu atât mai bine! Acestea aduc culoarea de care ai nevoie, senzația apropierii de natură, vitalitate și îmbunătățesc calitatea aerului. Atunci când alegi plantele, ia în considerare cât de des necesită să fie udate, lumină solară și temperaturile propice. Spre exemplu, dacă nu vrei să-ți asumi riscuri, filodendronul și planta flamingo nu necesită întreținere sporită.
Prin urmare, dacă ești o fire nonconformista care dorește să iasă din tipare și să locuiască într-un spațiu care să te inspire zi de zi, stilul boho-chic este alegerea ideală pentru tine. Simte-te liber, creativ și vei obține un decor de vis.
Surse foto: Freepik, Pinterest