Tocmai ți-ai cumpărat sau ți-ai construit o cabană la munte și vrei să o amenajezi pentru a-ți putea petrece cele mai frumoase vacanțe alături de cei dragi sau chiar să o dai spre închiriere? Ai căutat inspirație în mai multe locuri, dar încă simți că mai ai nevoie de puțin ajutor în acest sens? Vrei să iasă ceva cu adevărat deosebit, care să merite toată munca și investiția? Ei bine, atunci acest articol îți va fi de mare folos, deoarece conține toate informațiile de care ai nevoie, dar și numeroase fotografii, pentru a obține decorul la care visezi atât la interior, cât și la exterior. Urmărește-l până la final pentru a reuși să realizezi ceea ce ți-ai propus!
Sfaturi de amenajare a unei cabane
Mai jos vei putea regăsi cele mai practice sfaturi pentru amenajarea unei cabane la munte, alături de fotografii sugestive, care să te ajute să realizezi acest lucru mai ușor, având parte de cele mai bune rezultate, fără să scapi nimic din vedere!
Amenajarea cabanei în interior
Înainte de a începe amenajarea, este important sa alegi un design potrivit stilului tău de viața și nevoilor tale. Asigura-te ca ai un spațiu suficient pentru activitățile tale preferate, cum ar fi cititul, uitatul la televizor sau gatitul. De asemenea, nu uita sa incluzi și spații pentru depozitare, precum și zone pentru dormit și baie.
Culori utilizate pentru amenajarea unei cabane
Adesea, paleta cromatică prezentă în decorul unei cabane de munte este alcătuită din culori ce fac apel la natură, în principal maro, crem, bej sau gri. Dacă vrei să animi puțin atmosfera, poți adăuga și alte culori, însă încearcă să nu fie unele electrizante, care să formeze un contrast foarte puternic, pentru că riști să strici tot ambientul cald, intim și relaxant.
Materiale necesare pentru amenajarea unei cabane
Materialele prezente în amenajarea unei cabane la munte sunt unele rezistente, durabile și naturale, ce asigură condiții de confort și siguranță, dar întăresc și ideea de conexiune cu natura, fiind chiar în inima munților. Încearcă să nu introduci materiale precum plastic, ci axează-te mai mult pe lemn și piatră, dar și metal pe ici-colo. De asemenea, materialele din blană de animale sunt foarte comune într-un astfel de decor, iar țesăturile sunt, iarăși confecționate din materiale naturale.
Decorațiuni pentru amenajarea unei cabane
La capitolul decorațiuni pentru cabana la munte, cele mai potrivite sunt șemineurile, care reușesc să creeze un ambient plăcut, intim și relaxant, fiind apreciat de toți turiștii, care adoră să se adăpostească lângă foc, sorbind dintr-o cană cu ciocolată cu lapte, după o zi lungă de peripeții, petrecută afară în zăpadă, hoinărind prin zonă. De asemenea, tablourile cu peisaje și culori naturale, sunt binevenite, atât timp cât sunt integrate corespunzător în decor. Nu în ultimul rând, corpurile de iluminat, precum candelabre, lampadare și pendule sunt nelipsite, prin urmare introdu și tu câteva.
Pereți, podele și tavan
Exact așa cum poți observa în majoritatea fotografiilor atașate de-a lungul acestui articol pereții unei cabane sunt făcuți din lemn masiv, rezistent la frig și plăcut din punct de vedere estetic. Podelele sunt, adesea, făcute din parchet triplustrat și pot susține încălzirea în pardoseală, care va feri turiștii de gerul de afară. Nu în ultimul rând, tavanul este unul înalt și rezistent, ce are în componența sa grinzi de lemn pentru un aspect deosebit, dar și pentru a oferi durabilitate.
Amenajarea cabanei la exterior
În ceea ce privește exteriorul cabanei, acesta trebuie să fie cât mai minimalist, plăcut din punct de vedere estetic, care să atragă și să convingă vizitatorii încă prin prima clipă că au făcut alegerea potrivită. Poți amplasa ghivece cu flori pe ici-colo, care să ofere o un aspect frumos și prietenos, balcoane, dar și scări rezistente, care să permită oamenilor să pătrundă în siguranță la etajul superior al cabanei.
Cum aranjam foișorul
Foișorul este spațiul ideal pentru orice tip de vizitator, extrem de îndrăgit de oricine. Unii îl folosesc pentru a se relaxa și citi o carte în liniște, alții pentru a mânca în aer liber, iar alții pentru a petrece timp cu prietenii, a admira peisajele din jur și a juca jocuri sau povesti în voie, așadar, trebuie amenajat corespunzător, pentru a putea satisface toate aceste nevoi.
Aranjarea spațiului de joacă
Desigur că spațiul de joacă este esențial atunci când amenajezi o cabană la munte, fie pentru momentele când alegi să vii cu cei mici acolo sau să o închiriezi unor persoane care au copii. Acest lucru reprezintă un avantaj, fără doar și poate, deoarece toți oamenii care vin în vacanță la munte și sunt în căutarea unei cabane, se orientează către acelea care asigură și un spațiu de joacă pentru cei mici, astfel încât părinții să aibă puțin timp pentru a se relaxa. Câteva leagăne, un tobogan, o roată și un mic teren de fotbal sau tenis este ideal pentru o cabană la munte, fiind ideal atât pentru familii, cât și pentru cupluri tinere sau prieteni, având șansa de a atrage mai multe categorii de clienți.
Amenajarea spațiului de agrement (h3)
Un alt lucru important, ce nu trebuie scăpat din vedere este spațiul de agrement, care trebuie să fie unul primitor, care să facă oaspeții să se simtă ca acasă încă din prima clipă când pășesc în curtea cabanei. Un gazon bine îngrijit, o masă mare și niște scaune, dar și un balansoar vor face diferența și vor face cazarea să ajungă în topul preferințelor vizitatorilor.
Amenajarea gratarului
Ca să ai parte de cele mai frumoase momente alături de persoanele dragi atunci când mergeți în vacanță la propria cabană, acordă o mare atenție zonei de grătar și amenajeaz-o, astfel încât să asigure toate condițiile unui grătar pe cinste. De asemenea, dacă o vei da spre închiriere, oamenii care vor veni acolo vor aprecia foarte mult acest aspect, fiind dornici să stea în jurul focului, încălzindu-se cu un pahar de vin fiert și povestind tot felul de pățanii. Așadar, încearcă să alegi cea mai bună opțiune din punct de vedere al raportului calitate-preț și nu vei regreta alegerea făcută! Poți găsi numeroase modele pe internet, la prețuri avantajoase, putând să alegi între un grătar din cărămizi sau chiar unul mai performant, electric, în funcție de preferințe. Pe lângă asta, nu uita să incluzi și câteva mese în zona de grătar, pentru a putea depozita cele trebuincioase grătarului.
Ce să NU introduci în decorul unei cabane
Dacă vrei să te asiguri că faci o treabă bună atunci când amenajezi o cabană la munte, ai în vedere faptul că materialele trebuie să fie unele de calitate, care să asigure confort și un estetic plăcut, dar care să reziste și la uzură și condițiile meteorologie din zona muntoasă. Astfel, poți avea parte de cele mai plăcute vacanțe alături de cei dragi, fără să întâmpini probleme neplăcute. De asemenea, încearcă să nu introduci foarte multe elemente decorative, deoarece cabana trebuie să fie cât se poate de confortabilă, spațioasă și funcțională. Rămâi doar la elementele esențiale, care să asigure și un estetic deosebit, dar și un caracter practic.
În concluzie, dacă scopul tău este să amenajezi exact așa cum ai visat propria cabană la munte, pentru a putea avea parte de cele mai relaxante escapade, tot ce ți-a mai rămas de făcut este să ții cont de sfaturile pe care le-ai regăsit mai sus și să treci la treabă! La final, după ce vei vedea rezultatul, vei ști că tot efortul și banii investiți au meritat din plin.
Sursă foto: Pixabay.com, Pinterest.com