Vrei să-i dai un nou aspect bucătăriei tale? Unul mai fresh mai confortabil, mai cald și mai primitor? Știi că tot procesul va dura o perioadă, însă ești dispusă să aștepți și să lucrezi la acest proiect oricât e nevoie pentru a putea să ai parte de rezultatul dorit? Ai decis să apelezi la stilul de amenajare interioară modern, însă nu știi 100% ce presupune asta? Atunci, articolul de față este ideal pentru tine, deoarece conține tot ce trebuie să știi despre acest stil de design interior! Citește-l în continuare pentru mai multe detalii care te vor ajuta!
Ce presupune stilul de design modern
Cuvântul „modern” presupune apartenența la epoca actuală și, adesea, stilul modern de design interior poate fi confundat cu cel scandinav, contemporan sau chiar minimalist, pentru o privire mai neantrenată. Acesta a luat naștere în prima parte a secolului XX și presupune respingerea frivolității elementelor, bazându-se pe geometrie. Liniile drepte și simple, formele unice și inedite, alături de multifuncționalitate. De asemenea, caracterul pragmatic al acestui stil este vizibil de la o poștă, având în componența sa suprafețe lustruite și netede din sticlă sau metal și fibre naturale.
Sfaturi de amenajare pentru bucătărie modernă
Principala caracteristică a bucătăriei moderne este multifuncționalitatea sa, aceasta putând fi un spațiu destinat gătitului, servirii meselor, relaxării sau chiar socializării, așadar, atunci când începi procesul de amenajare, trebuie să ai vedere să incluzi toate elementele care să îndeplinească aceste funcții.
De-a lungul vremii, opțiunile de amenajare ale unei bucătării de acest gen au variat, devenind din ce în ce mai complexe. Complexitatea funcțiilor estetice, compartimentarea inteligentă și adaptarea spațiilor bucătăriei nevoilor umane sunt din ce în ce mai importante atunci când vine vorba de amenajarea unei bucătării în stil modern.
Sfaturile de amenajare ale unei bucătării moderne pot fi destul de multe cum ar fi tipul locuinței tale, forma bucătăriei sau tipul de bucătărie pe care îl ai, însă elementul comun al acestora este caracterul practic și funcțional. Mai jos poți regăsi sfaturi în ceea ce privește mobilierul, culorile, corpurile de iluminat, materialele necesare, dar și elementele decorative potrivite pentru amenajarea unei bucătării în stil modern. Urmărește-l în continuare, dacă vrei să obții bucătăria visurilor tale!
Mobilier pentru bucătărie modernă
Atunci când alegi mobila specifică unei bucătării moderne, trebuie să ții cont de paleta cromatică a finisajelor, astfel încât să fie în același ton cu ele sau complementare și să se integreze perfect în decor. În continuare, va trebui să ai în vedere și faptul că bucătăria nu presupune doar un spațiu de gătit, ci și unul de dining, așadar, trebuie dotată în consecință, pentru a putea satisface ambele nevoi cu succes. Dacă vrei să ai parte de un rezultat perfect și uniform, alocă un buget asemănător ambelor zone din bucătărie, în ceea ce privește piesele de mobilier.
Bucătăriile amenajate în stil modern sunt special gândite pentru a oferi un grad înalt de confort, prin obținerea unui decor unitar, în ceea ce privește depozitarea tuturor obiectelor necesare. De asemenea, atunci când alegi mobilierul, este esențial să ții cont și de suprafața de care dispui și numărul de membri din familie, dar și de alegerile efective pe care vrei să le faci în acest sens, astfel încât totul să aibă propriul loc și să nu pară „în plus”.
Masă bucătărie modernă
Alegerea mese dintr-o bucătărie modernă se face, în primul rând, conform principiilor pe care se bazează acest stil de design interior, adică simplitate, linii drepte, dar și funcționalitate, dar și a spațiului pe care îl ai la dispoziție și, bineînțeles, a numărului persoanelor din casă, astfel încât să aveți suficient spațiu de desfășurare. Materialul principal din care acestea sunt confecționate este lemnul, iar culoarea este indicat să fie una care să reziste în timp și să fie ușor de curățat și întreținut.
Scaune bucătărie modernă
La capitolul scaunelor dintr-o bucătărie modernă, acestea au, adesea, un design cât mai simplu și, de obicei, sunt înalte, cu spătar sau fără și, neapărat, din lemn. Culoarea lor se alege în funcție de propriile preferințe și culoarea mesei, dar și a paletei cromatice a întregii încăperi. Consultă mai multe site-uri și fă o schiță pentru mai multe modele, pentru a-ți putea face o idee clară despre cum ar arăta rezultatul final.
Colțare bucătărie modernă
Dacă plănuiești să petreci mai mult timp în bucătărie alături de cei dragi și să aveți parte de confort sporit, poți opta pentru colțare în loc de scaune, astfel încât să încapă toți cei apropiați și să serviți cu plăcere cele mai delicioase mese împreună. În funcție de culorile celorlalte elemente din încăpere alege ceva care să se potrivească și, de preferat, ceva care să reziste la uzură și să aibă o culoare mai închisă, dar să fie și suficient de pufos.
Corpuri de iluminat pentru o bucatarie moderna
În bucătăriile moderne poți regăsi numeroase modele de corpuri de iluminat, cum ar fi aplicele și plafonierele metalice, pendulele, dar și reflectoare sau spoturi, dacă ai nevoie de o sursă de lumină adițională. În funcție de culoarea tavanului și pereților, optează pentru o culoare a corpului de iluminat contrastantă.
Culori potrivite pentru o bucatarie moderna
Atunci când vine vorba de paleta cromatică a unei bucătării moderne, cele mai des întâlnite culori sunt cele neutre, cu care poți merge oricând la sigur și crea diverse contraste plăcute ochiului. De exemplu, dacă alegi albul ca nuanță predominantă, este important să o poți îmbina în mod natural și creativ cu alte nuanțe mai închise, pentru a balansa contrastul și obține un decor reușit. Astfel, dacă pereții sunt albi, nu încerca să achiziționezi numai mobilă și electrocasnice albe, ci încearcă să alternezi cu alte culori cu care să se potrivească atât la nivel decorativ, cât și la nivel de mobilier. De asemenea, dacă pereții alegi să îi vopsești bej sau gri, atunci poți, fără probleme, să amplasezi piese de mobilier de culoare albă, ca să calmezi întregul ambient. Dacă vrei să evidențiezi cumva marginile mobilei, poți opta pentru nuanțe precum maro, ce au tonalități cât mai variate, iar astfel, vei putea asigura continuitatea decorațiunilor naturale la nivel vizual.
Elemente decorative într-o bucatarie moderna
Precum în orice încăpere din casa ta, la fel și în bucătărie trebuie să existe și decorațiuni, care să anime încăperea respectivă și să-i ofere un aspect primitor, confortabil, dar și familiar, pe lângă clasicele electrocasnice și piese de mobilier. Acest lucru poate avea un impact pozitiv major asupra stării tale, lucru vizibil atunci când vei pregăti mesele pentru cei dragi, având toate condițiile prielnice în acest sens. Astfel, elementele de decor ideale pentru o bucătărie modernă ar fi cele din inox, sticlă sau chiar placaje făcute din lemn laminat și marmură ori diferite aliaje din metale comune. Poți amplasa flori naturale sau artificiale în vaze cu modele cât mai interesante, care să atragă atenția, tablouri pentru bucătărie și, de ce nu, rafturi metalice speciale pentru sticle de vin sau boluri ceramice pictate manual.
Cele mai des folosite materiale pentru o bucatarie moderna
În privința materialelor prezente în decorul unei bucătării moderne, acestea depind de materialele la care apelezi pentru finisaje și genul de mâncăruri pe care obișnuiești să le prepari în mod frecvent.
Ținând cont de aceste criterii, anumite materiale pot fi sau nu recomandate, astfel încât munca ta să fie cât mai ușoară când vine vorba de curățenie, dar și a întreținerii mobilierului și ustensilelor, ori electrocasnicelor. Cele mai des întâlnite materiale într-o bucătărie modernă sunt gresia și faianța, pentru că sunt ușor de păstrat într-o stare bună și sunt disponibile sub o varietate de modele și culori pe care le poți integra facil în decor, creând cele mai frumoase estetici.
De asemenea, și lemnul este omniprezent într-o astfel de bucătărie, atât ca materie primă în realizarea elementelor decorative, dar și în scopul aplicațiilor practice și adițiilor.
Cum să amenajezi o bucătărie mică în stil modern
Dacă, din nefericire, ai o bucătărie mai mică, nu te descuraja, pentru că încă ai șansa să te bucuri de decorul la care visezi, cu ajutorul unui plan bine conturat și inspirația necesară, înainte să începi orice fel de achiziție.
În astfel de cazuri, este important să privești lucrurile practic, pragmatic și organizat, pentru a putea să exploatezi fiecare bucată de spațiu de care dispui, astfel încât să nu se piardă nimic. Improvizează, schițează mai multe variante, pentru a o identifica pe cea mai bună și renunță la orice obiecte nu sunt necesare, amplasându-le în altă încăpere.
Decorează cât mai minimalist și optează pentru piese de mobilier pliabile și în care să poți încorpora electrocasnicele sau care să poată să îndeplinească mai multe funcții de utilizare. Dacă, totuși, îți dorești mai mult spațiu, ar arhitectura îți permite asta, poți sparge un perete și crea o bucătărie open space, unind-o cu livingul.
Cum sa amenajezi o bucatarie mare în stil modern
Cu tehnica potrivită, poți transforma o bucătărie cu spații restrânse într-una ce dă senzația de spațiu aerisit și, implicit, dimensiune mai mare, așadar ai grijă la modul în care alegi să dispui toate lucrurile.
Dacă, totuși, ai din start o bucătărie ce se întinde pe o suprafață mai mare, atunci nu spațiul este cel care ar trebui să te îngrijoreze în momentul în care amplasezi mobilierul și celelalte elemente, ci cum să faci asta corect din punct de vedere estetic și funcțional, astfel încât să ai acces rapid la orice piesă de mobilier sau aparat electrocasnic de care ai avea nevoie, dar și a decorațiunilor.
Dacă îți place să încerci mereu noi rețete, atunci ai toate condițiile cu ajutorul unei bucătării de dimensiuni mari, pentru că poți să organizezi toate ingredientele, vasele și electrocasnicele de care ai nevoie la prepararea lor, fără să te încurci în ele.
În ceea ce privește elementele decorative aici, nu ai nicio restricție, singurul lucru de care e indicat să ții cont ar fi amplasarea lor strategică, pentru a le pune într-o lumină cât mai bună, dar și respectarea stilului abordat și a paletei cromatice utilizate în încăpere.
Amenajarea unei bucatarii moderne pătrate
Dacă dispui de o bucătărie în formă pătrată, atunci lucrurile pot fi, oarecum, destul de lejere, pentru că asta înseamnă că poți integra o masă în mijlocul camerei sau chiar a unui bufet de tip insulă. În acest fel, ai șansa de a crea acel aspect plăcut la care aspiri, având, totodată spațiu suficient pentru a prepara rețete delicioase și servi mese alături de familie sau prieteni, fără să fii incomodat de spațiul restrâns. În cazul unei bucătării pătrate, ai două posibilități de amenajare, și anume, într-o anumită zonă a încăperii sau pe un singur perete, în funcție de gusturi. Poți să adaugi chiar și elemente decorative, precum tablourile sau vazele cu flori, dar și corpuri de iluminat cu design special.
Amenajarea unei bucatarii moderne dreptunghiulare
În mare parte, cele mai multe bucătării au formă dreptunghiulară, fapt ce împiedică introducerea unor elemente centrale în acele încăperi. Nu trebuie să te lași descurajat de asta, în cazul în care ai o astfel de bucătărie, deoarece cu puțină creativitate, poți avea parte de rezultate uimitoare. În funcție de nevoile tale, dar și de dimensiunile perimetrului bucătăriei, introdu acele lucruri esențiale, care îți sunt de ajutor, dar care fac și diferența, creând un spațiu frumos. Având în vedere că dispunerea mobilierului se va face pe un singur perete, ori în formă de L, asigură-te că faci acest lucru eficient și încadrezi totul așa cum trebuie, pentru a rămâne și cu ceva spațiu pentru a te putea desfășura în voie. Frigiderul va fi, cel mai probabil, amplasat pe același rând cu blatul și restul mobilierului și electrocasnicelor, iar masa și scaunele pe peretele opus.
Cum sa amenajezi modern o bucătărie de apartament
La capitolul amenajării în stil modern al unei bucătării de apartament, lucrurile pot fi extrem de ușoare sau extrem de complicate, în funcție de caz, datorită sau din cauza spațiului mai limitat decât cel al unei bucătării de casă. Ca să te asiguri că îți decorezi eficient bucătăria, în cazul în care locuiești la apartament, ține cont de crearea unui spațiu cât mai aerisit, stabilind un plan clar pe care să-l urmezi cu strictețe înainte de a dispune fiecare element în bucătărie. În felul acesta, poți împărți cât mai practic posibil spațiul utilizabil, incluzând tot ce ai nevoie, dar având și parte de loc de desfășurare. Dacă este posibil, optează pentru ferestre cât mai mari, din două motive foarte simple. În primul rând, acestea permit o aerisire cât mai rapidă, dar și dau voie luminii să pătrundă în încăpere, lucru care ajută din punct de vedere mental și estetic, creând o imagine caldă și liniștită.
Cum sa amenajezi modern o bucatarie la casa
În ceea ce privește amenajarea unei bucătării la casă, procesul nu este la fel de dificil precum cel al decorării unei bucătării dintr-un apartament, care are, implicit, dimensiuni mai reduse. În acest fel, ai mai multă libertate când vine vorba de amplasarea pieselor de mobilier, spațiilor de depozitare, electrocasnicelor, dar și a elementelor decorative, fără multe restricții. Tot ce trebuie să faci aici este să ai în vedere principiul pe care se bazează stilul de amenajare pe care îl abordezi, în cazul tău cel modern, astfel încât să reușești să obții o bucătărie plăcută din punct de vedere vizual, dar și funcțional.
Cu toate acestea, timpul pe care va trebui să-l aloci întregii lucrări va fi unul mai extins, datorită spațiului mare ce trebuie amenajat. Pe lângă acest aspect, un altul care încetinește procesul de amenajare al bucătăriei de la curte este numărul elementelor de care trebuie să ții cont la planificarea imaginii de ansamblu a proiectului. Un alt avantaj pe care îl ai în cazul unei bucătării la casă este faptul că ai și posibilitatea de a depozita în mod practic chiar și acele ustensile pe care nu le folosești cu o frecvență crescută, pentru a le putea avea la îndemână atunci când se ivește ocazia să le folosești. Mesele în familie vor fi unele pline de zâmbete și voie bună, având o bucătărie modernă la casă.
Amenajare moderna a unei bucatarii cu insula
O bucătărie cu insulă presupune gătitul în mijlocul camerei, ceea ce constituie un avantaj, dar și un dezavantaj, concomitent. Deși are un aspect interesant, indiferent de cât de spațioasă e bucătăria ta, e destul de dificil din punct de vedere practic și estetic să dispui toate lucrurile corespunzător, astfel încât să nu dea senzația de aglomerarea spațiului și încărcătură vizuală. Această insulă este regăsită, cu precădere, în bucătăriile spațioase, care au forma pătrată pentru a permite introducerea ei în peisaj. O achiziție de acest tip este, totodată, un spațiu prielnic de depozitare pentru iubitorii artei culinare.
Amenajare moderna a unei bucatarii tip open space
Când vine vorba de amenajarea bucătăriei de tip open space, avantajele sunt atât în favoarea pasionate de arta culinară și au nevoie de cât mai mult spațiu de desfășurare, cât și pentru cele care nu găsesc un hobby sau o plăcere în această activitate. Astfel, dacă ai o bucătărie open space și îți place să încerci noi rețete, adesea, atunci ai toate condițiile necesare pentru a face asta, având spațiu din plin, dar și posibilitatea de a aerisi corespunzător de fiecare dată când finalizezi o nouă rețetă.
Într-o bucătărie de tip open space, blatul de bucătărie trebuie să fie cât mai mare și să existe diverse spații de depozitare, cum ar fi dulapuri, sertare, dar și rafturi, care să-ți permită o bună organizare a lucrurilor. Masa și scaunele pot fi, de asemenea, atât de mari cât consideri că ai nevoie, în funcție de numărul membrilor familiei și frecvența cu care întâmpini musafiri la casa ta, pentru a avea spațiu suficient pentru toți. Electrocasnice precum aragaz sau cuptor pot fi încorporate în mobilă, fiind cât mai puțin cu putință la vedere, pentru a putea crea un estetic plăcut.
În concluzie, dacă vrei să ai parte de o bucătărie specială din punct de vedere estetic, cu un decor ușor de realizat și în care te poți relaxa după o zi solicitantă la job sau poți găti liniștită orice rețetă dorești, atunci ține cont de sfaturile de mai sus și apelează la stilul modern de design interior!
Sursă foto Freepik.com, Pixabay.com, Pexels.com