Vrei să-ți amenajezi bucătăria de vară și să-i dai o formă frumoasă, astfel încât să te simți bine când gătești, când petreci timpul în ea sau când ai musafiri în vizită? Îți dorești să ai cele mai frumoase veri și să nu mai vrei să părăsești perimetrul bucătăriei tale? Cu toate acestea, simți că nu știi de unde să pornești cu decorarea și ai nevoie de puțină inspirație și sfaturi practice? Atunci, la nivelul articolului de față vei putea descoperi cele mai bune idei și sugestii de amenajare a bucătăriei de vară, așadar, urmărește-l până la final!
Cum se amenajează o bucătărie de vară
Bucătăria de vară este un spațiu special destinat gătitului și servirii mesei în timpul sezonului cald, așadar, este extrem de important să o amenajezi în așa fel încât să fie confortabilă și funcțională. În continuare, iată câteva sfaturi utile pentru amenajarea unei bucătării de vară! Alege un mobilier de exterior, care să fie rezistent la intemperii și ușor de curățat și asigură-te că ai suficient spațiu de depozitare pentru a păstra ustensilele de bucătărie și alte echipamente.


De asemenea, poți să instalezi un grătar, fiind o alegere populară, dar ai grijă cum distribui elementele, pentru a dispune de spațiul necesar preparării mâncării, precum și a servirii meselor. Totodată, este important să apelezi și la umbrele și perdele, pentru a reduce expunerea la soare și pentru a te proteja de insecte. În ceea ce privește iluminatul, asigură-te că ai suficientă lumină în bucătăria de vară, mai ales dacă îți place să gătești și să mănânci seara. Poți să utilizezi lămpi de grădină, lămpi cu senzor de mișcare sau alte tipuri de iluminat exterior care îți fac cu ochiul. În funcție de gusturile tale, poți adăuga câteva decorațiuni în bucătăria de vară, cum ar fi pernele colorate sau draperii pentru un plus de confort și stil.


Terasa unei bucătării de vară
Dacă te gândești la o terasă care să vină la pachet cu o bucătărie de vară, atunci află că e o idee extraordinară! Fiind, relativ, ușor de amenajat și destul de accesibil din punct de vedere financiar, terasa poate fi locul tău preferat din toată casa, unde vei avea parte de liniștea la care aspiri. Astfel, poți începe prin a stabili un buget pe care vrei să-l aloci pentru asta, de la care să nu te abați, iar pentru a crea un spațiu confortabil, alege mobilierul adecvat, cum ar fi o masă și scaune confortabile pentru a savura mesele în aer liber. Poți opta pentru mobilier din lemn sau aluminiu, dar asigură-te că este durabil și rezistent la intemperii. Pentru a adăuga culoare și viață în zona terasei, plantează flori și plante în ghivece sau jardiniere și încearcă să introduci plante adecvate pentru clima și lumina solară din zona în care locuiești, pentru o durată de viață cât mai îndelungată a acestora. Nu în ultimul rând, în cazul în care ai o terasă mare sau o grădină, poți introduce în peisaj și bănci fotolii în loc de scaune. Acestea oferă o alternativă confortabilă și relaxantă pentru oameni pentru a sta și a socializa.


Mobilierul unei bucătării de vară
În ceea ce privește mobilierul unei bucătării de vară, pe lângă masa, scaunele, fotoliile și grătarul, poți să adaugi și dulapuri și rafturi, pentru mai mult spațiu de depozitare. Acestea te vor ajuta să păstrezi toate ustensilele și accesoriile de bucătărie organizate și la îndemână. De asemenea, dacă dorești să oferi o atmosferă mai relaxantă, poți instala un bar mic pe terasă, ideal pentru a servi băuturile preferate în timpul petrecerilor cu prietenii și familia. Dacă te bucuri de suficient spațiu pe terasă, poți instala un sertar frigorific, care îți va permite să ai băuturi și alimente la îndemână, la rece, în timpul verii.




Amenajarea bucătăriei de vară în funcție de stil
Există diverse aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să decorezi o bucătărie de vară, dar cel mai important este stilul. În funcție de gusturile tale, poți apela la orice stil dorești, iar mai jos ai mai multe detalii legate de stilul rustic, modern, tradițional, dar și scandinav, pe care le poți adopta în bucătăria ta de vară.








Bucătărie de vară rustică
Dacă alegi un stil rustic, ar fi potrivit să folosești o combinație de lemn natural și pereți din piatră naturală. O altă opțiune ar fi să utilizezi cărămida netencuită pentru pereți și să combini astfel cu lemnul lăcuit, deoarece acest stil face apel la legătura cu natura, deci materialele incluse trebuie să fie în conformitate. Culorile introduse aici trebuie să fie cât mai naturale și discrete, iar aici se încadrează foarte bine bejul, maro sau chiar gri.





Bucătărie de vară modernă
Dacă dorești să amenajezi o bucătărie de vară în stil modern, există câteva aspecte importante de luat în considerare. Alege materiale rezistente la intemperii, deoarece bucătăria de vară ar trebui să fie proiectată pentru a face față condițiilor meteo, așa că este important să alegi materiale rezistente la apă, umiditate și temperaturi extreme. Pentru podea, poți alege gresie sau piatră naturală, iar pentru blaturi, poți alege o varietate de materiale, cum ar fi betonul, granitul sau cuartul.


Ai în vedere faptul că bucătăria de vară modernă ar trebui să aibă aparatură de ultimă generație. De exemplu, poți instala o plită cu inducție, un cuptor cu microunde, un frigider sau un sistem de sonorizare. În funcție de spațiul disponibil, poți alege și o masă cu scaune de grădină sau un bar cu scaune înalte. Ține cont de faptul că materiile prime la care e indicat să apelezi în cazul unei bucătării moderne sticla și inoxul, ce vor oferi și impresia unui spațiu luminos, contrar bucătăriilor rustice.



Bucătărie de vară tradițională
În cazul amenajării unei bucătării tradiționale, optează pentru echipamente și ustensile de gătit care să se potrivească cu stilul tradițional, cum ar fi un grătar de cărbune, o plită cu lemne, o tigaie din fontă și o ladă pentru gheață. De asemenea, poți adăuga și un cuptor de pâine sau un cuptor de lut tradițional. Pentru a te proteja de soare sau de condițiile meteorologice nefavorabile, adaugă un acoperiș din paie sau lemn și o pergolă decorativă. De asemenea, folosește perdele sau jaluzele din răchită sau bambus pentru protecția împotriva razelor solare insectelor.
În final, accentuează decorul cu lumânări și lămpi cu aspect tradițional pentru a crea o atmosferă confortabilă și primitoare. O bucătărie de vară în stil tradițional îți poate oferi o experiență unică de gătit în aer liber, cu un farmec și o autenticitate pe care o puteți savura în fiecare moment.







Amenajarea bucătăriei de vară în funcție de tipul acesteia
Există 3 moduri în care îți poți amenaja bucătăria de vară, și anume, deschisă, semi-deschisă sau închisă, conform nevoilor tale, a spațiului, dar și a planului casei tale. Mai jos, ai câteva sugestii ce ți-ar putea fi de ajutor pentru fiecare dintre cele 3 tipuri de bucătării.




Bucătărie de vară deschisă
Această categorie de bucătării nu este întâlnită des în România din cauza vremii extrem de schimbătoare. Din moment ce nu dispun de acoperiș, elementele din acestea sunt adesea afectate de precipitații dacă nu sunt protejate prin acoperire sau mutare. Aceste bucătării au pereți care delimitează spațiul respectiv față de restul curții sau casei, dar, în general, găzduiesc doar o masă cu scaune și câteva rafturi sau agățători pentru ustensile. Persoanele care aleg să folosească acest tip de bucătărie de vară preferă lumina naturală și petrec puțin timp în această zonă și pentru a se proteja de soare sau de condițiile meteorologice nefavorabile, pot opta pentru un acoperiș temporar din prelate.



Bucătărie de vară semideschisă
Cea de-a doua categorie de bucătării de vară, cea semideschisă, dispune de un acoperiș, dar renunță la pereți, ceea ce permite proprietarului să-și păstreze diversele ustensile în interior fără teama condițiilor meteorologice. Persoanele care aleg acest tip de bucătărie de vară îndrăgesc să petreacă timp în aer liber, să admire peisajele de vis în timp ce servesc masa sau să simtă aerul curat atunci când gătesc. Foisoarele pot avea forme și dimensiuni variate, iar designul poate fi ales în funcție de preferințele proprietarului, putând fi unul tradițional sau modern.



Bucătărie de vară închisă
În prezent, se observă o creștere a popularității bucătăriilor de vară închise, datorită ușurinței de întreținere și a posibilității de a le dota cu toate facilitățile necesare. Acestea sunt de obicei amplasate într-o zonă separată a curții și oferă tot confortul necesar. Materialele utilizate pentru construcția lor sunt, în general, lemnul, dar pot fi folosite și alte materiale, precum cărămida, bca sau piatra, în special pentru cei care doresc o bucătărie cu un aspect rustic sau pentru cei care locuiesc în zone montane. Poți să adaugi, fără probleme, și elemente decorative precum ghivece sau vaze cu flori și tablouri sugestive, care să anime pereții.



Amenajarea bucătăriei de vară în funcție de materiale
Materialele pe care vei alege să le utilizezi în amenajarea bucătăriei dictează și ele, la rândul lor, aspectul în care aceasta va arăta, iar în funcție de bugetul tău, gusturi, planul arhitectural, dar și munca, alături de timpul pe care ești dispus/ă să le investești, poți face aproape orice îți trec prin minte.

Bucătărie de vară din lemn
Dacă vrei să-ți construiești o bucătărie de vară din lemn, preponderent, Folosește lemn rezistent la apă, dur, precum teak, ipe sau cedru, care poate face față umezelii și condițiilor meteorologice extreme.
De asemenea, aplică un strat de protecție, tratând lemnul cu o soluție specială, astfel încât să fie protejat de razele UV, umiditate și mucegai și încearcă să amplasezi bucătăria într-o zonă umbroasă, protejată de soare și care oferă o briză plăcută, pentru a reduce căldura. Nu în ultimul rând, instalează și un sistem de drenaj adecvat ca să previi acumularea de apă.

Bucătărie de vară din osb
Dacă vrei să investești mai puțin și să depui mai puțin efort, poți să-ți construiești bucătăria de vară, apelând la OSB, fiind destul de des utilizat și foarte practic, mai ales dacă îți dorești ceva mai micuț sau minimalist.

Sfaturi de „Așa nu” pentru o bucătărie de vară
Dacă până acum ai regăsit sugestii și sfaturi de „Așa da” pentru amenajarea bucătăriei tale de vară, acum a venit momentul să descoperi și câteva lucruri pe care nu este tocmai indicat să le faci atunci când îți amenajezi bucătăria de vară. În general, într-o bucătărie de vară ar trebui evitate alimentele perisabile sau sensibile la temperatură, deoarece, în anotimpul cald, temperaturile cresc extrem de mult, ceea ce duce la stricarea alimentelor.. De asemenea, este important să eviți să introduci orice poate atrage insecte sau rozătoare, precum și produse chimice sau substanțe inflamabile care pot fi periculoase în condiții de căldură ridicată.

În concluzie, dacă vrei să ai cea mai frumoasă și practică bucătărie de vară, care să îndeplinească toate nevoile tale, dar și a familiei, atunci poți să te ghidezi după sugestiile regăsite mai sus, iar treaba va fi gata în timp util și vei avea o rată de succes garantată!
Sursă foto: Pixabay.com, Pinterest.com