Ai nevoie de un stil de amenajare diferit în dormitorul tău, mult mai aerisit și funcțional? Dorești să ai parte de o organizare ca la carte, care să te facă să petreci timp cu plăcere în propria cameră? Te-ai săturat să te împiedici de obiectele inutile din dormitorul tău și să nu-ți găsești niciodată lucrurile, decât după lungi căutări?
În cazul acesta, stilul industrial de amenajare interioară poate fi soluția tuturor acestor probleme, fiind extrem de versatil și ușor de realizat cu un buget accesibil oricui. Dacă nu ai foarte multe noțiuni legate de acest design și caracteristicile sale, dar dorești să le pui în aplicare în propriul dormitor, atunci citește acest articol până la capăt pentru a-ți face munca mai ușoară!
Ce presupune stilul industrial
Stilul industrial presupune libertate, confort, funcționalitate și spațiu aerisit. Acesta este caracterizat de simplitate, spațiu intim și sigur și este potrivit pentru orice locuință. Indiferent dacă ai un dormitor de dimensiuni mai reduse sau chiar unul mai spațios, poți aborda stilul industrial de design interior fără probleme. Acesta nu este un stil pretențios și îl poți introduce fără prea multă bătaie de cap sau costuri ridicate. Dacă ai nevoie de un spațiu organizat, confortabil, aerisit și funcțional, citește articolul în continuare și vezi cum să amenajezi în stil industrial propriul loc de odihnă.
Apariția stilului industrial
Stilul industrial a apărut în perioada anilor ‘60 atunci când oamenii încă sufereau pe plan economic din cauza celui de-al Doilea Război Mondial și aveau nevoie de flexibilitate și lejeritate în ceea ce privea amenajarea caselor. Se presupune că a apărut în SUA atunci când multe fabrici și uzine fuseseră abandonate, iar oamenii au văzut o ocazie de a le exploata și a le oferi o nouă perspectivă. Cu ajutorul creativității acele spații obscure și reci au prins viață și au devenit un stil râvnit de design interior, prima oară în puburi, restaurante și cafenele și, treptat, în locuințele oamenilor, suferind numeroase modificări de-a lungul timpului, însă rămânând la conceptul de bază.
Amenajarea unui dormitor în stil industrial
Pentru amenajarea unui dormitor în stil industrial nu ai nevoie de foarte multe pregătiri, bani sau timp investit, acesta fiind și principalul său beneficiu. Ține cont de faptul că dacă te-ai hotărât să apelezi la acest stil, trebuie să ai în vedere introducerea ferestrelor cu rame metalice, de dimensiuni mari, pereții din piatră și cărămidă, aspectul întunecat, patul spațios și elemente decorative cât mai minimaliste. În continuare, ai detalii despre piesele de mobilier prezente într-un astfel de design interior, decorațiuni și materiale predominante.
Cum arată mobilierul în stil industrial
La capitolul mobilier, acesta este masiv, din lemn finisat, însă nu într-un stil rafinat, având un aspect ușor uzat, reușind, în același timp să portretizeze confort, spațiu generos și „curat”. Are un aer vintage și simplu, fiind lipsit de orice tip de ornament. Are diverse inserții metalice, cum ar fi picioare, suport sau spătar. Materialele reciclate au și ele o prezență destul de frecventă într-un decor industrial, ceea ce înseamnă că dacă ai inspirația necesară, poți crea un astfel de ambient, fără prea mult efort sau resurse materiale. În continuare, imaginile atașate te vor ajuta să-ți faci o idee mai clară în privința pieselor de mobilier pe care trebuie să le introduci, textura, designul și culorile acestora.
Pat în stil industrial
Paturile într-un decor industrial au un design destul de simplu, sunt spațioase și masive, iar elementul prin care reușesc să transmită ideea de „confortabil” sunt baldachinele cu fier forjat sau cu o structură din lemn ce pare ușor nefinisat și așternuturile simple, dar pufoase, ce au nuanțe reci, cum ar fi negru, gri sau alb care îi oferă o căldură, aer relaxant și liniștitor.
Noptiere în stil industrial
În ceea ce privește noptierele prezente în stilul industrial, lucrurile sunt destul de neobișnuite, deoarece acestea au un aspect neconvențional și nu seamănă absolut deloc cu cele clasice, pe care le știi, prezente în alte stiluri de amenajare interioară. Aici se înscriu cutiile sau cuferele ce servesc drept noptiere, așadar, probabil că dacă vei căuta în beci, pod sau debara, cu siguranță găsești ceva pe care îl poți introduce în dormitorul tău, creând acest peisaj industrial la care aspiri. Prin urmare, materialele cele mai prezente în cazul noptierelor sunt lemnul și metalul.
Dressing în stil industrial
Dressing-ul dintr-un dormitor amenajat în stil industrial apare destul de rar, în mod subtil, iar materialul din care este confecționat este lemnul, din nou, cu un aspect ușor nefinisat, ceea ce îi oferă un farmec aparte. Vei regăsi mai des comodele într-o astfel de încăpere, deoarece au dimensiuni mai reduse, iar un dormitor în stil industrial trebuie să fie cât mai minimalist, principala sa caracteristică fiind spațiul generos.
Mese în stil industrial
Într-un dormitor în stil industrial se regăsesc mesele mici, cu un design simplu, dar unic, majoritatea din lemn sau metal, putând avea uneori roți, ceea ce le oferă caracterul funcțional, dar și aspectul mai puțin întâlnit în alte stiluri de amenajare interioară. În unele cazuri, se pot folosi chiar și cufere pe post de măsuță. Din nou, trebuie să înțelegi că orice obiect introdus într-un decor în stil industrial trebuie să fie cât mai „natural” și să nu fi suferit multe modificări sau să aibă un aspect pretențios, pentru că asta ar contraveni principiilor pe care se bazează și a ideii pentru care a luat naștere. Această idee este să lucrezi cu materialele pe care le ai, fără prea mulți bani și să poți oferi oricărui lucru un scop în locuința ta, astfel încât nimic să nu fie irosit.
Decorațiuni în stil industrial
Decorațiunile ce fac parte din stilul industrial sunt destul de diversificate, însă păstrează aceeași notă a acestui stil de design interior. Vei regăsi lucruri precum vaze cu flori, oglinzi cu rame metalice, ceasurile de perete sau masă, tablouri, lămpi, scaune metalice, instalații, rafturi metalice și corpuri de iluminat, care pot fi în contrast cu restul decorului din punct de vedere cromatic, dar încă reușind să creeze un peisaj plăcut, sau chiar în aceeași notă, completând cu succes acest decor „rece”, dar intim și extrem de confortabil.
Draperii în stil industrial
Draperiile în stil industrial sunt confecționate din materiale subțiri, astfel încât gradul opacității să fie extrem de redus sau chiar pot lipsi cu desăvârșire, pentru a lăsa loc luminii naturale să pătrundă în încăpere prin geamurile înalte. Astfel, paleta formată din culori neutre, reci și închise va fi balansată prin intermediul razelor soarelui ce vor asigura luminozitatea potrivită dormitorului tău. Dacă alegi să pui draperii sau perdele, acestea trebuie să se întindă pe toată suprafața geamurilor, altfel riști să obții un estetic nu foarte plăcut.
Tablouri în stil industrial
Dintr-un dormitor în stil industrial cel mai bine se încadrează fie tablourile abstracte, personalizate sau chiar cele cu mesaje, care îmbracă perfect pereții cu aspect nefinisat. Acestea au diferite mărimi și pot fi amplasate individual, având proporții mai mari sau chiar în serie, în cazul celor cu dimensiuni mai mici. Culorile lor sunt destul de diverse și se aleg în funcție de restul decorului.
Corpuri de iluminat în stil industrial
În categoria corpurilor de iluminat se regăsesc aproape orice obiecte ce servesc sub acest scop și au structuri metalice. Sunt prezente lămpile sau veioze lipsite de abajur, confecționate din cupru, fier, bronz și lampadarele, candelabrele ori pendulele din metal. De asemenea, după cum poți vedea și în imagini, mai există posibilitatea de a amplasa instalații luminoase, care oferă mai multă viață întregului peisaj.
Pereți, podele, tavan în stil industrial
În ceea ce privește pereții, podelele și tavanul dintr-un dormitor industrial, acestea sunt întunecoase și, din nou, au un aspect destul de nefinisat. Pereții au cărămizi la vedere sau sunt scorojiți, având stâlpi la vedere și multe planuri deschise. După cum ai citit și mai sus, acest stil este inspirat din designul fabricilor și a depozitelor sau orice încăperi industriale, așadar materialele reciclate, lemnul, metalul și cărămizile nu trebuie să lipsească sub nicio formă. Pentru pereți poți folosi chiar și tapet care imită cărămida sau hârtia de ziar. Podelele pot fi din lemn brut, beton sau gresie porțelanică, iar tavanul este înalt, simplu și vine fie ca o completare a designului pereților, ori are exact același aspect ca al unei uzine, fabrici sau depozit.
În concluzie, dacă vrei să ai parte de liniște, intimitate, spațiu și funcționalitate în propriul dormitor, atunci probabil te-ai convins de faptul că stilul industrial este cel pe care ar trebui să-l abordezi pentru a avea parte de toate acestea. Cu inspirația necesară, poți crea un decor deosebit, unde să te relaxezi cu plăcere, fără să apelezi la serviciile unui specialist în domeniu, în cazul în care nu îți permiți să faci acest lucru. Ține cont de sfaturile regăsite de-a lungul acestui articol, inspiră-te din imagini și ia lucrurile pas cu pas. Astfel, șansele de a nu obține rezultatul mult dorit sunt inexistente!
Sursă foto: Pexels.com, Pinterest.com